Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Dekstroza

  1. #1
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno Dekstroza

    U receptu za tiramisu (od jedne renomirane slastičarnice, ne smijem reklamirati) stoji da ide dekstroza umjesto šećera.

    Vezano za to imam nekoliko pitanja:
    1. Gdje se može kupiti dekstroza?
    2. Koliko je slađa u odnosu na običan šećer, jer bih, u slučaju da je ne nađem, mogla staviti običan, a ne znam u kojem omjeru?
    3. Kakva je u odnosu na fruktozu- slađa, jednako slatka ili manje, jer bih mogla staviti fruktozu, ali isto ne znam u kojem omjeru?

    Ako ima koji znalac, bila bih zahvalna na odgovoru.

  2. #2
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Morala sam malo obnoviti znanje . Evo odgovora.
    Fruktoza je jedan od najslađih šećera.
    Relativna slatkoća nekih uobičajenih šećera u usporedbi sa 10 %-tnom otopinom glukoze jeste:
    glukoza ............1,00
    laktoza..............0,55
    galaktoza .........0,95
    saharoza .....1,45 ( - obični šećer )
    fruktoza .......1,65

    Mislim da su ovi omjeri jasni.
    E sada gdje kupiti, to je malo teže pitanje za mene.
    Možda pomogne ako kažem da je GLUKOZA isto što i DEKSTROZA, a tu dekstrozu nekad je proizvodio iz kukuruznog škroba Zrenjanin.( zrenjaninska škrobara ) Ako netko ima saznanja o tome nek se uključi.
    Inače te glukoze, glukozne sirupe, koriste proizvođači bombona i indusrtijskih kolača. Možda kakva štela sa tom branžom.

  3. #3
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Hvala na odgovoru, ali bilo je hitno, pa smo napravili s običnim šećerom i vodili se osjetom okusa i, kako sam i pretpostavljala, treba staviti puno više šećera nego što bi to bio slučaj s dekstrozom. Ispalo je fino, ali puno nezdravije.

  4. #4
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Fruktoza i dekstroza ima se kupiti u DM-u.
    Da li je to zbilja zdravije od običnog ili smeđeg šećera?
    Da li mi je bolje koristiti dekstrozu ili fruktozu od smeđeg šećera za koji u biti nisam sigurna da nije obojani bijeli?

  5. #5
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Teško je reći koje šećere koristiti. Ni ovi tzv. voćni ne proizvode se iz voća nego kukuruza ili krompira.
    Razlika je samo u tome što se glukoza i fruktoza brže apsorbiraju u krv. Saharoza ili obični šećer ( disaharid ) se u organizmu razlaže opet na glukozu i fruktozu (na monosaharide ).
    Klukoza i fruktoza se nalaze u voću i medu ali se ne izdvaja iz voća, nalazi se u manjim količinama i to bi bila preskupa proizvodnja.
    Smeđi šećer je saharoza samo bez dodatne obrade izbjeljivanja, znam da u prodaji bude i obojani obični šećer, tako da je pitanje jeli pravi ili ne.
    Što se pak tiče kaloričnosti svi ti šećeri nakon izgaranja u organizmu daju 4 kcal/g.
    Zato se za sportaše daju monosaharidi jer se prije prerade u organizmu i daju im energiju.
    Ja osobno kontroliram unos šećera , kavu pijem bez šećera, čaj bez šećera ili sa medom. Gdje got mogu trpam med. U kolače trpam obični šećer, smanjim količinu i šta bude.
    Dakle treba jesti puno voća i kroz to dobiti voćne šećere, koristiti med, a ovi kupovni kako god se oni zvali prave se ili iz repe, kukuruza ili krompira.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •