-
Veza između ivf-a i visokog tlaka?
Kao što dio vas zna u listopadu sam bila na svom 1. stimuliranom ivf-u, na žalost beta negativna.
Prije punkcije js mjerili su mi tlak i bio je 170/100, nakon injekcije apaurina spustio se na 160/100.
Dr.L je rekao da će mi napraviti punkciju ali da obavezno odem kontrolirati tlak. Do tada sam imala samo jednom prije 4 godine ovako visoki tlak, od onda ništa, nakon što sam krenula na stimulacije tlak mi je bio lagano povišen (140/80), no evo sad par tjedana nakon cijelog postupka meni tlak divlja.
Bila sam već kod kardiologa koji me je poslao na holter, nosila sam taj holter 24 sata i pokazao je visoki tlak.
Jučer i danas mi je tlak 180/105. Naručena sam tek za idući tjedan kod kardiologa.
E sad, moja pitanja su slijedeća:
1) ima li koja od vas ovakvo iskustvo nakon ili za vrijeme stimulacija?
ne tvrdim da je to od stimulacija, ali mi je nekako čudno....
2) što da radim kako bi taj tlak nekim drugim putem dovela u normalu, bar do odlaska kardiologu
-
Jel' ima tlak veze sa štitnjačom?
Nemam ti ništa pametno reći, proguglaj na netu koje su upute za visokotlakaše, znam da se ne bi smjela pretjerano debljat tj. moraš pazit na indeks tjelesne težine, lagane šetnje prakticirat, jesti što nemasniju hranu i paziti na unos soli - to je onako općenito. Za visoki tlak su ti bolje one vježbe koje su laganini - tipa yoga itd., a ne aerobne - te su bolje za niskotlakaše. Ja sam mršavljenjem i vježbama snage svoj normalni tlak nepovratno jako spustila (nehotice) i sad se s tim borim, ali to nema veze (ovo moje) sa postupcima. Ja bih to prije povezala sa štitnjačom - znaju tvoji dr-ovi koji su ti gledali tlak za štitnjaču). Možda bucam bezveze, ali evo, ja bih odtud počela - vidit malo na netu, povezat isto i štitnjaču, dijeta i kretanje (lagano), smanjit sol.
-
I još malo standardnih uputa - ako piješ kavu smanjit na ne više od 1 dnevno (to nije ni za koga dobro), ako pušiš - smanjit pa prestat... Lakše rečeno, nego učinjeno. To sve visokotlakaši moraju ionako, uz lijekove koje piju. Jesi inače imala problema s tlakom ili ti je prvi put mjeren na VV-u?
-
Ina, znaš i ja sam pomislila da to ima neke veze sa štitnjačom.
Popodne idem svom dr. opće prakse pa da vidim šta će on reći.
Ovo sve što kažeš za općenito izbacila sam: kava, nikad nisam ni pušila, dobro, kila imam previše pa ćemo i to počet rješavat....pazim na sol i pijem dostga tekućine.
Samo znaš šta me muči, ne znam da li je moguće da su mi stimulacije potaknule taj tlak? Trebam na VV tek u siječnju, dotat ću taj tlak vjerovatno srediti, ali moram razgovarati s dr. L.
Inače nisam imala naročitih problema s tlakom, možda će malo čudno zvučati ali do sada sam imala samo visoki tlak kad su mi ga mjerili u bolnicama to je bilo jedno 2-3x, doma uvijek normalan. Rečeno mi je da vjerovatno nesvjesno reagiram na doktore i bolnice :? , ali sad mi je visok konstantno i malo me uhvatila panika, jer mi je strašan pritisak u glavi, povraćam.
-
)Štitnjača zna često uzrokovat srčane smetnje, tako da nešto što počne kao problemi sa srcem, često završi na štitnjači. Moja frendica s hipertireozom - sve je počelo kao srce - lupanja, znojenje, isprekidani dah, loše se osjećala. Sve je stalo pijenjem lijeka za štitnjaču, srce je OK, ne znam kakva je s tlakom, ali mislim da s tim nema problema.
A propos doktora, nemoj se toliko bojat. Ja dr-ove najvolim (dobro, ja malo naginjem hipohondriji - najdraže mi kad me analiziraju 8)). Ma, šalu na stranu, bit će ti to OK, samo je bitno detektirat u čemu je stvar i živjet što zdravije i sa što manje masnoća (a tebi će, s obzirom na zanimanje, to bit poseban izazov
).
-
Evo, našla sam sad na internetu da hipotireoza može izazvati hipertenzuju (povišeni krvni tlak), no ja se već 2 godine liječim od hipotireoze i do sad nisam imala visoki tlak.
Nalaze s VV (endokrinološke, hormoni štitnjače) čekam već preko mjesec dana pa ne mogu vidjeti da li se što promjenilo od prije 4 mjeseca.
Javim se poslije.
-
snježana ja ti samo mogu reći da je i meni tlak poskočio nakon dva IVF-a. Sad je stalno 140/100, a na momente i viši. Prije dvije godine sam imala neku visokotlakašku epizodu, pa sam smršavila, prestala pušiti, redovna tjelesna aktivnost- i regulirao se tlak!
Ovo sad što je opet povišen ja više vežem sa pretjeranim jedenjem i manjim kretanjem, nego sa postupcima.
A tlak viši u bolnici nego kući je tzv. "sindrom bijele kute", ali to bi trebalo biti neko lagano povišenje (10%), i potpuno je uobičajeno.
-
Evo ja se večeras vratila od doktora, mjerio mi je tlak 150/100 i odmah sam dobila Lacipil tablete. Sad par dana na kontrolu.
Naravno uzrok nije istraživao, veli da sve što sam nabrojala (ivf, štitnjača....) može biti uzrok.
Slijedeći put kad idem na VV razgovarat ću s dr. L o svemu ovom.
Naravno do sada sam pila 2-3 kave na dan, imam cca 20 kg viška, pa sam po tom pitanju od danas odlučila poduzeti neke korake.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma