Citiraj mummy_s prvotno napisa
Evo ja imam još samo četvrtinu pogače i pola makovnjače za umlatiti pa se vraćam!!
Najdraži umak od povrća uz meso ili žitarice:
kapulica/mladi luk/poriluk zafrižiti posoljen da se fino zastakli (ja stavi malo ulja ali može i na vodi)
onda dodajem malo na trakice izrezanog korjena celera (ljudi su skeptični prema celeru ali on termički obrađen posve promijenu ukus i super je za zgušnjavanje npr. krem juhe, a super je i pohan), malu mrvkvu na kockice (obožavam mrkvu i jako sam se razveselila što je iapk OK pojesti je malo uz ostalo povrće), malo paprike svježe ili suhe mljevene (slatka crvena), a onda na to ide varijacija bilo kojeg povrća koje je je u sezoni tikvice/patliđan/ za recimo gusti umak ili kupusnjače za "na žlicu"...lagano, brzo i jako jako fino. Os začin aimam varijantu za žitarice sa majčinom dušicom ili mažuran s mesom! I naravno papar...obožavam papar, a ponekad i ljute papričice da potakne probavnu vatru!

Zamijenila sam krumpir s kaulom pa npr. blitvu s krumpirom (tako je Dalmatinci jedu inače, a ja Dalmatinka pa mi je bilo teško jesti je solo) napravim s kaulom i fino je. Isto vrijedi i za kelj,a to su dvije namirnice o kojima sam ovisna. Brokulu obično skuham s kaulom, pa napravim pire i stavim češnjak i papar, maslinovo ulje i ponekad malo octa. To mi isto dođe kao neka zamijena za krumpir. MM je navikao na krumpir pa mu moram naći zamjenu!
mummy_s, što je kaul? Je li to cvjetača tj. karfiol? Da sam barem ja ovisna o kelju umjesto o čokoladi

Čitala sam prije ovdje da se smije slatki krumpir, ali ga već dugo nigdje ne vidim za kupiti. Je li moguće da mu nije sezona? Čini mi se da je danas svemu uvijek "sezona".