Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: porod i voda (za piće)

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno porod i voda (za piće)

Baš nešto mozgam o produ i zanima me zašto se nesmije piti voda za vrijeme poroda i onih dva sata nakon? Mislim ne baš tijekom izgona, već dok traju trudovi. Ja sam ležala na stolu i bila užasno žedna. Kad je beba izašla odmah sam MMa tražila vodu i popila, oni valjda nisu ni skužili. Nisam pila puno, ali niš mi nije bilo.
    Dakle zašto ne voda?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne zna se
    ja sam popila litru Isosporta tokom poroda, nakon poroda sam mogla piti još ali nisam bila žedna
    Isosport sam uzela jer je izotonični napitak pa brzo vrača elektrolite i ostalo (energiju) u krv

koje rodilište?
    ja sam bila u Vž

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ja sam rodila u Vinogradskoj i isto nisam smjela piti vodu.
    A bila sam zedna do besvjesti, babica mi je samo dala namocenu gazu da cuclam vocu :/ nes ti pomoci.
    I mene zanima zasto se nesmije uzimat tekucina :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ima na rodilište u osijeku, raprava o tome.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prije par godina u nijednom se hr rodilistu nije smjela piti voda, kao ono
    no, stvari se ipak mjenjaju na bolje, tako da sad rodilje u rodilistima, bar nekim mogu slobodno dobiti vodu, cak im se i nudi...

nadam se da ce se ta dobra praksa prosiriti diljem hr...

nepijenje vode za vrijeme poroda spada u zastarjele preporuke

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam mladeg rodila na SD i doktor mi je dao cijelu Janu za popiti sto mu pamtim kao jednu od najlijepsih stvari u porodu jer se prvog poroda itekako sjecam po toj groznoj zedi.

sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa ako se ne varam vodu ne daju zbog eventualnog odlaska na carski i anestezije. ali kako se kod nas stvari jedva mijenjaju to im je valjda ostalo kao navika

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

loša navika
    ne pijenje tokom poroda, izaziva dehridaciju (porod je ka triatlon) , i umjesto da daju čašu vode , oni bi stavili ženu na infuziju
    u slučaju CR-a ionako stavljaju kateter (i za epiduralnu)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ali pisali smo o tome: onda svaka žena od 38 tjedna do 42 ne bi smjela niti piti niti jesti, jer ne znaš kad će te trudovi uloviti, i kaj ako završiš na carskom. Mislim ako vide da porod ne napreduje dobro, da će možda trebati carski, itd. ok treba smanjiti unos tekućine na minimum. Ali svakoj, pa i idealnoj trudnoći i porodu zabranjivati vodu
    Uostalom ne radi se o galonima vode, nego o 1 Jani, koja ti valjda ispari od dahtanja prije nego dođe do želuca.
    No dobro, rodilišta su krenula jedno po jedno napuštati tu praksu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja pila ( st rodiliste).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nekada nisu dali niti pola gutljaja vode na svaka 2 sata, ne niti ovlažiti usta, nego su gurali ženama mokru krpu u usta ... ma fuj, tako ponižavajuće, ja sam to doživjela tako ponižavajuće. I nakon toga odlučila otvoriti svoju Janu.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni su u Rijeci nudili vodu. Bila sam tako iscrpljena da mi je bilo teško piti, ali sestra me je nagovorila na par gutljaja, rekla je da moram jer ću dehidrirati.

Sjećam se priče moje mame (prije 33 godine), njoj nisu dali piti ni jesti 2 dana, koliko je trajao porod

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

joj klara

nama su prije mog zadnjeg poroda, na tečaju u vž rekli da je poželjno imati jednu malu čokoladicu, i malo vode sa sobom.

pa mislim, nećeš se obžderavati sa ćevapima i galonima vode

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

s tim da ja nisam nosila niti tu čokoladicu, voda je bila sve što mi je bilo potrebno

nisam nosila niti radio, žao mi je jedino što nisam tražila da ugase svjetla, koja su mi taaaako smetala, ostalo je bilo ok.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam cijelo vrijeme pila- sok, vodu. I jela..cokoladice, energetske plocice.
    I kolace..
    Ne treba sad pretjerivat al bome ni zabranjivat..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam bila skroz na infuziji ali sam pila i vodu jer su mi se sušila usta.
    Rekli su na tečaju da se voda smije piti ako je sve o.k., mislim da ne daju kad žena primi dolantin pa nije baš pri svijesti, da se ne bi ugušila.

Zanimljivo je da je MM bio samnom u rađaoni od 8 do pol 5 popodne i nije popio ni gutljaj vode a cijelo vrijeme ju je meni dodavao. Toliko je bio koncentriran na porod , tek je poslije skužio da je gladan i žedan do besvijesti

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

negdje sam čitala ili je netko rekao, da ako je mjehur jako pun, da beba kod izgona teže prolazi ... ne treba pretjerivati, ali niti kap vode je stvarno .))

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i ja sam se bas to pitala prije neki dan... kako cu bez vode? jer, mislim da je i kod nas praksa da se zeni ne daje voda tokom poroda, sto je totalno mucenje.
    jasno mi je zasto se ne smije prilikom CR, ali prilikom prirodnog... ionako sve ispari prilikom disanja, pri cemu se usta sigurno sushe kao luda.
    kako prosvercati vodu i objasniti da je to normalno? :? :?

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    negdje sam čitala ili je netko rekao, da ako je mjehur jako pun, da beba kod izgona teže prolazi ... ne treba pretjerivati, ali niti kap vode je stvarno .))
    To s mujehurom ima smilsa. Mislim da su meni prije završnih trudova ispraznili mjehur s kataterom. (Ja nisam mogla sama, iako su sestre bile strpljive, ali tijelo me baš nije slušalo). I kažem mislim jer se ne bih mogla kladiti baš 100% da je bilo prije izgona, malo mi je to sve mutno u glavi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam cijelo vrijeme hodala na wc i trudovi su mi bili puno manje bolni kad bih ispraznila mjehur

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

na prvom porodu nisam dobila vodu, skoro krepala od žeđi

na drugom porodu MM nosio janu sa sobom u boks, rodila za par minuta (uz pijenje vode), preostalih dva sata sam cijelo vrijeme pila vodu jer sam imala onu vrećicu koju je MM nosio sa sobom. dakle, ako ne daju, prošvercaj si vodu i bok (sve se događalo u vinogradskoj)

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam bome pila ne samo vodu, nego i voćni jogurt. Nitko mi nije zabranio (rodila na SD prije 2 i pol godine). I opet ću sad ponijeti to sa sobom.

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A kako je u Petrovoj?
    Još mi samo treba da mi i piti ne daju! Imam diabetes insipidus i dnevno popijem oko 5-6 litara vode,a ako ne pijem mogu brzo dehidrirati :/

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ivana b, jesi li i ti to 36+2???
    znaci, isti dan, otprilike?

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ovo je točno i zato se preporuča tijekom trudova često prazniti mjehur, kako kog izgona ne bi bio pun. osim toga, kao što je sirius black napisala, trudovi su manje bolni.

pila sam vodu tijekom poroda (pomalo) ali se svejedno mjehur napunio do te mjere da posteljica nije mogla van. nakon kateterizacije posteljica je izletila taj čas. izbjegla bih kateter da sam se mogla pomokriti ali nikako nisam uspjevala što je koliko znam česta pojava.

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj bjuma prvotno napisa
    Jap
    Al imam dojam da ću svaki čas..već sam otvorena 1 prst i imam mali milijun kontrakcija

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj pinocchio prvotno napisa
    ovo je točno i zato se preporuča tijekom trudova često prazniti mjehur, kako kog izgona ne bi bio pun.
    Aaaa... Zato sam ja popiškila primalju! (iako mi je prije stavila kateter)

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ivana b prvotno napisa
    Jap
    Al imam dojam da ću svaki čas..već sam otvorena 1 prst i imam mali milijun kontrakcija
    i ja imam taj dojam, mada je kod mene sve jos uvijek kako treba, ali sama cinjenica da je to pitanje dana... tjera me u neku slatku paniku.

zelim da ti sve prodje kako treba. i da uskoro zagrlimo nase male

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

zelim da ti sve prodje kako treba. i da uskoro zagrlimo nase male

Thnx, tebi također!

