Evo ja imam još samo četvrtinu pogače i pola makovnjače za umlatiti pa se vraćam!!
Najdraži umak od povrća uz meso ili žitarice:
kapulica/mladi luk/poriluk zafrižiti posoljen da se fino zastakli (ja stavi malo ulja ali može i na vodi)
onda dodajem malo na trakice izrezanog korjena celera (ljudi su skeptični prema celeru ali on termički obrađen posve promijenu ukus i super je za zgušnjavanje npr. krem juhe, a super je i pohan), malu mrvkvu na kockice (obožavam mrkvu i jako sam se razveselila što je iapk OK pojesti je malo uz ostalo povrće), malo paprike svježe ili suhe mljevene (slatka crvena), a onda na to ide varijacija bilo kojeg povrća koje je je u sezoni tikvice/patliđan/ za recimo gusti umak ili kupusnjače za "na žlicu"...lagano, brzo i jako jako fino. Os začin aimam varijantu za žitarice sa majčinom dušicom ili mažuran s mesom! I naravno papar...obožavam papar, a ponekad i ljute papričice da potakne probavnu vatru!
Zamijenila sam krumpir s kaulom pa npr. blitvu s krumpirom (tako je Dalmatinci jedu inače, a ja Dalmatinka pa mi je bilo teško jesti je solo) napravim s kaulom i fino je. Isto vrijedi i za kelj,a to su dvije namirnice o kojima sam ovisna. Brokulu obično skuham s kaulom, pa napravim pire i stavim češnjak i papar, maslinovo ulje i ponekad malo octa. To mi isto dođe kao neka zamijena za krumpir. MM je navikao na krumpir pa mu moram naći zamjenu!