Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Masnoće u krvi kod bebe

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Masnoće u krvi kod bebe

Ležali smo u bolnici zbog virusne infekcije, pa su mu tijekom pretraga našli masnoću u krvi. Prvi nalaz je bio lipidičan pa ga nisu mogli niti iščitati, pa smo ga ponovili za tri dana ali je ovog puta izbacio neke vrijednosti. Nalazi su mi još uvijek u bolnici i svi ostali papiri, ali ono čega se sjećam je da su trigliceridi povišeni na 4,nešto, i mislim da je spomenuto da je jetra uvećana, tako da sutra idemo na rendgen jetre.
    Je li možda netko imao iskustva s ovim, ili ima kakva saznanja o tome? Ja o ovome ne znam ništa tako da su sve informacije dobrodošle.
    Patrik je uglavnom na mom mlijeku, malo smo uveli dohrane. Doktorica je spomenula da nije učestalo naći masnoće u krvi kod tako malih beba, imali su jedan takav slučaj, pa su tu bebu odmah maknuli s majčinog mlijeka. Je li moguće da Patrik ima povišene masnoće od mog mlijeka?
    Ispričavam se što je post ovako zbrčkan, ali trenutno nemam nikakve papire kod sebe, ovo je sve čega se sjećam.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mi smo vadili krv nekoliko puta zbog bilirubina, i uvijek je bila napomena da je uzorak lipemičan, a pedica je rekla da je to kod dojene djece normalno.

Kad mi veliki vadimo krv, 12 sati prije ne bi smjeli ništa jesti,a to kod beba baš nije izvedivo.

Držim fige da je i kod vas bezazleno .

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja sumnjam da je to od majcinog mlijeka, koja im je to fora. A kaj se toga tice, meni su masnoce u krvi turbo povisene, skuzila sam tek u 25.oj, a mrsava sam ko stap. I tko mi moze jamciti da to nemam od rodjenja? Nikad nisam to kontrolirala. Ja mislim da je to genetski, ili imas ili nemas, a ne od majcinog mlijeka.

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mojoj mišici su ustanovljene povišene masnoće u krvi (s 1,5 g.) nakon povišenih jetrenih proba. odradili hrpu pretaga, maknuli sumnju s manjka alfa 1 proteina....
    nakon 4-5 mjeseci jetrene probe su pale na normalu, no masnoće su još uvijek prisute.
    bili na kontroli na rebru i rečeno nam da pričekamo do jeseni kada ćemo sve ponoviti.
    i da, obavezno mora biti natašte što do sada nije bila. pitala sam dr-a na što sumnja, nije htio biti precizan jer mora vidjeti nalaz nakon praznog želučića. no, ako masnoće ne padnu onda je moguće da se radi o nekoj urođenoj bolesti jetre, no, ako se dijete ponaša normalno (normalno jede, napreduje...) nema mjesta panici.

čekamo jesen.....

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

martinaP i nama je nalaz prvi puta bio lipemičan, a drugi puta također, ali su ipak iščitane vrijednosti. Prvi puta naime nikakav nalaz nismo mogli dobiti zato što je uzorak lipemičan. No ipak jeo on prije ili ne mislim da trigliceridi ne bi smejli biti toliki. Jel se varam?

Marči i nama je doktorica nešto spominjala jetru. Ići ćemo na UZV jetre. Osjećam se ko budala jer nemam pojma o ničemu, prvi put se susrećem sa svime ovime, a doktorica mi je u 5 minuta sasula hrpu stručnih riječi
    Reci mi jel je to nešto jako opasno?
    Ja sam van sebe

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mojoj nevisti su isto masnoće povišene i još neš oko jetre....jednom je bila pol godine na nekakvoj dijeti...i opet isto....ne znam kak su joj to otkrili...al znam da se dobro osjeća...svaš neš su isprobavali...moguće da ješ neš genetski rijetko....al da i točno to ustvrdila tribala bi na test vanka...

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

kod nas je svjeza ta tema sa povisenim masnocama i jetrom pa ti mogu ukratko reci nesto o tome...jedini problem je sto se radi o MM a ne o bebacu ali moze ti pomoci i smiriti te...

naime, MM ima povisene vrijednosti jetre i povisene trigliceride...to je otkrio tek prije cca.5godina...tada smo zivili jos u austriji i nitko nije znao od ceka dolazi(sve nalaze povadio i testove na hep. a,b,c)...sad u ZG na rutinskom ljekarskom potpuno ista krvna slika kao i prije 5godina...malo nas je panika uhvatila i onda je procackao po netu i naso jednog naseg strucnjaka DR.BRKIC koji radi na Rebru a i u jednoj privatnoj klinici...otisli smo privatno i on ga je uputo na vadjenje svih mogucih nalaza vezanih uz to (osim biopsije jetre)...na kraju je ustanovio da je to genetski poremecaj metabolizma tj. da njegov organizam ne moze razraditi masnoce...sada uzima terapiju...terapija su neke tabletice u biti je to samo ta kiselina koja fali njegovom organizmu i koja razgradjuje masnoce i osim taletica mora paziti na prehranu...za 3 mjes. ide na kontrolu...
    nakon sto smo saznali sto mu je, saznali smo da mu jos 3 rodjaka imaju potpuno iste nalaze :/ ...znaci sve nasljedno....

eto to je ono sto bi mozda moglo biti i kod vas....a ne moa znaciti...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

silvy, baš ću to reć nevi...kladim se da je kod nje tak...al, njoj su radili biopsiju...

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ma ja i dalje mislim da je sve to genetski i da ne treba nis poduzimati. Jerbo, genetske masnoce se dijetom ne smanjuju. A tak mali nema zakaj piti tablete. Pa i ja ih imam sto posto od rodjenja, nisu mi se valjda povecale sa 20 godina. I trigliceridi su mi poviseni, sve zivo. Ali dok dojim ne bu me doktor vidio. Doro, mislim da to nije nis strasno.

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj paljetak prvotno napisa
    Ma ja i dalje mislim da je sve to genetski i da ne treba nis poduzimati. Jerbo, genetske masnoce se dijetom ne smanjuju. A tak mali nema zakaj piti tablete. Pa i ja ih imam sto posto od rodjenja, nisu mi se valjda povecale sa 20 godina. I trigliceridi su mi poviseni, sve zivo. Ali dok dojim ne bu me doktor vidio. Doro, mislim da to nije nis strasno.
    MM je tek sa 32 godine poceo piti tablete, naravno da tako mali ne treba piti tablete....problem je samo u starosti kada se javlja rizik od srcanog ili mozdanog udara...ali dok se dodje do starosti sve se da sprijeciti...

DORO mislim i ja da nema razloga za paniku, ali naravno treba vidjeti da li je genetski ili mozda postoji neki drugi uzrok...a od tvog mlijeka mislim da to nije doslo...najbolje bi bilo ako imas mogucnosti da odes jos jednom doktoru i uzmes si drugo misljenje ....

sve najbolje!!!!

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

htijela sam rci da odes nekom drugom doktoru...malo sam gore lose formulirala recenicu..

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja mislim da nije ništa strašno, ti mali organizmići odmah pokažu ako je neka teža bolest!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga, stalno mislim na Patrika i mislim kako to ne može biti ništa strašno jer je on jedna jako sretna i vesela beba koju nikada nisam čula kako plače.
    Slažem se sa curama da odeš i po drugo mišljenje.
    Šaljemo malom slatkišu i vibre da sve bude OK.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala vam cure
    Danas smo bili na UZV abdomena i nalaz je hvala Bogu uredan!
    Dobit ću danas i papire, otpusno pismo i ostalo, a sada sigurno znam da su jetrene probe bile povišene, trigliceridi 4.19, a kolesterol 5

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bit će to sve ok, draga! Ljubi malog miša!

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala draga
    Sad čekamo 29.-i pa idemo na daljnje pretrage

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo podižem...mi odradili ponovne pretrage, i dalje su joj povišeni AST (50), ALT (61) i kolesterol 5.7...
    ne znam, sutra ću probati doći do dr-a telefonski da vidim što nam je raditi

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mlijeko podiže trigliceride i moguće je da je kod beba koje ne vade krv natašte (doje po noći) serum lipemičan, a onda i Tgl povišeni

i definitivno nema utjecaja da li je beba dojena ili ne, liječnika koji preporuči prestati dojiti bebu zbog toga treba promijeniti...

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vadili smo krv natašte.

zgembo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

joj sad sam se i ja zamislila, naime MM, i cijela njegova familija imaju jako visoke trigliceride, 9, 10, 16, 24.....
    i kad je on vadio nalaze prije par godina trg su mu bili 9,8 i dr samo sto nije pala u nesvijest a on nema nikakvih smetnji
    njegova baka sa 82 godine ima trigliceride 16 i tako godinama, svekar isto tako visoke i nijedno nisu od+sjetili neke teskoce
    tako da ja mislim da je to sve genetski i da se ne trebas puno zabrinjavati
    ipak uradi te sve pretrage pa ces cuti misljenje doktora ali ja se nadam da je sve ok
    a i ja cu morati svom malom izgleda uraditi pretrage, cisto informativno

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neva će morati na daljnje pretrage , dr. rekao da će morati na kratku hospitalizaciju slijedeći tjedan...ne znam samo kako se izboriti da budemo kraj nje noću ili možemo li s obzirom na tip pretraga, tražiti da doma spava...! ustvari, ništa ne znamo...to mi je najgore

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •