Oksalna kiselina (franc. oxalinque, prema grč. rij.-kiseliš) je -etan-dikarboksilna kiselina, HOOC-COOH, najjednostavnija dikarboksilna kiselina, obično kao dihidrat u obliku bezbojnih hlapljivih kristala. U obliku svojih soli (oksalati) nalazi se u kiselici, rabarbari, špinatu, rajčici i dr. biljkama te u guanu. U većim količinama oksalna kiselina i njezine soli djeluju otrovno na ljudski organizam. Proizvodi se dehidrogenacijom natrijeva formijata te oksidacijom propena ili ugljikohidrata, a rabi se u tekstilnoj industriji, za bijeljenje kože, drva i slame, za čišćenje metala, kao reagens u kemijskoj analizi, a kiseli kalijev oksalat za uklanjanje mrlja od hrđe (ruzine, željezova (III) oksida, Fe2O3). Upotrebljava se u bojodisarstvu, kožarstu i za uklanjanje hrđavih mrlja dajući željeznu sol jako topljivu u vodi i za čišćenje metala.