Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 124

Tema: MIOM

curka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno MIOM

Priča ide ovako:
    nakon višemjesečnog bezuspješnog isčekivanja izostanke menge otišla sam do svog ginekologa na kontrolu. On je tad rekao da je sve ok, no da bi bilo dobro napraviti vaginalni ultrazvuk da provjeri jel sve ok, ima li ovulacije itd. I da - na desnom jajniku se nalazi cista, a na maternici miom od 4 cm. On mi je rekao da je to problem zbog kojeg nemogu zatrudnjeti i da dobro da i nisam jer da bi bio spontani pobačaj ili prijevremeni porod !!! I pošalje me za Petrovu.
    Tamo doktor traži spermiogam. I uz sva sr... još i asthenoteratzoospermia
    - tk. siguran razlog zašto ! :shock: I onda dr. kaže neka se upišemo na listu čekanja za IVF, a ja neka prespavam odluku želim li vaditi miom ili ne jer kao razlozi za i protiv su 50-50 . :? Miom ako ga ne izvadim može izazvati (a i ne mora) spontani, prijevremeni porod, slabokrvnost ... Dr. kaže da ne smeta i da ako bude potrebno oni ga mogu izvaditi pri carskom na porodu. S druge strane ako ga operiram 6 mjeseci se moramo čuvati od trudnoće, a ožiljak na maternici pri porodu može puknuti
    Strah me je ostaviti miom, čekati IVF i onda da stvar propadne ili se zakomplicira zbog mioma. A opet ići na operaciju mi se nekak neda, i 6 mj. je dosta pokušaja za napravit bebača .... :/

Šta da radim ?????

:? :? :? :? :? :? :?

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

curka...miomi imaju razlicite nazive, ovisno o tome gdje u materistu rastu, a smatra se da ovise o estrogenu, kao i PCOS i endrometrioza. Neki miomi mogu se operirati a neki ne (intramuralni) osim toga jednom operirani miom opet moze i narasti, sumukozni (moj slucaj).
    Miomi mogu utjecati i na zacece i na trudnocu, posebno se to odnosi na 'submukozni miom' koji najcesce izaziva spontani pobacaj jer ugnijezdjenom embriju moze otezavati pravilan razvoj, no taj se moze operirati (miomektomija).
    *Submukozni miomi - rastu ispod sluznice maternice i ulaze u matericnu supljinu.
    *Intramuralni miomi - rastu unutar stijenke maternice.
    *Subserozni miomi - rastu na misicnoj stijenci maternice, izmedju maternice i zdjelicnog podrucja.
    Postoji i metoda 'arterijske embolizacije' ona se izvodi laserom i neke miome moze smanjiti cak za trecinu, buduci da miomi imaju vlastiti dotok krvi smatra se da njegovo presijecanje koci daljnji rast, no stav nekih nasih doktora prema tome ti je :/ .
    Promjena prehrane kod mioma moze biti od velike koristi...
    *Smanjiti unos zasicenih masti.
    *Povecati unos vlakana, zitarice i povrce smanjuju razinu estrogena.
    *Smanjiti ili izbaciti secer i kofein iz prehrane, naravno i alkohol itd.
    Poslusaj savjet svog doktora.
    Sretno

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

draga curka, ama bas kroz iste stvari prolazila sam tacno pre godinu dana. Kad su mi posle 2 ciste na levom jajniku otkrili i miom od 4 cm a sve posle muzevljeve azoo... samo sam zaplakala.

jedna lekarka je rekla da se miom odmah vadi sto mi je bilo strassno, ali su lekari koji se bave IVF rekli - ne! Miom je intramuralni, tacno, moze da smeta da trudnoca nastane i da se odrzi, ali su mnogo vece sanse za neuspeh trudnoce ako ga operisem. Em se moze vratiti, em ti je materica onda slabija, a konacno me ubedio lekar koji radi komplikovane porodjaje koji je rekao da ne pomisljam da ga operisem jer je on nekoliko dana ranije porodio zenu na carski i izvadio joj 13 mioma. Moja drugarica se takodje porodila a sve vreme trudnoce imala ogroman miom, sad od njega nema vise nista. Jako je vazno koji je miom, gde se nalazi i kako se uopste moze izvaditi, da li se mora seci materica ili moze i drugacije. Jako je vazno da ga kontrolises da kojim slucajem ne raste. Tu ti je najbolji savetnik dr koji radi vantelesne.
    S velikim strahom sam usla u postupak IVF, najvise zbog mioma. Dobra doza stimulacije nije mu ucinila nista, mada se on bio smanjio na 3cm pred samu stimulaciju (uplasio se ). IVF mi nije uspeo, za to moze biti 1001 razlog, ali miom nije veci, ostao je isti.
    A jesi radila HSG, prohodnost jajovoda?

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Yana prvotno napisa
    Neki miomi mogu se operirati a neki ne (intramuralni) osim toga jednom operirani miom opet moze i narasti, sumukozni (moj slucaj).
    Pardon, ispravak: i intramuralni se mogu maknuti operirativnim putem.

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: MIOM

Curka, meni je operiran miom, ali ja doista nisam imala mogućnost izbora.

Koliko sam skužila, postoji mogućnost da miom ometa implantaciju ili razvoj ploda, postoji mogućnost i da počne rasti u trudnoći (znači, još više krvi apsorbirati), a postoji i mogućnost da se trudnoća iznese bez problema.

Ne znam što ti savjetovati... Možda da odeš na color-dopler, da ga preciznije prouče i izmjere protok krvi kroz miom, svakako se konzultiraj s nekoliko liječnika, pa na temelju toga odluči.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja imam submukozni miom vec par godina, imala sam nesnosne bolove i vrlo obilnu menstruaciju pa mi je preporucena operacija. Histeroskopiju je obavio nas najbolji lijecnik u Rijeci ali ga nazalost nije mogao ukloniti. Bio je jedan velicine 3*3cm i par malih.
    Sad sam u postupku stimuliranog IVF i prije 2 dana sam bila na prvoj folikulometriji, dr. bas nije jako zadovoljan. Endometrij je tanak i iskrzan a miom naravno poceo rasti.
    Nekako me strah uopce postupka jer se bojim da ako i zatrudnim, da ce plod biti odbacen u 2. tromjesecju kada submukozni miom pocne praviti probleme.
    Nije mi zao sto sam bila na operaciji, jer mi se ipak kvaliteta zivota uvelike popravila ali me strah trudnoce i problema.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja se spremam za ICSI u Mariboru i juce sam bila na poregledu kod DR.Vlaisavljevica i bas sam se zabrinula.Odneavno znam da imam intramuralni miom 2cm.Prof. mi je rekao,da bi sve bilo idealno da nemam miom.Objasnio mi je koji to moze biti rizik u trudnoci i da imam manje sanse da mi se embrioni implementiraju i da moze doci do spontanog.
    Molim sve vas koje ste imale slicnih problema,da me malo ohrabrite i kazete sta je najbolje koristiti za miome.
    Sta sa ishranom,ima li tog nekog efekta?
    Ja se zdravo hranim,uopste ne jedem masnu hranu.
    KUVALA SAM CAJEVE OD NEVENA,KOPRIVE,HAJDUCKE TRAVE(STOLNIKA),ali nema bas nekog efekta,miom je tu u materici idalje,ali ne napreduje....
    Do MAJA imam jos 2 meseca,molim vas pomagajte sta da radim....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

duga, što se tiče prehrane, za miom se preporučuje veganska prehrana - znači bez mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Ja sam operirala miom koji mi je stvarao velike probleme, ali nakon toga mi se maternica opet napunila miomima i tada sam otišla kod makrobiotičkog savjetnika i bila na makrobiotičkom 'tretmanu'. Da li mi je to pomoglo naravno ne znam, ali za tri mjeseca sam bila trudna (no nisam inače imala probleme sa neplodnošću, samo sam imala miome). Probaj malo proguglati o alternativnim načinima liječenja mioma, ja sam svojevremeno bila našla jedan jako dobar dokument.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Draga Duga, moram ti reci da je ishrana a i pozitivan stav veoma bitan za povlacenje pa cak i totalni nestanak mioma.

Moja svekrva je imala u mladosti miom velicine djecije glave, predlagali su joj hitno odstranjivanje ali je ona odlucila da na to neide zbog nekih drugih stvari. Promjenila je nacin ishrane i naravno pozitivan stav i nakon par mjeseci miom je nestao kao rukom odnesen.

Raspitaj se zaista malo o vrsti ishrane i cajevima koji ga eliminisu iz organizma.

Pusa i sretno

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

duga i ja imam miom ali mi je dr.l. rakao da nesmeta za ICSI jer je 2 godine isi.isto se spremam u svibnju u postupak.
    a to za ishranu mislim da ima logike

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mima jeli bas samo vegetarijanska hrana ili ?
    ako ti nije problem napiši

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Hvala vam puno na odgovorima!!!
    Od juce sam izbacila mlecne proizvode i meso totalno,i bacam se sada na makrobioticku tj.vegeterijansku ishranu.
    Kazu da je i fizicka aktivnost jako bitna.Ja ocigledno imam previse estrogena u sebi.Pokusacu sa svim alternativnim nacinima lecenja.
    Na sajtu:http://www.poliklinika-harni.hr/teme...e/06_miomi.asp
    Energetska medicina smatra kako miomi nastaju kod usmjeravanja životne energije u slijepu ulicu - na poslove ili odnose koje treba prerasti, odnosno predstavljaju kreativnost koja nikada nije realizirana, ili su povezani s unutarnjim sukobom zbog reprodukcije (rađanja) i odnosa. Otuda se savjetuju postupci akupunkture, akupresure i masaže u smislu oslobađanja blokirane energije i pojačanja protoka energije u zdjelici. Savjetuju se također i redovita tjelovježba (aerobičnog karaktera), kao i stavljanje obloga od ricinusovog ulja na donji dio trbuha tri puta tjedno po 60 minuta. Oblozi se rade tako da se vunena ili pamučna tkanina presavije u 4 sloja i potom namoči u hladno prešano ricinusovo ulje. Oblog se stavlja direktno na kožu donjeg dijela trbuha i prekrije komadom plastične vrećice ili plastične folije. Preko obloga se potom postavi termofor ili drugi izvor topline i ostavi sat vremena na trbuhu.

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga duga, mislim da je Poliklinika Harni to objašnjenje utemeljila na knjizi Žensko tijelo, ženska mudrost...

Uglavnom, za te alternativne metode naoružaj se velikim strpljenjem jer rezultati ne dolaze "preko noći". Držim ti fige

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Znam,u pravu si,nista se ne moze desiti preko noci....
    Pokusacu sa ishranom,nista ne gubim...
    Valjda ce sve biti ok..
    HVALA!
    Da li ima neka od vas koja je operisala miom i ostala posle trudana?

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj duga76 prvotno napisa
    Da li ima neka od vas koja je operisala miom i ostala posle trudana?
    Ja sam operirala jako veliki miom a nadam se da ću ostati trudna.
    RTG HSG je pokazao da je kavum "uredan", a histeroskopija je to potvrdila.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam operirala i ostala trudna, ali baš i nije sretan primjer jer sam dobila trudove prerano i maternica mi je rupturirala (u 32. tjednu) -- navodno da mi je oštećena (stanjena) stijenka maternice kod operacije pa nije izdržala trudove.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i ja od ponedjeljka počinjem s orimjenom ishrane,meso,mliječni proizvodi ,hruh i šećer idu na dva mjeseca iz mog života

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Laky,valjda ce nam ta ishrana pomoci da nam MAJ preodje u najlepsem secanju))
    Posto sam ja iz Beograda,kod nas ima dosta prodavnica sa zdravom ishranom.Meni je recimo sojino mleko lepse nego kravlje.Ja danas nakupovala,tofu sir,tofu namaz,ljuspice od soje,socivo,integralnu testeninu,krs voca i povrca i krenula sam sa promenom.Zaista mi nije palo tesko.
    Kazu da soja sadrzi fitoestrogen koji smanjuje estrogen,koji je najveci krivac za miome.na jednom od sajtova procitala sam da crvena detelina ima takodje taj fitoestrogen.
    SRECNO!!!

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Kao prvo: SRETAN USKRS!

A sto se mioma tice....mene interesira kako stvari stoje sa maticnom mlijeci?? Naime,ja ju pijem dva mjeseca i sad nakon zadnjeg neuspjelog IVF-a mi se na prvom UZV-u vidio mali miom na maternici..Barem doc. predpostavlja..Jos cu to utvrditi na iducem pregledu za tjedan dana.
    Znate li sto sadrzi maticna mlijec? Jer,navodno neki govore da nije dobra za endometriozu a neki kazu da je! Ja imam endometriozu a sad se je pojavio i taj nesretni miom..

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja imam subserozno miom od 10tak mm još od prije trudnoće, koji nije viđen histeroskopski pa tako nije niti odstranjen. Ušla u IVF, ostala trudna, iznjela vrlo rizičnu trudnoću (odležanu u bolnici) sve do 40. tjedna.
    U trudnoći ga nitko nije više vidio a radila UZV svaki čas (navodno se rastegnuo). Na carskom ga nisu vidjeli jer je na takvom mjestu. Kad sam porodničara pitala da li bi ga bio odstranio da je znao za njega i da ga je potražio, rekao je da ne bi! Bilo bi to previše krvarenja (carski+miom), i da ga citiram "ode maternica".
    Porod bio prije 2 godine, miom još imam, ne raste. Kažu da ako ostane pod kontrolom nemoram ga operirat. Možda se u klimakteriju osuši.
    Tegoba nemam, redovno radim uzv.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bebomanka,i ja sam pila maticnu mlec,takodje posle neuspelog ICSI-a,svuda pise da je ODLICNA za imunitet.Endometrioza kao i miom zavisi mnogo od imunog sistema,sve sto podize imunitet pomaze kod ovih bolesti.Mislim da nisi mogla da dobijes miom od toga.Jako je mali,tako da nemas razloga da brines....
    Kazu sto vise treba jesti soje i biljnih vlakana,kod bolesti kao sto je endometrioza i miom unositi C vitamin 1g dnevno i vitamin E.
    NADAM SE DA MI NECETE ZAMERITI,ALI EVO JEDNA POZITIVNA PRICA O ZENI SA MIOMOM,ZA SVE NAS KOJE TO TAKODJE IMAMO:
    Miom predstavlja najčešći pelvični tumor ženskog genitalnog trakta tokom reproduktivnog perioda. Sa sigurnošću se zna da je rast mioma hormonski uslovljen. Smatra se da je povećan broj estrogenskih receptora u miomima osetljiviji na dejstvo estrogena tokom trudnoće. Miom utiče na infertilitet opstrukcijom tube ili endocervikalnog kanala ili pak prominiranjem u kavum uterusa smanjuje površinu za implantaciju i nidaciju. M.M. rođena 1962. god., ima dva porođaja, tri namerna pobačaja i nijedan spontani. Kod ginekologa dolazi zbog izostanka menstruacije početkom decembra, nakon čega se šalje na ultrazvučni pregled gde se konstatuje UZ vitalna trudnoća i intramuralni miom na zadnjem zidu uterusa dimenzija 77x55 mm. Pacijentkinja je nekoliko puta hospitalizovana na akušerskom odelenju u Zaječaru zbog niskih vrednosti hemoglobina gde je primila više doza krvi. Zbog životnog doba je slata i na amniocentezu, hordocentezu u GAK “Narodni front” u Beogradu. Tokom nekoliko ultrazvučnih pregleda u Zaječaru konstatuje se blagi porast mioma i razvoj ploda adekvatan nedeljama gestacije. Sa ulaskom pacijentkinje u termin porođaja trudnoća se završava Carskim rezom. Miom kod žena u generativnom dobu može da izazove niz problema kako u nastanku trudnoće tako i u njenom održavanju i samom porođaju. Anemija je izuzetno čest pratilac kako mioma tako i trudnoće, tako da je ona verovatno jedna od najozbiljnijih komplikacija mioma u trudnoći.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Cure, mi smo u familiji svi skloni miomima - tri moje sestrične su zatrudnile i najnormalnije iznijele trudnoće sa miomom. Jedna je rodila blizance u 40. godini! Prema tome - miom uopće ne mora predstavljati probleme niti za ostvariti trudnoću, niti u trudnoći.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mima ,hvala na podrsci!!!
    Mi u familiji imamo svi zavaljenu matericu,moja majka dobila blizance prirodnim putem(mene i sestru),a sestra ima 2 dece.
    Isto tako za zavaljenu matericu kazu da je teze ostati u drugom stanju!
    VAZNO JE BITI POZITIVAN i ne slusati mnogo lekare!!
    Pozdrav!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Miomi nisu tolika rijetkost, pretpostavlja se da ih ima 75% zena, kazu da su cesci nakon 35.godine, te kod zena s visokim BMI. Pretpostavlja se da za njih postoji nasljedna sklonost, te da njihov razvoj potencira neravnoteza hormona, koliko sam proucavala najvise se sumnja na dominaciju estrogena koji stimulira rast misicnog i vezivnog tkiva od kojeg su miomi sazdani. Bitno je gdje su smjesteni i koliko brzo rastu, puno zena ni ne zna da ih ima i ne rade im nikakve probleme.
    S miomima imam iskustva, iako imam nizak BMI otkriveni su mi odmah nakon 35e i tada su mi jednu koloniju na peteljkama laparaskopski odstranili a sada znam da imam suzivot s jednim intramuralnim. Za moj slucaj sam sigurna da je stres uticao, meni su poceli raditi probleme nakon sto sam prosla kroz par mjeseci ekstremno stresnog razdoblja s kojim sam se tesko nosila (mozdani udar, koma i smrt majke). Tada sam uvela jogu u svoj svakodnevni zivot i mislim da mi pomaze i protiv stresa i za poticanje cirkulacije i za rjesavanje energetskih blokada. Doktori bas nisu entuzijasti da li prehranom i zivotnim navikama mozemo nekako uticati (kako jos ni uzroci nisu do kraja razjasnjeni), ali na netu mozete pronaci dosta savjeta o prehrani i stilu zivota. E sad sto se prehrane tice tu svatko treba pronaci svoju ravnotezu jer kako zelimo postici trudnocu vjerujem da je bit uravnoteziti hormone, a ne izazvati manjak estrogena (bojim se da dosta preporucenih dijeta ide u tom smijeru). Ja i dalje jedem i meso i mlijecne proizvode i nastojim unositi dobar omjer masnoca jer su sve te stvari bitne za produkciju JS i za dobar razvoj endometrija (no moj BMI je mali), a s druge strane nastojim iz tijela izbacivati stare hormone, kazu da npr. caj od koprive, zob, dosta tekucine, poticanje cirkulacije (kroz kretanje i vjezbu) u tome pomazu.

Sretno

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

lilium,svaka cast na tekstu!!
    :D
    Bila sam danas na pregledu kod reproduktivnog endokrinologa,doktorica je veliki strucnjak za stimulacije u postupcima i uopsteno hormone u ciklusu zene.Kada sam joj rekla da sam presla na makrobiotiku zbog mioma,ona kaze,da to nije dobar nacin izbeci estrogen,vec treba biti umeren i jesti raznovrsnu hranu.Raznovrsna ishrana i daje kvalitet jajnim celijama.Moj BMI je normalan mani od 20,nisam gojazna.
    Stresa je bilo u mom zivotu prilicno,egzistencijalni problemi,privatni,finansijski.....svega je bilo.
    Mislim da ima istine u tome da relaksacija pomaze u uspostavljanju neke unutrasnje ravnoteze,joga,pilates i svakako promeniti nacin zivota.
    SRECNO svima!!!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

duga76

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Upravo mi je na "servisu" moj soc. ginekolog dao uputnicu za color dopler mioma. Trenutno sam između dva postupka, prošli ICSI sam imala u travnju prošle godine, a čekam Mb u travnju iduće godine. Ima li kod vas nekih promjena?
    Bebomanka, jesi li ti što poduzimala prije svoje trudnoće vezano uz miom?
    Moram priznati da nakon teške operacije endometrioze na crijevima, pa još jedne na crijevima, grozna mi je pomisao na operaciju mioma... pogotovo s ovako malima šansama. Da nemam termin u Mb, odustala bih od MPO-a...

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jelena,verovatno si videla da sam ja aktivno ucestvovala na ovoj temi...
    Ja sam bila u postupku IVF u maju mesecu u MB i evo sada sam trudna sa blizancima 20 nedelja. :D
    Vidim da se dvoumis zbog mioma,ne znam sta da ti kazem...Mene je takodje mnogo opterecivalo postojanje intramuralnog mioma od 2 cm na zadnjem zidu materice.Sve sam pokusala,pila cajeve,on je se nije smanjivao...
    Kada sam dosla u Mb,na jednoj od folikulometrija jedna mlada dr,samo sto me nije naterala u plac.Te zasto ste vi usli u postupak sa ovakvim miomom,zasto niste operisali,te nece vam uspeti...itd
    ja to nisam zelela nista da slusam.Prof.vlaisavljevic je rekao da ako mi sada ne uspe,onda idem na operaciju.
    I HVALA BOGU,USPELO JE!!!
    Nosim blizance!!Jedna beba se zakacila na zadnjem zidu,a druga na prednjem zidu materice.Miom je porastao na pocetku trudnoce na 4 cm,ali sto se materica vise siri,to se on sve vise razvlaci i poslednji put je bio oko 3.
    Zelim ti svu srecu,ali pre nego sto bilo sta preduzmes oko mioma,dobro se raspitaj kod vise strucnjaka.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Draga duga76, hvala na podijeljenom iskustvu. Mislila sam da će dan poslije sve izgledati manje loše, ali još sam prilično rezignirana. Iako, jucer sam si napravila stolisnik u vinu (vele da ne djeluje tako dobro kroz čaj, vino ide brže u krv). Probat cu promijeniti prehranu, iako nisam bas sigurna što i kako, probat cu soju ubaciti u meni, ostalo ionako manje-više primjenjujem. Nisam tako vitka kao ti, imam BMI 22, ali nije to baš neka tragedija.
    Kako su za tebe u Mb bili tako sigurni da je trebalo operirati, čitam totalno kotradiktorne rezultate istraživanja. I da nema statistički značajnog učinka na IVF, i da nema samo ukoliko je manji od 4 cm, i da nema veze koliki je, nego gdje je smješten, i da treba operirati, i da je nakon operacije često puno gore stanje maternice pa bolje ne dirati. To je vjerojatno zbog pritiska na liječnike da objavljuju članke pa objavljuju koješta i nadaju se da recenzenti neće imati vremena filtrirati ih.

Prekrasno je da si trudna! Veseli me jako, pogotovo da si uspjela unatoč komentarima.
    Ja ću sad ozbiljno poraditi na svom imunitetu.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

eh drage moje, miom je postala i moja najveća muka. Intramuralni, na zadnjem zidu materice, od 3-5cm. Dr su mi različito govorili, ipak su svi bili složni da može da pravi probleme ali da to nije presudno. Jedna dr mi je rekla da miom sigurno nije razlog što ne ostajem trudna, a dr Lazarovska u Pragu me "sahranila" da mi ne daje skoro nikakve šanse, jer miom pritiska endo i nema šanse da dođe do implantacije. Za operaciju je rekla da je nemoguća, da se u tim slučajevima vadi cela materica, a i zbog mojih godina 39+. Na transferu, druga dr nije mnogo značaja pridavala miomu, i ja stvarno ne znam šta da mislim.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jill, pretražila sam malo po forumu, možda si i ti gledala npr.
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...highlight=miom
    Svakakvih slučajeva ima, ali očito i dosta trudnoća s miomom. Za sada ionako imam premalo informacija o svom miomu.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pozdrav curke!
    Evo i mojeg iskustva s miomom......Otkriven 2004. godine , operiran 2006 jer je počeo jako rasti, prerastao maternicu.Bio na prednjoj stijenci, svi docovi savjetovali vađenje prije IVF postupka. Inače sve drugo ok kod mene i MM.U prvom IVFu ostala trudna, ali imala missed ab. U drugom isto ostala trudna, sada sam u 24. tjednu trudnoće. Jedino što ću morati na carski, nema veze ,bebica stiže. Moj savjet je naći dobrog doktora i odstraniti miom. Dobri su u Petrovoj(Strelec) i Na SV. Duhu( Ujević, Bauman). Pozdrav!

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ovo je pravi konkretan odgovor!
    Amalka71, bravo za trudnoću! Nije mi jasno zašto je meni jucer doc savjetovao color doppler za dva mjeseca, a zna da idem u proljece u Mb. U biti, logika je da se može još promijeniti stanje, ali ako ga operiraju, nece mi se stici oporaviti maternica do IVF-a. Sigurno zbog moje dvije relativno nedavne ozbiljne operacije, pa nitko nije sretan (ukljucujuci i mene, tj. a posebno i ja) da idem na jos jednu. Meni je jos u veljaci uočen taj miom, 1.8cm, ali sad nakon IVF-a u proljeće možda je podivljao, mažda nije. Zbilja ne kužim kak nisam pitala koliki je. Mislim da ću odmah iza sljedećeg ciklusa na color doppler da vidim prokrveljnost i veličinu.
    Cure, zlatne ste!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja imam mali miom u lijevom rogu maternice.Kad su ga tek pronasli (laparoskopija 2006) bio je 1,5X2,5, na internetu sam nasla neki recept za miome i probala.Miom se smanjio ali nisam bila sigurna da li bas od toga ali evo javljaju mi se jos neke zene kojima sam dala recept da se i njima smanjio.Vrijedi pokusati.Moja doktorica me mislila poslati da ga izvadim za svaki slucaj ali kad se smanji rekla je da nema potrebe i ona i reproduktivac.Moj miom je sada 1,5x 0,9.Recept je slijedeci:

lanene sjemenke - 2 velike zlice
    med - 2 velike zlice
    voda - 2 dcl

pomijesati i ostaviti da stoji 36 sati, procijediti i popiti nataste.Tako 7 dana.

Slijedecih 7 dana sve ovo ponoviti ali sa malim zlicama.

Napomena: Danas lijek pravis za prekosutra, i tako redom svaki dan pa je dobro oznaciti na posudici koja je za koji dan.

Ovih dana se spremam ponoviti ovu kuru jer nisam dugo a tko zna mozda potpuno nestane.

Ako se ipak odlucis za operaciju potpisujem amalku71 sto se tice preporuke lijecnika.Sretno

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

puno hvala! probat ću. problem je što ne znam koliki je sada za usporedbu

ljuta sam na sebe zbog toga.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Odi na ultrazvuk ako nista privatno da vidis radi sebe.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ruzice za recept. Idem sutra da kupim lanene semenke... Da li su kojoj preporucene banje, znate li da li te lekovite vode narocito za ginekoloske probleme pomazu i kod mioma, ili da li mozda odmazu?

Datum pristupanja
    May 2007

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A evo jos nesto sa Herbateke:
    http://www.herbateka.eu/phorum/read.php?1,13566

Datum pristupanja
    May 2007

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ukratko...
    Od mene su MPO-vci okretali glave kako zbog dvoroge maternice totalnog rascjepa tako i zbog dva nezgodna, poveca mioma, intramuralnog i submukuznog, na desnom rogu maternice, a bilo je tu jos i pokoja 'dijagnoza'. Pocetkom ove godine u suzama sam napustila ordinaciju jos jednog dr. u nizu MPO-ovaca a kojeg inace iznimno cijenim, ispratio me iz ordinacije, za mene, grubim rijecima...nitko mi nece raditi IVF s takvim materistem jer bi u slucaju trudnoce doslo do rupture maternice, te potrebna je jos jedna operacija itd. Posto je moje materiste bilo operirano vec nekoliko puta, a pri istom je napravljeno vise stete nego koristi, odbila sam 'i jos jedan zahvat' te se uputila dr. Lucingeru. Kod njega nije bilo puno price, krenuli smo u postupak. Sada sam trudna 5 mjeseci, jedan miom se 'rastegnuo' i ne stvara bas nikakve probleme, drugi miom je od pocetka trudnoce narastao svega 0.5 cm i vec 2mj. miruje. Imam gotovo pa skolsku trudnocu, a bila sam otpisan slucaj.
    Problem ostaje moja dvoroga maternica, beba je u desnom rogu, teze je iznijeti trudnocu do kraja. Moje dijete lijepo napreduje, hvala Bogu. Nismo radili niti double, niti triple, niti amnio. Doktor Lucinger jedini je vjerovao u moje biolosko majcinstvo .

P.S. Izbaciti iz prehrane crveno meso, biljelo brasno & secer...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Yana i tebi i tvom malenom bebolincu.Cesto mislim na tebe i jedva cekam kavicu pa makar u Petrovoj.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ruzica SB, čeka me po jedna flašica za sutra i prekosutra. Je l ima neka temperatura na kojoj treba držati napitke? Jesi ti koristila zlatni ili smeđi lan? Gospođa u bio i bio mi kaže da je zlatni navodno bolji, ali da nije znanstveno potvrđeno. Ja moram priznati da iako uvijek tražim racionalno objašnjenje, sad me ne zanima, nego vjerujem.
    Hvala Ruzica
    Yana, svaka čast. Ja sam znala da imam miom od veljače, ali doktorica kod koje sam bila nije bila jako zabrinuta. Iz usta mog soc. doca 7 mjeseci kasnije je loše zvučalo. Sad mi je malo kasno ici na privatni pregled, trebala sam odmah otići. To treba navodno gledati između 6. i 9. dc.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Jelena ja sam koristila smedji lan, ima ga u svim vecim trgovinama na odjelima zdrave prehrane a iz ciste predostroznosti mozes ga drzati u hladnjaku.Sad bih se i sama sebi mogla nasmijati kad se sjetim ali kad sam ja to pila nisam procitala da se procijedi ili mi je promaknulo pa sam na taste sve to strustila (lan, med i voda) .Okus je super a nisu mi smetale ni sjemenke jer su skroz omeksale od meda.

I kad vec baratas s medom ne bi ti bilo lose napraviti si kombinaciju meda cvjetnog praha i propolisa za jacanje imuniteta.
    Na 1 kg meda (cvjetni) ide 100g samljevenog cvjetnog praha i ona manja bocica propolisa (sve to na trznici kupim za 60 kn a inace tu smjesu prodaju po 150-200 kn po kg). Sve to dooobro izmjesaj i vrati u teglu.Od cvjetnog praha se na povrsini stvori nesto kao pjena ali to ti je normalno.Uzimaj na taste obavezno 1 kasicicu (plasticnu obavezno) a tokom dana kako ti pase.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nažalost ću se morati odreći te mješavine jer ja dosta teško podnosim med pa mi je i ovo dovoljno. Uzimam vitamine svakakve, svaki dan neke druge: multivitamine, C + Zn, B komplex + folna, moram si još E pribaviti. Kad čitam što bih sve trebala jesti, nemam nikakve šanse da to stignem, a pogotovo ne za gablec na poslu. Morat ću si kupiti onih prešanih kartona od riže i sl. u dm-u

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo jos nesto o prehrani kod mioma
    http://www.poliklinika-harni.hr/teme/stil/01_miom.asp

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ups, tek sam sad vidjela da na herbateka-sajtu piše da lan mora biti samljeven. Ja imam cijele sjemenke. Dobro, ne vjerujem da mi je to štetilo, samo, sad već imam spremne doze za sutra i prekosutra...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ni ja nisam mljela sjemenke jer u onom mom receptu nije tako pisalo ali zato stoji 36 sati sto je sasvim dovoljno da med i voda izvuku sve sto treba iz lana. No sikiriki

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U prethodnim postovima je puno toga rečeno o miomima, prehrani, liječenju, a ja ću samo nadodati moje iskustvo: Imam 2 mioma (intramuralna). Jedan je na zadnjem pregledu bio cca 4 cm, a drugi oko 1 cm. Otkriveni su mi prije par godina i konstantno rastu po par milimetata na godinu. Zatrudnila sam s miomima nakon puno konzultacija i strijepila o ishodu trudnoće,ali je sve prošlo u savršenom redu: imala sam prekrasnu, laku trudnoću, brz, prirodan i lagan porod i sad imam sinčića od 16 mjeseci . U trudnoći su miomi brže rasli, ali su nakon poroda stagnirali pod utjecajem drugih hormona, a tome je pripomoglo i dojenje. Prvu sam mjesečnicu dobila nakon 7 mjeseci i do tada nisu narasli ni milimetra. Doktori su najviše strahovali kako će se miomi ponašati kad počne porod, jer su se nalazili na prednjoj stijenci maternice blizu ušća i postojala je mogućnost da smanje intenzitet trudova ili ih posve onemoguće, ali to na svu sreću nije bio slučaj kod mene. Savjetovano mi je da što prije pokušam ponovno zatrudniti dok opet ne počnu rasti, jer bi ih u tom slučaju trebalo odstraniti, a ta operacija je sama po sebi rizična (zbog jake prokrvljenosti mioma), a i trudnoća nako nje također.
    Nadam se da sam barem malo pomogla da otklonite strah od mioma, jer je itekako moguće s njima zatrudniti (doduše trebalo nam je malo duže, ali još je postojao i problem povišenog prolaktina i smanjen broj pokretljivih spermića), a i iznjeti trudnoću bez problema, te roditi sasvim prirodno.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ivory HVALA na ovoj lijepoj i poticajnoj priči.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za tebe, tvog sinčića i novu trudnoću

Zanima me:
    - da li su ti doktori savjetovali strogo mirovanje u prva tri mjeseca
    - da li si morala mirovati od transfera do bete.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •