Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 203

Tema: Nije da se bojim, ali ipak razmišljam - lokalpatirotizam

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ja sam skoro 20 godina u zagrebu i jos uvijek sam u gacama 8)
    Doma govorim "gaće", teti u dućanu "hlače" . Sve 5.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    ja sam skoro 20 godina u zagrebu i jos uvijek sam u gacama 8)
    Doma govorim "gaće", teti u dućanu "hlače" . Sve 5.
    mudro izbjegavanje nesporazuma,kažem ja
    no MM je uporan:gaće i gaće

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

e te gace su me najvise izludjivale!!! nikad nisam znala o kojima se prica
    jednom sam se tako obrukala u drustvu kad je jedna dalmatinka rekla kako mora u shoping jer su joj se podrapale gace i da mora kupiti nove, a ja ni pet ni sest, da i ja moram obnoviti isto se sve ocufalo, u gace i grudnjake i potkosulje naravno, mjesto radnje: gunduliceva, zagreb. ocekujes da su gace- gace

i ca!
    mislila sam par godina da "ca" znaci kuca/kuci pa kad se ide "ca" da se ide doma. dok jednom nisam pricala sa frendom preko telefona i on veli" moram zavrsit, zurim kasnim. cujemo se, idem ca" a ja "cekaj, zar nisi doma?"

i spike poput ocemo a ili b i odgovor "ajmo ca" aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jel a il b???? vrisssstttt

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Leonisa
    Ja radim sa Splićanima. Koliko sam zavrzlama imala oko toga, počevši od onog da sam "smišna" ( tko, ja? vidjet ćeš ti!) pa do onog kako su me poslali u hodnik da pogledam jesu li postavljeni tapeti, a ja hodaj okolo naokolo, ne vidim tapete nigdje! Dok nisam kapitulirala, onda sam saznala da su nam trebali postaviti faking otirače s logom firme na ulazu u svaku zgradu. Mislim, već 10 godina radimo skupa, tako da toga imaaaa... a najteži misanderstending doživjela sam s jednom zagrebačkom poštapalicom. Mislim, tolike godine imam i stanujem u Zagrebu, a taj sam misterij riješila gotovo nedavno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I moje prijateljstvo sa jednom od najboljih prijateljica počelo je čudno kad mi je rekla da imam smišne tenisice

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

adiom, otkrij nam

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislila sam da u poštapalici "Odi v'rit!" - vrit dođe od glagola vrenje - pa i nisam vidjela nešto uvredljivo u tome, ono, "odi se ispuši" ili slično.
    Kada su mi nakon xx zagrebačkih godina otkrili da je "v'rit" = "u guzicu", čudila sam se k'o picek glisti , a nije da nisam znala da je rit - dupe.
    Ono "v" me držalo u zabludi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ahahaha ovo mi je bolje od družbe koja pere kvržice

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

E moja Mare , od 18 sam u Zg -već puuuuno godina i meni su još uvijek najveći nesporazumi na placu (zelje, kupus, crveni luk, bijeli luk i sl-s tim da se većina povrća zove zelje ) ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni isto nije jasno da purgeri ne mogu svakom kupusu dati svoje ime

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ajme, koliko dotepenaca!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i Varaždinci
    njima je isto sve zelje
    cccc a mi imamo tu toliko imena, za neke i dva

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Mislila sam da u poštapalici "Odi v'rit!" - vrit dođe od glagola vrenje - pa i nisam vidjela nešto uvredljivo u tome, ono, "odi se ispuši" ili slično.
    Kada su mi nakon xx zagrebačkih godina otkrili da je "v'rit" = "u guzicu", čudila sam se k'o picek glisti , a nije da nisam znala da je rit - dupe.
    Ono "v" me držalo u zabludi.
    a ha
    brdo ljudi ima "problema" s time i glavna asocijacija je vriti, vrenje.

sora i bulja.
    tu je sora tuca, sorati, tuci.
    drugdje je pisati.
    bulja je tu glava. u istri je npr. guza.
    i dugo sam se cudila kad bi frajeri govorili "koja dobra buljaaa" a ja gledam glavu. umjesto guzicu
    uglavnom "pobro je sore u bulju" nema isto znacenje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gdje je šorati pisati?
    mozda si opet cula krivo, neku dubrovkinju koja je ustvari rekla šarati?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    e te gace su me najvise izludjivale!!! nikad nisam znala o kojima se prica
    Evo rječnika:

"Hlače" standardni jezik = "gaće" dalmatinski
    "Gaće" standardni jezik = "donje gaće" dalmatinski (za muške donje gaće)
    ? standardni jezik (ja kažem "gaćice") = "gaćice" dalmatinski (za ženske donje ?).

? - jel' se u standardu tj. zagrebačkom kaže "gaće" ili "gaćice" za ženske donje gaće :lol?:

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moram se ispravit:

Gaće" standardni jezik = "mudante" dalmatinski (za muške donje gaće)

Mudante ne brkat s mudantinama (to su muške kupaće gaće) .

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

šorati za pišati se govorilo nekad, ne sjećam se kad sam zadnji put to čula

kao purgerica moram s indignacijom odbiti insinuaciju da mi ne razlikujemo vrste povrća
    zelje je samo i isključivo kupus (Brassica oleracea )

btw, mrzim lokalpatriotizam
    osobito ljude koji moraju svakog staviti u neki pretinac, ono Dalmatinac=riba i blitva, Slavonac=kulen i tamburica, Ličanin= bukva i medvjed itd
    (ne odnosi se na nikog s foruma nego ljude u RL kao što su oni iz sofkinog posta)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi u dubrovniku kažemo karati za svađati - tako kad sam frendici u zagrebu rekla da mi je više dosta svega jer sam se cijelo popodne karala s dečkom, ova je ostala :shock:
    onda sam joj posebno morala objašnjavati kako smo se cijelo popodne svađali....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj petra prvotno napisa
    mi u dubrovniku kažemo karati za svađati - tako kad sam frendici u zagrebu rekla da mi je više dosta svega jer sam se cijelo popodne karala s dečkom, ova je ostala :shock:

i mi kažemo karati

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja se užasavam placa... tolika koncentracija lokalpatriotizma na jednom mjestu teško je podnijeti. čim izvališ proso umjesto poriluk samo što te bakica ne linčuju il te udavi pitanjima odakle potičeš....

naravno, mjesto radnje: gunduliceva, zagreb. ocekujes da su gace- gac
    pravno rečeno (da se recimo radilo o kupoprodajnom ugovoru gdje su se kupovale tj. prodavale the gaće) ti bi bila u pravu - jer gaće su u zagrebu gaće i mogla si pretpostaviti da se radi o gaćama na zagrebački način.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    btw, mrzim lokalpatriotizam
    osobito ljude koji moraju svakog staviti u neki pretinac, ono Dalmatinac=riba i blitva, Slavonac=kulen i tamburica, Ličanin= bukva i medvjed itd
    Ne mrzim, ali moram priznat da me nervira pretjerano smještanje u ladice. Mislim, svako od nas je much more od npr. Dalmatinac = blitva itd. Zato mene i čude ti animoziteti jer ja sam prvo - ja, a onda sve drugo (u manjoj mjeri). Ne definira me u potpunosti to što sam rođena u Splitu, ali to je dio mog nasljeđa (kao i trilijun drugih stvari - a mislim da me jače oblikuje mjuza koju sam slušala, filmovi koje sam gledala, interesi koje sam imala i imam, a tako mislim i za ekipu iz Slavonije, Like, ZG-a). Mi smo prvo mi, imenom i prezimenom i našom osobnošću, a onda sve ove druge stvari.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    corny, u kojem smislu bosanac? Misim da treba u stereotipima razlikovati uvrede od šala. A opet, ima ljudi koji upravo inzistiraju na vicevima temeljenim na stereotipima o osobinama određenih skupina ljudi, a to je već patologija i više njihov problem nego onih na koje bi se ti vicevi mogli odnositi.

Ne znam u kojem se smislu sve može biti bosanac? :? ..Ili da stavim ? Bosanac je osoba iz Bosne. U tom smislu.
    Corny, oprosti, nisam te htjela naljutiti. Riječ "Bosanac" ima više značenja u hrvatskom jeziku. Ako misliš kao "građanin Bosne i Hercegovine", onda ti se lokalpatriotizam odnosi samo na tu državu jer ni Bosna ni Hercegovina nisu hrvatske pokrajine, koliko god to nekom nije srcu milo ili prosuđivanju blisko. Drugo značenje je još "musliman iz Bosne" ili jednostavno titovski "Musliman" ili novije "Bošnjak" i vjeruj mi da će većina kontinentalaca u Hrvatskoj upravo to smatrati značenjem riječi "Bosanac". Oprosti ako sam te nehotice uvrijedila, ali nisam baš zadnje vrijeme u kontaktu s bosanskohercegovačkim jezikoslovljem pa ne znam je li se ustalila neka terminologija.
    Tužna je istina da se riječ "Bosanac" izbjegava i u stručnoj literaturi (zbog podrugljive konotacije) pa će biti vjerojatnije da će pisati: bosanski Hrvat, bosanski Srbin ili musliman iz Bosne.
    Je li se još ljutiš?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ivana2, možda problem leži u činjenici da bi građani bih trebali odlučiti što znači pojam "bosanac" a ne građani hrvatske.

koliko ja znam, bosanac (il hercegovac) se uglavnom uvijek odnosilo na građane bih (tada soc rep, sada države), ne samo na one muslimanske vjeroispovijesti. tako recimo moj rođak, srbin, živi u beogradu već više od 2 godina i nitko od srbijanaca ga ne doživljava kao srbina, svi ga zovu i doživljavaju kao bosanca.

bosanski Hrvat, bosanski Srbin ili musliman iz Bosne.
    tj. Bošnjak.

tu se postavlja zanimljivo pitanje - kako da sebe nazivaju djeca iz mješanog braka rođena u bih.

inače o ovoj temi je na jako zanimljiv način pisao ivan lovrenović u svojoj knjizi "bosanski hrvati".

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hajdemo se vratiti dalmatincima,
    mojim frendovima je dugo trebalo da nauče šta je picek a šta pajcek,
    šta škrnicl a šta štokrl.

to mi je baš simpa. Ja sam na svojim putovanjima lijepom našom isto naučila svašta. najnovije sam naučila šta je mrkatunja (dunja)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajoj te zabune su

JA sam jednom mojoj prijateljici iz Tomislavgrada rekla da bih htjela imati frizuru kao neka glumica (Gina iz Santa Barbare btw ), a ona mi je rekla da ona ima riđu kosu. Ja sam na to rekla - pa nisam mislila na boju, nego na frizuru!! - a moja je prijateljica htjela reći da Gina ima RJEĐU kosu od mene. Tako mi sad ljude koji baš nemaju kose zovemo oni sa riđom kosom ili riđokosi.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mama courage, slažem se s tobom da građani BIH moraju odlučiti što im znači riječ "Bosanac". Ali hrvatski standardni jezik je formalno drugi jezik i istoj riječi ne mora biti pripisano isto značenje. E, i kad bi svi Bosanci rekli: mi smo Bosanci, ne bi imali visokog predstavnika UN-a na košti.
    MC, nemam pojma kako se određuju djeca iz miješanih brakova, ali vjerujem da to može prouzročiti dosta neprilika, ali i još više prednosti.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sad ću ja ko Luna Može li moderator, kad stigne, ispraviti tipfeler u naslovu. Bode mi oči.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ivana2, možda problem leži u činjenici da bi građani bih trebali odlučiti što znači pojam "bosanac" a ne građani hrvatske.

koliko ja znam, bosanac (il hercegovac) se uglavnom uvijek odnosilo na građane bih (tada soc rep, sada države), ne samo na one muslimanske vjeroispovijesti. tako recimo moj rođak, srbin, živi u beogradu već više od 2 godina i nitko od srbijanaca ga ne doživljava kao srbina, svi ga zovu i doživljavaju kao bosanca.

bosanski Hrvat, bosanski Srbin ili musliman iz Bosne.
    tj. Bošnjak.

tu se postavlja zanimljivo pitanje - kako da sebe nazivaju djeca iz mješanog braka rođena u bih.

inače o ovoj temi je na jako zanimljiv način pisao ivan lovrenović u svojoj knjizi "bosanski hrvati".
    Slažem se. Ivana2, ne ljutim se,, nismo mi Bosanci zlopamtila...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ode post... samo nisam imala vremena prije odgovoriti...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja još ne znam kako će nama biti, ali vjerujem da će biti ok.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da, stvarno. Koje su nacionalnosti djeca iz mješanih brakova?
    To je baš problem.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A od dalmatinskih riječi mi je naj: mudante

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Yuna prvotno napisa
    Da, stvarno. Koje su nacionalnosti djeca iz mješanih brakova?
    To je baš problem.
    pohađajući zenske studije sam naučila da ovo uopće ne mora biti problem (ne samo za naš iz mješanih brakova), kao da se uopće moramo svrstati u neku nacionalnost ?!? ja odavno rubriku nacionalnost ostavljam praznu, (ponosna) sam hrvatska državljanka - sve ostalo je isuviše intimno da bi ispisivala na svakojakim formularima.

inače, gradonačelnik mog rodnog grada je za vrijeme rata izjavio da su djeca iz mješanih brakova bastardi (koji nisu dovoljno dobri ni za sapuna napraviti). mislim da je karadžić također nešto slično izjavio.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Eto, može se nastradati ako si i iz krivog kvarta:
    Gimnazijalac pretučen jer je s Malešnice :shock:

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj petra prvotno napisa
    riknula sam od smijeha na ovo

i ja branim-zelje je iskljucivo kupus. kiseli kupus-kiselo zelje. luk (kapula) je luk, a cesnjak je bijeli luk. picek je pile, pajcek je prase. stokrl je stolac bez naslona, a skrincl bome ni je ne znam sta je, osim ako nije skarnicl mozda? ona papirnata vrecica?

gdje je šorati pisati?
    ne pisati, pišati

Citiraj ina33 prvotno napisa
    ? - jel' se u standardu tj. zagrebačkom kaže "gaće" ili "gaćice" za ženske donje gaće?
    ja u svakodnevnom govoru kazem gace. kad mi je neugodno reci gace, kazem gacice (a to je rijetko).

kad je vani hladno kazemo da je šljiva.

ja sam se na faksu i inace puno druzila sa ljudima iz cijele hr, pa su mi lokalni nazivi poznati, sve od dubrovnika do istre. jedino sto mi je i dalje tesko odgonetljivo, ponekad, su cisti zagorski i medimurski. e to je, brale, zeznuto za odgonetnuti. recimo, "m te rukna" znaci "udarit cu te". ides.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

MC, ubit ću te, što ti to piše u potpisu?
    inače, gradonačelnik mog rodnog grada je za vrijeme rata izjavio da su djeca iz mješanih brakova bastardi (koji nisu dovoljno dobri ni za sapuna napraviti). mislim da je karadžić također nešto slično izjavio.
    Pa što čitate te gluposti, bolje čitajte djeci, ne ko dabl trabl.

Dalm@, krive su daske u glavi koje tim huliganima nisu na broju, a takve ćeš pronaći u bilo kojem kutku ovoga okruglog svijeta.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

adiomare - to nije bilo u novinama, nego na telki. 8)

a propos potpisa - nisi upratila moj jučerašnji confession rodama

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kako ostaviš prazno, pa prvo što su me pitali u porodilištu je to. .

A i kad sam zvala ambasadu, neka neljubazna babetina kad sam je nekaj pitala me se usudila pitati te povjerljive podatke ...i onda kad sam joj odgovorila da smo mi mješanci, rekla mi je ovak: E ONDA NE ZNAM.

stvarno me šokirala babetina primitivna :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dodatak: sere nekaj, a Zagreba ni vidla nije, seljanka.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MC, zar poriluk nije prasa a ne proso?

ja obozavam ovu nasu razlicitost i slatko nerazumijevanje
    cak i moj sin kaze mama kaze ovako-tata onako a oboje dalmatinci samo iz razlicitih dijelova dalmacije....

a ivaricin i sl dubrovacki, e sto je to bilo lijepo slusati

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    A zar nije praziluk?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    zrinka, imaš pravo. a mislim da i adiomare ima pravo s prazilukom.

Kako ostaviš prazno, pa prvo što su me pitali u porodilištu je to
    pa govorim o svojoj vlastitoj (ne)nacionalnosti, a ne djetetovoj - dijete mi je po nacionalnosti švicarka a inače, mogu oni svi slobodno pitati, al ostaju bez odgovora. 8) nije teško. samo treba jednom pokušati. recimo pri upisu na postdipl, zašto bi bilo bitno koje sam nacionalnosti ?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    ja sam se na faksu i inace puno druzila sa ljudima iz cijele hr, pa su mi lokalni nazivi poznati, sve od dubrovnika do istre. jedino sto mi je i dalje tesko odgonetljivo, ponekad, su cisti zagorski i medimurski. e to je, brale, zeznuto za odgonetnuti. recimo, "m te rukna" znaci "udarit cu te". ides.
    mene dotuklo "leve iti ne" kao uputstvo za navodjenje u prostoru...

znacenje bi bilo "desno" :/

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    [mene dotuklo "leve iti ne" kao uputstvo za navodjenje u prostoru...

znacenje bi bilo "desno" :/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    ...Dalmatinac=riba i blitva, Slavonac=kulen i tamburica, Ličanin= bukva i medvjed itd...
    Pa mene osobno ovo uopće ne smeta... Ponosim se i kulenom i tamburicom... tko nije ljubitelj istih, nije Slavonac...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mogao bih o svojim iskustvima kao stranca (6 godina u Austriji), no ne da mi se sad, ali moram spomenuti jedan "zagorcizam" koji cesto buni ljude.

U nekim dijelovima Zagorja (recimo okolica Marije Bistrice) je negacija ("ne") "NE", dok je pozitivan odgovor ("da") "NEK". Pa si ti misli.
    I meni, purgeru od rodjenja i dobro naviklom na kajkavske dijalekte prigorskih kvazizaselaka u okolici Zagreba, je ovo bilo iznenadjenje ...

Pazi dijaloga:
    - Ne treba vise brati jabuke?
    - Ne.
    - Znaci, mozemo ici doma?
    - Nek.
    (a ja nenavikla uha na tu rijec cujem samo "ne" pa ostanem :? )

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa mene osobno ovo uopće ne smeta... Ponosim se i kulenom i tamburicom... tko nije ljubitelj istih, nije Slavonac...
    Pitanje je samo jel se Ličanin ponosi bukvom i medvjedom.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Pitanje je samo jel se Ličanin ponosi bukvom i medvjedom.
    Ponosim se i kulenom i medvjedom. 8) Uostalom, zar to nije isto, jedno u najlon čarapi, drugo u krznu?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Daj, neću se igrat bez mare71, načuh da negdje loče vino, a ovdje joj medvjede pikaju!

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma ko ih pika, pa živim s jednim (Ličanom, ne medvjedom).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •