Stranica 8 od 17 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 805

Tema: Zašto moramo biti tako rigorozni u obrani Koda?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    Istina večina mama prelazi na adaptirano jer je dijete "gladno", ali velik dio njih i zbog svog komoditeta. Ne zaboravimo da dok dojiš (ili barem prvu godinu) nećeš se moći maknuti od djeteta, a kamoli izaći subotom navečer vani ili ostaviti par puta tjedno dijete baki i djedi. ili ići na raznorazne tretmane u kozmetičke salone ili koristiti najobičniju kremu protiv celulita!
    ovo jednostavno nije točno. mišljenja sam da se sigurno ne radi o velikom dijelu mama. a drugo - što ima loše u ostavljanju djece bakama i djedama, odlascima kod frizera i kozmetičara? ovo o komoditetu mi baš ide na živce - sorry marta.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Kod nas se adaptirano preporučuje šakom i kapom, apsolutno nikakve kontrole nema. Od 40-tak dece u parku gde idemo svaki dan, ima samo dve bebe koje su isključivo dojene do 6 meseci, a samo Nađa doji preko godinu dana.
    I kad ženama koje nikada, nigde nisu čule niti pročitale da dojiti može skoro svaka žena kažete da su mogle da doje samo da im je neko pomogao kad su došle do poteškoća gledaju vas
    I onda dođu u doktorsku ordinaciju gde sestra drži na stolu kalendar od H*** na kome piše: Mamino je najbolje, ALI.... kao mama ne može, kad mamino nije dovoljno, da i tata malo bude mama.... I slika tate koji hrani dete na bočicu
    vssnja bas sam htjela pitati kako je kod vas s obzirom da vi imate zakonski reguliranu problematiku....mislm da se zove zakon o oglasavanju?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa

- 65 % beba hranjenih adaptiranim ce dozivotno imati neki oblik alergije
    - prehrana dadaptiranim:
    •  ubrzava razvoj celijakije
       je faktor rizika za Chronovu bolest i kolitis u odrasloj dobi
       je odgovorna za 26% djece oboljele od dijabetesa
      uzrokuje 5 do 8 puta veci rizik oboljevanja od karcinoma limfnih zlijezda kod djece mladje od 15 godina ukoliko su hranjeni adapt ili dojeni krace od 6 mj.
       moze negativno utjecati na nastanak antitijela prilikom cijepljenja (u usporedbi s dojenom djecom)

- djeca hranjena adaptiranim u odrasloj dobi imaju povecan rizik:
    •  visih razina kolesterola
       problema s povecanom kilazom
       problema s visokim tlakom
       bolesti srca
       reumatoidnog artritisa
       osteoporoze
    - u zapadnim zemljama, 4 od 1000 djece ce umrijeti zato sto nije dojeno
    - 1 od 1000 umire od SIDS-a jer nije dojeno (djeca na adapt imaju 500% vece sanse da umru od SIDS-a)
    - rizik je i zagadjenje adaptiranog
    •  vece sanse da beba unese u sebe olovo, aluminij, druge teske metale i jod.
    • • Usporedbe radi, i mala kolicina olova moze negativno utjecati na kognitivni razvoj djeteta
      • Aluminija moze biti i do 60 puta vise nego u mm

•  Sve veci problemi razno raznih bakterija u adapt (Salmonella, Enterobaceter Sakazakii – koji je identificiran da uzrokuje sepsu i meningitis kod beba, itd.)
    Da li su ovo podaci za iskljucivo hranjenje sa AD-om?
    Da li postoje istrazivanja o stetnosti AD-a s obzirom na to da li se radilo o npr. samo 1 bocici, o mozda 2,3 obroka, o kombinaciji sa dojenjem i o iskljucivoj ishrani sa AD-om?

Sjecam se nekog teksta na portalu ili na nekom linku da i samo 1 bocica steti. I sad se pitam, a s obzirom da su skora sva djeca dohranjivana u rodilistu, iz koje su ciljne skupine ovi podaci? Jer, ako bi se uzela u obzir i djeca iskljucivo doma dojene ali hranjena u rodilistu, kako bi se to odrazilo na ove postotke?

Jer ako vec i samo 1 bocica steti kao i iskljuciva ishrana, onda ako nisi sprijecio da je dijete dobije u rodilistu, onda bi netko mogao rezonirati da u slucaju prvog problema lakse posegne za AD-om. Jer je steta vec ucinjena.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Te su se gadno za_ebale. Puno je veca komocija izvaditi dojku i dojiti bilo kada i bilo gdje, nego navlaciti bocice, dudice, AD, vodu (odgovarajuce temp), pa grij, pa hladi, pa peri pa steriliziraj...
    Po mojoj procjeni, na sve te pripreme odlazilo je i po 2h dnevno.
    Apsolutno se slazem s Daedi po pitanju ovog. Ja mislim da je kud i kamo veca komocija dojiti.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Da li su ovo podaci za iskljucivo hranjenje sa AD-om?
    Da li postoje istrazivanja o stetnosti AD-a s obzirom na to da li se radilo o npr. samo 1 bocici, o mozda 2,3 obroka, o kombinaciji sa dojenjem i o iskljucivoj ishrani sa AD-om?

Sjecam se nekog teksta na portalu ili na nekom linku da i samo 1 bocica steti. I sad se pitam, a s obzirom da su skora sva djeca dohranjivana u rodilistu, iz koje su ciljne skupine ovi podaci? Jer, ako bi se uzela u obzir i djeca iskljucivo doma dojene ali hranjena u rodilistu, kako bi se to odrazilo na ove postotke?

Jer ako vec i samo 1 bocica steti kao i iskljuciva ishrana, onda ako nisi sprijecio da je dijete dobije u rodilistu, onda bi netko mogao rezonirati da u slucaju prvog problema lakse posegne za AD-om. Jer je steta vec ucinjena.
    Da, gube se beneficije iskljucivog dojenja i zbog te jedne, dvije bocice u rodilistu

Zato mi tako jako i inzistiramo da mame traze da bebe budu s njima, da ih ne razdvajaju, da ne dohranjuju u bolnicama itd.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    [
    i kad smo već kod te gladi - mama misli da je dijete gladno zato jer ono u tom trenu je stvarno gladno. ili, ako hoćeš, nezadovoljno zbog premale količine mlijeka. što je skok u razvoju nego privremena glad bebe? dakle, kad se desi taj skok, beba nema dovoljno mlijeka. mame jako dobro znaju kad bebi fali mlijeka. druga stvar je što ne znaju taj problem riješiti.

uf, znam da vam nikako nije lako u toj borbi, kad je tema tako osjetljiva...
    ne samo da ne znaju za taj problem, nego im nitko i ne govori šta znači skok u razvoju
    bar na trudničkim tečajevima, bar u bolnici, samo jedno malo upozorenje:
    skok u razvoju traje 1-5 dana, biti će plača, samo dojite mlijeko će nadoći
    i vremenski okviri kad se dešavaju

to je 5 rečenica, ti 5 rečenica nisam čula na tečaju

niti od patronažne

to sam čula tu
    da nisam , mala bi bila na ad-u u roku 2 skoka
    bila sam uvjerena da nemam mlijeka, da sam nesposobna dojiti
    jer je plakala (nisam znala za grčeve), jel je trpala šakice usta ...

samo 5 rečenica

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Istina večina mama prelazi na adaptirano jer je dijete "gladno", ali velik dio njih i zbog svog komoditeta. Ne zaboravimo da dok dojiš (ili barem prvu godinu) nećeš se moći maknuti od djeteta, a kamoli izaći subotom navečer vani ili ostaviti par puta tjedno dijete baki i djedi. ili ići na raznorazne tretmane u kozmetičke salone ili koristiti najobičniju kremu protiv celulita!
    ovo jednostavno nije točno. mišljenja sam da se sigurno ne radi o velikom dijelu mama. a drugo - što ima loše u ostavljanju djece bakama i djedama, odlascima kod frizera i kozmetičara? ovo o komoditetu mi baš ide na živce - sorry marta.
    Ne radi se o starijim mamama i onima sa više djece, ali mlade mame (dosta ih znam) su odustale od dojenja da bi mogle nastaviti izlaziti van kao i prije djeteta i da ostave djete svojim roditeljima jer ujutro kad se probude mamurne baš i nisu za previjenje pelena.
    Šta se tretmana tiće mislila sam na one sa nepoželjnim sastavom koji ulazi u mlijeko tipa skidanje celulita.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i kad smo već kod te gladi - mama misli da je dijete gladno zato jer ono u tom trenu je stvarno gladno. ili, ako hoćeš, nezadovoljno zbog premale količine mlijeka.
    Ma ko kaze da je premala kolicina mlijeka ili da je dijete stvarno gladno?

Znam x slucajeva gdje je mlijeko teklo u potocima, dijete dobivalo xxx na kilazi da mama zivjela u uvjerenju da je dijete gladno. Zasto je to mislila? Pa zato jer je dijete plakalo.

Eeeeeee.. ne placu djeca samo kad su gladna, nego i kad im je vruce, hladno, nervozna su, pospana, nosila bi se, ne bi se nosila itd itd.....

Uvjerena sam da u x slucajeva dijete ne da nije gladno, nego je savrseno sve pod kontrolom. ALI, ona prokleta slika nasmjesenog i zadovoljnog djeteta s reklame proganja roditelje do srzi... Prokleti marketing.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    vssnja bas sam htjela pitati kako je kod vas s obzirom da vi imate zakonski reguliranu problematiku....mislm da se zove zakon o oglasavanju?
    U 2006. godini u preko 60 zemalja legalizovani su svi ili mnogi principi i odredbe Međunarodnog kodeksa marketinga zamena za majčino mleko.

U našoj zemlji odredbe Međunarodog kodeksa implementirane su u sledeću pravnu regulativu:

* Pravilnik o označavanju upakovanih namirnica namenjenih za ishranu odojčadi i male dece (Službeni list SCG 4/2005)
    * Zakon o oglašavanju (Službeni glasnik 79/2005)
    * Zakon o zaštiti potrošača (Službeni glasnik 79/2005).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne radi se o starijim mamama i onima sa više djece, ali mlade mame (dosta ih znam) su odustale od dojenja da bi mogle nastaviti izlaziti van kao i prije djeteta i da ostave djete svojim roditeljima jer ujutro kad se probude mamurne baš i nisu za previjenje pelena.
    Šta se tretmana tiće mislila sam na one sa nepoželjnim sastavom koji ulazi u mlijeko tipa skidanje celulita.
    Ovakvo generaliziranje: mlade mame opterecene izlascima i izgledom i stare mame, valjda onda zapustene i dlakavih, celuliticnih nogu mi je I da, gdje je dobna granica mlade/stare mame, bas me zanima?

No, sada cu barem u parku na prvi pogled znati koje mame doje a koje ne, dobro da dolazi ljeto i kratke hlace...A po zimi cu gledati izrast na kosi.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i kad smo već kod te gladi - mama misli da je dijete gladno zato jer ono u tom trenu je stvarno gladno. ili, ako hoćeš, nezadovoljno zbog premale količine mlijeka.
    Ma ko kaze da je premala kolicina mlijeka ili da je dijete stvarno gladno?

Znam x slucajeva gdje je mlijeko teklo u potocima, dijete dobivalo xxx na kilazi da mama zivjela u uvjerenju da je dijete gladno. Zasto je to mislila? Pa zato jer je dijete plakalo.

Eeeeeee.. ne placu djeca samo kad su gladna, nego i kad im je vruce, hladno, nervozna su, pospana, nosila bi se, ne bi se nosila itd itd.....

Uvjerena sam da u x slucajeva dijete ne da nije gladno, nego je savrseno sve pod kontrolom. ALI, ona prokleta slika nasmjesenog i zadovoljnog djeteta s reklame proganja roditelje do srzi... Prokleti marketing.
    XXXXX

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

možeš izdajati. i inače, ne bih sad išla u drugu krajnost i svačiju "nisam imala mlijeka/dijete bilo gladno" banalizirala. stvarno nije na vama da o tome sudite, koliko god se zgražale i sebe podizale na pijedestal savršene dojilje. ja sam dojilja, cijeli prvi tjedan, na zahtjev, okružena bolničkim osobljem prodojeće bolnice. dijete mi nije plakalo niti mi je davalo da znanja da je "gladno" (što je možda još i gore), al je gubilo na kilazi, toliko da je osmog dana završila na neonatologiji. i nastojala sam dalje dojiti / izdajati i da sam htjela nisam mogla 24 sata biti s mojim djetetom. a gle čuda, nakon više od 20-tak dana u bolnici osjećala sam ogromnu potrebu barem na novu godinu prošetati sa mm do centra grada i uzivati u vatrometu.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

cvijeta stavljam iksić pod tvoje postove.

vjerujem da 95 % majki koje kažu da im je dijete gladno i nemaju dovoljno mlijeka stvarno i misle tako baš zbog onog što je cvijeta rekla - kad je skok u razvoju dijete cijeli dan visi na cici i plače naravno da izgleda kao da je gladno.
    a ona koja je odlučila da ne želi dojiti ne vjerujem da sebi uopće nešto želi olakšavati. meni je moja jedna frendica rekla ja ne želim dojiti i to je to, svako moje daljnje navaljivanje završilo bi njenom ljutnjom.

često sam primijetila da se spominje nekakav komoditet hranjenja bočicom. evo ja sam tri mjeseca isključivo dojila i tri mjeseca isključivo hranila bočicom. blažena cica, beba se promeškolji - izvadiš - prištekaš - spavanac.
    bočica - beba se promeškolji - ustajanje - grijanje vode - beba se već dere iz petnih žila - mućkanje - hranjenje - beba se razbudi pa uspavljuj - pranje bočice pa onda dok zaspeš.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ja sam dojilja, cijeli prvi tjedan, na zahtjev, okružena bolničkim osobljem prodojeće bolnice. dijete mi nije plakalo niti mi je davalo da znanja da je "gladno" (što je možda još i gore), al je gubilo na kilazi, toliko da je osmog dana završila na neonatologiji.
    Upravo tako.. klinci koji gube na kilazi to obicno ne daju do znanja. Plakanje i deracina je obicno dobar znak

Mit je da je beba koja ne place i samo spava zadovoljna - to vrlo cesto znak problema.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a gle čuda, nakon više od 20-tak dana u bolnici osjećala sam ogromnu potrebu barem na novu godinu prošetati sa mm do centra grada i uzivati u vatrometu.
    i to je tvoje pravo i nitko nema suditi i donositi zakljuceke jer je mozda tebi teze palo tih tvojih 20 dana nego meni mojih 101. (nije sala, smpaticna brojka lol)
    ti nis u mojoj kozi nit sam ja u tvojoj.

zbog toga ne mozemo stavljati toliki teret na majke. ali mozemo na one koj su zaduzeni da ucine sve da majka ne osijeti teret. podbace.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

anchie, pa čekaj malo - kako onda definiraš skok u razvoju, što je to nego privremena glad/nedovoljna količina mlijeka?

potpisujem mgrubin post u potpunosti (ajd da se i to desi ) - a uvjerenja sam da je upravo to momenat kad se zaključuje da mlijeko misteriozno nestaje. kad dijete plače iz drugih razloga, sisa ga skoro uvijek smiri (ili nošenje). ali kad vidiš da bi još cicalo, a cica uprazno, plače, odguruje se, opet zdušno povlači, a ništa ne ide, pa opet odmahuje glavom, plače - jel' poznat scenarij? e, onda mlijeka nema dovoljno i gotovo. i to tako mami treba i reći pa da zna da je i to normalna situacija za dojenje i da se i to ubraja u staž.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Malo OT ali moram razjasniti :
    Deaedi i ja valjda po godinama spadam u mlade mame, ali sam se nauživala u životu i subota navečer mi ništa ne znači. Nemam izrast, imam doduše celulita i to zato što ne mogu koristiti sve preparate koje bi mogla da ne dojim, eterična ulja ne djeluju odma i malo skuplje izađe. Nisam generalizirala nego govorila o primjerima iz mog okruženja, a u 4 mj života na ginekologiji sam stvarno upoznala dosta mama i to sam zaključila. Nisu godine granica, granica je način razmišljanja, a kod neiživljenih cura mlađe dobne skupine je to izraženije (po nekakvom mom slobodnom istraživanju).

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

leonisa loše je jako U apsolutno svim rodilištima se bebe nadohranjuju, ni mi to nismo izbegle. Konkretno tu gde sam ja rodila (nije nam bio omogućen rooming in zbog vakuma) neonatolog nam je održao predavanje o dojenju, ispričao o tome da nema potrebe davati vodu prvih 6 meseci, da je bebama dovoljno mm, da se o svakom korišćenju lekova posavetujemo pre sa pedijatrom, da je mm najbolje za bebu.... a onda je on izašao i ostala je babica da objasni "tehničke detalje" oko širokog povijanja i prijateljskim glasom rekla: mame, naravno da ćete davati deci vodu, pa ide leto, ne želite valjda da vam beba dehidrira? I ona je pričala o važnosti dojenja ali je rekla: naravno, ako vam je beba gladna daćete joj bočicu, pustite vi te priče o isključivom dojenju. I sad naravno da su sve žene verovale njoj koja ima drugarski pristup nego doktoru koji je bezlično održao predavanje i otišao. Ja sam jedina koja nije poslušala babicu i stavljala bebu po 10 minuta na svaku dojku, kada su doneli sve bebe na podoj a meni moju nisu jer sam se tek porodila i nemam još mleka, išla sam tamo i tražila da mi je donesu, a babice su me kritikovale što je stavljam na sisu kad nemam mleka jer izgrišće mi bradavice
    Bila je i jedna mama čiji dečačić je ima oeku infekciju pa su ostali duže u rodilištu i njoj je babica rekla da je mali bolestan zato što je tokom trudnoće dojila stariju ćerku (15 meseci). Ona je toliko plakala da sam ja jedne noći skoro celu noć sedela sa njom na hodniku i pričala joj priče sa Rode o tandemskom dojenju i da joj dete sigurno nije od toga bolesno i jedva sam je nekako utešila, i muž joj je doneo printane tekstove sa interneta o dojenju u trudnoći. Jadna žena - bila je potpuno sluđena.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchie, pa čekaj malo - kako onda definiraš skok u razvoju, što je to nego privremena glad/nedovoljna količina mlijeka?
    Pa dijete je gladno svaki put prije jela . Recimo obicno je gladno 10xdnevno, za "vrijeme skoka" je gladno 15xdnevno (karikiram). U cemu je problem? Dobije jesti kad trazi i to je to. Mame koje doje na zahtjev cesto ni ne skuze te skokove u razvoju, postuju potrebu djeteta da jede kad je gladno i idemo dalje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

vissnja
    pretuzno, pogotovo ovo sa dojenjem u trudnoci

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mame koje doje na zahtjev cesto ni ne skuze te skokove u razvoju, postuju potrebu djeteta da jede kad je gladno i idemo dalje.
    da ali mame moraju najprije znati da postoji dojenje na zahtjev.
    obično im pedijatri, patronažne, bake, strine, kume,... kažu da se dijete doji svakih nekoliko sati po nekoliko minuta. naravno da je dijete gladno pa onda još dođe skok i onda je to obično gladno dijete, nema mlijeka, slabo mlijeko itd.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

vissnja dobro da si ti bila tu, kako bi jadna žena to podnjela
    Ja imam i dobru i lošu sliku dojenja iz rodilišta. Mali mi je gubio na težini i mamina prijateljica babica je savjetovala mojoj majci da kupi x bočicu i x AD. Mama mi je to donijela u rodilište. No u međuvremenu je došla druga med.sestra i održala nam predavanje o dojenju jer je vidjela moju bočicu na noćnom ormariću, na koncu je rekla da će taj govor smatrati uspješnim ako barem jedna od nas 4 iz sobe nastavi dojiti! I tu ženu znam (mal je grad) i zaustavila sam je jednom po putu i zahvalila se. Uvjerena sam da joj je bilo neopisivo drago. I šta sad reći? u istom rodilištu jedna sestra kontra jedna za dojenje. Moraš molit Boga da upadneš u pravu smjenu?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i potpisujem mgrubi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pa dijete je gladno svaki put prije jela . Recimo obicno je gladno 10xdnevno, za "vrijeme skoka" je gladno 15xdnevno (karikiram). U cemu je problem? Dobije jesti kad trazi i to je to. Mame koje doje na zahtjev cesto ni ne skuze te skokove u razvoju, postuju potrebu djeteta da jede kad je gladno i idemo dalje.
    anchie, jesi ti doživjela ovo:
    ali kad vidiš da bi još cicalo, a cica uprazno, plače, odguruje se, opet zdušno povlači, a ništa ne ide, pa opet odmahuje glavom, plače
    ja sam dojila na zahtjev i vjeruj mi da je dijete dva-tri dana bilo GLADNO. jer nije riječ o tome da ga stavljaš i sto puta na cicu u toku dana - nego u tome da ga ta cica samo još više iznervozira. jer bi cicao mlijeko, a mlijeka u tom trenu NEMA dovoljno. i to nije nikakav problem, i treba reći mami da samo stavlja bebu na cicu i mijenja cice dok beba ne zapi i da će se to za par dana izregulirati. a ne tvrditi da je djetetu vruće/zima itd.
    MGrubi, javi se, molim te - ti razumiješ o čemu pričam!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    Mame koje doje na zahtjev cesto ni ne skuze te skokove u razvoju, postuju potrebu djeteta da jede kad je gladno i idemo dalje.
    da ali mame moraju najprije znati da postoji dojenje na zahtjev.
    obično im pedijatri, patronažne, bake, strine, kume,... kažu da se dijete doji svakih nekoliko sati po nekoliko minuta. naravno da je dijete gladno pa onda još dođe skok i onda je to obično gladno dijete, nema mlijeka, slabo mlijeko itd.
    Naravno da mame moraju znati za dojenje na zahtjev... No jos jedna stvar... kad se mahnito pocelo dojiti svaka 3 sata? S boomom adaptiranog Opet marketing velikih i njihov utjecaj.

Nekad su zene znanje o dojenju prenosile jedne na druge. Ovaj bum adaptiranog mlijeka je prekinuo taj slijed. Sve majke koje su rodile '60-tih, '70-tih jednostavno ne mogu prenijeti znanje svojim kcerima jer ni one same nisu dojile - njih se same uvjerilo da je njihovo mlijeko slabo, lose, nestalo je itd. Tako da one mogu samo prenositi ono sto one najbolje znaju - sigurno ce tesko ulijevati novoj majci samopouzdanje i vjeru u vlastito tijelo.

Da li sam vec koji put rekla - prokleti marketing?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchie, jesi ti doživjela ovo:
    ali kad vidiš da bi još cicalo, a cica uprazno, plače, odguruje se, opet zdušno povlači, a ništa ne ide, pa opet odmahuje glavom, plače
    ja sam dojila na zahtjev i vjeruj mi da je dijete dva-tri dana bilo GLADNO. jer nije riječ o tome da ga stavljaš i sto puta na cicu u toku dana - nego u tome da ga ta cica samo još više iznervozira. jer bi cicao mlijeko, a mlijeka u tom trenu NEMA dovoljno. i to nije nikakav problem, i treba reći mami da samo stavlja bebu na cicu i mijenja cice dok beba ne zapi i da će se to za par dana izregulirati. a ne tvrditi da je djetetu vruće/zima itd.
    MGrubi, javi se, molim te - ti razumiješ o čemu pričam!
    Da razumjela sam u potpunosti. Samo sam htjela reci da nije ni uvijek tako. Da postoje slucajevi i kad ce ti famozni skokovi proci nezamjeceno, a neko drugo vrijeme ce biti okarakterizirano cinjenicom da je dijete npr. "zahtjevno", dok bi netko drugi okarakterizirao to isto dijete "gladnim".

Glad se mjeri pelenama, dobivanjem na kilazi. Glad se ne moze bas izmjeriti nezadovoljstvom. Dokazano je da oni roditelji koji svaki plac/nezadovoljstvo tumace kao glad, puno cesce i prije odustaju od dojenja. Za razliku od roditelja koji jednostavno zakljuce da imaju zahtjevno dijete, da mu se moraju prilagoditi itd.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ni s jednim ni drugim djetetom nisam dočekala skok u razvoju, samo sam čekala i čekala jer sam čula da je to nešto strašno :/

Moje je prvo dijete cicalo svakih sat vremena. Podoji u početku često duži od pola sata. Bio je gladan svakih sat vremena. Davala sam mu istu dojku po 2 sata, i uvijek je pio i gutao, nikad nije bila prazna. Pišao je i kakao sve u šesnaest, dobivao na težini, a ja bih po nekima trebala po učestalosti podoja zaključiti da nema dovoljno mlijeka ili da je preslabo. Ja sam zaključila da dijete voli jesti malo i često i puno se maziti.

Ova sad je ko mali okrugli bumbar i jede svaka 2-3 sata, po noći uglavnom ima jedan podoj. Podoj joj jako rijetko traje više od 5 minuta. Često nakon podoja gura rukice u usta, ali kad ju dignem da podrigne, prestane ih jesti. Često i pljuje dojku, opet ju primi pa opet pljune, vrti se, ponaša kao da nema više. Isto tako naučila sam da to znači da ju muči zrak u želucu.

To sve su znakovi iz marketinške literature proizvođača ad. o dojenju po kojima dijete gladuje, jer nema mlijeka. To pokušavaju ugraditi u naš mozak: glad, glad i samo glad. Ali oni, naravno, imaju gotovo rješenje. Zakaj bi se ja mučila svaki sat dojiti kad mogu napuniti djetetov želudac toliko teškom hranom da se ne miče slijedeća tri sata. Puno puta sam čula od majki da je adaptirano "jače" od njihovog mlijeka! Ali ne, nije ih nikakva reklama odgovorila od dojenja, dijete je bilo gladno i mlijeka je nestalo preko noći

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Glad se mjeri pelenama, dobivanjem na kilazi. Glad se ne moze bas izmjeriti nezadovoljstvom. Dokazano je da oni roditelji koji svaki plac/nezadovoljstvo tumace kao glad, puno cesce i prije odustaju od dojenja. Za razliku od roditelja koji jednostavno zakljuce da imaju zahtjevno dijete, da mu se moraju prilagoditi itd.
    Sa ovim se potpuno slažem. Moje dete je zahtevno, provela je na sisi prvih 5 meseci svog života. Ali ja isto tako nisam paničarka i znala sam da je samo važno da brojim popišane i pokakane pelene.
    Ali stvarno ima različitih ljudi pa tako i mama. Ne može svaka mama da ostane cool kad joj dete zavrišti čim mu izvadi sisu iz usta (da bi otišla na wc na primer). Ljudi se plaše nepoznatog pa ih je tako strah da im je dete gladno/da mu je zima/da je žedno a da oni to neće primetiti. I u panici se pogube pa nisu svesne da čak iako je gladno (skok) to nije trajno već samo neki sat u toku dana, kad mleka ima najmanje (predveče). I tu je glavna uloga doktora da umire majku, a pre toga naravno da do svesti majki dopre da AD nije nešto što se kupuje u nedeljnom šopingu za svaki slučaj, nego da je to ozbiljna stvar oko koje treba pre da se posavetuju sa doktorom.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

To sve su znakovi iz marketinške literature proizvođača ad. o dojenju po kojima dijete gladuje, jer nema mlijeka. To pokušavaju ugraditi u naš mozak: glad, glad i samo glad.
    i svi podoji nisu jednaki.

ni mi svaki obrok ne pojedemo kolicinski jednako.

e ali kada ti dodj patronazna i zakljuci vaganjem da ti je dijete pojelo 20ml i kaze da ako sam dobra i prava majka kojoj je stalo do svog djeteta da cu otici i kupiti (kršitelj koda) stog trena. kad sam rekla da ne zelim, da ju zelim dojit i da imam mlijeka (sise pucaju) i da moje dijete dovoljno jede, nastavila je da zapamtim sta mi je rekla jed da cu vidjeti kako mi beba sve vse i vise spava, ne od umora vec iznemoglosti i gladi kako ce za koji dan zavrsiti na infuziji u klaicevoj...itd itd
    da ona ne izmislja, da sve to pise u MPG....

ja sam se slomila. plakala sam pred njom ko malo djete. plakala sam kad je otisla. plakala sam kad je L. spavala (pazi, dijete spava! ). mislim da je to bio jedan od tezih i gorih trenutaka u mom zvotu.

no slusala sam sebe.

i zahvaljujuci savjetnicama na ovom forumu, nisam otsla ni kupila ista od preporucenog. L. je u narednh 20 dana dobila 1400g.
    iskljucivo je dojila 6,5mj.
    dan danas je veliki sisoljubac

tada sam odlucila prestati biti samo pasivni promatrac.

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Nekad su zene znanje o dojenju prenosile jedne na druge. Ovaj bum adaptiranog mlijeka je prekinuo taj slijed. Sve majke koje su rodile '60-tih, '70-tih jednostavno ne mogu prenijeti znanje svojim kcerima jer ni one same nisu dojile - njih se same uvjerilo da je njihovo mlijeko slabo, lose, nestalo je itd. Tako da one mogu samo prenositi ono sto one najbolje znaju - sigurno ce tesko ulijevati novoj majci samopouzdanje i vjeru u vlastito tijelo.

Da li sam vec koji put rekla - prokleti marketing?
    Stvarno ne bi htjela da ispadne da branim marketing, ali ja bi rekla da su problemi s dojenjem postojali i prije pojave ad. I rješavali su se na različite načine, od čega je najčešći bio davanje običnog kravljeg mlijeka.
    Postotak žena koje ne doje je vjerojatno bio puno manji tada, pa se adaptirano uvuklo u tu rupicu i drastično ju proširilo. I sad je nažalost to rupetina.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Je, i nekad su, na primjer, žene dojile tuđu djecu.
    A danas se žene zgražaju na pomisao da druga majka doji njihovo dijete, pa postoji "higijenskija" opcija od toga. Jer, tko zna što se može pokupiti, a proizvođači garantiraju kak je sva njihova hrana ekološka, sterilna i sigurna :/

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Je, i nekad su, na primjer, žene dojile tuđu djecu.
    A danas se žene zgražaju na pomisao da druga majka doji njihovo dijete, pa postoji "higijenskija" opcija od toga. Jer, tko zna što se može pokupiti, a proizvođači garantiraju kak je sva njihova hrana ekološka, sterilna i sigurna :/
    Moja mama je imala čak 2 dojilje!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

U 2006. godini u preko 60 zemalja legalizovani su svi ili mnogi principi i odredbe Međunarodnog kodeksa marketinga zamena za majčino mleko.

U našoj zemlji odredbe Međunarodog kodeksa implementirane su u sledeću pravnu regulativu:

* Pravilnik o označavanju upakovanih namirnica namenjenih za ishranu odojčadi i male dece (Službeni list SCG 4/2005)
    * Zakon o oglašavanju (Službeni glasnik 79/2005)
    * Zakon o zaštiti potrošača (Službeni glasnik 79/2005).
    Molim te ako možeš da mi daš link na ovo

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajme nisam ga sejvala....probat cu opet izguglat.
    povodom TD 2006.- 25. godina koda

Datum pristupanja
    Oct 2005

Datum pristupanja
    Oct 2005

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam prvo mislila da trebam davati djetetu jesti svaka tri sata (po knjizi) ali mi je onda jedna babica (mamina prijateljica) rekla da na mojoj sisi nema mjerice i da ne mogu vidjeti koliko je on pojeo u ovom podoju, da ti podoji u razmaku od tri sata mogu biti za kravlje mlijeko koje teško pada na želudac i začepi ga pa dijete ne osjeća glad... majčino mlijeko je laganije i dijete treba jesti što češće.... bilo je dana kad se nije skidao s mene i kad sam doslovno dojila i na zahodu jer bi vuuuuukao do besvjesti...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Leonisa jer mogu za Makedoniju naci nesto slicno
    nisam na sigurno za zastitu i protiv marketinga ad.?
    *
    nekoliko puta sam pokusala saznati dali postoji kod nas ali nisam dobila odgovore
    mi imamo i privatna rodilista gdje se promovira ne-dojenje
    *
    bilo je neki SOS telefon od udruga dojilja ali i to nije profunkcioniralo.
    *
    ako ti nije tesko please reci mi kako da dodjem do podatke

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad je rodila prvo dijete, zatekla se u Sjevernoj Africi te je smatrala da je mlijeko mnogo bolji napitak za malenu Josephinu od onečišćene vode. Ubrzo je na svijet došao i Zac, a mlijeka je bilo dovoljno za oboje.
    rikavam

novinar je sou zivi. "umjesto da posežu za voćnim kašicama u frižideru".. za krepati.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    Leonisa jer mogu za Makedoniju naci nesto slicno
    nisam na sigurno za zastitu i protiv marketinga ad.?
    *
    nekoliko puta sam pokusala saznati dali postoji kod nas ali nisam dobila odgovore
    mi imamo i privatna rodilista gdje se promovira ne-dojenje
    *
    bilo je neki SOS telefon od udruga dojilja ali i to nije profunkcioniralo.
    *
    ako ti nije tesko please reci mi kako da dodjem do podatke
    na zalost ne znam makedonski a kad ubacim dojenje, marketng, makedonja...ne dobvam skoro nsta.

probaj doci preko uncefa
    http://www.unicef.org/infobycountry/...tatistics.html
    http://www.unicef.org/tfyrmacedonia/index.html

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

hvala ti
    ne mogu doci do nista ni putem unicefani ostale rjeci
    trazim i cirilicom i latinicom
    ne znam ni gdje pitati jer me svi gledaju cudno kada se borim protiv marketinga adaptiranog.
    ako nadjem nesto poslacu i ovdije da ima za svaki slucaj

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

prica mi MM veceras kako je bio u konzumu sa L.
    i kako su bili na odjelu sa zitaricama.
    i kako je L. ugledala nove podravkine cokolino zitarice koje inace jaaako voli (cornflakesi razni) i kako je viknula sva ozarena "tata medo"!
    a onda je ugledala na polici (kršitelj koda) zitarice i pocela vikati "tataaaa zeko!!! tata zeko!!!" i maziti kutiju i grliti zeku na njoj.
    kaze on, donese mi kutiju, a na njoj ogromnm slovima "(kršitelj koda)".
    velim ja njoj, L. ne mozemo to kupiti. mama ce se jako naljutiti ako to donesemo doma. idi i grli medu.

ok, ovo mozda treba bojkotiram (kršitelj koda), pitaj me zasto...ali moze i ovdje

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

leonisaaaaaaaa loooooooooool

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mama ce se jako naljutiti ako to donesemo doma. idi i grli medu.

Bogme ni mojem više nije ni na kraj pameti kupiti nešto od n*****, u početku je malo zvocao, a sad uredno zaobilazi.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nastavak

juce nas dvije u konzumu i dodjemo do polica sa nesquickom.
    i veli L. "mama zeko! necemo zeku. ne zeku."
    i prodje frajerski kraj polica dalje.

njokica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Re: Zašto moramo biti tako rigorozni u obrani Koda?

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    eto vam par razloga:

1. jer moja 4 godine dojena kćer, iako sama nikad nije imala dudu i bočicu, iako vidi da ni njena mlađa sestra (iliti "beba") nema ni dudu ni bočicu, inzistira na tome da njena lutka ima dudu i bočicu jer "mama, pa beba to mora imati"

2. jer me moja 4godišnja kćerka svako malo pita zašto naša beba još ne jede kašice. a na moj odgovor da ih jede već 2 mjeseca (misleći na domaće kuhane obroke), moja mi kćer odgovara: "ma ne te, one PRAVE, IZ DUĆANA"

3. jer je moja 4godišnja kćer neki dan u dućanu uzela s police kutiju H*** (nisam gledala je li bilo riječ o formuli, ili pahuljicama, uglavnom bila je u igri kutija, a ne staklenka) i rekla mi "gle mama, ovo je hrana za margitu, kupi joj". a na moje pitanje kako zna da je to hrana za bebe, pokazala je prstom na znak H*** i rekla "pa vidiš ova slova, tu ti piše BEBA"

meni je zlo
    O Đizus :shock: pa što marketning radi djeci, pa to je strašno - pogotovo te igračke-bebe za curice, ma

U potpunosti se slažem sa strodom primjenom Koda, ali mi je tako žao kad ljudi govore da Roda 'forsira s glupostima'

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Da bi se potaknulo dojenje mora se promijeniti mentalni sklop žena i medicinskog osoblja u Hrvatskoj, a to ide jakoooo sporo. Ljetos sam imala priliku razgovarati s hrvaticom koja živi u Kanadi. Tamo su one žene koje ne doje smatrane lošima. Svo osoblje u bolnici nakon poroda daje sve od sebe da pomogne ženama u učenju vještine dojenja. Mi smo svjetlosnim godinama udaljeni od toga.

Nisam članica RODA, ali ih 100% podržavam u tome što rade i divim im se u njihovoj borbi s vjetrenjačama. Smješni su mi oni koji govore da RODA-e promiču gluposti. Kao djeca su stoljećima rasla od fotosinteze, pa su sad RODA-e smislile dojenje i hoće ga nametnuti modernim mamama koje smatraju da su AD kemije najbolje za njihovu djecu.

Nejvjerojatno mi je kako netko u doba Interneta, knjiga, SOS telefona može tvrditi da je neinformiran. To samo znači da joj dojenje nije važno pa se nije ni informirala o tome. A dojenje svakoj majci MORA biti najvažnije jer je to najbolji mogući početak koji može pružiti svojem djetetu.

Za početak, 95% žena može dojiti. Ostalih 5% ne može dojiti zbog stvarnih zdravstvenh problema.

Druga stvar je da se dojenje MORA naučiti. Prije nego što rodi žena se MORA sama educirati što je dojenje i kako se doji. Kad se beba rodi, potrebno je puno stpljenja i upornosti. Mama mora naučiti pravilno staviti bebu, a beba mora naučiti dojiti. Najbolji put k uspjehu način su što češći i dulji podoji.

Treća stvar i najvažnija. Svaka žena PRIJE nego što rodi mora sa sobom rasčistiti što želi. Žena mora odlučiti da će biti pokretna mljekara, a to mnoge ne mogu jer je nametnuta iskrivljena slika o majčinstvu. Dojenje nas veže za naše bebe. Malog sisavca se ne može ostaviti nekome i otići. Dojena djeca vole cicu i ona im je sve na svijetu. Dojenje nije samo hranjenje. To znači da cice trebaju biti na raspolaganju - STALNO. I žena prvo mora rasčistiti sama sa sobom želi li se tako vezati ili ne. One žene koje su odlučile dojiti i koje su se educirale, sustav i sumanuti "dobronamjerni" savjeti teško mogu pokolebati. One će tražiti pomoć, podršku i savjet ako dođe do problema.

Četvrta stvar. Izgovor tipa nisam imala dovoljno mlijeka ne stoji. To je najčešći izgovor koji čujem. Dojenje funkcionira po principu ponude i potražnje. Ako se misli da nema dovoljno mlijeka rješenje je više cickanja. Što beba više doji, više će se mlijeka napraviti. Ne vjerujem da bi se i jedna beba bunila na taj tretman. To znači da će beba i mama većinu vremena biti prikopčani u hranidbenom lancu. Ali ako žena nije sa sobom rasčistila da želi provoditi dane i noći s malim cicoljpcem prikačenim na sebe, onda je izgovor nemam mlijeka njen povod da prestane s dojenjem. Takve žene neće tražiti savjet niti će ga poslušati.

Peta stvar. Priroda, Bog (kako hoćete) su nam dali savršen način da umirimo, utješimo, uspavamo naše bebe. Promatrajte to s gledišta male bebe. Sve je novo, strano, nepoznato i pomalo zastrašujuće, a mama ima poznato toplo tijelo, poznati miris, hranu.... Cica je rješenje za sve probleme. Beba koja doji na zahtjev je mirnija i zadovoljnija. Bebe ne plaču samo kad su gladne. Mame se dojenjem bolje povezuju sa svojim bebama i bolje (točnije) mogu odgovoriti na njihove zahtjeve.

Šesta stvar. Ne treba se zamarati rastom beba. Kako čitam po forumima mame su previše opterećene time. Tablice rasta su statističke i ne mogu pedijatri određivati koliko koja beba mora dobivati na težini. Svaka beba je drugačija i ima svoj tempo rasta. Pelene, pokazatelji dehidracije i opći napredak bebe su važniji pokazatelji od dobivenih grama. Treba se opustiti i uživati u tom malom, mirišljavom stvorenju koje zadovoljno mljacka na cici.

Na kraju će mnoge reći da sam netolerantna. Ja one koje ne doje smatram sebičnim (ali ne mislim da su zato loše mame) jer sve žene koje poznam i koje ne doje su to napravile jer nisu htjele dojiti. Izgovori i isprike su razne, ali u pozadini se uvijek skriva: nisam htjela.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mayak, slažem se u većini stvari, ali ne mogu se složiti sa zadnjim odlomkom. Ja sam srela puno žena koje nisu dojile jer nisu mogle. Ti to možeš zvati "u pozadini svega nisu htjele", ali ja mislim da su ti (nefizički) razlozi zbog kojih žene ne doje ponekad zaista prejaki i nekima od njih je dojenje zaista preteško. Ili je problem koji imaju (ragade, mastitis) za njih nerješiv (pa ne rješavamo svi jednako dobro jednake probleme) ili nemaju nikakvu podršku pa je rješenje otprilike skroz puknuti ili dohraniti; ili im se nije lako predati, predati kontrolu i kako ti kažeš vezati se i zaista samo dojiti kad dijete želi. Nekim ženama to može biti previše. To opet po meni ne znači da nije htjela. Nije mogla. Kad sredimo sve ostale parametre koji loše utječu na dojenje onda bi se tek mogli pozabaviti "sebičnim mamama" iako ja ne vidim zašto bi to ikada bilo produktivno..

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    hvala ti
    ne mogu doci do nista ni putem unicefani ostale rjeci
    trazim i cirilicom i latinicom
    ne znam ni gdje pitati jer me svi gledaju cudno kada se borim protiv marketinga adaptiranog.
    ako nadjem nesto poslacu i ovdije da ima za svaki slucaj
    arkana, probaj tražit kao zakon o dojenju. znam npr. da kosovo od 2001. ima zakon o podsticanju i zaštiti dojenja u kojem je implementiran pravilnik.

Stranica 8 od 17 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •