Njemačka zaklada Stiftung Warentest u jednom od novijih brojeva objavila je test hranilica, pa ako negoga zanima što kažu Njemci:
Najboljom hranilicom pokazala se Stokke Tripp Trapp (ocjena dobar – 1,6 u rasponu od 1-5, što niža brojka to bolja ocjena). Od ostalih stolica tog tipa (ne znam koje sve su na našem tržištu) dobre su još i: Geuther Family (1,8), Brevi Slex (2,0), Herlag Tipp Topp III (2,1), i Hauck Alpha (2,3). Od tih dobrih, Hauckova je cijenom najpovoljnija, košta skoro trostruko manje od Tripp Trapp. Moizi 2 i Roba Sit Up ocijenjene su ocjenom dostatan (4,0).
Od klasičnih hranilica s pladnjem, jedina od testiranih ocjenu dobar je dobila Peg Perego Prima Pappa Dinner (2,4). Ikea Gulliver dobila je ocjenu zadovoljavajuće (2,8), a ocjenom dostatan ocijenjene su Chicco Polly i Hauck Zoomy (4,0).
Testirane su i kombinacije stol-stolica, i tu se dobrom pokazala jedino Herlag kombi-set (2,5) dok su ocjenu manjkavo dobile Jedynak babywelt i Recaro Young Home (5,0). Inače, ta zadnja meni se svidjela u Kiki i nije nimalo jeftina, ali potencijalno je opasna za djecu jer ima neke nedopuštene tvari u laku (a uz to nije stabilna i ima preduboko sjedalo). Test također zamjera proizvođaču što navodi da u tu sjedalicu mogu ići djeca od 4 mjeseca starosti, dok nema šanse da djeca u te sjedalice
mogu prije 8. mjeseca, dakle dok samostalno sjede.
Kriteriji ocjenjivanja su oblikovanje sjedalice za djecu, rukovanje, izdržljivost, sigurnost i sadržaj štetnih tvari. Za oblikovanje su najbolje ocjene dobile stolice koje idu uz stol i rastu s djecom (Tripp Trapp & co), dok se ostalima zamjera PVC u sjedalici – nije opasan, ali je klima za sjedenje nepovoljna. Najjednostavnije za rukovanje su Peg Perego, Chicco i Hauck. Što se tiče izdržljivosti odlične su Peg Perego, Ikea, Chicco, Recaro, Tripp Trapp i njemu slične osim Hauck i Robe. Kod Roba sjedalice drvo je s vremenom popucalo, dok se kod Haucka tek načelo. Što se sigurnosti tiče, najsigurnija je Tripp Trapp koja je jedina dobila ocjenu vrlo dobar, a dobre su i Ikeina, Tipp Topp, Geuther i Hauck Alpha. Ostale su uglavnom dovoljno sigurne, ali znaju biti nestabilne u nekim okolnostima. Što se tiče štenih tvari u laku, ima ih Ikea, Chicco (u foliji), Tipp Topp, Moizi, Roba – ali ništa tako kritično, dok Recaro ima neke tvari s kojima djeca ne bi trebala dolaziti u dodir i zbog tog je pala na testu.
Ja inače volim pratiti te testove, jer su neovisni i pažljivo provođeni, testiraju sve i svašta, a ovo mi je bilo zanimljivo.