Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Riba

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno Riba

    Ponukana današnjim friganim srdelicama moram vas pitati: kako pripremate ribu, koje vrste, pazite li gdje kupujete i zamrzavate li svježu ribu ?

    Mi jedemo većinom plavu (friganu, grill i na toć s palentom), lešo bijelu, riblju juhu i oslić s krumpirom, a rijetko bakalar na crveno. Dalmatinke, prosvijetlite kontinentalke-dajte neke recepte koje ne znamo. Pliiiz!

  2. #2
    malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    8,636

    Početno

    nemogu ti bas pomoci, mi obicno gradelamo ribu, tako mi je najdraza. fijetko jedemo friganu, bas je i ne volim. ribu kupujemo obicno odmah s broda kad je ulovljena. curica mi stvarno voli ribu i to mi je jako drago, on je probao par puta, leso naravno i isto je pojeo...
    kao prilog obisno jedemo blitvu ili krumpir na salatu mljac, neznan di mi je oni smajlic koji se oblizuje....

  3. #3
    rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    993

    Početno

    Ja najviše volim kupiti svježu ribu u koliko smo u mogućnosti. Često kupujemo Lubin, Palamidu, Oradu one su uglavnom za gradela a sa cijenom su osrednje. Škarpina je jako skupa sviježa, pa stoga skupim zaleđenu. Klasično je radim. Jako lijepa je salata od muzgavaca, oni su jako povoljni, i jako ukusni, i jako slični hobotnici. Dalje slijede gavuni ili papaline, pastrva, šaran.... na razne načine...ili koji dobar brudet... ovisi šzto te zanima :?

  4. #4
    Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,251

    Početno

    Evo jedan od mojih omiljenih načina spravljanja ribe

    poulji se pleh po mogućnosti maslinovim uljem,
    složi se red fileta ribe, POSOLI SE (ja ovaj dio redovito zaboravim),
    red slanine/suhog mesa ili slično,
    red krompira izrezanog na kolutove i dopola skuhanog u SLANOJ vodi,
    zalije se ukuhanim paradajzom u koji se stavi dobra šaka peršuna i dosta bijelog luka - po želji već.
    ( i začine ostale - SO i biber, vegeta, ko šta voli/koristi)

    Najviše volim svježu ribu ali rijetko imam priliku da je jedem,
    svjež losos je MRAK ali ga nisam jela od Norveške,
    kupujem uglavnom po veleprodajama - smrznutu ribu "bez glave",
    napravim sama filete - sa oslićem to je jednostavno.

    Tuna u konzervi mi je obavezna u frižideru,
    stavljam je na sendviče,
    pravim salatu sa lukom, kuhanim jajima i majonezom,
    pravim od tune i saft za tjesteninu sa dosta paradajza i bijelim lukom,
    Gabi voli tunu sa jogurtom i kruhom, pizza sa tunom...
    tuna je super stvar

  5. #5
    Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,251

    Početno

    Ako neko ima recept za brudet, pliiiiiz, ja to tako volim

  6. #6
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Svježu ribu zamrzavam jer je kupujem od ribara na kile

    Pripremam je ili u u kruhu (tako da ribu zamotam u tijesto za kruh i još unutra stavim češnjak, maslinovo ulje, začine...ili u foliji (zamotam ribu i povrće u foliju)izbušim foliju tako da sok izlazi van po krompiru i tp je to

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj Ana :-) prvotno napisa
    Svježu ribu zamrzavam jer je kupujem od ribara na kile

    Pripremam je ili u u kruhu (tako da ribu zamotam u tijesto za kruh i još unutra stavim češnjak, maslinovo ulje, začine...ili u foliji (zamotam ribu i povrće u foliju)izbušim foliju tako da sok izlazi van po krompiru i tp je to
    E, puuuno ti hvala!! .

    Ovo sam zaboravila, a tako sam nekad radila ribu-samo bez povrća i krumpira. Lijepo složim paketiće s puno češnjaka i peršina, zalijem uljem, posolim i u pećnicu. To nismo jeli mjesecima.

    A što se tiče ribe i krumpira-na maslinovo ulje i češnjak slažem red oslića, red krumpira, opet red ribe itd. i malo zalijem vodom. Poklopljeno kuham uz protresanje ( ne miješa se ) i na kraju malo zalijem bijelim vinom. Za prste polizati!! U to se može staviti i malo ružmarina i lovora. Meni je prefino.

  8. #8
    Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,318

    Početno

    kad dođu doma s mora ova moja dva ribara i donesu ribu najdraže nam je na gradele,brudet,gregoda ili juha zavisi sad koja je riba
    smrznutu naravno ne kupujemo jer srečom nema potrebe

  9. #9
    Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,027

    Početno

    jako malo jedemo ribe, MM ne voli, pa onda rijetko i kupim, na žalost.
    jedino kad smo u dubrvoniku kod mojih, onda jedemo češće ribu i riblje proizvode

  10. #10
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Ja uglavnom spremam oradu.

    Jednostvna mi je čišćenje koščica.

    Zasolim i malo namažem s senfom i pržim u tavi.
    Dok se orada prži isjeckam češnjak (puno) dodam oko 1 dcl maslinovog ulja, sjeckani peršin, začinim i premažem ribe i onda pospem dosta maslina.
    Uz to mi je obavezna krompir salata.
    Ubijem se jedući ribu.

  11. #11
    Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    MA
    Postovi
    291

    Početno

    A kako cistite svjezu ribu? Eto ja sam totalna neznalica, a svaki dan gledam koce pune riba... Nemam pojma sto odabrati i kako to ocistiti, pripremiti... Molim kratke upute!

  12. #12
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    E taj dio nevolim,..postružem vanjski dio i rasporim trbuh i izvadiš iznutricu, glave uglavnom otkinem. Ali to radi MM ja čistim sudoper.

  13. #13
    modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb, kvatrić
    Postovi
    481

    Početno

    Čišćenje je i meni
    Zadnje sam radila škarpinu - kuhinja je bila puna ljuskica, još sljedeća 3 dana sam ih pronalazila u raznim kutovima, na frižideru... Al sam zato skužila KAKO to izbjeći. Napuniti sudoper ili veliku posudu i uroniti ribu u vodu, i čistiti ljuske u vodi i onda nema šanse da bježe po kuhinji.

  14. #14
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    E svaka čast za ovaj tips, sutra idem u mercatone po Ribu!

    Jako mi je smetalo kad par dana poslije čišćenja nailazim na ljuskice.

  15. #15
    pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    2,873

    Početno

    ribu kupujemo u Dubravi na placu
    najčešće kupujem brancina(lubina) ili oradu(komarču) pošto kod mene doma samo MM i ja jedemo ribu to nam nije financijski problem, sprememo je na gradelama s maslinovim uljem, obožavam i pržene srdele pa ono šta mi ostane mariniram, palamidu isto na gradelama
    od nekih drugih morskih stvari obožavam škampe na buzaru (to jedem samo ja pa mi nije problem par puta godišnje to napravit) i pržene kozice, punjene lignje, crni rižot, hobotnicu itd, ja volim i školjke ali naravno nitko osim mene ih ne jede pa to jedem samo kad dođem kod svojih doma
    a po pitanju čiščenja ribe u Dubravi na placu to rade besplatno

  16. #16

    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Postovi
    605

    Početno

    Evo jedan moj doprinos za recepte s ribom.

    MM i ja smo bili poslovno u švedskoj, on je otišao na ručak s poslovnjacima a ja sam taj dan brljala po Malmu i trošila pare u H&M-u.

    Poslje ručka mi je došao sa pričom kako su mu u restoranu predložili da proba puding od lososa :shock:
    Njegova je reakcija bila : ajme majko moja šta je to?! očekivao je neku vrstu hladetine sa ribom.

    kasnije mi je ispričao kako je to otprilike izgledalo. ja sam nam to radila prošle godine na badnjak jer nitko od nas nemože smisliti bakalar a hjtela sam nešto što nismo još jeli.

    dakle:

    filete lososa očistite od kože
    stavite ih kuhati sa mrkvom, peršinom, celerom, soli, vegetom (kao da ćete readiti riblju juhu)
    krumpir ogulite i narežete na ploške i isto malo prokuhate, kao za musaku
    polukuhanu ribu sa mrkvom sam u multipraktiku malo malo usitnila - ne da se pretvori u kašu nego da bude otprilike kao mljeveno meso
    u vatrostalnu zdjelu sam slagala red krumpira, red ribe sa mrkvom i zelenjavom i složila to kao musaku
    sve sam zalila sa malo one juhe u kojoj se kuhala riba, i malčice bijelog vina (kom paše)
    i stavila u pećnicu zapeći

    bilo je super, curke su se najele ko lude. inače naše cure obožavaju ribu

  17. #17
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    molim malu pomoć

    dobila sam dva krasna šarana i sada gledam na koji način bi napravili

    našla sam na Coolinarici ovaj recept:

    http://www.coolinarika.com/recept/peceni-saran

    ne piše koliko se dugo peče u pećnici i na kojoj temp., pa ako netko zna

    ili ako tko ima neki bolji recpet, molila bi da napiše

  18. #18
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,988

    Početno

    probaj potražit recept za pijanog šarana....jako fino, možeš ga izrezat u potkove i ispanirat pa na ulje
    Meni je najdraži na rašljama,samo tu treba puno truda

  19. #19
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    podižem ovu temu da ne otvaram novu
    nemam baš nekog kulinarkog iskustva s ribama, pa molim neki dobar recept za soma, u filetima
    jednom sam vidjela ribu (ne znam točno koju vrstu) pripremljenu u slanom omotaču od bjelanjaka, pečeno u pećnici, ima li netko taj recept?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •