ja si kupim u DMu crnu čoksu sa fruktozom, inače otkriće su
mi krupne zobene pahuljice sa suhim voćem, ali bez ičega, onak ih grickam kao čips(ah čips)
ja si kupim u DMu crnu čoksu sa fruktozom, inače otkriće su
mi krupne zobene pahuljice sa suhim voćem, ali bez ičega, onak ih grickam kao čips(ah čips)
Ivy, nadam se da znaš da su grožđice zabranjene zbog GI, a ostalo je ok? To ti kažem, jer jako često grožđice stavljaju...
Koja je cijena te sa fruktozom? Iako nisam vidjela da to imaju u Sarajevu...morat ću malo bolje pogledati, ako cijena odgovara...
je, je znam za grožđice, ja si sam amiješam svoje pahuljice sa voćem
čokolada je schneekoppe, ima i mliječnih i svakakvih...cijena je nekih 15 kuna najjeftinija
a šta se suhog voća tiče, još uvijek si nisam na čisto sa ananasom, nekak mi se čini da je umočen u šečer
Nemaju li oni i svoje pekmeze, ali sadrže i neka sladila?ivy prvotno napisa
Baš ću pogledati da li je ima ovdje, ali mi je ova tako prefina da je ne bih mijenjala...![]()
treba paziti, neki imaju sladila neki fruktozu. ja sam frik čitanja sastavaMaslačkica prvotno napisa
![]()
a postoji i Donin pekmez od šljiva bez dodanog šečera
kako samo zaboravihod schneek. postoji i čokoladni namaz koji ima fruktoru i sastav mi se čini ok
![]()
javljam kako je bilo jučer u ambulanti za debljinu. moram reći da sam se malo razočarala jer je sve to bilo drukčije predstavljano na TV-u, kao s pacijentom radi tim stručnjaka od nutricionista, endokrinologa, ginekologa, kineziologa, psihijatra do ne znam sve kojih stručnjaka; pa da dobiješ plan prehrane, vježbanja, sve pod njihovom kontrolom, grupe potpore itd. lijepo je zvučalo, a sada kako je u stvarnosti ne znam.![]()
uglavnom, jučer sam bila na pregledu kod endokrinologinje , pregledala je hrpu povijesti bolesti koje imam, neke nalaze, napisala nove pretrage za obavit. ni riječi o prehrani, stilu života. kada sam spomenula Montija, nije me ni saslušala već me je prekinula u pola rečenice kao nije pametno izbacivat namirnice već treba sve jesti ali u malim količinama. a ja počela govoriti kako sam zamijenila bijelo brašno, rižu,... sa integralnim.
dala mi je neku knjižicu o debljini, BMI, nekim primjerima jelovnika od 1500 cal, koju nisam još ni pročitala jer vidim da sve svode na redukcijsku dijetu što Monti ne zagovara. što se tiče grupe potpore, to nisu grupe nego svaki četvrtak su predavanja specijalista tipa endokrinologa, nutricionista, pshijatrai kineziologa. poslala me je da se javim nutricionisti. uglavnom, taj pristup nije ono što bi trebao biti kada se radi s ljudima koji imaju tako puno kila za izgubit, koji se u biti bore za život. nimalo motivacije, razgovora na osobnoj razini o uzrocima debljanja, niti razgovora kako jedete da ste došli do ovoga, sve tako hladno i nezainteresirano, preko volje.![]()
strašno, lexy, strašno.a debljina je navodno broj jedan u bolestima populacije
najgore je što liječnici kako se čini uopće nisu educirani. meni su recimo dali dijetu kada sam u trudnoći dobila alergijsku reakciju, kakvu bi mi ja mislim dali prije 50 godina. katastrofa!
Lexy baš mi je žao....
Mislila sam da će biti nešto bolje od toga, tj. pristup, ali to samo pokazuje kako sve zavisi od osobe koja radi na tom mjestu, a kod nas je većina doktora totalno nezainteresirana i misile da su najpametniji...(iako npr.druge zemlje imaju drugačiju praksu, ali neeeee....)
Ma znaš šta... ti si vidjela TV prilog? Pa ako si taj tip...daj vremena malo tom centru, možda nekih mjesec dana i ako ti je ne sviđa ni nakon toga lijepo napiši mail TV ekipi i centru isto tako...
Pa dobro gdje ste danas, nije valjda da ste sve digle ruke od Montija?
Mi danas baš i ismo imali vremena za kuhanje pa smo improvizirali sručkom: nekoliko vrsta sireva (dimljeni, gorgonzola, kozji i camembert) i uz to salata od mahuna, slanutka, brokule i cvjetače sa malo češnjaka i maslinovog ulja...![]()
Evo i ja vam se pridružujem![]()
Cilj - 20 kg![]()
Samo nije mi jasno da li je obavezan sok od agruma pola sata prije doručka.
Kupila sam knjigu "Montignacova dijeta" i samo sam je stigla prelistati.
Ne vidim da se spominje taj sok :/ .
Da li mogu uz int. kruh i marmeladu popiti jogurt?
Da li za doručak mogu zobenu/prosenu kašu sa mlijekom i šta još mogu uz to?
I jesu li negdje određene količine. Npr koliko feta kruha sa marmeladom?
Ajde pomozite malo dok ne zaronim u knjigu. Uz dojenje i mališu od 3 i po mjeseca stvarno ne stignem.
A moram pod hitno krenuti na neki režim prehrane jer ovo je došlo strašno klika sam.
Najprije, dobrodošlaSuncem.m. prvotno napisa
![]()
Koliko ja znam nije obavezan sok od agruma prije doručka, ali svakako je dobro pojest neko voće na prazan želudac, prije doručka.
Uz kruh i marmeladu ne bi smjela jogurt, ali jogurt možeš uzeti za međuobrok. Ili ako želiš možeš pojest jogurt sa zobenim pahuljicama, ali onda nema kruha i marmelade. Može i zobena kaša, ali opet solo. Što se tiče količina, ako želiš smršavit naravno da ne treba pretjerivat. Ja recimo pojedem 1 šnitu, rijetko 2 kruha sa marmeladom- to mi je najdraži doručak (marmelada bez šećera ili zaslađena fruktozom, odnosno jabučnim sokom).
Pogledaj na prethodnoj strani gdje sam već nekome objašnjavala kako trebaju biti koncipirani obroci.
Pusa bebici
dunja&vita)) nemoj se uvrijediti što te pitam i čak sam JAKO iznenađena što si na ovom topiku, osim možda radi zdravije ishrane, nakon što sam vidjela slike, ali u tvom slučaju ograničavati količine jela :shock: ti trebaš povećati jelo, a ne smanjiti...
Pa ti nemaš grama viška...
jesi li ti to na dijeti možda?
Ma nisam se uvrijedila, MM je na Montignacu radi skidanja kila, a ja se onda uz njega držim takve prehrane,ali daleko od toga da si ograničavam količine, jedem sve, ali držim se nekih osnovnih Montijevih principa kombiniranja namirnica. Ali hvala na briziMaslačkica prvotno napisa
![]()
nemojte mi samo o ograničavanju količina!dunja&vita:-))) prvotno napisa
![]()
to je jedina stvar koja me drži na životu da se kod Motija ne gleda na količinu nego na kombinaciju..uh, uh![]()
cure , jeste li primjetile nekakve promjene, i u psihičkom i u fizičkom smislu, kada ste počele s Montijem?
evo ja se osjećam užasno iscrpljeno, glava puca( odrekla se kofeina), zlo mi je , non-stop sam žedna, imam zadah, a na WC moram barem 3 puta dnevno što je vjerojatno dobro,ali stalno mi nešto kuha po crijevima.
vjerojatno se "skidam" sa šećera,kruha i ostalog bijelog smeća, pa zato i imam feeling da sam kao ovisnik koji se skida s droge.
