Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: antibiotici i IVF postupak

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno antibiotici i IVF postupak

Evo treći dan prolazi od transfera dva embrija....odlučila sam ostati kući do kraja tjedan i vratiti se na posao u ponedjeljak. Sve u svemu , osjećam se ok što se tiče cijelog postupka, međutim uhvatila me upala grla i imam malu temperaturicu oko 37. Doktorica opće prakse mi rekla da mi ne smije dati antibiotik zbog toga što se to računa kao trudnoća, čak d ane smijem ni strepsile za grlo...samo čaj od kadulje. Poznavajući sebe, jaaako teško će mi to proči bez antibiotika....
    Ima li ko slična iskustva i da li se ovaj period do nalaza bete stvarno računa kao da smo trudni? Dobila sam od dr nakon transfera da uzimam i normabel (za smirenje) za kojeg isto tako piše da se ne preporuča u prva 3. mjeseca trudnoće
    :?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: antibiotici i IVF postupak

Citiraj Zeljka33 prvotno napisa
    Ima li ko slična iskustva i da li se ovaj period do nalaza bete stvarno računa kao da smo trudni? Dobila sam od dr nakon transfera da uzimam i normabel (za smirenje) za kojeg isto tako piše da se ne preporuča u prva 3. mjeseca trudnoće
    :?
    Da, stvarno. Ne smije se ništa što se ne smije u trudnoći, pogotovo ne antibiotici, pogotovo tako rano.
    Normabel standardno prepisuju dr-ovi za trudnoću kao da se žena malo smiri (u nekim IVF klinikama). Oko toga ne brini.

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hm... sada mi stvarno ništa nije jasno. Na VV se nakon punkcije obavezno pije Ceporex.

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ništa...onda udaram po čaju od kadulje 8)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Dodirko prvotno napisa
    Hm... sada mi stvarno ništa nije jasno. Na VV se nakon punkcije obavezno pije Ceporex.
    Ali prije transfera, zar ne?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, poslije transfera Luči ne da ni kapi za nos - Operil - nego savjetuje one koje su OK za trudnoću - tipa Efedrin...

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

uf...a zamalo nisam upotrijebila operil...a ko će to sad sve znati što se smije

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zeljka33 prvotno napisa
    uf...a zamalo nisam upotrijebila operil...a ko će to sad sve znati što se smije
    I opet nije crno bijelo - neki kažu bolje ne, neki kažu ma nije strašno itd.

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

na pliva stranicama piše:
    Osjetljivo razdoblje trudnoće

Vrsta malformacija ovisna je o organu koji se najintenzivnije razvija upravo u vrijeme primjene teratogena. U stadiju kada se jajna stanica intenzivno dijeli prije ugnježđenja u maternicu, a to traje 10-14 dana nakon oplodnje, embrio reagira principom "sve ili ništa", što znači da umire (dolazi do menstruacije ili se oštećene stanice nadomjeste novim još nediferenciranim stanicama). Nakon toga slijedi faza organogeneze (15. - 60. dan trudnoće) koja je najosjetljivije razdoblje za pojavu većine anomalija.
    Tipične manifestacije teratogeneze su smrt fetusa, zastoj rasta, nepravilan razvoj organa te razvoj karcinoma kasnije u životu. Mehanizam teratogenog učinka nije jasan i vjerojatno je pod brojnim utjecajima.
    Lijek može imati sekundarni, indirektni učinak na fetus, može djelovati s prolazom kisika i hranjivih tvari, ali može imati i direktni učinak na procese diferencijacije u fetalnome tkivu.
    Valja napomenuti da značajan teratogeni potencijal imaju opojne droge, nikotin i alkohol.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo o operilu:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=50737

Općenito pravilo - bolje manje lijekova, ako si u dvojbi - rađe do bete ne pij i ne stavljaj ništa nego prirodno. Betu na IVF poliklinici možeš, ako je panika, izvadit već 10 dan nakon transfera (vi ne primate bHCG boostere nakon transfera - na vuku je druga priča). Bitno ti je za betu da je prošlo 14. dana od štoperice - choragon ili ovitrelle - što već daju - jer će inače bit nereprezentativno, a 10 dan nakon transfera već bi se trebalo nešto vidit ako ima ičeg, pa u slučaju koma prehlade, potrebe za antibioticima itd. može se čekanje skratit.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Je, točno, tako embrij reagira - sve ili ništa. Zato je to prvo razdoblje posebno osjetljivo i nemoj po antibioticima ako nije totalna panika i rizik za tebe nije veći od rizika za moguću trudnoću, a prehlada se definitivno u to ne ubraja.

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Željka33, nadam se da će ti prehlada brzo proći.
    I htjela bih te upozoriti da se u trudnoći ne preporuća piti čaj od kadulje isto kao ni čaj od mente. Za mentu znam da utječe na prijevremeno otvaranje. Za kadulju nisam sigurna kako djeluje, ali znam da nije poželjna!

Našla sam i link o čajevima pa kome treba radije provjerite da nije slučajno štetno za trudnoću!
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...f2e61f2d4f624e

Nadam se da bu se link dobro prikazao. Ako nisam uspjela molim moderatorice da me isprave.
    Hvala

ivez051 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zna li netko šta je sa urološkim čajem? Mene je treći dan od transfera počeo peckati mjehur i tjerati me na wc. Nekoliko dana sam pila urološki čaj, cca 4-5 šalica dnevno, nakon toga sam prešla na brusnicu od Enciana. Šta je bolje urološki ili brusnica?

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Da se malo ubacim!
    Ako je velika frka, od antibiotika se jedino daje Ceporex u prva tri mjeseca (koliko ja znam).
    Što se tiče kapi za nos, meni su zabranili sve osim Sterimara (morska voda u spreju) i inhalacija kamilice ili kapi eteričnih ulja za inhalaciju (Mentoklar ili sl.).
    Za čajeve isto dosta oprezno sa kaduljom (jedna šalica dnevno), šipak, kamilica, bazga, lipa -može, urološki - strogo zabranjeno! (u urološkim čajevima ima medvjetke koja može izazvati spontani pobačaj!). Brusnica u svim oblicima je za preporučiti.

ivez051 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Krasno, a ja ga popila u zadnjih desetak dana, ne znam ni sama koliko. Dobro da si mi rekla. Ništa ne piše na kutiji da se ne preporuča za trudnice. Sad sam ljuta na sebe šta nisam prije pitala. Mislila sam da ne može štetiti. Zamisli nesreće, da mi ne uspije IVF postupak radi urološkog čaja?? Sad ako bude negativna beta u srijedu, živa ću se požderati da je to zbog čaja.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Draga, ne živciraj se jer ne može štetiti u tako jako ranoj trudnoći (ti si ga popila vjerojatno i prije moguće implantacije), prema tome nemaš razloga za brigu.
    Držim fige za uspješan IVF!

ivez051 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala ti, probat ću se ne živcirati.

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

jaoooo...a ja svaki dan po 2 šalice čaja od kadulje ..a sljedeći ponedjelajk vadim betu

pa ko će sve znat što se ne smije, kad nitko ti ne da upute niti na pakovanjima šta piše....
    čini mi se da bi manji spisak bio 'što se smije'

al opet ako gledamo, da se radi o prirodnoj trudnoći, prva 2 tjedna ne bi ni zanli da smo trudni...što znači da bi se ponašali jednako kao i prije...

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

zeljka, nemoj se sad zbog toga brinuti, to je zadnje što ti treba
    ne mora to ništa značiti, baš kao što si napisala
    samo 8) do ponedjeljka

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Definitivno je spisak ŠTO SE SMIJE puno manji od onoga što se nesmije....

Stvaranje Života je čarobno... zamisli što sve treba nastati od jedne male stanice koja se počinje dijeliti....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •