Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: sistematski pregledi skolaraca

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno sistematski pregledi skolaraca

sjecam se da smo mi u nase vrijeme imali svake godine sistematski pregled (nije da nije bio traumatican ponekad :/ )

sad sam nasla na pliva zdravlju da je to jos uvijek tako, nabrojani su i pregledi, ali ivar ovaj u 1. razredu nije imao

jesu vasi skolarci imali preglede?

http://www.plivazdravlje.hr/?section...d=18454&show=1

Što sve obuhvaća sistematski pregled?

Sistematski pregled obuhvaća:
    - mjerenje tjelesne težine i visine, iz kojih možemo dobiti ocjenu uhranjenosti;
    - oštrina vida određuje se Snellenovim tablicama i ispituje se raspoznavanje osnovnih boja u trećem razredu osnovne škole;
    - posebni naglasak na pregled kralježnice i stopala u šestom razredu osnovne škole
    - pregled štitne žlijezda, usne šupljine sa zubima, pregled srca i pluća;
    - ispitivanje sluha u sedmom razredu osnovne škole;
    - pregled spolovila djevojčica i dječaka te dojki u djevojčica služi za određivanje spolne zrelosti;
    - nalaz hemoglobina u krvi i pregled urina;
    - obvezatno cijepljenje koje se provodi po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. 60/1992.), te Pravilniku o provođenju imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti (N.N. 23/1994.).

Raspored sistematskih pregleda za školarce

Tijekom prvog razreda radi se kontrolni pregled koji daje podatke o tome kako se dijete snašlo u školi, ali se obavlja i obavezno cijepljenje protiv difterije, tetanusa i dječje paralize.

U drugom razredu nema sistematskog pregleda, ali se radi PPD- test. Učenike koji su nakon tuberkulinske probe bili negativni se NE procjepljuje. Hiperreaktori mogu dobiti kemoprofilaksu - antituberkulotik, izonijazid.

U trećem razredu se radi screening (probirni) pregled koji koji obuhvaća mjerenje tjelesne težine i visine, provjeru oštrine vida i raspoznavanje boja. Najčešći nalazi takvog sistematskog pregleda su poneka refrakcijska anomalija i kariozno zubalo.

U četvrtom razredu se provodi cijepljenje protiv ospica, rubeole i zaušnjaka.

U petom razredu se provodi kompletan sistematski pregled kojem prethodi predavanje o pubertetu i menstruacijskom ciklusu. Na pregledu se vrlo često susreće loše držanje, spuštena stopala, kariozno zubalo te iskrivljenja kralježnice koja treba razlikovati od lošeg držanja. Takva je iskrivljenja potrebno što prije korigirati jer se djeca nalaze u dobi koja prethodi najvećem zamahu rasta i mogućem pogoršanju postojećeg stanja. S djevojčicama se razgovara o nastupu prve menstruacije (menarhe) i redovitosti eventualnog ciklusa.

U šestom razredu se provodi cijepljenje protiv hepatitisa B u tri doze - druga slijedi 1 mjesec nakon prve, a treća 6 mjeseci nakon prve doze.

U sedmom razredu se ponovno radi PPD-test na tuberkulozu i cijepe se negativne probe.

U završnom razredu osnovne škole ponovno slijedi kompletan sistematski pregled koji uključuje i predavanje o profesionalnoj orijentaciji. S obzirom na djetetove zdravstvene mogućnosti savjetuje ga se o upisu u srednju školu. Dijete se također cijepi protiv difterije, tetanusa i dječje paralize.

U prvom razredu srednje škole potrebno je napraviti kontrolni sistematski pregled. Adolescentima se obično održi i predavanje o kontracepijskim sredstvima, spolno prenosivim bolestima te ovisnostima o duhanu, alkoholu i drogama.

U završnom razredu srednje škole potrebno je cijepljenje protiv difterije i tetanusa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako sam dobro pobrojala, samo su dva i po sistematska pregleda tijekom os?
    cesce se cijepe nego im npr pregledaju oci? :/

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi smo drugi razred i napravili smo PPD-i i imamo negativan nalaz i ako takav bude u sedmom razredu, morat će se ponovno cijepiti. Valjda sam dobro zapamtila, kad mi krenu sa stručnim terminima, zaboravim i ono kaj mi je prije bilo jasno.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nikakvi sistematski se ne rade u Markovoj školi. Prvi i zadnji je bio onaj pred upis u školu, dalje samo cjepljenja.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isto kao i kod Minnie
    do treceg razreda samo cijepljenje (vidim da nam se pise sistematski u trecem, razrednica nije jos nista najavila, bas cu pitati na slijedecem roditeljskom)

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: sistematski pregledi skolaraca

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ...ali ivar ovaj u 1. razredu nije imao...
    Pa zar nije bio na liječničkom pregledu i kod zubara prije upisa u školu???
    To ti se vodi kao sistematski u prvom razredu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam ja ko kako vodi ali gore pise da se radi tijekom godine i da se prati kako se dijete snaslo u skoli.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni nasi nisu imali sistematski. Cak mi je nasa pedijatrica rekla da je bezobrazluk sto bar ne pregledaju djecu prije cijepljenja nego samo pošalju doma onal listić s obavijesti o cjepljenju koji roditelji moraju potpisati. Ja stvarno ne znam sta radi ta skolska medicina. Sje
    am se da smo mi imali sistematski svake godine.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nismo ni mi imali u prvom nista osim cijepljenja.

znaci, jos jedan moparu ih ceka? bas ti hvala, da se znam pripremiti na odbijanje...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

više puta sam se pitala što je sa sistematskim pregledima.
    moja je sada 5. razred i tek će ove godine imati sistematski - prvi nakon onog pred upis u školu.
    ona se ljetos žalila da loše vidi na desno oko pa u 12. mj idemo okulisti.
    da je bilo tih pregleda, možda bi ranije ustanovili da dijete ne vidi dobro. :/
    u 2. ili 3. razredu su išli stomatologu na pregled zubiju.
    nego samo pošalju doma onal listić s obavijesti o cjepljenju koji roditelji moraju potpisati.
    nama nisu ništa slali na potpisivanje!

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    (vidim da nam se pise sistematski u trecem, razrednica nije jos nista najavila, bas cu pitati na slijedecem roditeljskom)
    mislim da se radi samo o odlasku stomatologu. barem je tako bilo kod nas.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i kod nas isto štanga :/

a na onom pregledu za upis u školu su ga tak pregledali da nisu skužili da na jedno oko loše vidi

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Irena23 prvotno napisa
    Ja stvarno ne znam sta radi ta skolska medicina. Sje
    am se da smo mi imali sistematski svake godine.
    Od onda su se nažalost norme školskih liječnika užasno povećale, a standard skbi za djecu recipročno pao. Da ilustriram situaciju: školska liječnica koja pripada mojoj školi ima "na brizi": 3 osnovne škole, 2 srednje, 1 "specijalnu" + studente jednog (povećeg) zagrebačkog fakulteta.
    E da ,za sve koji to ne znaju ukinuta je studentska poliklinika i studenti su lijepo raspoređeni već postojećim školskim liječnicima (samo su im pridodani)!!!
    Naša školska liječnica radi odlično (ali pod stalnim presingom). Često mi nije jasno kako uopće sve stigne što joj je obvezna napraviti, ali napravi.

Prije upisa u prvi razred naša djeca ne obavljaju stomatološki pregled - jer jednostavno na našem području nema dovoljno stomatologa (koji bi se s djecom bavili)!?

Učenici imaju sistematski prije upisa u školu, u 5. i u 8. razredu. U 3. medicinska sestra radi provjeru vida (sljepoća za boje, daltonizam i sl)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je zato sto vise nema specijalizanta skolske medicine. Cini mi se da su to ukinuli. Ako se sjecate, mi smo u osnovnoj skoli prelazili od pedijatra lijecniku skolske medicine. Mislim da toga vise nema.

A ni nasi sistematski nisu nis posebno bili sa zdravstvene tocke gledista, osim sto su bili ful ponizavajuci i izivljavajuci...

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

osim sto su bili ful ponizavajuci i izivljavajuci
    x
    Ja ni ne bih zeljela da imaju kolektivne preglede. Mislim da je odgovornost za zdravlje i kontrolu/pracenje istog na obitelji/roditeljima i ne zelim da mi se skola u to petlja.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Ja ni ne bih zeljela da imaju kolektivne preglede. Mislim da je odgovornost za zdravlje i kontrolu/pracenje istog na obitelji/roditeljima i ne zelim da mi se skola u to petlja.
    donekle se slazem s tobom, ali djecu (skolsku) vodimo lijecnicima kada su bolesna, a ne na sistematske preglede.
    bilo bi ok ukinuti sistematske u skolama kada bi se praksa redovnih pregleda, koja je uobicajena za djecu predskolskog uzrasta, nastavila tokom cijelog skolovanja .
    ovako, bez pregleda, djeca mogu lose vidjeti, imati spondilozu, spustena stopala..., a da mi, roditelji, to ni ne znamo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa roditelji bi se valjda trebali pobrinuti za to da saznaju na vrijeme da li im djeca imaju dioptriju ili krivu kicmu.

Bas me u zadnje vrijeme jako ljuti to prebacivanje odgovornosti. Zar je toliki problem odvesti dijete jednom godisnje lijesniku da ga pregleda? Zar je uistinu bolje da ga ovlas i nabrzinu, uz mozebitnu traumu, pogledaju u skoli?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Pa roditelji bi se valjda trebali pobrinuti za to da saznaju na vrijeme da li im djeca imaju dioptriju ili krivu kicmu.
    njena dr. nema onu svijetlecu plocu sa slovima da bi joj mogla provjeriti vid. :/
    osim toga, nisam ni znala da se moze zdravo dijete odvoditi lijecniku samo na utvrdjivanje zdravstvenog stanja.
    mislim da imaju previse posla i s bolesnima. tim vise sto skolskih lijecnika vise nema pa obiteljskim lijecnicima pripada populacija od polaska u skolu do duboke starosti .
    mozda sam u krivu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerujem (mozda sam u krivu) da se vecina smetnji kod djece (dioptrija, spustena stopala, kriva kicma) mogu uociti promatranjem djeteta kroz svakodnevicu.
    Kroz rano djetinjstvo, sistematski su propisani u nekom ritmu. Kasnije, nakon pregleda pred skolu, meni osobno se cini ok posjetiti lijecnika jednom u 3-5 godina i vjerujem da ni jedan ne bi imao nista protiv da mu netko tako dodje, a da nije bolestan.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Vjerujem (mozda sam u krivu) da se vecina smetnji kod djece (dioptrija, spustena stopala, kriva kicma) mogu uociti promatranjem djeteta kroz svakodnevicu.
    sigurno moze.
    ali ja, za razliku od marte, mislim da je dobro da to ne bude prepusteno bas samo odgovornosti roditelja. Svakakvih roditelja ima, i za neku djecu je bolje da se o njima brine i 'sustav', a ne samo roditelji.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a zakaj, ja se slazem da se za neku djecu treba pobrinuti i sustav.

S obzirom da je osnovno skolovanje obvezno, zar ne bi jednostavan poziv roditeljima na sistematski to rijesio?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

aha, tak moze, krivo sam te onda shvatila. nisam ja bas za grupnjake u skoli, samo mislim da mora biti neka vrsta obaveze.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

jos mi nesto pada na pamet.
    mislim da se na osnovu tih pregleda rade statistike - kolikom broju djece treba korigirati vid, drzanje... pa se na osnovu toga pristupa nekakvom nacionalnom programu prevencije.
    ili bi, barem, tako trebalo biti?
    ili ja lupetam?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    jos mi nesto pada na pamet.
    mislim da se na osnovu tih pregleda rade statistike - kolikom broju djece treba korigirati vid, drzanje... pa se na osnovu toga pristupa nekakvom nacionalnom programu prevencije.
    ili bi, barem, tako trebalo biti?
    ili ja lupetam?
    prevencije cega? budimo realni, pa nase zdravstvo trenutno kleci i nije bas realno ocekivati da ce se sutra ustat...

a ti ofrlji skolski pregledi vode u ofrlju statistiku, itd..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se slazem da se za neku djecu treba pobrinuti i sustav
    Apsolutno, i ne bih imala nista protiv podsjetnika u obliku poziva.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Našem sinu su na sistematskom našli bolest za koju nisam ni znala da postoji na svijetu, redovito je išao na kontrole svakih pola godine, nakon dvije godine je operiran, i to je to. Stvar se mogla zakomplicirat da nije bilo sistematskog.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja isto mislim da nisam u stanju prepoznati svaku moguću bolest. Bilo bi mi drago da postoje sistematski pregledi, a to što su se dosad radili ofrlje (iako to i nije moje iskustvo) ne znači da se ne mogu raditi dobro i da zato treba potpuno odustati od te prakse.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

meni ti sistematski iz osnovnjaka nisu bili nikakva trauma :?
    čak naprotiv, svi smo se veselili slobodnom danu

evo npr. moj mali inače vidi dobro. nismo po ničem mogli skužiti da nekaj nije ok. prošli tjedan smo išli kod oftamologa zbog nečeg desetog, pa smo tražili da mu pregledaju i vid i ispalo je da na jedno oko vidi mutno.
    mislim da su mu to na sistematskom mogli i trebali skužiti. osim tog školskog ide svakih 6 mjeseci na sportski pregled sa klubom. uvijek je sve bilo ok, tak da nismo vidjeli potrebu da ga još i mi dodatno vodimo u svom aranžmanu :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    evo npr. moj mali inače vidi dobro. nismo po ničem mogli skužiti da nekaj nije ok. prošli tjedan smo išli kod oftamologa zbog nečeg desetog, pa smo tražili da mu pregledaju i vid i ispalo je da na jedno oko vidi mutno.
    mislim da su mu to na sistematskom mogli i trebali skužiti. osim tog školskog ide svakih 6 mjeseci na sportski pregled sa klubom. uvijek je sve bilo ok, tak da nismo vidjeli potrebu da ga još i mi dodatno vodimo u svom aranžmanu :/
    Moj brat je u 7. razredu osnovne na sistematskom sam skužio da ne vidi na jedno oko, ali to nije htio priznati da ga ne bi zafrkavali vršnjaci koji su bili skupa s njim na pregledu (da, to su ti skupni pregledi kojih sam se i ja užasavala i mrzila sam sistematske u osnovnoj školi!)
    Slučajno su mu prvo pregledavali zdravo oko, pa je zapamtio raspored brojeva i fulirao je da vidi i na ono drugo. Srećom, doma je ispričao što se dogodilo (a već u startu je na to oko imao dioptriju nekih -5, ili slično).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam od malena cim bi usla u ordinaciju nabubala sve kombinacije
    srecom sam se pohvalila mami i otad su skrivali ona slova dok mi ne bi stavili flaster na oko (nije sala jer je dioptrija tada bila +7 i +5)

na sistematskim sam ih isto redovito naucila napamet jer me je bilo sram da ostali u razredu ne skuze da ne vidim nego prva dva reda

ivaru to uopce ne bi palo na pamet, on ovo moje prica ko anegdotu, ne moze uopce pojmiti da bi se netko tako zezao

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Re: sistematski pregledi skolaraca

Citiraj ivarica prvotno napisa
    U petom razredu se provodi kompletan sistematski pregled kojem prethodi predavanje o pubertetu i menstruacijskom ciklusu. Na pregledu se vrlo često susreće loše držanje, spuštena stopala, kariozno zubalo te iskrivljenja kralježnice koja treba razlikovati od lošeg držanja. Takva je iskrivljenja potrebno što prije korigirati jer se djeca nalaze u dobi koja prethodi najvećem zamahu rasta i mogućem pogoršanju postojećeg stanja. S djevojčicama se razgovara o nastupu prve menstruacije (menarhe) i redovitosti eventualnog ciklusa.

U šestom razredu se provodi cijepljenje protiv hepatitisa B u tri doze - druga slijedi 1 mjesec nakon prve, a treća 6 mjeseci nakon prve doze.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nešto sam zabrljala!
    htjela sam uz citat dopisati da mi kći u petak (sutra) ide na sistematski i kaže kako su im rekli da će ih i cijepiti.
    ona je 5. razred pa mi nije jasno radi li se o cjepivu za hepatitis ili je to nešto drugo.
    raspitati ću se kod drugih roditelja.
    meni ti sistematski iz osnovnjaka nisu bili nikakva trauma
    čak naprotiv, svi smo se veselili slobodnom danu
    e, oni se slobodnom danu ne mogu veseliti jer na pregled idu popodne pa su

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivar jucer cita lektiru i skuzim da drzi dlanom pokriveno lijevo oko, kaze lakse mi je tako citati
    odma sam se smrzla jer sam i ja isto to radila
    a bio je na pregledu kod specijaliste prije 9 mjeseci, sve je bilo super

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

prošao sistematski!
    nisu ih cijepili!
    visina, težina, kralježnica, stopala, vid - to su pregledali i sa curama razgovarali o menstruaciji.
    moja kći je desnim okom jedva pročitala prvi red slova :/ ali uputnicu za okulistu već imamo. rekli su joj da nalaz kopiramo i donesemo im ga.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •