Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: EEG

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno EEG

preporucili su nam da odemo na EEG jer D ima problema sa spavanjem (tesko zaspiva, budi se na svaki sum, kratko spava) a kak je imao i relativno los UZV nalaz pa eto.

iskreno, ja sumnjam da to ima ikakve veze, on je jednostavno prezivahno dijete, i ne da mi ga se bezveze muciti ak bas nije nuzno. sad me zanima, mame s iskustvom, kak ta pretraga uopce izgleda, koliko traje, gdje se najbolje naruciti i u na kraju krajeve, sta se uopce moze napraviti ak je nalaz los? hocu reci, jel se piju neki lijekovi ili sta? vjezbice? bili smo kod neuropedijatara, fizijatara, fizioterapeuta, svi su s njim vise manje zadovoljni (ovo 'vise-manje' ubacujem jer se svi drze rezervirano zbog loseg UZV nalaza) i ne trebamo nis posebno raditi. jedino to spavanje vjecni problem.

jel itko isao zbog spavanja? jel se sta popravilo...

toliko pitanja za sada, thanks

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mi smo prosli tjedan bili na EEG- u (Rebro), istina, ne zbog spavanja, ali barem da ti opišem postupak: bebu ti stave u krilo, svežu mu neke pojaseve oko pasa, stave nešto kao kapicu na glavu, u neke dijelove kapice uštrcaju gel i prikopčaju ga na uređaj. Sjedili smo tako na njihovom krevetu, morali oboje biti mirni (bitno: biti miran) i to je za nas trajalo oko 8 minuta. Gospođe koje tamo rade su stvarno super i budući da je beba licem okrenuta prema njima, odvleča mu pažnju, tj, sprečavaju ga da plače, pričaju mu, pokazuju igračke. Uglavnom, nije se bunio, prošlo je OK. Poslije mu se taj gel na glavi sasuši, pa mu je neizbježno pranje kose/glave doma. Ja sam se bojala da će to biti teško izvesti jer beba mora biti mirna, pa da će se otimati, plakati, ali, eto, ispalo je dobro. Kad je dr. gledao nalaz, pitao je da li mu se spavalo kad smo radili EEG, ali je uglavnom dobar.
    Što se naručivanja tiče, nismo morali čekati jer nas je na prethodnom pregledu neuropedijatar uputio da to obavimo prije njegovog sljedećeg pregleda, pa je to bili isti dan u paketu s pregledom neuropedijatra.

Ali nam je zato na UZV-u mozga bilo užas Osim što je jako plakao cijelo vrijeme, ni nalaz nije baš dobar, tak' da mi to nije ostalo u lijepom sjećanju (a u prosincu moramo opet).

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

mi nismo isli zbog spavanja ali smo bili vec dva puta i nalaz je bio dobar oba puta (ali nama je i nalaz uzv mozga bio uredan). nisu ga vezali nicim, mi smo u splitu u privatnika isli na eeg. stavili mu neku kapicu kao od zice koja ima one kao kruzice ali plosnate i pod njih se stavlja gel. trajalo je pola sata, oba puta... bio je dobar, nisam to dozivjela tako strasno... nije nuzno da spava li MORA biti miran... nama su preporucili da ga probudim u 6 jer je bio narucen u 10.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za dobar nalaz

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sto to znaci da UZV nije bas najbolji?

Mi smo isto kao i mb radili EEG u Splitu. Sjedio je na meni, sestra ga je zabavljala, jedino sto ima to cudi na glavi i cini mi se da bi starije dijete moglo zivcirati pa bi mozda htio skinuti. Uglavnom, dobro je da beba bar na trenutak zaspe. Ja sam svog dojila i on je tada zakunjao- sjedili smo tamo sigurno jedno pola sata. Meni je bilo jako neugodno ono svjetlo kao u disku ali bebama to ne smeta, zablesio se u to i njemu super. A meni se povracalo jos pola dana. U biti, nije neka neugodna pretraga, ev. moze biti dosadna.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

e da i to svjetlo sta trepce, to sam zaboravila

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mamabanana, mi smo eeg radili na Goljaku ne zbog spavanja........čudi me da na Rebru rade eeg dok je beba budna. Neuropedijatar na Goljaku nam je objasnio da se eeg radi dok spavaju jer se onda najbolje vidi ima li nekih promjena u moždanim valovima, a to kod budne djece na eeg može biti sakriveno.

Obzirom da na Rebru ne rade eeg dok bebe/djeca spavaju, toplo ti preporučam Goljak iako se kod njih čeka.

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

hvala na odgovorima iako jos uvijek nisam bas nes pametna sta da radim. lakse bi mi bilo odraditi taj u budnom stanju (jer uopce ne znam kak bi njega dobila da mi zaspe prek dana ) ali ako taj pak nije tako dobar...
    dobra strana je sto ne zvuci tak komplicirana pretraga kako sam ja mislila.

jedino mi jos nitko nije rekao sta se dogadja ako je nalaz los - ima li pomoci? :?

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

N. je imala krvarenje (vidjelo se na uzv) pa zbog toga redovno radimo i EEG, u Klajićevoj. tamo isto beba mora spavati, što nama uglavnom i nije bio problem jer bi je prije toga namučili nekim drugim pretragama pa bi na prsima (ili sada uz bočicu) zaspala (prvo nam stave tu kapicu pa nas pošalju van na uspavljivanje, kad zaspi samo pokucamo i uvedu nas unutra)

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Na Rebru ne trebaju spavati. Tete ih animiraju, nisam ni ja mogla vjerovati, ali je tako. Na Goljaku i u Klaićevoj traže da spavaju.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

jedno pitanje. pedijatrica mi je rekla da za EEG bebe stvarno trebaju spavati i da ce mu vjerojatno dati nesto za spavanje ?! sta je to nuzno??

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

znaju im dati nekakve kapi da zaspu. valjda se eventualne nepravilnosti najbolje vide dok spavaju.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala na brzom odgovoru.. a dali to znaci da ga onda moraju ostaviti tamo na promatranju ili preko noci?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ali na Rebru ne spavaju!!!

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nenan to, mislim da ne. to jos nisan cula. ja sam se pobrinila da on spava na eeg-u, dva puta je bio. ali evo imas ovdje da se ne mora u svakoj bolnici spavati...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma kako bi mu mogli dati nešto za spavanje?!? Pa t bi moralo smetati da se napravi pretraga!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Ali na Rebru ne spavaju!!!
    ok
    ali posto je Goljak ipak specijalisticka bolnica i posto neuropedijatri kazu kako se najbolji i najtocniji rezultati mogu vidjeti dok beba spava, onda mamabanana i sve druge mame imaju pravo znati za razlog ZASTO se tamo SPAVA.

odrasli kada rage EEG ne spavaju.

mozda je za djecu bolje da ga rade u Klaicevoj ili Goljaku,

Takodjer se i u poliklinici dr. Sabol (neuropedijatar) spava.

za kapi za spavanje prvi put cujem....vidjela am kako se djecu nosa i uspavljuje par sati, nikakve kapi nisu bile u igri.
    ja ih prva ne bi dala svome djetetu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim da bi sedativ smetao nalazu kad se radi EEG. Pretrage za evocirane potencijale sluha i vida (VEP,BERA) koje smo mi radili na Goljaku i za vrijeme kojih dijete isto mora spavati se mogu raditi pod sedativom, i u Suvagu ga daju ali na Goljaku ne. EEG se može raditi na razne načine tj. postoji više vrsta pretrage (npr. i poligrafija, nakon neprospavane noći itd), to su valjda različite vrste pretraga (spavanje/nespavanje)

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da, slažem se da su najtočniji rezultati kad djete spava, ali nama je bilo jako teško to izvesti jer se uvijek čekalo satima i taman kad bi moje djete zaspalo, došlo bi neko teže bolesno djete koje ima prednost (nije da se ljutim, samo komentiram) i dok bi mi došli na red M. bi se probudio.
    Samo je jednom od 5 puta uspio spavati. :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mi smo na Goljaku radili eeg.
    Dijete treba spavati pa ti preporuče da ga držiš budnog duže da se umori.
    Kad smo mi dobili termin, žena mi je rekla da imaju predviđeno 1h i pol za nas. Mi smo imali termin u 10h. ja sam malenu probudila u 5h i onda sam ju držala budnom, igrali smo se ,vježbali itd. Skoro mi je u autu zaspala.
    Tamo sam ju nahranila, stavili su joj tu kapu na glavu i gel. Brzo je zaspala i imamo snimku od 50min. Snimljene su sve faze sna. Padanje u san, duboki san, buđenje.

Neznam što se radi ako je nalaz loš.
    Sretno.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nama je samo receno da dodjemo izmedju 7 i 11:30
    dosli smo u 11, L. sam digla u 5.
    kad smo tamo dosli i kad su joj stavili kapicu rekli su: "dobro mama sta ste donjeli, bocicu?" ja "ne", "dudicu?" ja "ne", "a sta ste onda donjeli?" ja "sisu". bed je bio sto je ona vec velika pa je pocela promatrati okolo i gledati i nije bas htjela zaspati iako je bila premorena. no za 10 min je zaspala na sisi a meni su ruke otpale jer sam vise od 30 min bila u jednoj pozi, drzeci nju, a ledja koja nisu bila naslonjena su pucala....a one zice na kapi su preeeekratke. grozno.
    no uspjeli smo bez beda.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo radili EEG u Klaićevoj prije cca 1,5 godinu. Prvo su joj stavili tu kapicu na glavu a onda su nas pustili da šetamo po bolnici dok malena ne bude pred spavanjem. Kad je počela zaspivati ušli smo unutra, prikopčali su kapicu na EEG i snimali. Čini mi se da je snimanje trajalo cca 30 min. Jedino što je bilo malo nezgodno je to što sam ju ja cijelo vrijeme držala u naručju sjedeći na nekom stolu.

Za VEP (vid) dijete ne treba spavati ali mora biti mirno.

Za BERU treba spavati. Tu smo se malo više mučili jer nije htjela zaspati. Predložili su nam klizmu u obliku sedativa, mi odbili pa je nosili 2 h dok nije zaspala.

Sve smo radili u Klaićevoj.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo sutra naručene na Goljak kod neuro pedijatra i EEg isto između 7:30 i 11h.
    U 8:15 još ima vježbice.

1. Moram li doći do 7:30 i hoću li tada biti prije na redu?
    2. Ide li prvo neuropedijatru ili na EEg-e?
    3. Dojim, terbam li ponjeti nešto što će mi olakšati dojenje i uspavljivanje i sjedenje 30 min?
    4. Kosa mora biti oprana, a tjemenjače???
    5. Što ako ne zaspe?
    6. Ulazili se po redu dolaska ili kako bebe zaspu?
    7. Njoj je gore glavica još mekana, smije li joj se ta kapica onda stavljati na glavu?
    8. MM ujna je nedavno bila s malom i kaže da joj je bio pakao, prvo mala nije mogla zaspati, pa ona svijetla- kaže da joj mala sada ima traume i da je tamo provela cijeli dan od jutra do poslije podne :shock: :?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

1. ne moraš doći u 7:30. dođi kad misliš da bi mogla spavati u tom periodu.
    2. prvo EEG jer neuropedijatar mora vidjeti nalaz EEga
    3. to ne znam jer mi smo išli na Rebro sa Matejom, ali nećakinja ide redovito (već 8 godina - na žalost)
    4. bilo bi dobro da je nema, ali...
    5. ne znam...
    6. mislim da kako zaspu
    7. da
    8. mislim da to baš nije tako.

SRETNO!

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Evo odgovora iz našeg iskustva

1. Što prije dođeš prije ćeš doći na red.
    2. Prvo EEG, pa sa nalazom kod neuropedijatra.
    3. Imaju tamo jastuk koji ti stave izaleđa ako ćeš uspavljivati sjedeći, ali isto tako se tamo nalazi krevet pa možeš bebu uspavati ležeći.
    4. Tjemenica - nemam pojma
    5. Ne znam, mi smo je uspjeli spavati nakon što sam ju ja podojila, a onda tata preuzeo stvar.....ja sam bila malo nervozna pa je L to skužila
    6. Po redu dolaska.
    7. Ne trebaš brinuti, to će biti sve ok. (mi smo to radili sa 7 mj.)
    8. Nema niti jednog znaka traume......mada to može biti individualno, ovisi o djetetu

Sretno!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala vam puno curke na odgovorima.
    Malo me panika. Emi već ne spava par noći zbog začepljenog nosića, ako i zaspe, zaspe na kratko na sisi, i to u polusjedećem položaju da može disat.
    Ona obično ujutro spava od 7 - 11:30, tada je najpospanija i onda ovosi kada se probudi oko 13h.

Probati ću doći do 8h, prijaviti se, tata neka čeka, a mi idemo u susjednu zgradu na vježbice.

Čini mi se da je zadnji put na Goljaku jedan tata držao bebu u čekaonici, koja mu je spavala u naručju, a imala je onu kapicu na glavi.
    Znači li to možda da i na Goljaku bebi prvo stave kapicu, pa je se onda uspavljuje ili......?

Snimanje traje 30min, može li ona cijelo to vrijeme biti na siki ili meni u krilu ili ne ?

Hvala!

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Prvo bebi stave kapu pa ju onda uspavljuješ.

Može biti na siki, tebi u krilu ili ležati na krevetu ili ......kako inače spava ili će moći zaspati, samo mora postojati mogućnost da joj upere "bljeskalicu" u oči.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

HVALA! mg1975

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Obavili, nalaz po neuropedijatrici super.
    Prezadovoljna sam osobljem na Goljaku.
    Nisam Emi budila u 5h, jer od 3h do 7:30 nije zaspala.
    Pustila sam je da malo odspava, jer ona je uvijek pospana između 7h-12h, pa nema problema.
    Na Goljak došli u 8:20h, nas dvije otišle na vježbice, tata nas je otišao prijaviti za EEG.
    Primaju po redu dolaska.
    Čekali do 10:20h, bez problema zaspali na siki. Ja sam s njom ležala na krevetu.
    Mama se malo mrdala jer je utrnula

Nikakve suze, trauma......toplo preporučam Goljak svima.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Molim hitno
    Koliko dugo traje snimanje kod bebe koja spava? Uvijek pola sata?
    Je li zapravo isto kao i kod budnog snimanja? To znam kako je, jer smo bili sa najstarijom
    Imate kakve savjete kako da prodje sto lakse?
    Strah me da nece zaspati

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Traje isto tako oko pola sata. Neki puta ih malo na kraju bude da vide kako reagira mozak.
    Mi smo dogovorili termin snimanja u vrijeme kada po danu spava. Ako ne mozes na to utjecati probaj dijete drzati dijete nekoliko sati prije snimanja budnim. Mozes mozda uspavati dojeci, bocicom i sl. Ne znam di snimate, ali nama su dali jednu praznu sobu od doktora da ga uspavam i onda sam ga prenijela u sobu di snimaju.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hvala ti
    Dobili smo termin u vrijeme kad i inace spava
    Probudit cu je malo ranije nego inace, jer me strah da nece htjeti zaspati s onom kapicim na glavi
    Uspavljuje se na cici pa cemo tako i sutra
    Nadam se samo da cemo uspjeti, jer ona vristi cim vidi ljude u bijelom (a nismo uopce po bolnicama ili slicno, ne znam otkud trauma)

dino84 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Mi smo prvi put bili kada je N. imala 4 mjeseca, a drugi put sa 7 mjeseci. Ona isto vrišti kad vidi ljude u bijelom. Dobili smo termin u vrijeme kad i inače spava.

Najveći problem je bio staviti joj onu kapicu na glavu i gel kroz one rupice jer je vrištala i bacala se. Uspavljuje se na cici tako da sam ju i tamo tako uspavala. Prošlo je bez problema oba puta.

Još su drugi put bili radovi u bolnici i bila je takva buka da se je sestra bojala da nećemo uspjeti ništa napraviti. Ali ona je blaženo spavala cijelo vrijeme. Sretno!

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hvala, proslo je
    Plakala je dok joj je stavljala kapicu, al cim sam ju stavlila na cicu, odmah je zaspala (ima 17 mjeseci)
    Isto ju nije smetala okolna buka
    Samo je sad pospana, a nece spavati
    Al sto je najvaznije, nalaz je uredan
    Imala je samo afektivnu krizu
    Srecom

Sadie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Naš je eeg trajao 1h. Isto je vrištala za vrijeme prikapčanja (srećom sam bila vani pa nisam to vidjela), al je kasnije brzo zaspala. Rekli su mi da ju nahranim neposredno prije snimanja. Pjevušila sam joj, dragala ju... i nije se budila. Malo se samo trzala od plača. Imala je nepuna 3 tjedna.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •