Imam jednu nedoumicu oko koje sam se htjela posavjetovati s vama...
Naime, ponekda Maru čitam slikovnice prije spavanja, ali u zadnje vrijeme je to smanjeno. Tako mi ugasimo svjetlo, ja legnem pored njega i on sto puta nešto zapitkuje, dok se ne smiri i zaspi. Ponekad mu to malo teže ide, pa mu, onako u mraku pričam priče. Najčešće pričam nešto iz realnog svijeta, o baki i djedi, pa o mjestima gdje smo bili, pa o njegovim prijateljima i slično, ali uobličeno u priču.
No, jučer sam mu počela pričati priču o izmišljenim likovim, o malim vilama koje žive u šumi, spavaju u krošnjama drveća i čuvaju malu djecu itd. (Samo da dobijete dojam.)
Maru se priča svidjela, ali odmah me pitao hoćemo li mi tamo ići...
Onda nisam znala što da mu odgovorim. Da nećemo jer male vile zapravo ne postoje?
Inače, moj malecki meni (još uvijek) bezuvjetno vjeruje, pa ne znam kako da se postavim. S jedne strane, skroz mi je slatko kako se on u to uživi, a s druge imam neki osjećaj da ga varam.
Prvo sam mu rekla da ne možemo ići kod malih vila, pa da ćemo ih ipak probati potražiti u šumi...
Sljedeće pitanje je bilo da li ću mu kupiti crtić sa malim vilama...
Jadničak se skoro rasplakao kad sam mu rekla da nema takvog crtića...
Dakle, nisam zabrinuta i ne smatram to nekim problemom, nego jednostavno znatiželjna...
Pričate li vi vašoj djeci izmišljene priče? Kažete li im da su zapravo izmišljane ili ih ostavljate u uvjerenju da je sve to stvarno?
I što ćemo s Djada Mrazom i sličnim likovima?
Nadam se da sam uspjela objasniti...