Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Rotarix

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Rotarix

Pronasla sam dosta topica o Rota virusu i teskom proljevu koji izaziva. Puno djece je zavrsilo i u dnevnoj ili klasicnoj bolnici.
    Igrom slucaja, kolegica iz inozemstva je ovih dana cijepila dijete (3mj) sa Rotarixom. Tako sam se malo raspitala o tom cjepivu i skuzila da dosta europskih zemalja ima to cjepivo u dopunskom programu cijepljenja. E sad, da li ima netko tko je cijepio sa Rotarixom, da li je bilo nuspojava...

Moja kolegica je cijepila u Sloveniji jer kod nas nije registrirano. Tamnošnji pedijatar je rekao da on savjetuje cijepljenje sa Rotarixom.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nisam sigurna ali ako cjepivo nije registrirano u RH, mislim da ne možeš ni cijepiti

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moze se otici u Sloveniju. Imam dosta prijateljica s malom djecom, pa raspravljamo...Ja nisam bas za to.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e kad i ga bilo i jos da je trajno ja bi sigurno cijepila jer ono sto smo lani dozivjeli od rote je koma ... z. je dobila zapletaj crijeva ko nuspojavu rota virusa , bila u bolnici cijeli tj, tretirana ko zarazena ebolom a morali nas drzat zbog ugrozenosti zivota u klaicevoj i ocekivanja operacije
    samo cu reci da sam se nadala da ce se svi ti doktori i sestre izuzetno ljubazni zaraziti rotom

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

podižem temu jer je u hrvatskoj od ljetos uvedeno rotarix cijepivo.
    jel ima šta novo u vezi nuspojava i ima li netko tko se cijepio tim cijepvom u inozemstvu ili u hrvatskoj?

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

vlatka5 a kakve su nus pojave?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

. Cjepivo se primjenjuje u dvije doze do dobi od najkasnije 6 mjeseci života djeteta,
    Znaći li ovo da se s njim može cjepiti samo do 6 mj. života ili
    sam ja nešto krivo shvatila?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

meni je pedica istražila.mi danas imamo 6 mj.kaže da proizvođać ako se cijepi nakon 6 mjeseci više ne garantira zaštićenost 96% nego 92%.
    a meni je to dosta a i 6mj dan više manje.
    jedino kaže da je zaštićenost do 2 godine a za poslije nezna.
    u situaciji gdje se djeca ne cijepe i sad jedno se cijepi da postoji mogućnost da oboli ali u blažem obliku.tako mi je rećeno.

ja sam mislila da ima netko tko se cijepio pa da javi jesu li bili bolesni unutar te 2 godine ili ne

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

MGrubi hvala na linku

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj vlatka5 prvotno napisa
    meni je pedica istražila.mi danas imamo 6 mj.kaže da proizvođać ako se cijepi nakon 6 mjeseci više ne garantira zaštićenost 96% nego 92%.
    Ne znam kaj da tio velim uv ezi te tvoje pedijatrice......

Ne da je nakon šest mjeseci nešto slabiaj zaštita (kako ona veli), već se ne smije davati djeci sarijoj od 6 mjeseci!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mujica hoćeš mi napisati gdje da taj podatak nađem

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo, ovdje
    http://www.who.int/entity/wer/2007/wer8232.pdf
    kaže (WHO: Position paper):
    The Rotarix™ vaccine is administered orally in a 2-dose
    schedule to infants of approximately 2 and 4 months of
    age. The fi rst dose can already be administered at the
    age of 6 weeks and should be given no later than at
    the age of 12 weeks. The interval between the 2 doses
    should be at least 4 weeks. The 2-dose schedule should
    be completed by age 16 weeks, and no later than by
    24 weeks of age.
    Ovdje
    http://emc.medicines.org.uk/emc/asse...cumentID=17840 (Rotarix: Summary of product characteristics)
    Kaže:
    The vaccination course consists of two doses. The first dose may be administered from the age of 6 weeks. There should be an interval of at least 4 weeks between doses. The vaccination course should preferably be given before 16 weeks of age, but must be completed by the age of 24 weeks.
    a bormeš i ovdje (EMEA: scientific discussion on Rotarix)
    http://www.emea.europa.eu/humandocs/.../063906en6.pdf

kaže:
    Sporadic, naturally occurring
    intussusception tends to peak in incidence between 5 to 9 months of age, and occurs only very rarely
    before that age. The studies have been performed in children younger than 5 months and the data
    provided by the applicant did not show evidence that intussusception is age related. Taking this into
    consideration and in order to accommodate the diversity in the European vaccination schedules, it is
    decided to allow more flexibility for the time point of the second dose. Thefollowing wording for
    section 4.2 is decided by the CHMP: The vaccination course consists of two doses. The first dose
    should be given between 6 and 14 weeks of age. “The interval between doses should be at least 4 40/40 ©EMEA 2006

weeks. The second dose should be given preferably before 16 weeks and not later than the age of 24
    weeks”

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

hvala,pošto sam slaba u engleskom nisam uspijela sama naći

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

..........iz toga je očito da se prva doza mora dati prije 12, 14 ili 16 tjedna (ovisno o izvoru) I da se cijepljenje mora završiti do 24. tjedna. Dakle, ne dolazi u obzir dati prvu dozu poslije 24 tjedna starosti.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja jučer bila sa E na pregledu i pitala za to - prima se na usta, dijete straije od 6 mjeseci ne može primit cjepivo i košta 500 kn. mi ćemo ga sigurno uzet, jer je prošle zime nećak prvi obolio i poharalo nas sve u kući - neke jače neke slabije. mene je držalo "samo" 1 i pol dan i zgazilo me + što sam bila trudna 2 mjeseca.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ja sam mislila da ima netko tko se cijepio pa da javi jesu li bili bolesni unutar te 2 godine ili ne
    Pa evo, curica od moje kolegice se cijepila, sve je proslo OK, nije bilo nuspojava, nije bila bolesna (od zavrsetka cijepljenja je proslo oko 1g).

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moja se nije cjepila i evo već 2,5 god nije oboljela

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

niti jedno dijete u mom krugu prijatelja nije imalo rotu, a ima ih stvarno puno. neki su već i školarci.
    Ne znam zašto toliko strke oko toga. Ne možemo se baš od svega zaštititi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zašto ne djeca starija od 6 mjeseci, nije tako učinkovito ili?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zbog straha od invaginacije crijeva

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

thx, morala sam guglat kaj to znači

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Danas sam prvi put cula za to cjepivo, pise u novom listu, inace nisam ni znala da postoji
    Pitanje za Mujicu: S. ima 18 tjedana, znaci li to da je za nas sada vec pre kasno?
    Naime, moj E. je sa 2 godine dobio rota virus, i imao proljev DVADESET DANA, to je bilo pre strasno, na kraju je dehidrirao, i tako...pa bi S. rado usparala tako nesto, kad je vec moguce...
    Zanima me jos, ako se cjepi, do kada je zasticen od tog virusa? I, da li je E. zasticen obzirom da ga je prebolio? Nema nista za stariju djecu?
    Mujice, hvala unaprijed

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se ne bih usudio cijepiti dijete s osamnaest tjedana. Ne zna se ništa o mogućnosti nuspojava - opet te famozne invaginacije - ako se počne cijepiti tako kasno.

Za cjepivo se zna da štiti dvije rotavirusne sezone - godinu i pol do dvije. Dulje se nije pratilo. Na žalost, nema ništa za stariju djecu.

Dijete koje je preboljelo rotavirusni gastroenteritis je trajno imuno na taj tip rotavirusa koji je uzrokovao bolest, ali se može zaraziti drugim tipovima i opet oboliti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Navodi se da skoro sva djeca do pete godine zivota dobiju rota virus, netko sa laksim a netko sa tezim simptomima. Ne moze se reci da nitko u okolini nije imao rotu jer to ne bi bilo moguce, moguce je da su simptomi bili blagi (smrcanje, temperatura, proljev koji traje jedan dan) i da se nisu pripisali roti vec nekom drugom virusu. Osim toga, na rotu se posumnja kad su simptomi zaista izrazeni i kad krvna slika pokazuje da se radi o virusnoj infekciji. Kad pedijatar ili roditelj insistira, tada se moze raditi i dodatna analiza krvi iz koje se tocno vidi da li se radi o roti i kojem soju ili nekoj drugoj virusnoj infekciji. Infekcija rota virusom se moze dobiti i nekoliko puta ali generalno simptomi kod svake sljedece infekcije su blazi. Moja je kcer, na zalost, imala gadnu infekciju rotom, zavrsili smo na infuziji. Cini mi se da je nedavno opet imala rotu (potvrdjena virusna infekcija ali nisam trazila daljni test da se vidi da li se radi o roti ili ne). Simptomi su bili isti ali znacajno blazi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •