Nasla sam opis autosjedalice na Kiddy Life

Iako nije ocito, po izgledu i opisu nema pojas sa 5-tocaka kontakata nego drzi bebu na mjestu samo pojasom preko njenog trbuha. Izmedu pojasa i trbuha je umetak za kojeg kazu da je "preporucljiv"

Ta autosjedalica je prosla testove i zadovoljava minimalni standard pa ti po tome mogu reci da je mozes kupiti.

Ali ja osobno ne bih. I reci cu zasto.

1. Nikako ne bih koristila tu autosjedalicu za malu djecu (ispod cetiri godine) samo sa pojasom, bez umetka. Prvo, pojas preko trbuha (a tako i ide po slici) moze dovesti do ozbiljnih povreda unutarnjih organa. Ovaj umetak pretpostavljam kao ublazuje silu udarca.

2. Nista ne drzi bebina ramena na mjestu. Kod sudara sprijeda kad bebina glava poleti naprijed, privezana ramena je nece zadrzati nego ce glava i ramena nastaviti letjeti dok onaj umetak ili nedajboze pojas konacno zaustavi pokret gornjeg dijela tijela prema napred. Kod djeteta od godine dana ovaj umetak mozda jos i pokriva vecinu trupa pa je let ramena i glave prema naprijed manji (iako jos uvijek veci nego ako se ramena uopce ne pomaknu kada su vezana pojasem. Ali kod djeteta starog dvije godine ovaj umetak (koji je, ponavljam!, po preporuci proizvodaca tek preporucljiv ) stoji ispred djeteta, puno nize od ramena.

3. Kod male djece (do 15-18 kg) vezanih pojasom automobila (znaci ne pojasom sa 5 tocaka kontakata) postoji opasnost da ona kod sudara iskliznu iz pojasa jer su prelagana.

Da ima pojaseve preko ramena i kroz prepone, skupa sa tim umetkom, za grupu I (9-15 kg), onda bi po meni bila OK. Ovako ja ne bih.

Al ovo je skroz osobno misljenje.

Ako trebas sluzbeno misljenje ono je ovakvo: ako autosjedalica zadovoljava ECER44/03 standard i na sebi nosi oznaku atesta, onda je je sigurna za upotrebu dok god se pridrzavas uputa proizvodaca.