Montignac, 10. dio

Thread: Montignac, 10. dio

  1. Amalthea said:

    Default

    [quote="Maslačkica"]
    Quote Originally Posted by Amalthea
    Pa davaj onda! Osim onog klasičnog - tjestenina se ubaci u grah!
    ... i zapeče... ja volim "zapečeno"
     
  2. Amalthea said:

    Default



    e, jesam ga kvotala, svaka mi čast...
     
  3. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    Quote Originally Posted by Amalthea


    e, jesam ga kvotala, svaka mi čast...
     
  4. lexy said:

    Default

    kak vi radite blitvu? pošto sam kontinentalka, blitva mi nije specijalnost, a pošto sutra radim ribu za ručak mislim da mi blitva bila OK.

    ja je skuham u vodi, iscijedim, začinim, maslinovo ulje i češnjak. kako vi radite?
     
  5. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    Quote Originally Posted by lexy
    kak vi radite blitvu? pošto sam kontinentalka, blitva mi nije specijalnost, a pošto sutra radim ribu za ručak mislim da mi blitva bila OK.

    ja je skuham u vodi, iscijedim, začinim, maslinovo ulje i češnjak. kako vi radite?
    i ja ju tak radim, ali sveky mi je ukazala i na još jednu mogućnost, staviš na tavu ulje i malo češnjaka i na to blitvu opranu i narezanu na komade malo veće nego za salatu. ona ti dosta brzo pusti malo tekućine, pa ju kratko prodinstaš. okus je drugačiji od kuhane i mislim da više toga zadrži jer ne bacaš vodu u kojoj se kuhala
     
  6. lexy said:

    Default

    sad sam na drugom forumu pročitala da nakon kuhanja se može promiješati sa slatkim vrhnjem i malo češnjaka. vrijedi probati!
    isto tako, mogu se napraviti i sarmice od blitve. to mi stvarno zvuči super fino. ide mljeveno meso, luk i jaje; to se promiješa, zarola u listove blitve, poreda u lonac, prokuha i na kraju se stavi jogurt sa što manje masnoće. i to mi zvuči da je u skladu s Montijem, zar ne?!
     
  7. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:

    Default

    ako se ne varam, omjer povrče / proteini (bjelančevine) bi trebao biti bar 2:1
    tj. 1/3 tanjura mesa/sira a ostale 2/3 povrče

    lexy, u skladu je sa Montijem
    ja sam radila sarmice sa keljom:
    prokuaš listove, odrežeš zadebljanje, pomješaš meso i luk, češnjak, peršin
    zarolaš meso u list
    u lonac stavim red korjenastog povrča , narezanog kelja i pancete
    red sarmica, red narezanog kelja .....
    i dolijem vode + 1 žličica koncetrata rajčice
    ol, papar, ... lovor..
    i lagano se kuha

    radila sam ih sa mljevenom puretinom i moj savjet: kod kombinacije sa puretinom izbaciti pancetu obavezno, ne paše
     
  8. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:

    Default

    na temu čoksi:
    ako bijelom brašnu dodamo posije , sniziti ćemo mu GI
    tako valjda djeluje kakao na šečer

    kako sam ja počela piti kavu bez šečera: pojela sam po table kraševe 88% čokse
    i nakon toga sve je slatko
     
  9. panterica said:

    Default re

    ostavite se tog graha s tjesteninom. škrob s ugljikohidratima :? i mršavi se od toga :?

    ja se upravo spremam ispeći napokon one pogačice. javljam rezultat.
     
  10. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:

    Default

    da prijavim -0,5kg

    odlućila sam:
    1. vagati se svakih 5-6 dana ili rjeđe
    2. bitno je da je vaga ili 0 ili -
    3. neću razmišljati o tome koliko još do cilja

    R: junetina u umaku sa vrhnjem, povrtna juha, kuhane brokule
     
  11. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:
     
  12. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:
     
  13. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:

    Default

    za ivy

    :
    Prirodni izvori magnezija jesu soja, kikiriki, lisnato zeleno povrće, sjemenke, orah, banane, zob, avokado, krumpir u ljusci i smeđa riža.

    ne preporučam uzimati šumeće jer su sa saharinom, a on je katastrofa za zdravlje
     
  14. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:

    Default

    Savjeti:

    - svaki dan odvojiti malo vremena za sebe i činiti nešto što nam pričinjava zadovoljstvo

    - male sitne radosti koje ne koštaju puno

    - prilagoditi prehranu da bi što prije detoksicirali organizam za početak povećati unos vode, izostaviti zaslađene gazirane napitke, smanjiti kofein te izbaciti ili smanjiti na najmanju moguću mjeru pušenje i konzumaciju alkohola

    - povećati unos ribe, žitarica, svježeg i sušenog voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki

    - izbjegavati ili smanjiti unos suhomesnatih i konzerviranih proizvoda te rafiniranih ugljikohidrata

    - ne uzimati samoinicijativno lijekove

    - obratiti pozornost na dodatni unos vitamina i minerala koji se pod stresom prvi gube: vitamini B skupine, C vitamin, magnezij, kalcij, cink i željezo.
    Tih 14 namirnica su: brokula, borovnice, bundeva, čaj (zeleni), grah, jogurt, losos, naranče, orasi, puretina, rajčica, soja, špinat, zob u zrnu.
    http://www.uppt.hr/index.php?option=...rana&Itemid=60

    zašto Monti preporuča sir umjesto deserta:
    Novija istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od polipa te pomaže u gubljenju težine (istraživači sa sveučilišta Purdue otkrili su da žene koje uzimaju kalcij iz nemasnih proizvoda ili najmanje 1000 mg kalcija dnevno lakše mršave.

    Takve su pšenične klice, za koje se s pravom kaže da su i hrana i lijek. Nazivaju ih još "šampionima zdravlja", jer samo život održava život.


    Sadrže organske fosfate koji pomažu u slučaju nedostatka mišićne snage i općeg lošeg stanja. Obiluju i kalcijem, magnezijem i vitaminima B skupine (osobito B1) koji obnavljaju i energiziraju živčani sustav. Savjetuju se djeci, sportašima, trudnicama i odraslima koji pate od dekalcifikacije i demineralizacije. Primjerice, 100 grama pšeničnih klica ima pet puta više kalcija i 12 puta više fosfora od iste količine bijelog kruha.


    Pšenične klice same ili u kombinaciji s voćem (jedna jušna žlica dva puta dnevno, primjerice u 11 i 17 sati "brišu umor" i daju novi polet. Kura pšeničnim klicama traje tri tjedna, a savjetuje se preventivno četiri puta godišnje na prijelazu godišnjih doba ili kod osjećaja umora i iscrpljenosti za podizanje vitalne snage i izdržljivosti organizma.
     
  15. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    za ivy

    :
    Prirodni izvori magnezija jesu soja, kikiriki, lisnato zeleno povrće, sjemenke, orah, banane, zob, avokado, krumpir u ljusci i smeđa riža.

    ne preporučam uzimati šumeće jer su sa saharinom, a on je katastrofa za zdravlje
    MGrubi, zakon :D
    upravo sam krenula u DM po magnezij
    i sad odustala
     
  16. panterica said:

    Default re

    pogačice se peku. lijepo su nabubrile, a kćer me pitala šta to miriši
    valjda će bit i ukusne
     
  17. panterica said:

    Default re

    mgrubi, nisi komentirala grah i tjesteninu
     
  18. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    ja već pečem rodine muffine, preuređene po montiju (int.brašno, fruktoza, brusnice i crna čoksa). već sam ih radila i izvrsni su. dodam i laneno sjeme zbog omege, a pošto stavim dvije šalice zob. pahuljica i dvije šalice zobenog mlijeka, bit će magnezija :D
     
  19. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    nadam se da su kao takvi muffini ok?
     
  20. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:

    Default

    evo čitam, str. 102:
    meso + povrče do 15 GI ili mahunarke do 35 GI

    ali isto tako u primjeru obroka na str. 112 ima leću i int. tjesteninu

    dakle može
     
  21. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:

    Default

    Quote Originally Posted by ivy
    nadam se da su kao takvi muffini ok?
    jesu
    reporučam i za doručak, ali kasnije bez ugh
     
  22. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    upravo sam ih probala (i opekla se ). kombinacija brusnice i čokolade je MNJAAAMMM!!
    (dakle, ako nekoga zanima na receptima, muffini, prvi recept, samo prerađen na montija...)
     
  23. panterica said:

    Default re

    evo i mene opečene
    pogačice ispale odlične. ja upravo jedem s marmeladom od crnog ribizla, curki napravila sa sirom, njoj je bljak
    meni je bolje od bilo kakvog integralnog kruha, a prejednostavno i brzo je za napravit
     
  24. panterica said:

    Default re

    sad mi fali namaz od patlidžana
     
  25. panterica said:

    Default re

    ko o čemu, ja o pogačicama
    sad sam pojela još jednu, ali s marmeladom od jagoda. ne znam je li to zbog toga šta su se malo ohladile, ali ova mi je bolja
     
  26. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:

    Default

     
  27. panterica said:

    Default re

    nitko nije prijavio šta kuha
    u nedostatku ideja, ponavljam kaul i brokulu zapečenu sa sirom i uz to ću neki kotlet ili nešto :?
     
  28. dunja&vita:-)))'s Avatar

    dunja&vita:-))) said:

    Default

    Današnji ručak: quiche sa tunom i gorgonzolom
     
  29. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    panterica, ne mogu naći tvoj recept za pogačice :?
     
  30. panterica said:

    Default re

    eno ih na str.22 , ali mogu ti opet ma brzaka

    zobene pahuljice
    dinkel brašno
    sol
    malo praška za pecivo (ja sam uzela iz dm alnaturin)
    malo masl. ulja
    umijesiti s toplpm vodom, malo mekše tijesto
    oblikovati pogačice i peći

    ja sam jutros prvi put pravila, čas posla
     
  31. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default Re: re

    Quote Originally Posted by panterica
    eno ih na str.22 , ali mogu ti opet ma brzaka

    zobene pahuljice
    dinkel brašno
    sol
    malo praška za pecivo (ja sam uzela iz dm alnaturin)
    malo masl. ulja
    umijesiti s toplpm vodom, malo mekše tijesto
    oblikovati pogačice i peći

    ja sam jutros prvi put pravila, čas posla
    super zvuči, u biti vrlo slično mojim muffinima, osim što ja umjesto vode stavim mlijeko+što su slatki....zvuče kao da su mekane te pogačice, jel jesu?
     
  32. Suncem.m.'s Avatar

    Suncem.m. said:

    Default

    Evo i mene:
    Gljive i piletina na gril tavi sa malo maslinovog ulja.
    Ja inače sve živo i neživo radim na maslinovom ulju pa neću to niti pisat.

    Moram probati te pogačice. Mogla bi njih za ujutro.
    Panterice, koliko dugo si ih pekla i na kojoj temperaturi?
     
  33. panterica said:

    Default re

    kad sam gledala ženu na tv, ona je pekla 20 minuta, ali nije rekla na kojoj temperaturi jer je kao svaka pećnica različita :/
    ja sam stavila na 210 i mislim da sam malo duže od 20 min pekla
     
  34. Amalthea said:

    Default

    Ja zapekla puretinu s razmućenim jajem i sirom.
     
  35. dunja&vita:-)))'s Avatar

    dunja&vita:-))) said:

    Default

    Jel Montignac dozvoljava ječam? Koliki mu je GI?
     
  36. panterica said:

    Default re

    ne znam za ječam, ali znat će mgrubi 8)
    maloprije sam odlomila dva reda čokolade i cijelo vrijeme mislim kako mi je čudna. kad sam pojela (naravno, pa neću prekidat) skužim da je to ona za kuhanje.
    sad jedem pravu, da ovoj prvoj spustim gi
     
  37. MGrubi's Avatar

    MGrubi said:

    Default

    nema ječma u knizi
    http://www.montignac.com/en/ig_tableau.php
    eto tablica
     
  38. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    ja sam sva u dječjim kašicama, trenutno mi je favorit (meni ), ječmeni griz sa naribanom jabukom (mljac). malo ju prokuham da bude po montiju, tj, da ne bude svježa
     
  39. dunja&vita:-)))'s Avatar

    dunja&vita:-))) said:

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    nema ječma u knizi
    http://www.montignac.com/en/ig_tableau.php
    eto tablica
    Znam ja za tablicu, ali ne znam kako se na eng. kaže ječam :?
     