nakon ručka ne osjećam glad, ali ne mogu reći da se osjećam sito, možda zato što nema velikog GI u krvi pa nema euforije. uglavnom cijeli dan osjećam nekakvu prazninu u želucu. tek sada sam skužila kakav sam ja junky o sokovima i sendvičima od bijelog kruha! fakat nisam mislila da sam ovisna o tim stvarima.
voce se jede prije dorucka tj. na prazan zeludac zato jer kad se pojede na pun onda fermentira i stvara probavne smetnje. voce nije obavezno, ali ako ga jedes, najbolje ga je jesti nataste. to ne vrijedi za kuhano voce koje mozes jesti i nakon obroka.dunja&vita:-))) prvotno napisa
fora sa sokom od limuna je da u kombinaciji s gutljajem ribljeg ulja (prvo ulje, onda zalijes sokom) navodno najucinkovitije skida celulit. jos +dojenje, i to bi trebalo sljakati super.
uz int. kruh i pekmez bez secera mozes popiti jogurt, ali pripazi da je neki s malo masnoce (imas ab kulturu s 0,1%).
mislim da za pocetak nije dobro jesti prosenu i zobenu kasu jer kuhanje dize GI zitaricama. mozes jesti nezasladene sirove pahuljice sa suhim vocem (svim osim grozdica, a ja preporucam suhi ribizl), i zaliti s malo masnim mlijekom ili jogurtom.
kolicine nisu odredene.
![]()
Evo mene natrag.![]()
U potpis sam stavila link na album (što se jede za ručak)... eh, kad bi možda još netko pa da se nadopunjavamo idejama.![]()
jel'da?
Što ćemo sutra?
Znate li kakvo dobro varivo?
Grah i kiselo zelje... to je ok, zar ne?
je. ja bi jela grah zapecen s necim (kak se vec radi ono nesto kao prebranac u srbiji) i kiselo zelje sastrane. jos i malo suog mesa![]()
hihi, ali bez mesa, mikka... ne može meso i grah u isto vrijeme![]()
kako ne? grah, grasak, slanutak, leca.. plus meso ide. kaj nije njim GI oko 35, najvise 40? evo sad gledam na sajtu, svi beans osim 3 vrste imaju GI od 15 do 35. znaci, ozezi.
aha, i azuki. 35.
:?
pa grah, mislim bar, ide u skupinu UH pa ne ide s mesom... sad si me zbunila... odoh proučiti.
ma nee, meso se u prvoj fazi jede s UH kojima je GI nizi od 40 ili 35. tako da slobodno jedes tu kombinaciju.
curke, ja se ubacujem ponovno, trecu godinu zaredom...
vidim ima dosta starih imena, neki novi...pa pozdravljam vas sve redom!!
treca sreca, jel' tako![]()
inace me Monti inspirira pocetkom svakog proljeca (proljece - pocetak godine LOL)
Krenula sam na M prije dva tjedna, otada sam izgubila 4kg :D
Cilj - 7-8kg idealno.
bit ce gusto...
Ja ću vam se od sutra pridružiti.
Svake godine započnem u siječnju, i onda me dočeka 2.2. (obiteljska fešta) i mama s kolačima i finim ručkom, tako da sam ove godine odlučila da se ne patim, nego jednostavno čekam da prođe taj datum.![]()
ja se osjećam isto.lexy prvotno napisa
ustvari i ne baš.... razoružava me ista bojka na vagi, al u dkg ista.
evo me već u trećem tjednu i pridržavam se i ništa se ne događa.
ja ko da sam na održavanju kilaže, a ne naglom gubljenju.
kažu da i tri mjeseca možeš biti na dijeti pa tek onda početi gubiti kilažu, al to mi je tako..... ne znam... ko ima toliko vjere u nešto,a da ne vidiš promjenu??
s ovom dijetom sa počela tako malo jesti, npr. jučer
doručak:samo čaj, kasnili na misu,
ručak: kuhani kupus i piletina (veličine dlana) na žaru
večera(u 17,30): kuhani kupus.
oko 15 sati šakica brusnica.
i nisam gladna.
trbuh mi je ispuhan, bolje se čutim, al vaga se smrzla. :/
pozdrav cure, evo mene opet. Imam nekih pišljivih 4 kile za skinut ali nije u tome stvar, problem je što sam gomile smeća počela ubacivat u sebe pa sam se vratila dobrom starom montiju.
Danas za doručak jabuke i jogurt, ručak poriluk s integralnom rižom, a večera vjerovatno salata s kuhanim jajima...ako izdržim do večere![]()
Ja sam malo pozaboravljala tablicu i nemam sada vremena, ali mislim da brusnice imaju visok GI?
I nesto za kuhani kupus...jel to ima visok GI, a sirovi nema?
mozda lupam, ali nije zgorega provjeriti.
ja ne idem tako cesto na tablice (kao prije manijakalno), ali ako imalo sumnjam u nesto, onda ne jedem...(tiranin prema sebi lol)
a sta da kazem...stvarno sam odlucila i drzim se toga. Jedino sto me malo zeza je kava. Malo ju pijem, malo ne pijem. A mogla bih bez totalno...navika.
![]()
Amalthea, hvala za ideju za ručak!
I ja mislim da grah i meso ne idu, nema veze što grah ima 35, ne ide u PRVOJ fazi. Poslije može.
ja se nakon početnih loših dana osjećam jaaaaako dobro na montiju, toliko dobro da mi se uopće više ne vraća na staro, osjećam se lakše i imam više energije.
Dolisa - pa zar ja to sebe samu sabotiram?!
kako ću žvakat onaj pravi seljački kupus ako nije skuhan? :?
Kosjenka - imam i ja 3 kile skinut i ne da ne idu dolje, nego se ništa ne pomiče. al neću odustat. osjećam se jako dobro, nisam tužna i nemam dojam da sam u kazni, probava je ok.... ima svojih prednosti.
Ok, pogledala kupus, izgleda da je ok
GI 15, ne pise nista kao za npr. mrkvu, da je kuhani vise
tako da sorry za alarm, Andorra
brusnice su 45 GI
ja ne bih u prvoj fazi jela njih uopce. Sad, nisam sigurna jesi ti u prvoj ili drugoj fazi?
U vezi graha i mesa...ni ja nisam bas za prvu fazu i mijesanje to dvoje. Zapravo, u prvo sam vrijeme dosta stroga i ne idem iznad 35 otprilike, riiijeeetko 40
ugljikohidratni dorucak ne vise od dva puta tjedno, i ono, bas po ps-u
ne moze izostati uspjeh nikako. Ali je tesko za poludjeti![]()
hehe...osjecam se odlicno nakon prvog tjedna.
iako Monti kaze tri tjedna...
ali mi je tesko u prvoj fazi jesti raznoliko kao sto bih mogla u drugoj. Bas zato jer se ogranicim za GI nizi od 35
Dolisa - hvala za kupus!
znači brusnice su out. a čokolada se može.... vidiš kako je to čudno.
ja sam na prvoj fazi jer trebam izgubit kile. a izgleda da se hranim ko da sam na održavanju.![]()
od ponedjeljka do subote sam bila na strogom montiju, ali jučer![]()
nisam mogla odolit da ne zgriješim za ručak, pa sam nastavila s glupostima do navečer![]()
ništa, danas je novi dan, opet strogo
čime si zgriješila za ručak?panterica prvotno napisa
![]()
Ja sam jučer pojela sve. SVE.
Danas ću opet biti dobra, ali tako sam ljuta na te vikende jer mi je u srijedu, četvrtak već prilično dobro, želudac mi se navikne na kontrolirani unos i onda opet za vikend sve pokvarim i u ponedjeljak se mučim.
cekaj, ako grah ima GI 35 onda se moze jesti s mesom. azuki grah sigurno ima 35, a za ove vrste ne znam, mislim ne razlikujem nazive na engleskom.Dolisa prvotno napisa
btw, ugljikohidratni dorucak je ok jesti, monti kaze da se proteinski dorucak (jaja i to) ne bi smio jesti vise od 3 puta tjedno. ugljikohidratni rucak je dobro jesti najvise 2 puta tjedno.
malo smo zaboravili ps, a?![]()
![]()
i ovo za suho voce me cudi, ja sam mislila da su brusnice ok. na kraju ispada da je suho "voce" ustvari samo marelica :/ , jer ovo drugo ima visi GI nego sto bi trebalo.
andora, a s čim nisam zgriješila?
trebala sam pojest samo teletinu i salatu, ali kako sam mojima spremala uz to i špinat na mlijeku i krokete od krumpira, morala sam probat, pa kako je bilo super pojela koliko sam god mogla![]()
onda, kad sam već zgriješila, pojela i par kolača![]()
pa je na red došla utakmica, malo sam se nervirala, ali tu je bio čips, pereci i ostala utješna hrana. naravno ni fanta me nija zaobišla,...
uglavnom, katastrofa
ali danas još nisam ništa jela (još nisam provarila sve od jučer), samo kava s mlijekom
krećem ispočetka sa strogom prvom fazom
koje vi suhe marelice kupujete, a da ste sigurne da su bez šećera :?
pa one vulagris, rinfuzne. :?panterica prvotno napisa
i ja kupujem te, ali nisam sigurna da su ok
jednom sam kupila u bio bio , te su sigurno bez šećera i bez ikakvih primjesa, ali su bile tamno smeđe :shock: i nitko ih nije htio, pa sam se vratila na ove
halooo ženo, pa upravo te su ti najbolje jer nisu tretirane sumporom i ostalim kemikalijama.panterica prvotno napisa
drugi put - KUPUJ to!
uh kada se te muke sjetim, mislim ok je malo zgriješit ali kada se uhvatim zabranjene hrane kao bure bez dna, naravno ta hrana se onda mora zalit i nekim sokićem.trebala sam pojest samo teletinu i salatu, ali kako sam mojima spremala uz to i špinat na mlijeku i krokete od krumpira, morala sam probat, pa kako je bilo super pojela koliko sam god mogla Embarassed
onda, kad sam već zgriješila, pojela i par kolača Embarassed
pa je na red došla utakmica, malo sam se nervirala, ali tu je bio čips, pereci i ostala utješna hrana. naravno ni fanta me nija zaobišla,...
uglavnom, katastrofa
Meni su muke bile večeri, cijeli dan sve pet i onda me u deset uhvati slabost, pa umjesto jabuke ili neke dozvoljene hrane ja maznem veliki sendvič s majonezom naravno s bijelim kruhom.
Hvala mikka![]()
Evo i ja sad u knjizi vidim da onaj jogurt može uz doručak kruh-marmelada.
A i grah i meso, nema razloga zašto ne.
Imaju dvije vrste ručka:
1. kombinacija bjelančevine i masti
-ugljikohidrati čiji je GI niži od 35 (povrće niskoga GI(brokula,paprika,špinat i sl) i mahunarke niskoga GI (leća, quinoa, divlja riža)
-meso,riba,perad,jaja,sojini proizvodi
2. ručak s ugljikohidratima bogatim vlaknima
-ugljikohidrati čiji je GI niži od 35 (povrće niskoga GI(brokula,paprika,špinat i sl) i mahunarke niskoga GI (leća, quinoa, divlja riža)
-vlaknima bogati UH (špageti od cjelovite pšenice, poželjnije da su hladni kako bi im se snizio GI, mahunarke (grah,leća), smeđa riža ili nerafinirana basmati riža
crveni grah, grah "mung" namočen i kuhan 20 min /nemam pojma koji je to/ imaju GI 35 a grah (ne piše koji, samo piše grah) GI 25
Ovo je sve iz knjige " Montignacova dijeta - Jedite s tekom i zauvijek ostanite vitki"![]()
Dakle grah i meso![]()