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam u boxu dobila svoju čašu, mm svoju i cijelo vrijeme sam pila.
    Ne znam da li sam piškila tijekom poroda jer sam bila u vodi pa...tko zna. Ali nakon izgona sam dobila kateter jar nisam mogla piškiti.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni su u porodilistu rekli da se nesmijem napiti vode,ali smijem pijuckati.
    Dakle,u malim gutljajima.
    Razlog tome je jedino mucnina od koje bih mogla povracati-zato se nedaju nalokati.
    Ja sam i pila i jela i spavala na epiduralnoj,uz boziju pomoc uspjela i piskit i izbjec kateter.(sto mi se cinilo najodvratniji dio poroda).I nepamtim da sam se bar po tom pitanju nesto napatila.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Evo mene! Rodila sam u Vinogradskoj. Ma bocu smo imali u boxu. Oni su nam dali nekakvu zdjelicu i gazu da mi MM kvasi čelo i usta. Kad sam rodila tražila sam MM vodu i on me skoro utopio jer je lijevao meni u usta i gledao šta rade s bebom. Ali znam da mi je ostalo da se baš ne smije, pa me zanimalo zašto ne. I sad planiram u Vinogradsku, ali onda znači i nema razloga da ne pijem. Sječam se i to da su mi dali piškit za vrijeme trudova, gurnula mi pod guzu, al sam ju gledala o čem ona priča. I ništ nije bilo od toga. Mislim dali su mi ricinusovo noć prije, mogli su me žmikat, al ništ nebi izašlo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam pričala o tome sa prijateljicom koja je rodila prije 4mjeseca u Vinogradskoj.Dobila je samo gazu namočenu u vodu i to je cuclala za vrijeme trudova i poroda.
    Objasnili su joj da se voda nesmije piti iz jednog jedinog razloga a to je povraćanje.I baš se to njoj dogodilo,da joj je za vrijeme trudova cijelo vrijeme išlo na povraćanje ali nije imala šta izbaciti iz sebe.Veli da je to užas i da se pri porodu možeš ugušiti ako povraćaš,stoga sam ja odlučila da cu cuclati gazu namočenu u vodu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

svjesna osoba se ne može ugušiti od povraćanja
    njima je teško čistiti bljuvotine, i boli ih briga za dehridaciju
    ležanjem na leđima beba može pritisnuti glavnu krvu žila i izazvati nesvjesticu
    ne dozvoli da ležiš na leđima: ili polusjedeće ili ležanje na boku
    čučanj je najbolji položaj, ne znam da li imaju uvjete za to
    dolatanin služi za omamljivanje, ne uklanja nešto efikasno bol

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam u predrađaoni pila domaći čaj od maline (navodno olakšava kontrakcije)...a u samoj rađaoni sam imala onaj mali sprejić termalne vode od Avene-a kojim sam se stalno prskala ali nisam imala potrebe za vodom....

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    dolatanin služi za omamljivanje, ne uklanja nešto efikasno bol
    dolantin

priklanjam se misljenju da je to jos jedna od zabrana uvedena iskljucivo zbog komocije medicinskog osoblja

naravno da neces piti litre vode. ali gutljaj dva vode je velika razlika u odnosu na smrdljivu gazu (mislim da bi se meni povracalo bas zbog nje)

zabrana jedenja i pijenja na porodu je jos jedna besmislica (kao sto su rutinski klistir i brijanje) koja je odavno pokazana kao stetna i bespotrebna, a bez ikakvih prednosti za rodilju.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni isto nisu dali piti, ali sam ja popila tri flašice po pola litre vode. Nakon poroda nije mi htjela izaći posteljica, pa je doktorica pitala dal sam možda pila puno vode. Ja sam rekla da jesam pa je ona rekla da posteljica neće izaći dok je mjehur prepun. Onda su mi stavili kateter (nisam ništ osjetila, nego znam kad je doktorica rekla) i ispraznili mjehur i posteljica je izašla istog trena bez ikakvih bolova. Da nepomenem, doktorica nije bila ljuta što sam pila, samo je pitala zbog posteljice. Babice su te koje su mi zabranile da pijem :? One su mi rekle da ne pijem čim sam došla u bolnicu s puknutim vodenjakom, a do poroda je prošlo 32 sata - pa ko je tu lud.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj TeinaMama prvotno napisa
    Nakon poroda nije mi htjela izaći posteljica, .
    posteljica ima izaći za maximum 2 sata, koliko su čekali?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MGrubi, otkud ti taj podatak?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

trudnički tečaj u Vž, kad se govorilo o porođajnim razdobljima za prvorotke : 10-12 otvaranje , 2-4 izgon (tu nisam skroz sigurna) i posteljica (30min-2 sata)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ah, brojke

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a gle, ženu kojoj nije izašla posteljica, mora imati na oku netko od osoblja. Sumnjam da u nedostatku osobolja, netko smije napustiti ženu koja rađa i nadgledati ženu kojoj nije iazšla posteljica. Na žalost, još uvijek nemamo 1 primalju na 1 rodilju, bojim se da su ti omjeri puno puno drugačiji (osim privatno)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nisu čekali ništ. Al neću se žaliti jer mi je odmah nakon pražnjenja mjehura izašla da nisam ni osjetila.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

trudnički tečaj u Vž, kad se govorilo o porođajnim razdobljima za prvorotke : 10-12 otvaranje , 2-4 izgon (tu nisam skroz sigurna) i posteljica (30min-2 sata)
    Ovo je super podatak!A za drugorotke???

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ajme kako puno. Moj porod je trajao 8 sati i na kraju nisam imala snage govoriti. Sva sreća da nije trajao ovoliko. Možda i bi da mi nisu dali drip. Ja ga nisam htjela ali rekli su mi da je, budući da je bio tek 35-ti tjedan, bolje za bebu da sve skupa kraće traje.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam pila vodu na porodu, rodila sam u Rijeci. To mi je bilo pravo olakšanje u silnim trudovima jer su mi usta bila suha. Posteljica mi je normalno izašla. Nisu to bile neke lude količine, oko pola litre.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj gloria prvotno napisa
    Ovo je super podatak!A za drugorotke???
    nisam pamtila bilo mi je previše informacija pa sam se fokusirala samo na najbitnije za mene u to vrijeme

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

upravo zbog punog mjehura čekali smo posteljicu puna 2 sata jer sam htjela da izađe spontano. mislim da sam oborila varaždinski rekord jer tamo ne čekaju posteljicu puno dulje od 1 sata. možda je to zato što sam imala tu privilegiju da nije bilo nikoga u rađaoni osim mene pa sam imala dvije najbolje primalje (eriku i viktoriju) na svijetu samo za sebe

hm, da i ovo s povraćanjem i vodom mi je malo :/ ne znam samo kako to da se u nekim daleko razvijenijim dijelovima kugle zemaljske ne boje da im se rodilje uguše na porodu. osim toga, ako nemaš što za povratiti povraćaš želučanu kiselinu. u tom slučaju mi se čini pametnije imati barem nešto vode u želucu. da ne govorim o dehidraciji.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Koja glupost to sa ne pijenjem vode, pa to je tako bitno za rodilju. Nas ovdje upozoravaju da moramo piti tekucinu, najradije nesto sa secerom radi energije koja se i te kako gubi tijekom poroda. Zena koja radja na normalan nacin izgubi energije koliko i jedan maratonac, zamislite da njemu netko ne da da pije za vrijeme utrke?? I meni je od bolova bilo muka za vrijeme poroda, ali sve i da je doslo do povracanja, nema sanse da bi se ugusila, o tome ne treba ni razmisljati. Samo je pitanje vremena kada ce se ta glupa praksa sa namocenim gazama skroz ukinuti u hrvatskim rodilistima.
    A nakon poroda, ne samo da sam dobila da pijem sto zelim, nego su mi donijeli pun pladanj sendvica da se i najedem, i ja i mm koji je tu cijelo vrijeme bio uz mene.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Tek ovo s povračanjem mi nema smisla, jer meni su dali neki lijek i rekli su mi, citiram: od ovog će vam se vrtiti i povraćati. Nakon par minuta sam i povratila. Dali su MM-u zdjelu pa nek lovi. A nisam pila vodu. Imali smo tu gazu, ali stvarno se nebi sjetila gurnut to u usta da cuclam, diže mi se želudac na samu pomisao.
    I da vas utješim što se toče onih brojki, kao prvorotkinja rodila sam za 3 sata od probijanja vodenjaka do bebe. Bila sam dosta otvorena, pao snijeg pa me ostavili. Doktor rekao da ću rodit do ručka, a ja rodila do gableca . Pu, pu, ne urekla se s drugim!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •