Nadice, koja pasmina i kako si došla do njega?
Nadice, koja pasmina i kako si došla do njega?
Zna li itko od vas mama imali koja dobra vježbenica ili radni listovi za koncentraciju ili grafomotoriku ili možda ako postoje neki listovi gdje se nalaze životnje pa da to isprintam pa da mi to mala reže škarama tako da malo vježba.
Puno hvala
Ja bih ti prvo preporučila šaranje kredom, pjenom za brijanje, pisanje po pijesku, ostavljanje tragova vodenim bojama i sl., pa tek onda papir i radne zadatke. Cilj je da ona uživa u ostavljanju pisanog traga, da otkrije čari i ljepote grafomotorike, a tek onda prijeći na pravi posao. Inače tih vježbica i radnih listova imaš kupiti u Profilu, Tisku i sl., a i vaša defektologica bi vam trebala iskopirati i dati zadatke za doma.
Stray cat jesi li primila moju poruku na pp?
Nadice puno ti hvala za obavijest vezano za psa.
što bi značilo grafomotoričke sposobnosti ispod dobi -dijete ima 4g
ljevakina
s 17mj znala sve samoglasnike i pistai I i O a sad ih piše sve
crta ljude, npr-lice s s očima,ušima, obrvama, trepavicama-detaljima,
u vrtiću su uvijek njezini radovi izdvojeni i zloženi
koristi vodene bije,plastelin,škare,flomastere, bojice itd.
kad nešto boja malo pređe preko crti (pređem i ja a imam35g)
na faxu nas uče da djeci ne dajemo bojanke, precrtavat itd. jer to ubija maštu
nezna br.unazad.....s 2g br do 20 s 2,5 na engleskom do 10..neka djeca u osnovnoj školi ne broje uoće a kamoli unazad (zašto je to bitno???)
neki nezaju u škol što je lijevo a što desno....
mislim u čemu je problem..doktori imaju naružniji rukopis pa su ok
nije isto spretan košarkaš u trčanju kao mali nogometaš..nećemo svi biti arhitekti...uskoro će nažalost tipkovnice zamjeniti olovke i što će onda biti mjerilo za grafomotoričku sposobnost
ona reže škarama, naravno ne ravno pa ima samo 4g!!!
s druge strane super pjeva,pleše i ima fotografsko pamćenje a da ne govorim kako se snalazi u prostoru i kako prepoznaje uvijek gdje smo u kojem djelu grada idt. hoću reći svako ima svoje talente i nespretnosti- ne treba neke stvari zanemarivati ali mislim da više pažnje treba posvetiti onom e za što je djete nadareno, a ne ga frustrirati stalno nečim što mu ne ide.
mora znati pisati,ali šta će mu krasopis, bitnije je ono što je napisao a ne kako
u čemu je problem ako djeci ne ide grafomotorika i tko piše tu tablicu šta bi tko trebao znati s koliko godina.....pa nismo svi isti...neka djeca nauče čitati i pisati prije škole neka poslje-bitno da nauče
Hvala
Oprosti, ali ja bih se na tvom mjestu ipak informirala prije nego što napišem ovako nešto. Grafomotorika je vrlo složena i kompleksna aktivnost koja je rezultat brojnih procesa koji se odvijaju u dječjem mozgu. Problemi s grafomotorikom su obično simptom da nešto drugo negdje šteka, a što, to može utvrditi netko tko poznaje dječji razvoj i bavi se s djecom.
Što se tablice tiče i da nismo svi isti... Da, svako je dijete individua i netko će neku aktivnost savladati ranije, a netko kasnije. Ali ipak postoje elementi u našem razvoju koji su nam svima zajednički i na temelju toga su nastale tablice. Da nije tako, ne bismo znali što znači normalan dječji razvoj, a što znače odstupanja u dječjem razvoju. Odstupanje u dječjem razvoju ne mora predstavljati veliki problem. Ako dijete od 4 godine ima grafomotoriku djeteta na razini od 3 godine, to ne mora predstavljati značajniji problem. Ali ako dijete od 7 godina ima grafomotoriku djeteta na razini od 3 godine, to je veliki problem. A ne bismo znali da dijete ima problem da nema tablica koje nam govore što je normalno, a što nije.
Ja se na tvom mjestu ne bih ljutila i negirala problem, nego bih sjela sa djetetovim defektologom i pokušala otkriti što je uzrok odstupanja, je li u pitanju značajniji problem ili ne i što se može učiniti po tom pitanju.