-
Dekstroza
U receptu za tiramisu (od jedne renomirane slastičarnice, ne smijem reklamirati) stoji da ide dekstroza umjesto šećera.
Vezano za to imam nekoliko pitanja:
1. Gdje se može kupiti dekstroza?
2. Koliko je slađa u odnosu na običan šećer, jer bih, u slučaju da je ne nađem, mogla staviti običan, a ne znam u kojem omjeru?
3. Kakva je u odnosu na fruktozu- slađa, jednako slatka ili manje, jer bih mogla staviti fruktozu, ali isto ne znam u kojem omjeru?
Ako ima koji znalac, bila bih zahvalna na odgovoru.
-
Morala sam malo obnoviti znanje
. Evo odgovora.
Fruktoza je jedan od najslađih šećera.
Relativna slatkoća nekih uobičajenih šećera u usporedbi sa 10 %-tnom otopinom glukoze jeste:
glukoza ............1,00
laktoza..............0,55
galaktoza .........0,95
saharoza .....1,45 ( - obični šećer )
fruktoza .......1,65
Mislim da su ovi omjeri jasni.
E sada gdje kupiti, to je malo teže pitanje za mene.
Možda pomogne ako kažem da je GLUKOZA isto što i DEKSTROZA, a tu dekstrozu nekad je proizvodio iz kukuruznog škroba Zrenjanin.( zrenjaninska škrobara ) Ako netko ima saznanja o tome nek se uključi.
Inače te glukoze, glukozne sirupe, koriste proizvođači bombona i indusrtijskih kolača. Možda kakva štela sa tom branžom.
-
Hvala na odgovoru, ali bilo je hitno, pa smo napravili s običnim šećerom i vodili se osjetom okusa i, kako sam i pretpostavljala, treba staviti puno više šećera nego što bi to bio slučaj s dekstrozom. Ispalo je fino, ali puno nezdravije.
-
Fruktoza i dekstroza ima se kupiti u DM-u.
Da li je to zbilja zdravije od običnog ili smeđeg šećera?
Da li mi je bolje koristiti dekstrozu ili fruktozu od smeđeg šećera za koji u biti nisam sigurna da nije obojani bijeli?
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma