dobro ste me podjstile. odoh baciti lonac juhe skuhane u subotu: zaboravila na njega, a ovih dana smo jeli vani
dobro ste me podjstile. odoh baciti lonac juhe skuhane u subotu: zaboravila na njega, a ovih dana smo jeli vani
linolina prvotno napisa
ja prvo ubacim meso u vodu
pa onda kad je meso na pol gotovo ubacim povrce (jer volim da mi povrce nije raskuhano nego da je onak - al dente)
ubacim
mrkve
celera
persina korijen
list dva kelja
list dva zelja
crveni luk
cesnjaka 2-3 reznja
poriluka ak imam
kormorac ak imam
korabicu isto
i papriku ak imam (ocistim i operem)
i krumpir ponekad
jedino brokulu i karfiol ne kuham odma, nego ubacim pod kraj
meni juha nije fina ak se u njoj nije kuhalo brdo svakakvog povrca
Tak je, sve isto osim krumpira. :D :D :D
Ja volim rezance ili napravim gris-knedle, to pojedu u hipu!
Mene je juhu učila kuhati baka, a znate da su bakine najboljelinolina prvotno napisa
![]()
U hladnu vodu staviti oprani komad mesa (govedina, koka, pile, kosti votever).
Kad počne ključati, pokupiti svu pjenu od mesa i baciti.
Ubaciti povrće (ja koristim peršin-korjen, paškanat, mrkvu, celer, grašak, list kelja ili kupusa - ako imam)
Na električnoj plotni obavezno zapečem glavicu luka prerezanu na polovice.
To isto ide u juhu.
Kad ponovno proključa, dodam sol i biber u zrnu.
Pred kraj kuhanja, još se proba, dosoli ako treba (vegetu ne koristim).
10ak minuta pred kraj stavljam karfiol ili brokulu (ako imam) i lišće peršina i celera (u obilnim količinama)
Cijelo vrijeme kuhanja, juha ne smije vrijati, nego lagano ključati. Ukoliko počne jače kuhati, uliti malo hladne vode.
Kad je sve skuhano, isključiti plin/struju i ostaviti juhu 15ak min da se svo povrće, meso i sitno trunje slegne na dno.
I tada kroz sitno cijedilo procijediti.
Povrće i meso služim na posebnom tanjuru za one koji žele. Obično uz povrće i meso skuham sos.
U juhu ukuhavam domaće rezance (hvala mama) ili gris noklice.
Rene, ja radim identično kao i ti... isto po bakinom receptu, ali, ne pustam meso da samo kuha jer mi to moj nos ne dozvoljava (naime dize mi se zeludac od mirisa svih vrsta mesa, a da nisu odmah ubačeni začini i ne mogu si pomoći), tako da sam napravila kompromis, ubacim meso i pasternjak (on ubije mesni miris). I pokupim pjenu. Pa sve ostalo kako i Rene
![]()
i ja spadam u klub sretnica kojoj mama radi domaće rezance :D
a juhu kuham na skoro isti način kao Rene
s tim da su moje juhe uvijek neslane
I meni se gadi to samo kuhano meso, pa sam se stvarno pitala vole li ljudi samo to.
Ali vidim da i kod vas prevladava povrće.
Od sveg povrća, moram priznati, da je meni sinonim za juhu celer, on se mora osjetiti...ostalo po mjeri, obožavam brokulu na svaki način, ali se moji bune ako pretjeram s njom, na mrkvu, celer i kupus (oni mali kupusići) se ne bune, s paprikom isto ne valja pretjerati a domaće pome mi daju super kiselost, to svi volimo (pome za juhu zaledim).