View Poll Results: Kako vam je najcesce osvijetljen stan?

Voters
40. You may not vote on this poll
  • Sa jednim ili dva velika/jaka svjetla

13 32.50%
  • Sa vise manjih/slabijih svjetala

26 65.00%
  • Nesto trece (sto?)

1 2.50%
Results 1 to 12 of 12

Thread: Rasvjeta stana

tatek's Avatar

Default Rasvjeta stana

Kako vi rasvjetljavate svoj stan?

Mi smo oduvijek voljeli imati puno malih lampica po raznim zakutcima stana, zapaljene svijece itd, mislim da nam se znalo desiti da po parmjeseci ne palimo veliku stropnu plafonjeru, no u posljednje vrijeme djeca cesto traze veliko svjetlo da vide sve svoje sitne igrackice

Trenutno me bas drzi volja za malo eksperimentiranja sa svjetlom u stanu pa ako netko ima neku dobru ideju, samo naprijed!

Anvi's Avatar

Mi smo si u dnevni boravak stavili potenciometar, po meni je to genijalna stvarčica jer si fino možeš regulirati jačinu svjetla kako ti paše. Kad se djeca igraju onda ga skroz rasvijetlimo, a za smireniji ugođaj i opuštajuću atmosferu samo ga lagano zakrenem udesno i prigušim svjetlo.

MBee's Avatar

Slažem se, potenciometar je super stvar! Mi smo ga imali u prošlom stanu jer smo sami radili rasvjetu a u ovom novom imamo "zvjezdano nebo", halogenke u dnevnom i hodnicima koje se pale na 6 prekidača pa biramo jačinu.

Slažem se, potenciometar je super stvar!
    potpisujem...

Ja volim jako svjetlo i većinom mi mora biti upaljeno što jače kad nešto radim, jedem i ako nema MM koji mrzi svjetlo kad imam upaljen komp ili TV jer me inače bole oči od boja, a pogotovo onih bljeskavih efekata i kad se scene mijenjaju. Nemojte se smijat al ja bi u mraku TV gledala sa sunčanim naočalama. Čak mi i jedna okulistica rekla da imam jako svijetle i na svjetlost osjetljive oči. Nosim sunčane i po zimi, a obične sam dala napraviti fotosenzibilne...

MM filmofil je na mene kak ne znam uživat u filmu, nit volim glasan zvuk, mora mi bit svjetlo jer me bole oči i glava... Tko bi mi udovoljio, ne znam kak me uspije odvesti u kino. Začepim uši sirom i prespavam pol filma

U zamračenom, tj, sa mrvicu svjetla volim pričat, pijuckat čaj i tako neke stvari... kupat se uz svijeće...
    Može i večerica uz svijeće ali nešto što se papa prstima i ne zmažeš se, tipa kanapei
    Inače ne volim jesti u mračnom, moram vidjeti u punom sjaju sve boje koje su na tanjuru

Ja sam izabrala opciju puno malih lampica, ali kad nešto radim volim da je sve osvijetljeno pa gore i mala i velika svjetla. Kratkovidna sam i grozno šizava kad zbog slabog osvjetljenja ne vidim.
    U dnevnoj sobi imamo pet nezavisnih rasvjetnih tijela, ne brojeći akvarij: luster s tri reflektora, dupli reflektor iznad jedaćeg stola, lampica na radnom stolu, nad krevetom (bile dvije ali jednu dali klincu) i još jedna "za atmosferu". U kuhinji slično: tri nezavisna reflektora, napa i svjetlo nad sudoperom.
    I svako od tih rasvjetnih tijela je na svom osiguraču: stan 50 kvadrata, razvodna ploča s 32 osigurača. MM radio instalacije sam. Broj i pristupačnost utičnica da ne spominjem. Moglo bi se reći da smo frikovi što se toga tiče. Grozimo se prostorija s jednom lampom na stropu, pa što god kreneš radit bacaš si sjenu na posao.

vidra's Avatar

nas dvoje volim puno manjih svjetala iz raznih kuteva. jedino u kuhinji, nad radnom plohom, volim vječno podne 8)
    ono što bih vas htjela pitati vezano je za dječju sobu. uskoro ćemo dobiti bebu, u toj sobi trenutno nema ništa osim gole žarulje. što je najpametnije za malo dijete - lusterić, plafonjera, reflektori, lampe razne???

ja sam primijetila da s godinama volim sve više svjetla.
    Nekad smo stalno furali prigušenu atmosferu, skrivene lampice, svijeće, nikad centralno svijetlo. A sad svijetlimo kao u Betlehemu - palimo sve što se upaliti da: i centralnu i sporednu rasvetu.

tatek's Avatar

Mi imamo u kuhinji/dnevnoj sobi cca 10 manjih rasvjetnih tijela i dviej plafonjere (rijetko u upotrebi) te barem 15 svjecnjaka koji cesto budu u upotrebi, pa makar uz elektriku.
    Spavaca ima samo tri lampice (to treba popraviti ),a kod Vedrana u sobi plafonjera uz jos jednu manju lampu koja je tu za vecernju pricu ... i da, ima mali mjesec-tinjalicu za spavanje.

Jedna rasvjetna fora koja mi se sad svidja je staviti lampu odozdo ispod jedne velike razgranate biljke pa to onda svijetli kroz njene grane i daje fantasticnu sjenu po zidu i stropu, to mi se sad strasno svidja!

Matilda's Avatar

U dnevnom imamo stajaću lampu s potenciometrom i to nam je stalno upaljeno. Još u dnevnoj sobi imamo dvije manje lampe koje uključimo po potrebi, a i svijeće. Lustera smo se riješili, imamo spušteni strop s lampicama koje jako rijetko palimo, one su više tu zbog estetike.
    Navečer kad prestanu sve aktivnosti volimo prigušenije svjetlo, svjećice.

paci's Avatar

mi u dnevnom boravku imamo 2 plafonjere sa reflektorima i svaka ima svoj potenciometar, tako da se to da jako dobro izregulirati.
    osim toga, imamo još jednu zidnu lampicu, jednu stajaću i jednu stolnu i ovisno o aktivnosti i dobu dana, one se pale/gase, npr. kad se večeramo onda ih je puno upaljeno, kad curke odu spavati onda je ova najslabija upaljena i tako

u ostalim dijelovima stana koristimo gotovo isključivo zidne i stolne lampe, u kuhinji one iznad radne plohe.

niccoleta's Avatar

mi imamo u svakoj sobi luster/plafonjeru a u spavaćoj dodatno imamo jednu lampu, i u kuhinji znam ostaviti navečer svjetlo na napi koje ugasim pred spavanje.
    A u dnevnoj imamo luster na regulator pa sami štimamo koliko nam treba svjetla, ja kad gledam tv volim da svjetli, ali skroz smanjeno, a kad se nešto radi ili su gosti pojačam koliko je potrebno.

Iskreno ne znam što bih odgovorila u anketi. Tako da neću glasati, ali ovdje sam se izjasnila.

Strobery Shortcake's Avatar

Ja volim da je svijetlo, po meni bi sve gorilo (ne mislim na vatru već na rasvjetna tijela). Ne volim zatamnjenu atmosferu, uspavljuje me i istovremeno me čini nervoznom. Pored jednog centralnog izvora (u glavnom plafonjere) ja popalim i manje lampice na sve strane. Volim manje usmjerene izvore svjetla koji naglašavaju neke "reprezentativne" predmete. U sječanju mi je jedna scena iz Pariza, dok smo se mi vozili po Seni, vidjela sam samo plafon stana kojeg je obrubljivala topla naranđasta svjetlost. To mi je tako bilo lijepo da planiram kako da to izvedem u svojoj kuhinji. Ali to je samo naglašavanje ne i rasvjeta.