Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 203

Tema: Nije da se bojim, ali ipak razmišljam - lokalpatirotizam

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Nije da se bojim, ali ipak razmišljam - lokalpatirotizam

Dakle ovako - sa mojim mužem sam u vezi 10 godina. Danas smo u sretnom braku i imamo sina. On je Makaranin, ja Zagrepčanka. U cijelom tom desetljeću doživjeli smo svega dvije-tri neugodne situacije u kojima su se spominjali pojmovi dalmoš i purgerica, a jednom nas je neki pijani dečko presreo s namjerom da se "obračuna" s mojim mužem... On nije konfliktna osoba, čak niti uvredljiva, pa je sve ispalo ok.

Iako i dalje vjerujem da je većina ljudi normalna, te da se usijane glave ipak najviše skupljaju na mjestima kao što su nogometni stadioni (gdje mi ne odlazimo), ne mogu pobjeći razmišljanju o tome kako će se školarci jednoga dana odnositi prema našem sinu. Djeca zaista mogu biti surova, osjetila sam to davno i na svojoj koži, no to je jedna druga i duga priča. Mihovil će sigurno pokupiti neke riječi od mojeg muža, možda će govoriti nekom mješavinom zagrebačkog i dalmatinskog... Kako će klinci na to reagirati? Ili već na samu činjenicu da mu je otac Dalmatinac?

Zanimaju me vaša iskustva. Sigurna sam da na ovom forumu ima još takvih brakova...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Reci da se šališ.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne razumijem... Kako to misliš? Meni u tome da su nam uzimali mjeru (pa makar samo tri puta u 10 godina) nije bilo ništa smiješno :?

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Jednom je nešto slično mučilo i jednog sudionika Big Brothera koji se žalio da ga u Zg zovu Dalmoš, a u Dalmaciji purger.
    Na to mu je Hamdija Seferović vrlo britko odgovorio: "A vidiš, ja gdje god da odem, ostajem Cigan."

Drugim riječima, devet_mjeseci, opusti se. Želiš li možda znati kako je biti dijete druge nacionalnosti, čije ime nitko nikad prije nije čuo? Nije veselo, možemo potvrditi i MM i ja.
    A ako budala želi naći motiv za provociranje, naći će ga i tu ništa ne možeš. Jedino možeš odgajati dijete da bude sretno i zadovoljno onim što jest.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

devet_mjeseci nemoj se ljutiti ali meni nije jasno o čemu ti pričaš?
    Moj muž i ja smo isto takva kombinacija ko i vi,on je Šibenčanin,pa nikako da shvatim smisao tvog posta?

još bih shvatila da si se udala za osobu druge boje kože pa te pogađaju eventualni komentari ,okoline,al Dalmatinca???

Ne znam, u šest godina braka nije mi nikada palo na pamet postavljati to na takav način.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja imam jako puno rođaka u ZG. Tamo su se rodili, odrasli i dan danas žive. Od rođenja govore "purgerski" i nikad nitko od njih nije imao problema, niti u šali, ili dječjoj igri.
    Kad bi došli preko ljeta k nama na praznike, nakon tjedan dana bi se prešaltali na ikavicu i dalmatinštinu, kad bi se vratili "gore", "postali" bi opet purgeri. Navijali su za Dinamo i Cibonu. Fetivi Zagrepčani. Nikad ih nitko nije maltretirao. Zato se ne brini za svoje dijete. Osim, kad naraste, ne postane provokator, u što čisto sumnjam

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da,to i moj Josip radi
    gore je čisti kajkavac,kad dođe dolje automatski se šalta na njihov govor,što je meni simpa
    pa me zove
    Maa,daj mlika!

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

i ja mislim da si malo pobjegla predaleko u mislima.
    doista, kao da govoriš o miješanom braku dviju rasa na proboju prema ravnopravnosti.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

devet_mjeseci, ja sam dijete 2 dalmoša - cijeli život sam provela u zagrebu. nikada nisam doživjela probleme o kojima govoriš i koje ti anticipiraš. (mogu se sjetiti samo 1 situacije kada sam sa 7 - 8 godina u lokalnoj trgovini tražila da mi izvažu 1/2 kg kapule....)
    Na faksu se, doduše, studenti nekako spontano na 1. godini grupiraju prema regionalnoj pripadnosti; mojim kolegama je stalno bilo čudno kako ja podjednako komuniciram i sa slavoncima i sa dalmatincima, a i zagreba sam

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ok, ovako... Zgrozila me priča kolegice čiji poznanik iz kvarta (strastveni BBB) priča svom sinu kako su "dalmoši" ovakvi i onakvi, pa onda taj mali radi scene u školi dečku čiji je otac Dalmatinac (da ne spominjem da taj mali dolazi kući u suzama i postavlja niz pitanja). U vremenu kad smo MM i ja prohodali skeanheadsi su prebili gotovo na smrt Dalmatinca u Zagrebu. Kao što sam i spomenula, osobno smo imali tri neugodne situacije - uglavnom su bile provokacije pijanih budala.

Htjela ili ne, stavila sam se u kožu mame onog malog o kojem mi je pričala kolegica, pa sam naprosto htjela čuti iskustva... Nisam time mislila ništa loše i nadam se da nisam nikoga uvrijedila ovom temom.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

9 mjeseci

ne može te razumjeti dio forumske populacije koji se nikad nije susreo sa diskriminacijom, bilo nacionalnom bilo regionalnom.

Ja mogu.

Svašta sam i čula i doživjela samo zato jer mi je otac Srbin.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a dozivjet svasta mozes iz kojekakvih razloga...

mene su prije 15-16 godina, za posjete metropoli, "napali" da sam regionalistica, iredentistica, separatistica... :shock: i to u kaficu, u 10 navecer, uz casicu pica... totalno van ikakvog konteksta... zato jer "pjevam" dok pricam...

ko da sam u ruci imala lopatu i pikun (kramp) kojim sam pocela kopat, tamo od umaga prema opatiji...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ispravka, krivo glagolsko vrijeme, i čujem i doživljavam ,i najvjerojatnije ću i slušati i doživljavati.....no moram napomenuti da sada ipak puno manje nego prije 15 ili 10 godina.

Navikne se čovjek , samo s vremenom postaneš ciničan i opor

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    9 mjeseci

ne može te razumjeti dio forumske populacije koji se nikad nije susreo sa diskriminacijom, bilo nacionalnom bilo regionalnom.

Ja mogu.

same here

ne samo to, i md je srbin, iz beograda

kaj bi ja tek trebala reci. ako postoji animozitet prema dalmosima, probaj zamisliti kakav je tek prema srbima :/

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ovo mi zvuči nevjerojatno, ono, problemi gdje ih nema

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni isto,mi smo oboje dalmatinci da nemoš gori.iz centra centara.
    al nikad ništa,ama baš...
    jedino jednom su me za vrijeme faxa skinjare pratile tamo kod nadvožnjaka za vlak u savskoj rječima "vas sve dalmatinke treba samo ***at" i to je to...
    a tako nešto prosto bi onakvi pijani rekli ženskoj koja prolazi, pa da je rođena na Jelačiću.

vjerujem da je strancima,Srbima pogotovo,puno teže,ima budala koliko ti duša želi,al taj ZG-ST nisam osjetila nikad...samo među pijanima i blesavima na utakmicama i u kasnoj noći čujem za takve stvari..

eh,da,naše dijete od 2ipo godine u vrtiću govori ZAKAJ,doma priča poluknjiževno,kod baba i dida priča ko fetivi...
    tako da ti je dijete u prednosti.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj devet_mjeseci prvotno napisa
    Ok, ovako... Zgrozila me priča kolegice čiji poznanik iz kvarta (strastveni BBB) priča svom sinu kako su "dalmoši" ovakvi i onakvi, pa onda taj mali radi scene u školi dečku čiji je otac Dalmatinac (da ne spominjem da taj mali dolazi kući u suzama i postavlja niz pitanja).
    Mislim 9_mjeseci da ipak pušeš na jogurt.
    U školici u kojoj radim (usred zagreba) puno je klinaca s tipično dalmatinskim imenima - osobito od 1.-4. razreda (izgleda da su u trendu ). također je sve više malaca s muslimanskim imenima - niti jedna niti druga nisu nikada bila kamen spoticanja. nemam dojam da je to učenicima problem (možda je problem više u glavama nas odraslih).

Nema opravdanja za diskriminaciju - no ti maria71 ipak živiš u maloj i još k tome ratom izmučenoj sredini. Radila sam 1 godinu u Ka i tamo je ponekad problem i ako ti je otac Hrvat.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

E da, moram dodati:
    Rekla bih - na temelju iskustva s jednima i drugima - da su više skloni predrasudama i potenciranju regionalnog antagonizma Dalmoši (fetivi) koji su ostali živjeti u Dalmaciji od Zagrepčana i općenito populacije koja živi na sjeveru RH.

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja isto čitam,i mislim si odkud ti takve crne misli :/ ..cijeli život družim se sa ljudima iz raznih dijelova Hr a i iz bivše Ju,i nikad doživjela nešto takvo o čemu ti pričaš.Čak je i moj muž djelomično dalmatinac a ja iz Zagreba pa mi nikad to nije palo na pamet.Možda si ti doživjela takve nugodne situacije iz puke slučajnosti jer si se našla u krivo vrijeme na krivom mjestu blizu budala koje traže povod za sukob bilo gdje!
    Odahni i ne puni se crnim i krivim mislima,i uči kikića pričati mješavinom dalmatinsko-zagrebačkog..baš mi je to slatko!

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja na poslu imam kolegicu od 50-ak godina, čovjek bi rekao fina i mila gospođa, elokventna, duhovita, druželjubiva, pametna i stručna.... al šta ta radi kad skuži da netko nije rođeni zagrepčanin, majko mila, skinhedsi joj nisu do koljena :shock: tako da se može naći svakakvih spodoba tamo gdje bi se najmanje nadali

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

gle draga - moj otac je dalmatinac, bodul, majka zagorka, a ja rođena i odrasla na kvarneru, zadnjih nekoliko godina živim u zagrebu s mužem koji je podravac...
    govorim relativno čisto književno, s laganim utjecaja primorskog i bodulskog... mm govori vrlo slično kao i ja, osim kaj, zakaj, budem...
    F zna za pirun i vilicu, i za barbu i stričeka... i razumije...

nikad nisam doživjela osuđivanje na osnovu regionalnog pripadanja od normalnih ljudi, nego od iskompleksiranih, opterećenih koji ne znaju gdje bi sa sobom (pr. kolega na poslu, bosanac koji živi godinama u zg i pametuje da što smo mi provincijalci došli njemu u metropolu uzimati posao ), a s takvima ne ulazim u diskusije...

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

MM i ja smo takav par - on Dalmatinac, ja Zagrepčanka. Ne mogu reći da mi nisu pale neke stvari na pamet kao i tebi, devet_mjeseci, i to baš vezano uz dijete - kako će on jednog dana u školi, ali onda opet s druge strane pomislim kako u Zagrebu ionako ima sve više i više ljudi koji nisu rođeni Zagrepčani, pa nemaju nikakvih problema. A kad moj mali krene u školu (sad je još beba) bit će ih još više, tako da on neće iskakati iz sredine.
    Btw, ja nisam nikad u Dalmaciji doživjela ništa neugodno, a koliko znam nije ni on u Zagrebu, a ima čisti dalmatinski naglasak i to se nikad neće promijeniti(i čini mi se da se to ženama baš i sviđa ) Nadam se da ni naš sin neće imati nikakvih problema.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Živjela sam dvije godine u Londonu i mogu vam reći da sam u to vrijeme tamo srela svega nekoliko ljudi koji su tamo i rođeni . Ostali su došli iz drugih država, s drugih kontinenata, različite su boje kože i vjeroispovjesti. I nitko ne radi probleme oko toga. Tako je u svakom velegradu pa i u Zagrebu.

