Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Dekstroza

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Dekstroza

U receptu za tiramisu (od jedne renomirane slastičarnice, ne smijem reklamirati) stoji da ide dekstroza umjesto šećera.

Vezano za to imam nekoliko pitanja:
    1. Gdje se može kupiti dekstroza?
    2. Koliko je slađa u odnosu na običan šećer, jer bih, u slučaju da je ne nađem, mogla staviti običan, a ne znam u kojem omjeru?
    3. Kakva je u odnosu na fruktozu- slađa, jednako slatka ili manje, jer bih mogla staviti fruktozu, ali isto ne znam u kojem omjeru?

Ako ima koji znalac, bila bih zahvalna na odgovoru.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Morala sam malo obnoviti znanje . Evo odgovora.
    Fruktoza je jedan od najslađih šećera.
    Relativna slatkoća nekih uobičajenih šećera u usporedbi sa 10 %-tnom otopinom glukoze jeste:
    glukoza ............1,00
    laktoza..............0,55
    galaktoza .........0,95
    saharoza .....1,45 ( - obični šećer )
    fruktoza .......1,65

Mislim da su ovi omjeri jasni.
    E sada gdje kupiti, to je malo teže pitanje za mene.
    Možda pomogne ako kažem da je GLUKOZA isto što i DEKSTROZA, a tu dekstrozu nekad je proizvodio iz kukuruznog škroba Zrenjanin.( zrenjaninska škrobara ) Ako netko ima saznanja o tome nek se uključi.
    Inače te glukoze, glukozne sirupe, koriste proizvođači bombona i indusrtijskih kolača. Možda kakva štela sa tom branžom.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hvala na odgovoru, ali bilo je hitno, pa smo napravili s običnim šećerom i vodili se osjetom okusa i, kako sam i pretpostavljala, treba staviti puno više šećera nego što bi to bio slučaj s dekstrozom. Ispalo je fino, ali puno nezdravije.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Fruktoza i dekstroza ima se kupiti u DM-u.
    Da li je to zbilja zdravije od običnog ili smeđeg šećera?
    Da li mi je bolje koristiti dekstrozu ili fruktozu od smeđeg šećera za koji u biti nisam sigurna da nije obojani bijeli?

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Teško je reći koje šećere koristiti. Ni ovi tzv. voćni ne proizvode se iz voća nego kukuruza ili krompira.
    Razlika je samo u tome što se glukoza i fruktoza brže apsorbiraju u krv. Saharoza ili obični šećer ( disaharid ) se u organizmu razlaže opet na glukozu i fruktozu (na monosaharide ).
    Klukoza i fruktoza se nalaze u voću i medu ali se ne izdvaja iz voća, nalazi se u manjim količinama i to bi bila preskupa proizvodnja.
    Smeđi šećer je saharoza samo bez dodatne obrade izbjeljivanja, znam da u prodaji bude i obojani obični šećer, tako da je pitanje jeli pravi ili ne.
    Što se pak tiče kaloričnosti svi ti šećeri nakon izgaranja u organizmu daju 4 kcal/g.
    Zato se za sportaše daju monosaharidi jer se prije prerade u organizmu i daju im energiju.
    Ja osobno kontroliram unos šećera , kavu pijem bez šećera, čaj bez šećera ili sa medom. Gdje got mogu trpam med. U kolače trpam obični šećer, smanjim količinu i šta bude.
    Dakle treba jesti puno voća i kroz to dobiti voćne šećere, koristiti med, a ovi kupovni kako god se oni zvali prave se ili iz repe, kukuruza ili krompira.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •