Miomi nisu tolika rijetkost, pretpostavlja se da ih ima 75% zena, kazu da su cesci nakon 35.godine, te kod zena s visokim BMI. Pretpostavlja se da za njih postoji nasljedna sklonost, te da njihov razvoj potencira neravnoteza hormona, koliko sam proucavala najvise se sumnja na dominaciju estrogena koji stimulira rast misicnog i vezivnog tkiva od kojeg su miomi sazdani. Bitno je gdje su smjesteni i koliko brzo rastu, puno zena ni ne zna da ih ima i ne rade im nikakve probleme.
S miomima imam iskustva, iako imam nizak BMI otkriveni su mi odmah nakon 35e i tada su mi jednu koloniju na peteljkama laparaskopski odstranili a sada znam da imam suzivot s jednim intramuralnim. Za moj slucaj sam sigurna da je stres uticao, meni su poceli raditi probleme nakon sto sam prosla kroz par mjeseci ekstremno stresnog razdoblja s kojim sam se tesko nosila (mozdani udar, koma i smrt majke). Tada sam uvela jogu u svoj svakodnevni zivot i mislim da mi pomaze i protiv stresa i za poticanje cirkulacije i za rjesavanje energetskih blokada. Doktori bas nisu entuzijasti da li prehranom i zivotnim navikama mozemo nekako uticati (kako jos ni uzroci nisu do kraja razjasnjeni), ali na netu mozete pronaci dosta savjeta o prehrani i stilu zivota. E sad sto se prehrane tice tu svatko treba pronaci svoju ravnotezu jer kako zelimo postici trudnocu vjerujem da je bit uravnoteziti hormone, a ne izazvati manjak estrogena (bojim se da dosta preporucenih dijeta ide u tom smijeru). Ja i dalje jedem i meso i mlijecne proizvode i nastojim unositi dobar omjer masnoca jer su sve te stvari bitne za produkciju JS i za dobar razvoj endometrija (no moj BMI je mali), a s druge strane nastojim iz tijela izbacivati stare hormone, kazu da npr. caj od koprive, zob, dosta tekucine, poticanje cirkulacije (kroz kretanje i vjezbu) u tome pomazu.

Sretno