Lokalpatriotizam na djelu:
Dijana, za pravog si s čovjeka udala!![]()
Lokalpatriotizam na djelu:
Dijana, za pravog si s čovjeka udala!![]()
meni to uopce nije problem. mi smo u rubrici za nacionalnost ostavili prazno, pa nek dijete samo odluci kad odraste kako ce se deklarirati.Yuna prvotno napisa
I mi isto tako.
nije li nacionalnost određena državljanstvom, a narodnost pripadnošću?
Pri tom mislim na osobe koji imaju jedno državljanstvo...
AdioMare prvotno napisa
![]()
ja sam imala kolegicu slavonku koja je govorila "odi u vrit"
a šta ako imaš dvojnoMoover prvotno napisa
npr. rusko i poljski
jes onda ruski poljak ili poljski rus![]()
Mi smo htjeli ostaviti prazno, ali su nam rekli da prvo moramo ići kod javnog bilježnika dati neku izjavu i bla bla da bi se to moglo ostaviti prazno pa nam se to nije dalo tako da smo ipak upisali.meda prvotno napisa
ja sam mislila na narodnost, ne na drzavljanstvo.
u maticnom na crnomercu rekli da moze ostati i prazno. al sad kad si mislim svasta su oni meni prije rekli da moze, pa sam se ipak morala dva puta vjencati![]()
tko me zoooooooveeeee...AdioMare prvotno napisa
evo me
vino briše sve granice![]()
![]()
Baš mi je ovo postalo zanimljivo.
Ajmo sad da vidim!
Test za otkrivanje "pravih" kajkavaca. 8)
Kaj je to:
- okno
- lesa
- vanjkuš
- froštukel
- žveplo
- štručki
- pečeniki
- mjerlin
- čekićar
- ruške
- blazina
- pražetina
- žlempa
Kaj je to:
- okno PROZOR
- lesa OGRADA
- vanjkuš ZNALA,ALI ZABORAVILA
- froštukel DORUČAK ?
- žveplo
- štručki
- pečeniki
- mjerlin
- čekićar
- ruške
- blazina POKRIVAČ, POPLON
- pražetina
- žlempa
- okno PROZOR![]()
- lesa OGRADA
![]()
- vanjkuš ZNALA,ALI ZABORAVILA JASTUK![]()
- froštukel DORUČAK ?
![]()
- žveplo
- štručki
- pečeniki
- mjerlin
- čekićar
- ruške
- blazina POKRIVAČ, POPLON
![]()
- pražetina
- žlempa
Ja sam pojednostavila.mama courage prvotno napisa
Bosanac - čovjek sa područja Bosne (bez podsmjehljivog konteksta)
Hercegovac - čovjek iz Hercegovine
Bosna i Hercegovina su dvije različite.... kao u Hrvatskoj županije recimo.
Razmišljam, kao što neću čovjeka iz Zagreba zvati Istrijanom, tako neću čovjeka iz Mostara zvati Bosancem.
Ili kao što neću čovjeka iz Pule zvati Dalmatincem, tako neću onog iz Sarajeva zvati Hercegovcem.
Eto![]()
to NEK je u stvarii neg', od nego (sto, tj. nego kaj!)tatek prvotno napisa
sad je mozda malo jasnije![]()
Ja rođena Zagrepčanka od mame prigorke i tate slavonca (koji je u zagrbu već 50 godina). I govorim kajkavski, ali onak fest. Kaj si rekel, velim ti, bum napravila i tak to. Neko vrijeme sam živjela u Velikoj Gorici i u školi su mi se ponekad rugali zbog tog mog pričanja :shock: . Kaj da vam velim. A nije to bilo u Splitu. A uopće da ne govorim kak domoroci Turopoljci pričaju, samo su se svi pravili fini sa ŠTA i ne znam ti ja čim. A po književni se ni ne kaže ŠTA, nego ŠTO! I jednom mi je jedan bosanac u facu rekao kad sam ga pitala "KAJ?" usred Zagreba, rekao da "Šta ti tu meni kaj" U stilu, da od kuda meni pravo da ja govorim KAJ! Bolje da ne napišem kaj sam mu rekla...
Ja nemam niš protiv nikoga, jednom sam imala dečka muslimana iz Bihaća, kad sam jednom bila u Komiži potrudila sam se naučiti njihov naglasak i gomilu riječi koje su mi bile simpatične i to mi je bilo super, pa sam naučila kaj je to šugaman! Prefenomenalna mi je ta riječ. I uvijek se trudim skužiti ljude koji pričaju svojim narječjem i uvijek mi je to simpa, a dalmoše obožavam slušati, sad već i razlikujem Spličane i Šibenčane po naglasku.
A ovi što se mlate i prijete, to je posebna sorta.![]()
ana.m prvotno napisa
Eto to sam ja, prava, pravcata Turopoljka. I ponosna do neba i natrag i ne sramim se svoga KAJ, dapaće baš ga forsiram.
I štela bi vas sve skup pozvati na pečenike al neznate kaj to je.![]()
Pećeni kukuruz.
- žveplo - ono uz kaj se pali šibica na kutijici od šibica
- štručki - onaj dio koji ostane kad skinemo sva zrna kukuruza sa klipa
- mjerlin - mrkva
- čekićar - mlin na koji se melje kukuruz
- ruške - kruške
- blazina - stvar punjena perjem koja se stavlja na krevet ali ne služi za pokrivanje već kao podloga (ali bili ste blizu)
- pražetina -kajgana
- žlempa- služi za hraniti pajceke, a ostatak je iz pivovare, znaći sve ono od čega se radi piva
Ono što sam ustvari htjela reći je to da je najvažnije od svega ostati svoj i poštivati svoje korjene, jer su u nama i dio su nas. Ljudi kojima nije ništa sveto su ljudi od kojih doživljavamo pogrdne komentare i najbolje ih je ignorirati. Pouka je: poštuj tuđe, svoje nedaj i nikad nemoj zaboraviti tko si i što si.
rinmama ni ja se ne sramim svoga KAJ, dapače i ja sma ponosna na njega, moj je malo više prigorski, šestinski.
Uivjke me živciralo kaj su se oni tak pravili da "znaju pričati, a ja ne znam"![]()
Znaći ti si ni manje ni više: prigorčica?ana.m prvotno napisa
Napola, tata pravi slavonacrinama prvotno napisa
.
Ne mogu vjerovat da nitko nije spomenuo vlaje.Ja sam vlajna :D
joj, rinama, pa kaj se nemreš ti strpeti dok pravi Zagorec duojde na forum da ti odgovuori na tuoja pittanja? Opće niesi fuora!![]()
Moram pitati, a tko su to vlaji?![]()
Možda Dubrovčani? Mislim ono, sveti Vlaho, pa vlaji, pa vlajna?
Najte zameriti ak sam krivo povezala.
krivo si povezala 8)
Vlaji su dalmatinski izabrdaši![]()
Topic bolje izgleda sada, nego kad je krenuo. Učimo o ljepotama različitosti lijepe naše, kako bismo to prenijeli svojoj djeci.ms. ivy prvotno napisa
![]()
Imam ja toga još, ali mi je teško jer nemam sugovornika, a i gđa ajvica se oglasila, pa neću više, evo prepuštam temu i vraćam na pravi put, daklem: lokalpatriotizam - u kolikoj mjeri utjeće na naš život i da li prihvaćamo razlićitosti u svojoj sredini?Juroslav prvotno napisa
a ja sam uvijek mislila da su vlasi oni naseljenici koji vuku korjene iz austro-ugarske vojne krajine... u načelu sam ih očito krivo uvijek asimilirala sa Srbijancima.
i zapravo sam mislila da oni sami sebe nikako ne vole zvati vlasima...
ajde super, naučih i to.
zar nemamo nijednog lingvistu da riješi ovo pitanje?Moover prvotno napisa
meni je državljanstvo različito od nacionalnosti. recimo McCoy je državljanin USA, irske nacionalnosti. Milorad Pupovac - hrvatski državljanin srpske nacionalnosti, recimo (mada ne znam jel se čovjek uopće tako osjeća). pored riječi državljanstvo ja upisujem hrvatsko, jer čak mislim da je državnim službama (bilo kojim i inozemnim i tuzemnim) bitnije znati čiju domovnicu imaš (čiji si državljanin, kojem veleposlanstvu se obratiti prilikom tvog uhićenja) nego li u čija se prsa ponosna busaš.
zar narodnost nije (jezični) relikt iz socijalizma?
bilo koje nacionalnosti ? 8)Vlaji su dalmatinski izabrdaši
E,Vlaji pak imaju svoju teoriju. Da su oni pravi Dalmatinci 8) , a oni uz more, duž cijele obale Primorci.krumpiric prvotno napisa
Moja kombinacija:
tata-Imoćanin
mama-Ličanka
brat i ja rođeni u Zgb, cijeli život živjeli u V.Gorici.
MM- Slavonac
njegovi roditelji-Hercegovci
njegovi roditelji-porijeklom Hercegovcipepi prvotno napisa
AdioMare prvotno napisa
![]()
![]()
btw ja se zakačih s mm zbog politike
sad smo malo na suprotnim stranama![]()
Ovaj topic je otišao malo na neku drugu stranu, ali je postao zabavan. Slatko su me nasmijale razne zabune
Mi imamo vikendicu u Kalničkom prigorju i kad sam (s 10 godina) prvi puta došla tamo, nisam NIŠ razumjela - em pričaju jaaako brzo, em razvlače (npr. mlijeeeke je mlijeko).
Iako sam iz ZG i kajkavski mi je normalan, tamo sam čula riječi koje prije nisam znala:
- klop = krpelj
- šerepec = komarac
- igrati = svirati
MM je Imoćanin, mi smo nebo i zemlja gotovo u svemu, u govoru da ne govorim.
Već je za naslutiti kako će djeca (a stariji je već i počeo) otprilike ovako govoriti: Kaj je to tvoje novo auto?
Imoćani i TVOJE NOVO i AUTO U istoj rečenici![]()
E pa ljudi čitam i ne vjerujem! Da toliko netrpeljivosti ima među pripadnicima regija iste zemlje?
Otac MM-a je dalmatinac (iz Šibenika), znači MM je sin Dalmoša (kako vi to kažete). Uz to mu je mama polu-Poljakinja! MM se rodio u Bg-u i nikad nije imao problema ni on ni njegov tata što su dalmatinci. Pa po tome moja Ksenija ne bi smjela izaći iz kuće jer je dijete sa srpsko-hrvatsko-poljskom krvi!
Joj recite da nije istina i da ste samo preuveličale!
a čuj, baš mi se ne čini da je Srbija primjer tolerancije...
sorry, ne želim da ispadne ružno![]()
mislim da se ovo kod nas više svodi na zadirkivanja i lokalne ponose, ali je u biti nacionalna pripadnost, što je posebice očito kad ste izvan Hrvatske, jasna i lokalpatriotizme brzo nadiđe očito zajedništvo.
U vezi teme: ja sam Istrijanka s talijanskim-austrijskim-češkim-mađarskim korjenima, u Zg, a M je Zagrepčan (treća generacija) ličkih korijena. Jednom mi je poznanik rekao da je razlika između mene i dotepenaca iz Bosne/Hercegovine samo u tome što ja državljanstvo imam legalno i nisam morala preplivati Savu da bih došla u Zg.
Lokalpatriotizam me žalosti, ako me mora biti strah da će mi netko u Splitu razbiti auto zagrebačkih oznaka ili obrnuto to mi je baš.
Sreća da su primitivci koji pljuju jedni po drugima rijetki, barem u mom okruženju.
Ot ali ja moram dodati kombinaiju moje bivše kolegice Hercegovke koja se doselila u ZG: "moooja ti, kaaj bu-bu"!
Znam da ne želiš da ispadne ružno, ima i ovdje budala (da ih tako nazovem), mm i ja inače ni ne živimo tu već u CG, a tu smo samo privremeno (zbog mm-ove specijalizacje), ali u Bg-u ti nko neće zagrebati auto ako si iz Podgorice (evo mi smo živi primjer), a u CG ljudi dolaze na ljetovanje iz Srbije.petra prvotno napisa
Ja nisam rekla da je kod vas obrnut slučaj, samo sam to pročitala iz vaših postova. Nikoga nisam žljela uvrijediti, a nadam se da me nećete pogrešno shvatiti samo zato jer dolazim s one strane rijeke!
Mislila sam ovdje u Bg-u (da ne pomislite da sam mislila na forumleah prvotno napisa
)!
Inače ljetos smo bili u Dubrovniku, išli našim autom, nismo imali nikakvih problema i rado idemo ponovo.![]()
petra, vlaji i vlasi nisu isto
http://bs.wikipedia.org/wiki/Vlasi
kako su vlasi bili nastanjeni u istocnoj hercegovini, a bili su pravoslavci, mislim da su taj izraz u gradu koristili za hercegovacke srbe :/
vlaji su drugo
u šibeniku su vlaji naziv šibenčana za "one iz zaleđa" šibenika, a vlasi je naziv bodula za sve te iste + šibenčane![]()
vjera nebitna
citam i educiram se...imam vlajske krvi...ne znam jel zbog nje ili usprkos nje...cekam da tema postane roditeljska...ako ne...nema mi druge do kljucati
![]()
He he, znači moja Ksenija je polu - vlajinja (e garant nisam dobro potrefila, jel se tako kaže?)MGrubi prvotno napisa
![]()
U stvari polu-vlahinja, ako joj je tata šibenčanin :?leah prvotno napisa
Uh, izgubila sam se![]()