mmmama, ja to integralno pecivo (ali stvarno integralno, a ne neka mjesavina) racunam kao porciju integralne tjestenine. Mozda grijesim, ali mislim da neke velike razlike nema. I naravno, ne jedem kruh za veceru stalno, ali ponekad mi bas dodje. Ipak sam na Montiju vec skoro godinu dana, pa su mi pomalo vec dosadila sva jela koja inace radim za veceru. Takodjer, prema tablici iz knjige tjestenina od cjelovitog brasna ima GI 50, a kruh od 100% cjelovitog brasna GI 40.

Evo, tablica iz knjige sto moze uz meso (doslovce citiram knjigu, str. 98, Prva Faza):
PREDJELO (sirovo povrce):
rajcice, krastavci, celer, sampinjoni, poriluk, kupus (crveni i bijeli), cvjetaca, avokao, brokula, ukiseljeni krastavcici, rotkvice, naribana mrkva, glavatica, endivija, matovilac, maslacak, rikola, radic, potocarka.
Salatama se moze primjesati orahe, ljesnjake i pinjole.

Glavno jelo: MESO + Prilog
PRILOG (str. 104):
tikvice, patlidzani, rajcice, brokula, spinat, repa (sirova), povrtnica, rotkvice, articok, pastrnak, paprike, komorac, celer, potocarka, mahune, blitva, sampinjoni, kupus, cvjetaca, kiseli kupus, kelj pupcar, leca, suhi bijeli grah, slanutak.

Da utvrdimo gradivo (tablica na str. 50), GI vrijednosti mahunarki:
Grasak - 40
Smedji grah - 40
Bijeli grah - 30
Smedja i zuta leca - 30
Mahune - 30
Zelena leca - 22
Svijetlo zeleni svijezi grah - 22
Raspolovljeni suhi grasak - 22

Ja sam definitivno knjigu shvatila na nacin da je grah u grupi s tjesteninom i rizom i jede se kao samostalan obrok (obicno vecera, bez dodatka masnoce, za one koji zele gubiti kilograme). Dakle, mahune i ovih par drugih mahunarki s manjim GI su OK uz meso.

Nadam se da je malecka bolje i zelim brzo ozdravljenje!