Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: pretrage u 12 tjednu

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno pretrage u 12 tjednu

drage moje, zanimaju me vaša iskustva (iako sam već dobila jedno znalačko forumaško mišljenje ). Jučer sam bila na UZV 11+4 i doktor mi je rekao da je sve super (nije mi ništa napisao ili rekao za nuhalni nabor niti išta drugo), niti mi je sugerirao neke daljnje pretrage. Rekao mi je - kontrola za tri tjedna i UZV preko buše (ne znam kak se taj zove )..... Malo sam zabrinuta, a opet ak je on rekao da je sve super... :/

Da idem kod privatnika prije ta tri tjedna malo bolje prekontrolirat ili da se ne zamaram s tim. Inače, imam 29 godina...

Iskustva? Jeste li sve išle na pretrage ili ima i ovakvih? :/

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam samo briseve radila i vadila krv.nisam nikakve testove radila i neću.ićić ću samo na 4d jer bi htjela imati i slike i umjesto tih testova.
    imam 28 godina i nemam nikave bolesti takve u obitelji i neću da se stresiram.a svejedno nebi na temelju tog testa pobacila.
    radim ćešće uzv tj svaki pregled jer imam visokorizićnu zbog moje povjesti s bakterijama

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja sam sa 1o tjedana isla na redovni pregled, znaci ginekoloski, i na vaginalni UZV, e da, i uzeo mi je PAPA test, ali to je zato sto nisam bila vise od 6 mjeseci. A tek sa 13 mi je mjerio nuhalni nabor i pregledao djetetovu kraljesnicu i izmjerio nozice i tako...I ja sam odlucila ne ici na triple, na doktorovu preporuku.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

little duck...... da, sa trinaest, ali ja ću na sljedećem UZV bit već 15 tjedana... ne znam koliko je to onda relevantno.. Ja ne bih ni na kakve testove. samo da mi netko izmjeri taj nuhalni nabor i kaže da je sve 5 :/

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako je dr. rekao da je sve ok onda vjerojatno je. No sa 11-12 tjedana mogao te uputiti na double test koji ne ide na uputnicu pa ga soc. ginekolozi najčešće ni ne predlažu.
    Sa 15 tjedana još uvijek ti stigne izmjeriti nuhalni nabor i uputiti te ako za to bude potrebe na triple test. Taj se test radi sa 16 tjedana i nalazi su ti gotovi za par dana (tjedan najviše).
    Hoćeš li se odlučiti za testiranja ili ne ipak ostaje na tebi. To su ipak samo statističke metode, ali ako uzv pokaže nešto sumnjivo nije loše provjeriti.
    Drži se, sve je sigurno u redu i za sve još ima vremena.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj sandym prvotno napisa
    ... Sa 15 tjedana još uvijek ti stigne izmjeriti nuhalni nabor ...

Sa 15 tjedana je za nuhalni nabor prekasno.

Ta pretraga se vrsi od 11 do 13+6/7 tjedna, odnosno do duzine TT od 45 do 83 mm.

O nuhalnom naboru jedan dobar post je napisala ponosnamama ovdje.

I jos jedna zanimljivost, NN u Sloveniji na primjer mogu mjerodavno mjeriti samo ginekolozi sa odredjenom licencom. Popis svih ginekologa i to po drzavama koji imaju tu licencu moze se naci ovdje ovdje. Prema tom popisu jedina osoba u Hrvatskoj sa licencom je Vesna Harni.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Drugi link mi ne radi

Zato bi ova adresa tebala biti OK:

http://www.webs4sme.co.uk/fmf01/get11-14countries.php

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo ovaj spisak sam jednom našla na netu.

PAPA test - 1. pregled

Krvna slika, hemoglobin - 1. pregled, 28.-32. tjedan

Krvna grupa, Rh, COOMBS - 1. pregled, (Rh- 16.-20. tjedan), (Rh- 20.-24. tjedan), 24.-28. tjedan

Rhogam:Rh ( - ) trudnice, 28.-32. tjedan

VDRL / HIV - 1. pregled, (28.-32. tjedan kod indikacija)

HbsAg - 1. pregled, (28.-32. tjedan kod indikacija)

3D ultrazvuk - nuhalni nabor i "anomaly scan" - (12. tj) - (20. tj)

Chlamydia (bris) - 1. pregled, (28.-32. tjedan kod indikacija)

Triple / Double test - 16.-20. tjedan - Kod indikacija

Amniocenteza - 16.-20. tjedan - Kod indikacija

OGTT - 24.-28. tjedan

Streptokok grupe B (bris) - 32.-36. tjedan

CTG - 28.-32. tjedan, 32.-36. tjedan, 36.-40. tjedan

Tlak, tjelesna težina, pregled urina - 1. pregled, 16.-20. tjedan, 20.-24.
    tjedan, 24.-28. tjedan, 28.-32. tjedan, 32.-36. tjedan, 36.-40. tjedan

Nešto od toga sam već uradila, ali neznam točne nazive na pamet, kad dođem doma mogu pogledat na uputnici.

Nego htijela sam reći, idem za dva tjedna na taj famozni UZV u 12. tjednu.
    Dakle, što sve moram tražit da mi provjere?
    Ima li tko detaljan spisak?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa
    I jos jedna zanimljivost, NN u Sloveniji na primjer mogu mjerodavno mjeriti samo ginekolozi sa odredjenom licencom. Popis svih ginekologa i to po drzavama koji imaju tu licencu moze se naci ovdje ovdje. Prema tom popisu jedina osoba u Hrvatskoj sa licencom je Vesna Harni.
    Eh, da, i s Vinogradske diskretno savjetuju da za nuhalni izmjerit treba bit znalac, sa dobrom mašinom. Događalo se da neki ginić kaže ženi (na onom prastarom aparatu), ma, nuhalni vam je dobar, ne vidim točno ali mislim da vam je to ok. A, ono, to treba izmjerit u mm jer ulazi u kompjuterski program baždarn na osjetljivost valjda do 4 mm. Znači - stručnjak, sa dobrom UZV mašinom. Znači, Harni,Kos i takva ekipa. Barem kad se radi PAPP i mjere nuhalnog trebaju bit precizne. Pitala ja čak i dr. Kosa koliki je kunst izmjerit nuhalni i koliko se može fulat. Stekla sam dojam da stvarno treba bit dobra UZV mašina, znači, nova oprema. A definitivno treba UZV-ovac bit maher i upisuje se u recimo formular za PAPP ko je mjerio nuhalni. Vjerujem da je moja privatnica isto dobar UZV dijagnostičar - ona mi je mjerila PAPP, i njoj me Lučinger upućivao kad nije mogao gore vidjeti polipe na onom UZV-u kojeg je imao prije kad je morao ženama pritiskat trbuh za vidit folikule.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super, sweety, odličan link, mene moja gini baš tako vodila i ja uradila sve to po spisku kako ide, sad u 22. tjednu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, a u Sloveniji žene forumašice uglv. ni ne znaju što je to double i triple, većina radi tu "nuhalnu svetlinu".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sweety, ja sam u 12.-me radila PAPP jer smo se tako dogovorile pa ne znam kako bi izgledao default. Meni je za PAPP tj. komb. probir samo izmjerila nuhalni, bio je ispod 1 mm, nije mi gledala nosnu kost (mislim da je nekim ženama i to gledano), ispunila formular iz Vinogradske za taj PAPP (tamo piše još podataka - duljina fetusa i raznorazne stvari, nemam to kod sebe) i onda sam s tim papirom išla u Vinogradsku. Meni je 37 god. Ne znam kako bi taj pregled izgledao da je bio rađen po defaultu - tj. što se još gleda uz nuhalni.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sweety prvotno napisa
    Nego htijela sam reći, idem za dva tjedna na taj famozni UZV u 12. tjednu.
    Dakle, što sve moram tražit da mi provjere?
    Ima li tko detaljan spisak?
    Evo, doslovno sve, savršeno objašnjeno što se gleda u tom pregledu kolokvijalno nazvanom "nuhalna svetlina" kako kažu Slovenci, "nuhaln translucency" kako kažu Englezi, ili "nuhalnom naboru" kako kažemo mi, piše na postu gore ponosnemame, i da je od od 1998. obavezan u Sloveniji Sloveniji (obavezan u smislu koliko je iti jedan pregled obavezan - ništa nije obavezno, ali je valjda standardna preporuka za sve trudnice).

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ina

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam u 12. tjednu radila kombinirani probir. Prvo sam išla kod Harni na uzv, gdje mi je mjerila nuhalni, nosnu kost i još neke parametrre (otkucaji srca mislim) - ukupno četiri parametra i sva četiri moraju biti u redu. Nakon toga mi je ispunila uputnicu za kombinirani probir za Vinogradsku, u koju sam išla odmah drugi dan na vađenje krvi. Oni su rezultate slali njoj, što ona unosi u neki svoj software, analizira i daje rezultat.
    osim pregleda kod nje, plaća se i kombinirani u vinogradskoj - 300 kuna.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

great, ja zvala harni...nema slobodgnog termina sljedeća tri tjedna nikako :/ Idem kod nekog dr. Smolje u Malešnicu. A sad da li će taj vidjet išta..... Baš glupo. Ja sam onda trebala sve ovo znat prije 3-4 tjedna i bit u niskom startu....

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi bi trebali ići u Petrovu, znate li možda da li je tamo OK radit sve te pretrage?
    Mislili smo tamo vodit cijelu trudnoću.
    Ili Dr. Starčević ili Dr. Blajić...
    Nepoznam ni jednog, ali su mi ih preporučili...
    Što vi kažete?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

andiko, a da probas nuhalni nabor napraviti u Sloveniji?

Mozda ti u vezi toga moze pomoci ina33, koja dobro poznaje situaciju i tamo ili mozda Nisa, koja je, ako se ne varam, i sama radila neke pretrage u Sloveniji.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo, da vam javim da sam uspjela dobit termin kod dr. Harni uz pomoć jedne forumašice Javim Vam rezultate...i hvala na savjetima.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

evo mene...bila sinoć kod dr. Harni na anomaly scan. Beba je veća za tjedan dana, pa veli dr. da ne bi više niš mogla izmjerit da sam došla sljedeći tjedan.. Sve je super. Bilo je divno gledati svoju (fakat živahnu ) bebicu pola sata.

Jedino je nuhalni nabor 2.3 što se dr. baš ne sviđa, ali je rekla da ima veliku nosnu kost (na tatu), a Downići nemaju nosnu kost...
    Anyways, danas još idem u Vinogradsku dat krv za taj kombinirani probir..

Znam da je nn ok do tri mm, ali dr. nije baš bila zadovoljna. Naglašavam da je bebica 7,55 cm. Možda bi bio manji nn da sam mjerila tjedan -dva prije?

Vaša iskustva.....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne brini, bit će sve ok. kad dođu nalazi krvi, onda će se svi parametri uzeti u obzir.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •