daKosjenka prvotno napisa
Ne, nisu integralne ali koliko se sjećam ohlađene i neprekuhane špagete imaju ok gi.
Uz špagete sa salsom jedem neko zdinstano povrće ili gljive. Salatu ako mi se baš i ne jede pojedem prije, nije mi problem pojest samu salatu bez ičega, recimo danas kupus sa mrkvom i narančinim sokom.
joj opet ta mrkva. u mojoj knjizi (imam ju već 10 god) piše da se u prvoj fazi ne smije mrkva, krumpir i grah.
kaj onda smijem ili ne?
nemam tablicu kod sebe, ali javit ću ti....mislim da se sve to govori o integralnim špagetima i da obične svejedno imaju visok GI, ali vidjet ću ti još...Kosjenka prvotno napisa
Suzizana prvotno napisa
možeš SIROVU, ali kuhanu ne...kao ni kuhani celer npr...tako da za tvoju salaticu nema problema, nikada nisam probala mrkvu sa narančom....
Kuhana mrkva 85Gi a sirova 30 GI, al dente špageti 40 isto kao i inegralna pasta...
TABLICA
A što je s grahom, malo mi engleski tu zapinje , beans je po meni od graha do boba?
A baš sam maštala o nekoj juhici od graha.
mamal,
btw naribana mrkva sa malo pomiješano soka od naranče ili čak komadićima, može i limunovog soka i mrvica soli...probaj
Ak ti paše onda probaš kombinirat recimo ja volim ii papriku narezat.
A u kupus naribam jednu mrkvu i napravim onak klasika s uljem i octom
super, tnx cure. probam i ja tu salaticu.
ja ću se vagat samo jednom tj. pa vam prijavim rezultate.
nekak si mislim da ne bu išlo baš dobro kao prvi put, al kaj sad.
danas mi je 4 dan i uopće mi nije teško, uopće ne doživljavam kao da sam na dijeti, nego se bavim drugim stvarima, tak da mi je super.
sme li kompot od jabuka za veceru u prvoj fazi?
cure help!!!! Jel strašno ako sam danas maznula komad torte od sira? :/
ma nije strašno ako do kraja dana budeš na laganoj hrani...i nemoj da se sutra ponovifatamorgana prvotno napisa
![]()
![]()
ja opet da pitam, citala knjigu ali mi nije najjasnije
sme li u istom obroku biti tunjevina i gljive?
da li je negde neko ikada stavio jelovnik da mogu lepo preuzeti i po tome jesti, mene ubi ovo smisljanje, bar na pocetku. neki da bude bez egzotike, ono , hrana za "normalne" dane
mm je na dijeti![]()
gljive imaju GI 15 i povrće su, tako da to može bez problema sa proteinima, ili sa ugljikohidratima.frost prvotno napisa
dakle, sa tunjevinom je ok...
ja nisam ni tražila neki meni, sorry, tu ti ne mogu pomoći :/
sretno u sastavljanju namirnica![]()
a jel se GI u obrocima sabira ili je samo bitno jesti sa te sa niskim indexom, npr. sve ispod 40
frost prvotno napisa
ako želiš mršaviti niti jedan proizvod koji sadrži ugljikohidrate ne smije prelaziti GI 35. i moraš slijediti ostala pravila (kombiniranje hrane)...
kod održavanja težine računa se PGI - prosječni GI, tada možeš npr. pojest frigane krumpire (GI 95) i zelenu salatu (GI 15), prosjek je 55, a za održavanje namirnice moraju imati PGI do 50...
dakle, ne zbrajaš, nisu to kalorije, nego računaš prosjek. količina koju pojedeš nije bitna, ali ipak se nije dobro prejedati.....
sretno!!!!
tu je jelovnik, imaš brdo toga.frost prvotno napisa
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...366&highlight=
samo da prijavim, za tjedan dana -2,5 kg. :D
nije bilo teško i idem dalje.
jučer me čopila mala kriza za slatkim iako nisam slatki tip, pa sam si lijepo mrknula dvije najtanje šnite alpskog sa margom i pekmezom.
sad mogu mirno dalje![]()
svaka čast, suzizana!!! jel vježbaš ili samo držiš montija? mislim, nije to samo... zanima me ustvari idu li kile dolje i bez povećane tjelesne aktivnosti?
prije deset godina kad sam bila prvi puta na montiju i skinula 10kg za 5tj nisam digla teže od žlicezeljka231 prvotno napisa
![]()
sad sam rekla mm, da žica buraza da nam posudi orbitrek, pa da malo probam vježbati. sigurno ne bi bilo loše.
10kg za 5tj je stvarno dosta! i bez vježbanja! ma, ja svako malo nešto zgriješim pa se opustim...lakše mi je išlo ljeti kad sam bila puno aktivnija. ništa, sutra je novi dan... valjda ću i ja uskoro moći napisati koji minus.
stvar je u tome da sam se ja onda toga držala "ko pijan plota". u tih 5 tj sam jednom pojela malo krumpir salate i šnitu dijabetičke torte od onoga šta se ne smije. za tortu nisam ni sigurna da se ne smije.
sad ne vjerujem da ću moći tak striktno se držat, al trudim se.
javim novu (ako bude) kilažu za tjedan dana
mene malo živcira što hrpa žitarica koje jede F. pa bih i ja mogla s njim ima veliki GI. a počeli smo jesti i ječam jednom tjedno jer je jeftin i lako se spremi. a tako i svi imamo ručak. da....mi se baš i ne držimo tako strogo. tj, glavni obroci su ok, ali kesten pire mi se zalomi...prečesto.
hvala za link, ali tek sad mi nista nije jasno :/
izgleda da ne pricamo o istom montignacu.
ovde se jede sve i kukuruz i kombinuje mnogo toga sto sam videla da ne ide po montiju?!?!
nisam čitala sve recepte.frost prvotno napisa
ja ti se držim onoga da u prvoj fazi nema krumpira, graha, mrkve i kukuruza i ničeg što je bijelo (šećer, riža, tijesto), pa ako mi se neki recept uklapa u to radim po njemu.
te recepte je ana kopirala s coolinarike, možda su tu i recepti za drugu fazu.
uglavnom se držim onih svojih, koji su isto na tom linku. al možda netko odgovori tko je "pametniji" pa i ja nekaj novo saznam.
samo da prijavim grijeh, sad smo bili na rođendanu od šogi i odoljela sam francuskoj salati, štrudli, coca-coli i kolačima.
jela sam pršut sir,tamni kruh i kisele krastavce (tom ipak nisam mogla odoljet)![]()
tako cu i ja, mislim da proberem recepte i namirnice.
a kako si jela pre 10 godina (ako sam dobro razumela , tada si bila na montignacu)
da li znas, kada se uzimaju grlickalice. hocu reci, to ne moze biti obrok, npr. kikiriki, badem, ali kad bi se to moglo jesti.
da li se u prvoj fazi sme suvo voce?
kakva je razlika npr. izmedju marmelade tj. pekmeza od sljiva bez secera i npr. suve sljive koja je isto bez secera.
na tom linku sa receptima odmah negdje na početku imaš moj jelovnik sa tri obroka za 10 dana. ja sam ti jela tako. uglavnom nemam međuobroke, ako ih i imam to je svježe voće.
mislim da se suho smije,a li ipak neka odgovore one koje znaju i jedu ga.
ja volim inace za dorucak maslinovo ulje i hleb od celovitog brasna.
jesam dosadana, a sme li se to?
ne volim namaze, volim samo da umocim malo hleb u to ulje?
(kao spanci)
ne bi se smjelo...frost prvotno napisa
kada imaš doručak od ugljikohidrata, onda uz to idu minimalne masnoće - nemasni svježi kravlji sir, nemasni jogurt i slično....
ali možeš neku marmeladicu s fruktozom...
ja u zadnje vrijeme doručkujem zobene pahuljice sa nemasnim mlijekom...
hvala na brzom odgovoru!
u prvoj fazi se ne smeju jesti ovsene pahuljice, one imaju visok GI
Oatmeal, porridge
60 GI
ovo ti je djelomično točno, imam knjigu GI od montija, i evo što kaže:frost prvotno napisa
zob GI 40
zobene pahuljice (nekuhane) GI 40
Zobene pahuljice Ukuhane kao kaša) GI 60
tako da zobene pahuljice u hladnom mlijeku prolaze...ali samo za doručak!
ovo ti je djelomično točno, imam knjigu GI od montija, i evo što kaže:frost prvotno napisa
zob GI 40
zobene pahuljice (nekuhane) GI 40
Zobene pahuljice Ukuhane kao kaša) GI 60
tako da zobene pahuljice u hladnom mlijeku prolaze...ali samo za doručak!
oo o, ko ce to sve pohvatati :?
stalno i ja učim...npr. tek nekidan sam vidjela da celerov korijen ima visok gi (GI 85) , dok se listovi mogu normalno koristiti (GI 15)...
baš treba paziti...
kod mene "kaze" moze celer sirov, ali ne kuvan
vidiš, vidiš...a u linkanim receptima ima pohani celer i mi ga često ubacimo; čak ne pohanog već npr. uz piletinu. nisam niti provjeravala GI kad je bio u receptima. morat ću ja to ipak provjeritimamal prvotno napisa
![]()
da, na to sam mislila....sirovi celerov korijen ima GI 35frost prvotno napisa
![]()
dakle, da ne bude zbrljanomamal prvotno napisa
:
celerove stabljike GI 15
celerov korijen - sirovi GI 35
celerov korijen - kuhani GI 85
a jeste znale za ciklu:
sirova GI 30
kuhana GI 65....
u čemu pohaš? mislim, mrvice nisu dozvoljene...a i sa celerovim GI, cccczeljka231 prvotno napisa
![]()
he, he...u parmezanu! odličan je. ponekad kad pečemo pile, ubacimo ga samo narezanog uz pile.
zar se korijen može i sirov jesti? šta ću sve otkriti...
koliko mi je siromašna kuhinja... ima waldorfska salata sa sirovim celerom. samo bi trebalo malo modificirati recept.
zeljka231 prvotno napisa
ah, ok, znam za parmezan, ali nikada nisam probala....jel puno zagori? probala bih sa piletinom, ali se nisam usudila....ide i jaje jel'da?
ni ja ne jedem sirovi celer, mada bi moglo ići malo u neku salatu, npr. naribanog....
nego, dugo sam dodavala npr. taj korijen u varivo od leće, i kad sam otkrila da ima GI 85 poludjela sam :shock:
ali evo, sad imam zamrznute listove i stabljike celera spremne za kuhanje![]()
Celer pržen s parmezanom
Sastojci:
• 2 celerova korijena
• sok od limuna
• 4 žumanjka
• 2,5 dl manje masnog slatkog vrhnja (za kuhanje)
• 400 gr naribanog parmezana
• maslinovo ulje, sol, papar, muškatni oraščić
Oguliti celer i narezati na deblje ploške.
Ploške blanširati 5 minuta u slanoj vodi s malo limunovog soka.
Blanširane ploške ocijediti i staviti na papirni ubrus.
Malo istući žumanjak i primiješati slatko vrhnje, posoliti, popapriti i dodati malo naribanog muškatnog oraščića.
Ploške celera umakati u smjesu žumanjka i vrhnja, utapkati u parmezan i pržiti na maslinovom ulju da porumene.
Ispržene ploške staviti na papirni ubrus da upiju suvišnu masnoću.
Poslužiti ih vruće uz ribu ili meso i salatu.
ne zagori, bude baš fino. ma, ja si nekako mislim da je ipak najbitnije jesti zdravo i raznoliko. to što ponekad uleti visoki GI, sigurno neće utjecati na težinu. glavno da se ne pretjeruje.
probat ću s piletinom....zeljka231 prvotno napisa
nego, naravno da neće ništa utjecati kad održavaš težinu, ali kad mršaviš hoće...a ja bi skinula još koju kilu![]()
e i na montija sam krenula zato što je to zdrava prehrana, svakako je to najvažnije!!!
monti rules :D
meni se uospte ne cini kao zdrava, ja sam mnogo dijetalnije jela pre
mada ja ovo zbog mm sada radim, kad prestanem da dojim i ja cu verovatno jesti sa njim
inace, u prvoj fazi treba jesti sve ispod GI 35, znaci zobene pahuljice ipak otpadaju
divna vam je vitaminska salata, inace.
rendana sargarepa, rendan koren clera, rendan cvekla, iskidana zelena salata na sitno. zacinis po ukusu
ja to jedem i inace
po tome i tjestenina, koja ima GI 50 (inter.pšenično brašno) 9 GI 40 (cjelovito brašno) ne spada u prvu fazu, ali se kuhanjem i hlađenjem GI može smanjiti na 45, odnosno 35. to monti preporučuje za prvu fazu, ali uz puno svježeg povrća.frost prvotno napisa
što se zobenih tiče, ujutro nisu problem da imaju GI 40, evo ja ih jedem svako jutro i kile idu dole....važno je da je uz nemasno mlijeko...
ja sam zobene jela uz jogurt...bilo koji...i 12kg je otišlo.
frost, zašto ti se monti ne čini zdrav? zastupljene su sve namirnice, puno voća i povrća. dijetalno mi ne znači i zdravo...
pa sta znam, puno jaja i kombinacija za koje sam uvek smatrala da su lose za zdravlje, za zucnu kesicu.
ja recimo jedem jaja za uskrs a po montignacu bi ih jela precesto.
onda, malo zitarica a mislim da su zdrave.
sta znam, mm je sada poceo pa cemo videti kako mu ide. za sada kuka, nije skinuo ni gram a vec nedelju dana gladuje![]()
frost prvotno napisa
nešto tu ne štima![]()
ja sam na montiju od nove godine i nisam ni dana bila gladna (a znaš kako trudnice to znaju biti)
i mislim da nisam još jaja spremala...mislila sam večeras tvrdo kuhana, ali neću....mislim da ih i nemam u frižderu...
što se žučne kesice tiče, ja ju nemam, izvadila je prije 4 godine (i prije montija...)
sretno tm!
pa on je gladan cim mora da jede po nekom redu i smislu, inace, on bi stalno nesto jeo i to bi bio fast food u kucnim uslovima. spagete, pite i ostale djakonije. ne bi nikada doruckovao a onda bi jeo neke gluposti i prejeo se za veceru.
jeo bi slatkis posle obroka i kekse i tako svasta nesto.
za koliko si ti smrsala?