  40. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    barley (pogledala ja u rjčnik
    samo ne znam kakav je ovaj naš kuhani, valda ovaj kaj ima GI 25
    ak je tak, wow!!
     
  41. dunja&vita:-)))'s Avatar

    dunja&vita:-))) said:

    Default

    Hvala, ivy
     
  42. panterica said:

    Default re

    uh, ubit će me vikendi
    mučim se ostat umontirana, ali non stop nešto grickam
    poslije ručka smo otišli u šetnju, pa sam završila na capuccinu
     
  43. lexy said:

    Default

    Samo da prijavim -1.5 kg od kada sam krenula 31.1.09.

    Meni:
    D: iscijeđeni agrumi (naranča, grejp, limun)
    integralni kruh s Schneekoppe marmeladom od bobičastog voća
    Divka s fruktozom

    R: čista pileća juha, piletina i šampinjoni s roštilja, paradajz salata

    V: omlet sa šampinjonima i zelena salata

    Danas ništa od međuobroka,nisam imala potrebu.

    Sutra idemo daljeeeeee! 8)
     
  44. ivy's Avatar

    ivy said:

    Default

    bravo lexy :D
     
  45. panterica said:

    Default re

    lexy super, vidiš da ide :D
    ja sam jutros sva natekla, nije ni čudo nakon pršuta i slanog sira jučer, neću se ni vagati
     
  46. Andora's Avatar

    Andora said:

    Default

    bravo lexy :D

    ja se nisam ni vagala, ne vidim svrhu, iako mi je sestra rekla da su mi guze opale

    Quote Originally Posted by panterica
    ne znam za ječam, ali znat će mgrubi
    maloprije sam odlomila dva reda čokolade i cijelo vrijeme mislim kako mi je čudna. kad sam pojela (naravno, pa neću prekidat) skužim da je to ona za kuhanje.
    sad jedem pravu, da ovoj prvoj spustim gi
     
  47. Rene2's Avatar

    Rene2 said:

    Default

    Jutros sam pjela veliku jabuku. Nije mi se jelo žitarice i sirne namaze.

    Ručat ću meso i povrće.

    Što da večeram?

    jel može večera biti ugljikohidratna? Npr. integralni rezanci s orasima.
     
  48. lexy said:

    Default

    Konačno da vam se i javim u jutarnjim satima. Bila sam na nekim pretragama jutros pa sam na bolovanju danas i sutra. Ne znam kak vama ali meni je lakše biti umontirana kada sam na poslu ili negdje, bilo gdje, samo ne doma.

    Anyway, današnji meni:
    D: standardno, samo danas 4 sata kasnije nego inače; integralni kruh s marmeladom, Divka
    R: planiram napraviti po prvi put krem juhu od karfiola, kuhani karfiol, pileća prsa i nekakvu salatu (mislim da će biti krastavci)
    V: sir, jogurt 0.05%, paradajz

    Ostajte mi montirane i idemoooo daljeeeeeeee!
     
  49. lexy said:

    Default

    Quote Originally Posted by Rene2
    Što da večeram?

    jel može večera biti ugljikohidratna? Npr. integralni rezanci s orasima.
    Večera može biti UH, pogotovo ako si za ručak jela meso. Ali, za orase ne znam jel smiju s tjesteninom?! Koliko znam, ako se za večeru jedu UH visokog GI, onda se moraju jesti bez imalo masnoće. E,sad orasi imaju masti u sebi (jest da je biljna), pa po toj logici ne bi smjeli.
    Ali, bolje da ja ne meljem, neka ti odgovori netko tko je suveren u tom području.
     
  50. panterica said:

    Default re

    nisam ni ja baš suverena, ali to mi je premasno za tjesteninu
    ja jutros samo kava s mlijekom i maloprije jabuka.
    još nisam smislila šta ću kuhat