"Dotepenec" ili stari purger-meni je svejedno sve dok čovjek poštuje kulturološke običaje sredine. A znam za divne obitelji čija djeca govore raznim narječjima i super se snalaze. U obitelji su to špigeti, a u vrtiću žniranci. Na faksu sam naučila od kolegica puno "stranih" izraza i baš mi je drago zbog toga jer u bilo kojem dijelu naše države dobro razumijem što ljudi govore.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam po mami Istranka, po tati Zagrepčanka, MM je mješavina hrvatskih, mađarskih i slovenskih predaka. Doma govorimo i zagrebački i standardno, a ja i istarski i to sve prenosimo na M. Nikada nisam imala problema zbog govora.

A Dalmoša je stvarno pun Zagreb. Toliko da se subotom i nedjeljom na špici osjeća miris mora.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja mislim devet_mjeseci da radiš problem gdje ga nema
    pa koliko je dalmoša u zg
    a budala će uvijek biti, netko će se okomiti na nekoga jer je s trešnjevke a ne iz dubrave
    ako će se klincu neko narugati jer će reći šugaman, pa to nije šikaniranje, narugat će mu se i jer nije dovoljno daleko skočio, jer nema najnoviji mobitel........
    to je dio odrastanja koji ni on neće moć izbjeći

što su ti rekle cure što bi bilo da je druge nacije ili vjere

opusti se i uživaj uz svoja 2 dalmoša

Citiraj no@ prvotno napisa
    ]Svašta sam i čula i doživjela samo zato jer mi je otac Srbin.
    Nema opravdanja za diskriminaciju - no ti maria71 ipak živiš u maloj i još k tome ratom izmučenoj sredini.
    to je istina, i karlovac je jako stradao u ratu, ali to nije opravdanje da se netko tko tamo živi, radi, diskiminira radi onog što mu je otac
    ako ćemo nekog diskriminirati uvijek se može naći razlog
    neki su to što su židovi ubili isusa iskoristili kao opravdanje za svi znamo što

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a70v

ne se sekirati, navikla je mara na svašta

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nema opravdanja za diskriminaciju - no ti maria71 ipak živiš u maloj i još k tome ratom izmučenoj sredini. Radila sam 1 godinu u Ka i tamo je ponekad problem i ako ti je otac Hrvat.
    maria71, aleksandra70vanja ovim gore napisanim htjedoh samo reći da je situacija po pitanju strahova koje ima devet_mjeseci ipak drugačija u zagrebu nego u karlovcu (ili nekom drugom malom mjestu u unutrašnjosti). nema potrebe odmah potezati pitanje holokausta.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

svejedno, to što mi je otac Srbin je samo činjenica, isto tako je mogao biti i Iračanin ,a ne razlog stigmatiziranja ( kod nekih ) i relativiziranja mojih ev .problema, kao ok ipak živiš tu i tu ,nije ni čudo da si svašta doživjela

btw direktan napad po nacionalnoj osnovi sam doživjela u sred Zagreba

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koga zanima što sam sve doživjela možemo o tome na pp, da se ovaj topic vrati nazad u regionalne vode

kisi-kisi

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

maria71 iskreno mi je žao jer misliš da relativiziram tvoj problem s diskriminacijom na nacionalnoj osnovi!
    nije točno da ne razumijem. nisam nigdje napisala da ja nikada u životu nisam bila žrtva nacionalne i vjerske diskriminacije, ali to nije tema topica.
    vratimo se radije regionalnim antagonizmima

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

noa sad mi je

kad te zmija ugrize bojiš se i guštera

oprosti i ti meni ako sam te povrijedila svojom žešćom retorikom

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bila sam žrtva bullinga. kad je prestalo? kad sam pokazala zube
    porijeklo, mjesto sanovanja, narodnost .. sve isto ka i ostatak razreda
    ALI ... ja sam učena da se ne smijem tuči, derati se na nekog.. odgojem mi je potiskivano pravo na samoobranu u ime pristojnosti :/

nauči dijete da brani svoje granice, i nemaš brige pa da je i crn

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

noa sad mi je

kad te zmija ugrize bojiš se i guštera

oprosti i ti meni ako sam te povrijedila svojom žešćom retorikom
    no hard feelings

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E da, moram dodati:
    Rekla bih - na temelju iskustva s jednima i drugima - da su više skloni predrasudama i potenciranju regionalnog antagonizma Dalmoši (fetivi) koji su ostali živjeti u Dalmaciji od Zagrepčana i općenito populacije koja živi na sjeveru RH.

eto,i na forumu ima ljudi koji pričaju svašta,kako nebi bilo van foruma...
    generaliziranje svakog tipa jako je ružna navika.sorry,al stvarno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    E da, moram dodati:
    eto,i na forumu ima ljudi koji pričaju svašta,kako nebi bilo van foruma...
    generaliziranje svakog tipa jako je ružna navika.sorry,al stvarno.
    Draga krumpiric, ja sam porijeklom 100% dalmatinka; živim u zagrebu. dovoljno da primjetim socio - kulturalne razlike:
    Mnogobrojni pripadnici moje uže i šire obitelji stalno nastanjeni u dalmaciji skloni su eventualni neuspjeh zbog vlastitog nerada, nepoštivanja procedure, pravila i predviđenih rokova u poslu ili studiju pripisivati imaginarnom animozitetu purgera i metropole prema njima. možda se samo radi o vanjskom locusu kontrole, tko zna?!

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iskreno, nikad nisam prijatelje procjenjivala prema porijeklu, a tako se ponašam i kod izbora poslovnih partnera. što ti vrijedi tvoj lokalac ako zezne posao?
    a što se tiče klinaca, pa dajte mi molim vas nađite u zagrebu razred ili vrtičku grupu samo s "zagrebčanicama". to ne postoji...
    postajemo multikulturalno društvo, barem po sastavu. još samo da naučimo poštivati i uvažavati različitosti.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

eto ga na - animozitet dalmatinaca i purgera, a svako malo se čuje kako je svaki drugi "zagrepčanin" ustvari porijeklom, bližim ili daljim, ustvari hercegovac.
    i onda po tome ispada kako se "glođu" hercegovci između sebe.

ja sam dalmatinka, fetiva, od korijena (što no bi se reklo od stoljeća sedmog), muž mi fetivi hercegovac.
    i naša kombinacija (makar ovdje di živimo) izaziva samo čeznutljive poglede i uzdahe. kud ćeš bolje: u proliće imaš bogat vlastiti vrt i izobilje povrća, lito provedeš par miseci na moru i besplatnom litovanju, jesen imaš za obrat jesenske plodove, zimu se smrzaješ i u hercegovini jednako ka i u dalmaciji. i sve 5.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja sam prava purgerica (3.generacija s obje obiteljske strane) i ono sto meni smeta je nestanak zagrebacke kulture, pristojnosti na cesti, u trgovinama i javnim mjestima (ne trazim da mi danas netko govori "ljubim ruke milostiva", ali pristojan dobar dan bi ipak trebao biti neka norma). Smetaju mi banditici koji misle da mogu sto hoce i da nista staro i povijesno nije sveto, smetaju me oni koji ne vide izvan svog kvarta i cije je pivo na klupici u parku popilo svu pamet svijeta. Smetaju me oni koji bacaju smece po cesti i svercaju se u tramvajima, koji imaju neuredne prilaze s neociscenim snijegom i zarasla dvorista, cije se fasade ruse od vlage i nebrige, ali ih ne bi popravili.

ne volim one koji ne vole ovaj grad i nije ih briga da on bude lijep svima nama.

jesu li dosljaci (ili kako bi mi rekli: dotepenci) ili su rodjeni ovdje - sasvim mi je svejedno

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

...ne mogu pobjeći razmišljanju o tome kako će se školarci jednoga dana odnositi prema našem sinu. Djeca zaista mogu biti surova, osjetila sam to davno i na svojoj koži, no to je jedna druga i duga priča. Mihovil će sigurno pokupiti neke riječi od mojeg muža, možda će govoriti nekom mješavinom zagrebačkog i dalmatinskog... Kako će klinci na to reagirati? Ili već na samu činjenicu da mu je otac Dalmatinac?
    Čuj draga, ja stvarno mislim da pod a ) tvoj muž dalmatinac mora paziti kako govori sa Mihovilom (jer bi bilo dosta nezgodno da ti sin govori nekom mješavinom zagrebačkog i dalmatinskog) a pod b) ko da mora svatko saznati da mu je otac Dalmatinac. Ajde sretno .
    (a ja se naivna ne brinem šta smo MM i ja Dalmatinci, živimo u Zagrebu i imamo sina koji je porijeklom Slavonac ).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj leonessa prvotno napisa
    (a ja se naivna ne brinem šta smo MM i ja Dalmatinci, živimo u Zagrebu i imamo sina koji je porijeklom Slavonac ).
    Ček malo.... ne kužim... :? :? :?

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Možemo se mi tu sad busat u prsa sa Zagrebom (koji fakat nije ni pol kaj je nekad bil) ali problem koji spomominje devet_mjeseci uopće nije tako bezazlen ili nepostojeći.
    Možda ovako u zatvorenom krugu i ne dolazi do izražaja. Ali, na cesti, itekako.

Mi smo oduvijek na moru kod Zadra, pa sam nebrojeno puta doživjela da mi j... purgersku mater i kojekakve gadarije, iz usta stare babe ili balavog klinca, meni je svejedno. Ružno je čuti ali još je ružnije skužit kaj ti ljudi o nama općenito misle. Ima ih puno, to je ziher, samo se dobro prikrivaju.

A za primjer, onak gadan i realno brutalan - na moru, preko zime, dečkima je bilo jako dosadno. Sa svojih 18 nisu se mogli ništ pametnije sjetit pa su odlučili otić do kuće jednog starijeg gospodina (naravno dotepenca) koji je btw bio prilično bolestan (dijaliza isl) Htjeli su ga zastrašiti. Pa su ga onda malo pljuskali, a na kraju prebili. I čovjek umre. A "klinci" na 10 godina u zatvor. Pa ti vidi. Meni je to strašno.

Isto tako mi je bilo teško priviknuti se na gnjavažu ekipe iz ovog malog gradića u koji sam doselila iz Zagreba. Došla raditi, pa ostala i zaljubila se. Srećom, ovdje je sve puno blaže, lakše i manje se osjećaju problemi o kojima govorimo. Jedino, pa - ne možemo uvijek biti doma, ne?!

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa
    Ček malo.... ne kužim... :? :? :?

jao mooover... 8)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?p=1289861&highlight=#1289861
    Uf, al ga lupim pa ostanem živ... nije mi bilo ni na kraj pameti...

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nekak si mislim da smo ipak mi u najvažnijoj poziciji, pa kao roditelji možemo svoju djecu učiti bogatsvima svih kultura s kojima se srećemo, što porijeklom, što jednostavno življenjem. Pa će možda i svijet za koju godinu izgledati ljepše

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja iz Zagreba, mama mi rođena u Ljubljani, njena mama u Rotenmannu-Austrija (ona protestantica), njen tata u Beču (on Židov), moj tata u Zagrebu, njegova mama u Zagorju, njegov tata u Kijevu (Ukrajina) oboje katolici....što to onda čini nas i po lokalnom i po vjerskom karakteru? Osim, onime što su u nas usadili, prenijeli, naučili a što nas čini boljim osobama...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    bila sam žrtva bullinga. kad je prestalo? kad sam pokazala zube
    porijeklo, mjesto sanovanja, narodnost .. sve isto ka i ostatak razreda
    ALI ... ja sam učena da se ne smijem tuči, derati se na nekog.. odgojem mi je potiskivano pravo na samoobranu u ime pristojnosti :/

nauči dijete da brani svoje granice, i nemaš brige pa da je i crn
    Potpisujem!!!! I to uveliko!!!!

Ovako... moja najbolja prijateljica je iz Zg, koja ujedno gleda nogomet i znala sam i odprije za netrepeljivost između Zg i Dalmatinaca. E sad, uvijek sam joj govorila da ne budali i da nije to tako strašno iako znam da se mlate itd (većinom povezano sa utakmicama). E sad, odemo mi na more i stanemo uz cestu na jedan štand sa voćem gdje čovjek prodaje voće. Stanemo, trubimo, ja iz auta vičem da nam kaže gdje je put za ... negdje... čovjek samo bulji. Ne dam se ja smesti, izađem iz auta, priđem štandu, a on kreten neće ni da me pogleda. Sjednem u auto, pokunjim se, neću da opet priznam... znamo mi da se radi o pojedincima, ali i to je dovoljno.
    E sada, i dan danas se pitam zašto nisam tom čovjeku rekla ovo i ono ili u najmanju ruku viknula iz auta "dinamo" ili možda mu izvukla jednu voćku iz donjeg reda, pa da mu sve gornje popadaju.. zašto? Nisam se snašla.. . zabezeknula sam se!

Kao Sarajka/Bosanka u Zg nisam naišla ne neke dramatične probleme... možda par puta da je netko ružno komentirao, ali to je bilo to....

Ali, u Zg sam naišla na itekakve priče i prepirke između Dalmatinaca i Zagrepčana i to djece. Opet... nekako su se ta djeca opet nastavila igrati dalje...
    Da li mislim da postoji tu nešto - postoji!
    I to kako??? Ovo definitivno dolazi iz kuće!!!!!! Ako ništa drugo ne dolazi, ovo dolazi....
    Zato... devet_mjeseci - mislim da ima svega i svačega. Kako majke i očevi djecu ljubavi, tako ih uče i mržnji, svjesno...

Koje je rješenje tvog problema? Mislim da je u tome da naučite dijete da se ponosi svojim porijeklom i da neće osjetiti neke probleme, jer će imati jedan određeni stav koji se može vidjeti kod ljudi.
    (ako ste me shvatili šta sam htjela reći, jer svašta nešto nalupah ovdje, a nekako ništa konkretno)....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

O, devet mjeseci... Mislim da stvaraš problem di ga nema... MM rođen u ZG-u, ali Dalmoš porijeklom, ja rođena Splićanka u Zagrebu već trilijun godina, idem stalno na Krk, u Split, u Zagrebu živimo i radimo... Niko nikad nije mog muža skoro namlatio, ne petljamo se s pijanima, ti bi ga namlatili bio on Dalmatinac ili Marsovac. Ne sjećam se neke neugodne situacije. Sve ovisi kako se (prvenstveno ti u glavi) postaviš. Svak je odnekud i baš lijepo da je tako.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

MM i ja smo iz Hercegovine;a u Splitu živimo 20 g.Nikad nismo doživjeli nikakve neugodnosti_donedavno.Bili smo kod njegovog prijatelja s posla koji je Dalmatinac i ni krive ni dužne njegova žena nas izvrijeđala:Kao šta smo mi Hercegovci sve ovdje zauzeli;da se samo širimo,da svakom prijatelju zabijamo nož u leđa-Ma svašta nešto!Ostali smo bez teksta!Upravo s toga što je baš moj muž njemu pomogao u poslu,što nije imala niti jedan razlog da nas tako izvrijeđa(inače je čudna_tako da joj puno i ne zamjeramo)što je tu bilo još ljudi koji vrlo dobro nas poznaju i znaju da nismo od onih koji će bilo kome zabit nož u leđa.Žao mi je samo tog čovjeka;jer je jako dobar i znam da mu je bilo jako neprijatno zbog nje.Sretna sam što je ovo bio samo izuzetak I nadam se da će tako i ostati.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ma pretjerujete, imam iskustva, i mislim da pretjerujete.

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •