xPoli prvotno napisa
I apsolutni gust, obostrani.
xPoli prvotno napisa
I apsolutni gust, obostrani.
A znaći ti si ta? Tak sam si i mislila.mikka prvotno napisa
![]()
E pa ja mislim da su 99% mama sa ovog foruma supermame (i nekoliko supertata). Sve su one najbolje mame svojoj deci, trude se da im pruže mnogo toga, nekad i preko svojih granica i mogućnosti, informiraju se, samokritične su (većina), zainteresovane i posvećene. I zato su super.
I smatram da se na ovom forumu okuplja nešto što bih ja nazvala roditeljskom elitom. A svaka elita je malobrojna, neshvaćena i kritikovana od ostaka sveta. I zato volim Rodu i supermame i supertate sa ovog Foruma.
draga moja double trouble, definitivno znam o čemu pričaš i ponekad me sve ovo što tu pročitam baci u depresiju....pa počnem razmišljati kako ću ja bit očajna mama, da ja ništa neću znat s tim djetetom....
onda se ipak sjetim svoje mame, godinama je radila popodne, odlazila u 12 na posao, vraćala se u 11 navečer. Ostavljala mene i mlađeg brata same od 12 do 4 popodne (meni je bilo 4 a njemu 1 godina) jer njega nije mogla dati u vrtić, ono zeru vremena kad je bila s nama doma je jadna kuhala, peglala, prala da sve stigne dok treba poći na posao. Ja se stvarno ne sjećam da se moja mama ikad samnom igrala, da je ikad samnom ili s mojom braćom učila, pisala zadaće, nikad ona nije imala vremena meni raditi neznam kakve frizurice..... I znate što vam još mogu reći: Ona je meni najbolja mama na svijetu. I nikome od nas troje ništa ne fali i nije falilo.
A danas da to neka mama napravi, ostavi klince same u stanu i ode na posao, vjerovatno bi joj socijalna služba oduzela tu djecu forever and ever.
Ne znam kud to sve skupa ide, ali vidim da sve manje djece zna igrati gumi gumi, da sve manje djece zna kako se igrati u parku, dvorištu, igralištu, socijalizacija djece će uskoro postati jedan od većih problema našeg društva jer sve manje te djece danas zna za sve one igre i način života kakav smo mi imali kao djeca. Nisu se mame igrale s nama, imali smo prijatelje za to. Nisu mame išle rješavati naše tučnjave i svađe, morali smo sami, ako smo došli kući uplakani jer smo dobili batina, postojala je velika mogućnost da još i od mame dobijemo po turu jer smo se tukli.... sve se to grozno izmjenilo.
roditeljska elita, kako pretenciozno..
ovaj forum je izvrstan kao mjesto za razmjenu informacija, ali to je to, kakva elita i supermame..a i tko zna kako to kod većine koji ovdje pišu zbilja izgleda u praksi i doma, naizgled ih je poveći broj neprikosnovenih autoriteta po pitanju majčinstva i odgoja djeca, ali tko to zna..
ovdje kao i svugdje drugdje, puno savjeta, puno mišljenja, puno informacija pa si čovjek izabere ono što mu najbolje odgovara
Ajde da spadam barem u neku elitu...vissnja prvotno napisa
![]()
Vau,sama 4-godišnjakinja sa bebom od 1 godine.Teško zamislivo i strašno opasno,sumnjam da ti tada nije ništa falilo,ali ako ti tako kažeš OK.I naravno da ti je tvoja mama najbolja na svijetu,to je tako normalno.Kad si maleno dijete nemaš sposobnost odraslog čovjeka da rezoniraš što je u redu a što ne.Sad valjda znaš da se dijete od 4 godine ne smije ostavljati samo,pogotovo sa još jednom bebom.I meni je moja mama jako falila,puno je radila,tako da se sad trudim nadoknaditi to svojoj djeci a kćer itekako uživa u statusu kućne princeze da nebi osjetila dio one tuge koju sam ja kao mala često osjećala,ne samo zbog mame koje nije bilo nego zbog puno drugih ružnih stvari koje sam doživjela a izbjegavam ih uspješno sad priuštiti svojoj djeci.Pa tako znam da ćeš i ti biti dobra mama i nećeš ponavljati pogreške svoje nego baš suprotno,trudit ćeš se biti još bolja.bleeda prvotno napisa
A da se vratimo na temu,ja još nikad nisam skuhala ručak za nekoga osim za muža i djecu![]()
bleeda prvotno napisa
S punim pravom. Kad se budes druzila s vlastitim jednogodisnjakom bice ti jasno i zasto...
![]()
Sve ostalo....ne da mi se komentarisati....I sama imam ogromnu potrebu da ventiliram, pa se nemojte iznenaditi ako otvorim temu na kojoj prozivam sve mame (a takvih je puno) koje su ljepse od mene...Zakonom zabraniti!
Brrr, ovo je jako opasno razmisljanje.vissnja prvotno napisa
100% se NE slazem s njim.
Inace, ja uvijek polazim iz pozicije da ljudi pisu istinu jer ja, ono malo sto pisem, pisem kako stvarno zivimo.
BusyBee čini mi se da sam neshvaćena (ahBusyBee prvotno napisa
) U mom okruženju je, ajmo reći 90% vrlo neodgovornih, ležernih i nezainteresovanih roditelja, koji su meni, na žalost, poslednjih godina od kako se i sama spremam za roditeljstvo bili jedini primer. Otuda moje oduševljenje ovim forumom, i ljudima koji se trude da svoje roditeljstvo unaprede, koji uče i interesuju se. Ne mislim da je iko ovde savršen roditelj, mislila sam na supermame i supertate koji su svojoj deci super, angažovane i razumne.
OK, zaboravite tu famoznu elitu. Tu sam mislila na one roditelje koji ne idu uvek linijom manjeg otpora i posežu za njima najlakšim rešenjima (udariću ga pa neće više, viknuću ne, kupiću dudu na odlasku u rodilište) a najviše sam mislila na ceo angažman Rode i foruma oko dojenja jer poznajem puno mama koje nisu dojile iz vlastite komocije. I kad vidim sve probleme kroz koje žene prolaze ali bore se, i požrtvovane savetnice, ja mogu samo
![]()
Sad ispade da ja samo hvalim, ali fakat je na ovom forumu većina rasprava konstruktivna, i iako se mnogi od nas ne slažu sa mišljenjem nekog drugog forumaša nema pljuvanja kao na drugim forumima koje iz tih razloga više ni ne posećujem.
I ja isto uvek polazim od toga da su ljudi iskreni.
Oprostite na opširnosti...
Vissnja oprosti sto sam ovu tvoju recenicu uzela za primjer, zaista ništa osobno, ali meni se čini da upravo radi ovakvih rečenica kojih bdv. ima u velikom broju na ovom forumu (od dohrane i ishrane pa sve do načina odgoja) neki (uključujući i sebe) vide sebe kao neodgovorne, ležerne i nezainteresirane roditelje i to samo zato jer nisu pročitali deklaraciju nekog proizvoda u dućanu od A-Ž, jer djeci daju smoki i slatkiše jer stavljaju vegetu u juhice, jer upru prstom u trenutku bjesa i jer si zapravo dozvole da ih djeca izlude do bijesa...ma ima toga...ali ima puno više korisnih savjeta zbog kojih i jesam još uvijek ovdje i što tu i tamo i ja nešto napišem. Ono što sam shvatila je da nitko nije savršen i da nikada ne trebam težiti nečijim tuđim već svojim zadanim ciljevima i idealima...u suprotnom se pogubim i postajem potpuno nesigurna i nesretna a to je nešto što meni kao majci i mom djetetu najmanje treba.vissnja prvotno napisa
Vissnja, sve 5.
Yaya, ne bih se slozila. Kad sam 100% sigurna u svoj odabir i razloge zasto nesto (ne) cinim, nikakav forum i rasprave na njemu ne mogu uciniti da se zbog njih osjecam lose. Mogu me nagnatida razmisljam, raspravljam, mozda i pormjenim nacin ponasanja/postupanja, ali ne i da se lose osjecam.
BB ne govorim o nikakvom kolebanju, niti mene ne može nešto pokolebati ako sam 100% uvjerena da je doista ispravno nešto što činim, problem je što s druge strane neki to doživljavaju nesavjesnim te svoje uvjerenje o ispravnosti vlastitih postupaka nameću kao jedino ispravno. Evo opet ću spomenuti primjer smokija kojeg sam tu i tamo davala svom djetetu da pojede pa sam bila prozvana neukom, neinformiranom i maltene zatucanom od velike većine savršenih fforumskih roditelja. To je problem, ono što ja doživljavam ispravnim neki to vide kao nesavjesnost i neinformiranost...i kad se to još servira s visoka rečenicama 90% roditelja oko mene se uopće ne trudi oko svoje djece itd (sorry vissnja).. zaista čovjek dobije dojam kako su svi oni koji djeci daju smoki ili nisu pročitali komplet knjiga JJ-a o odgoju zapravo neroditelji. [/b]BusyBee prvotno napisa
enti nedilje šta smo osjetljivi :/
bar mi je sad jasno zašto 50% J.Juulove knjige je ograđivanje da ne bi netko pomislio da ga kritizira a ne iznosi svoje mišljenje
konstruktivna rasprava i kritika su mi najdraži dio ovog foruma
i ne mora se svatko uklopiti u njega
partibrejkericamama courage prvotno napisa
... taman sam si htjela štampati majicu VIP VJEŠTICA!
![]()
krenula ja čitati redom - pa preskočila... čini mi se da ništa nisam propustila.
Trina prvotno napisa
Trina, potpisujem sve što si rekla.
gle ako je stvarno ispravno da nesto sto radim je stetno, onda sam im ili zahvalna na tome iprestanem sa stetnom praksom ili si to dobro izracionaliziram i ignoriram.problem je što s druge strane neki to doživljavaju nesavjesnim te svoje uvjerenje o ispravnosti vlastitih postupaka nameću kao jedino ispravno
ako fakat briju na neke poluistine ipokusavaju se time uzdignuti iznad obicne forumske populacije - onda to govori vise o njima nego o meni![]()
Ja mislim da nisam super mama. Trudim se biti najbolja što mogu svojoj djeci, ali da sam supermama, e nisam. Ne čitam sinu prije spavanja jer mrzim čitati, ni sebi ne čitam
. Ali se pomazimo i pustim mu "mališane" na cd 8) . Ponekad kad stignem legnem s njim. Ili MM. Ne kuham baš svaki dan, u večini kućanskih poslova imam pomoć MM-a, cijeli dan s malom provedem u skitnji i dođem doma u zadnji čas za napraviti nekaj za jesti. Sjedim tu za kompom dok se MM igra s njima. Ali samo 15-ak minuta...
Nisam savršena, ali sam jedina koju moja djeca imaju!
I ja ne mislim da sve znam, zato i jesam tu i svako malo nešto pitam i čitam. I radim onako kako ja smatram da je najbolje, a ne kako to radi netko drugi jer taj netko smatra da je to najbolje.
Ovdje fali "Ponekad sam cijeli dan.."ana.m prvotno napisa
Dakle i osoblje foruma konačno prihvaća činjenicu da "brijačica" ima!BusyBee prvotno napisa
p.s. Rekla sam da se neću više uplitati - i porekla. Sorry.
Slažem se sa ovim.gle ako je stvarno ispravno da nesto sto radim je stetno, onda sam im ili zahvalna na tome iprestanem sa stetnom praksom ili si to dobro izracionaliziram i ignoriram.
yaya slažem se i sa tobom da to nekome može izgledati malo :/ . Ipak ja sam tim primerom htela da objasnim u kakvom se okruženju na žalost krećem, ali ti roditelji o kojima ja pričam nikada ne bi došli na forum niti bi se na drugi način potrudili da se informiraju o odgoju deteta. Zato sam i hvalila supermame (i tate, da se ne osete zapostavljenim) jer je meni to zaista super kada težiš nečemu boljem, želiš da naučiš i da se informišeš. Jer svi želimo najbolje svojoj deci, ali neki ostaju samo na željama. Želim i ja mir u svetu, ali baš ništa ne radim po tom pitanju, a po pitanju odgoja trudim se da se informišem što više i izaberem najbolji način za moju devojčicu, mene i MMa.
BINGO!double trouble prvotno napisa
Koji inteligentan zaključak :shock:
i ja sam nerijetko dobila dojam o "super" roditeljima...doji se godinama, nema duda ni boca, nosaju se platnene pelene il bezpelenaštvo, hrani bio/eko uzgojem, nima slatkiša do faksa, ne/cijepi selektivno, nosa u maramama/slingovima, spava s roditeljima, peru zubi čim vršak iznikne, uvijek i bez iznimke vrištavo dijete u auto sjedalici,ne po guzi ....
što još???
ama sve suprotno od onog što vidim u okolini.... :/
a jopet, kad promislim
, masu toga stoji i masu toga i ja usvajam![]()
da dodam: nema hodalica, nema učenja hodanja, ranog dohranjivanja, posjedanja dok se sami ne posjednu., cipelica dok ne prohodaju.. opet sve ono što vidim u okolini :/
ovakvi topici se pokrenu kad na forum dođe netko tko ima predrasude prema ovom forumu
ma zamisli, i ovdje ima "brijača" , ma nemoj :shock:
a niti na jednom drugom forumu nema "brijača" samo ovdje, ma zamisli exluzive
topla voda je odavno otrkivena, ajmo dalje
ja ne znam za vas,mene već ovo ljuti![]()
ovaj forum mi je predragocjen i prepozitivan za ovakvo pljuvanje 90 %forumašica,svakim postom sve manje i manje zakamuflirano.
e brijačice moje tek da znate da vas ja sve puno volim![]()
Ne znam na temelju cega ovo zakljucujes, ali stvarno je jako ocito da zlonamjerno potenciras neke stvari.double trouble prvotno napisa
Ovo moje je jednostavno znacilo da ne ocekujem da se sa svima na forumu u svemu 100% slazem. Svoje odluke donosim promisljeno i informirano i iza njih stojim. Ne moze me u tome poljuljati nitko tko ima drugacije misljenje od mene (ja ne brijem da svi isto mislimo, dakle, velika je vjerojatnost da se netko ne slaze s nekim dijelovima mog roditeljstva). Takodjer, razlicitost misljenja vidim kao bogatsvo, mogucnost da ja porazmislim o necemu, ili da navedem nekog drugog na razmisljanje. Stvari koje pokupim od drugih "izvazem" u svjetlu naseg konkretnog zivota i preuzmem ono sto mi ima smisla, a ostalo odbacim. I NIKAD nisam dozivjela da me netko osudjivao za drugacije razmisljanje i drugaciji zivot od vecinskog. Ili trpao u neku kutijicu, ukalupljivao i etiketirao. Dok ti nisi odlucila otvoriti "dobronamjerni" topic.
PS. Iza svih "brija" koje zastupam (ali ne osudjuem druge, osim sto ih mozda ne razumijem ili ne prihvacam njihove razloge zasto se ne promijene, ali ih ne tlacim ni na koji nacin svojim misljenjem) stojim 100% i zivim ih u RL.
double trouble, ja razumijem sto si ti htjela reci svojim postom i pretpostavljam da si samo glasno promisljala o svom roditeljstvu.
Ja sam prihvatila puno toga sto "propagira" ovaj forum
- AS bez iznimke
- spavanje sa djetetom
- nosenje u marami
- iskljucivo dojenje do 6 mj.
- neforsiranje dok sama ne uspije
a dijela toga se sigurno nebi tako strogo pridrzavala da nije Rode.
I činjenica je da me u mojoj okolini dozivljavaju kao neku frikusu, sto je meni potpuno jasno jer sam u totalnoj manjini i zato to nikome niti ne zamjeram. Čula sam komentare drugih mama da im idem na zivce kad pricam o tome kako bi trebale nesto ciniti, jer one najbolje znaju sto je za njihovo dijete dobro.
A u manjini su i mame sa ovog Foruma u odnosu na cijelu populaciju mama (i tata).
Ali bit roditeljstva je ljubav.
I smatram da i oni roditelji koji nemaju pristup internetu i koji se nemaju priliku toliko educirati, jednako tako vole svoju djecu i žele im sve najbolje i misle da im to i pruzaju.
Znaci, svi pruzaju svojoj djeci ono sto oni smatraju da je za njih najbolje.
Netko ce moje nedavanje vode prije 6 mj, smatrati zlostavljanjem, ali eto ja sam odlucila da je za moje dijete tako najbolje.
Mi smo jos daleko od faze citanja prije spavanja, ali ja sam shvatila,a tako si i napisala, da ti pod time mislis na ukupnost nekih ponasanja koja se moraju tako raditi jer u protivnom dijete nece moci izrasti u sretnog i uspjesnog covjeka. Nista ne mora biti po spranci.
Tvoje cure su izrasle u uspjesne i sretne, i to je sigurno i tvoja zasluga, bez obzira sto im nisi citala ili sto nisu imali neku "must have" igracku ... vjerovatno si im ljubav pruzala na neki drugi nacin koji tu nisi navela.
A jednako tako znam djecu koja su krenula krivim putem uz svu angaziranost i ljubav roditelja, koji se sad pitaju gdje su pogriješili.
A jednako je tako i mene strah dali cu se jednog dana i ja to pitati.
Nadam se da ne!!!
pa naravno da ima brijacica i brijaca...kakav bi to zivot bio bez njih, a i njih mozes ponovno grupirati u one koji briju jer je to istinski ono u sto vjeruju (pa eto i na portalu opet osvanuo clanak o citanju u ranoj dobi), zato sto zele mir u kuci i idu logikom - kud svi pa tud i ja...i zele se osjecati diom neke grupe(pa je i MM poceo piti Jacobs), ili se tim nekim svojim furkama samo zele izdignuti iznad drugih (e tu nemam osobnog primjera), ali zato nam je dan zdrav razum -pa promisljamo na kakve savjete nailazimo i sto s njima uciniti.
ne kuzim da li si sad dobila ono sto si htjela svojim prvim postom - prosvjetljenje populacije foruma na cinjenicu da i van brijackog salona ima brijaca...ili sto?
mene nitko neće i ne može, te ne bih ni dozvolila da me etiketira sa super mama....osim mog djeteta...
i meni je moja mama bila super kada sam bila mala...s odmakom od puno godina uvidjeh da ona nije bila super mama,nego da sam ja zapravo cijenila njen trud i da je epitet super pripisan zato što mi je falila kroz moje djetinjstvo....jer je radila...jer je nije bilo...jer je prije svega bila super supruga mom ocu....
al s druge strane pamtim i nosim u oku jedan prekrasan osmijeh kojeg mi je podario moj deda...koji je istinski bio moja "super mama"...Vodio me u knjižnicu, čitali smo brdo knjiga, preslušavali ploče, šetali po Zagrebu, razgledavali znamenitosti, igrali se,učili i puno, puno razgovarali o svemu....
I onda kad netko kaže, djeci ništa ne fali ako im se ne čita, ako ovo, ako ono....Nemate pojma... Ni meni zapravo ne fali ništa....Ali danas ne bih bila ono što jesam da nije bilo mog zamjenskog "super mame"...I mami, mojoj mami, bih zamjerala daleko više....
Dijete osjeća kada odrasta ogrnuto plaštom ljubavi i pažnje...I. da..sva će ta djeca odrasti i "baš im ništa neće faliti"...osim možda mrva jedne fine prašine u oku...
petarpan![]()
(i ja sam imala sličnog super-dedu... na žalost, prerano nas je napustio)
Ne bih se okarakterizirala kao "savršen roditelj" zato što:
1. vozim djecu u AS bez iznimke
2. isključivo dojila 6 mj i dojit ću dok obje budemo to htjele, isto kao i prvi put
3.pazim što jedu i u kojoj dobi itd...
Ovo radim jer mislim da je tako za njih najsigurnije i najbolje.
S druge strane, oboje djece mi je imalo/ima dudu a opet se s druge strane ne smatram zato lošim roditeljem.
Sad samo valjda ja znam što sam htjela reći![]()
da se vratimo na temu čitanja, pogledajte današnju vijest na portalu. 8)
Baš sam se bila poveselila, kad ono ja to ne mogu otvoriti. :?
Thanks, Ivy, već nakon 2,3 strane vidim da ima nešto i za nas!
evo javlja se jos jedna nesavrsena mama koja:
1. ne kuha preko tjedna pogotovo otkad je malena krenila u vrtic jer to mrzim.
2. Nije dojila svoje dijete dovoljno dugo jer ju je to jako sputavalo i nije se sazivjela s tim
3. Ne cita svaku vecer djetetu pricu pogotovo ako je taj dan dopala jutarnja smjena koja pocinje u 5.30, a probudila se u 4.30
4. Ne cita knjige o odgoju, radije neke druge. Jer misli da ne postoji jedinstveno rjesenje jer ni jedno dijete nije isto.
5. Smatram jednom od vaznijih stvari uciniti djete sto samostalnijim
7. Ne trazi nikakve posebne igraonicama i ne vodi dijete u sl. jer misli da je kvalitetnije da provedemo vrijeme zajedno i nesto zajedno radimo. Doduse ide u vrtic pa nema potrebu.
6. Nekad vozi djete bez autosjedalice jer je prelijena montirat je iz jednog auta u drugi ... i jos puno toga...
I ne smatram se losom, nitko nije savrsen. Vidim da je moje dijete sretno, a ja sam zadovoljna njime.
Mozda nemas Adobe Acrobat?Dijana prvotno napisa
Edit: Ovdje mozes downloadati program http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html
mamamaja i kako postižeš točku br 5?
a za br 7...pa kako voziš dvogodišnjaka? :shock:
vožnja s AS nije uvjet djetetove sreće, ali jest uvjet da bude živo i zdravo.
sve ostalo o čemu se tu priča, od dojenja do čitanja, je stvar osobnog izbora i nek svatko radi kako mu paše.
ali vožnja bez AS i fizičko kažnjavanje su kažnjive zakonom i to zato što ugrožavaju djetetovo zdravlje i život. i tu ću uvijek biti "brijačica"
mislim sad ispadamo brijačice,napadamo i ne znam šta no ja tolerancije za to nemam!!!
tim više što se statistički gledano velik broj nesreća dešava na tzv svakodnevnim relacijama kuća-vrtić i slično
i šta kad se desi?lupanje po glavi poslije ne pomaže!
neodgovornost i šlamperaj,to je moje mišljenje![]()
ja nemam tolerancije za AS, niti za kašice s 3,5mj
pojas za odraslog čovjeka znači razliku između teže i blaže ozljede
AS za bebu znači razliku između života i smrti
.
Ono što danas pamtim kao najradosnije trenutke iz djetinjstva je sjedenje u krilu mog dedice dok zajedno listamo jednu iz zbirke slikovnica "Maja", mama i ja zajedno razvlačimo tijesto za bučnicu, bakine priče prije spavanja, tata i ja u berbi kestena... ne može mi nitko reći da je druženje s djecom nepotrebno ili da to čini superroditelje.
To je jednostavno djetetova potreba, baš kao što je potrebno raditi i zaraditi za život. Zbog toga se iz dana u dan trudim svim silama odvagati i zadovoljiti te potrebe na oba nivoa, duhovnom i materijanom. Ponekad to činim uspješnije, ponekad mi je puna kapa svega, pa zakažem, ali u svakom trenutku sam svjesna koliko im znači naše druženje i bliskost.
Rasprava o superroditeljima, eliti i tome sličnom mi je totalno bespredmetna i ne da mi se komentirati.
Moj komentar se odnosi na onaj dio o nepotrenosti uključivanja u djetetove aktivnosti.
jednom-dva puta mi se dogodilo da dijete nisam vozila u AS, al zato jer mi AS nije bila na dohvat ruke (nisam čak imala ni mogućnost posuditi je od susjede), ali nikad iz lijenosti. preveliki je ulog da bih ga lijenošću opravdala.Nekad vozi djete bez autosjedalice jer je prelijena montirat je iz jednog auta u drugi
inače, potpisujem lutonjicu.