Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 96

Tema: ugrižena

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno ugrižena

Ja više ne znam što ću. Prvi put ugriz na ramenu i to je trajalo kojih 2 tj dok nije prošlo. Nedugo nakon toga ugriz na ruci koji se i dan danas pozna nakon isto 2 tjedna. U petak novi ugriz na ruci. To izgleda strašno, skroz nabubri i poplavi i jasno se vide otisci zubića. Jučer sam kad se nisam srušila u nesvjest. Poludila sam. Srećom nije radio vrtić jer bih odmah pojurila.
    Srce me boli. Kako ju to negdje samo boli Prvi put nam teta nije rekla, drugi put je bilo tako strašno da je morala, sad opet nije rekla.
    To je uvijek ista curica koja grize. Što ću?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

jedino što možeš u ovoj situaciji je da razgovaraš s tetom najprije o tome da želiš da te obavijesti svaki put kad je dijete ugriženo, a ne da to sama otkrivaš kod kuće
    a onda da ju zamoliš da malo više pažnje obrati na tu djevojčicu dok je u blizini tvog djeteta
    s tim da moraš biti svjesna da tete to ne mogu svaki put spriječiti, pogotovo kad je grupa u fazi griženja

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije da te strašim - ali u vrijeme kad je moj nećak išao u vrtić - imali su dijete koje je grizlo. iz protesta što mora u vrtić.

u rješavanje problema su se svi uključili. i tete, i roditelji, i psiholozi - ali pomaka nije bilo. onda su rekli "pa to je faza" - sve dok mali nije ugrizao jedno dijete za lice - tako da vjerojatno i dan danas nosi ožiljak od toga...

nakon toga - mali više nije mogao ići u vrtić.

ja ne bih olako shvaćala takve ugrize kakve si ti opisala. i sa svakim bih otišla doktoru.

btw - tko garantira (bilo kome) da je dijete koje grize - potpuno zdravo?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ajme sorci sad si me iprepadala :shock:
    pa nije joj išla krv? a niti majica nije podrana?
    pa kako joj onda može nešto biti?
    ne znam što ću, u komi sam zbog toga, morat ću to sutra ić riješit u vrtić

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam ti napisala o malo "ekstremnim" situacijam .
    samo zato da se "prisjetiš" - da i takve postoje.

btw - malac koji je grizao, živio je par kuća dalje od mene. roditelji su onak na van - djelovali jako mirno, društveno, pristojno.... ali, u to vrijeme nije se baš puno znalo (i vodilo računa) o raznim problemima kao što je npr. hiperaktivnost, ili tko zna što... pa je rješenje bilo - van iz vrtića.

u svakom slučaju - nemoj pustiti. jer ugriz koji se vidi dva tjedna baš i nije tako bezazlen.

svakako razgovaraj s tetama. jer ako je ovo već treći put s takvim posljedicama.... :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad je D. imao godinu i 8 mjeseci u vrtićkoj grupi je vladao opći kaos. Kad god bi ga doveo u vrtić ili došao po njega uvijek je netko vrištao. Ko za vraga i tete su često izostajale pa su te česte promjene teta dodatno pogoršavale situaciju. Tako je i D. jedan dan došao sa ugrizom na ruci. Teta nam ništa nije rekla nego smo to vidjeli doma. Ugriz je bio malo iznad zapešća pa nisno odmah vidjeli od rukava. Teta se pravdala da ih je nemoguće kontrolirati i da se stalno svađaju oko igračaka. Također je postojao klinac koji malo češće grize.

Rješenje:
    - manje grupe
    - više teta
    - izbacivanje problematične djece (ali ne kad neko djete ostane sa ožiljcima, već puno ranije)
    - vrtićki doktori, psihijatri i pedagozi bi mogli malo više PREVENTIVNO surađivati sa tetama (ne čekati probleme već ih tražiti).

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

izbacivanje problematične djece (ali ne kad neko djete ostane sa ožiljcima, već puno ranije)
    ovo nikako nije rješenje! sa djecom treba raditi, u lolinoj grupi smo imali dječaka koji je grizao (i udarao i grebao i štošta), tete su, zajedno sa roditeljima i vrtćikom pedagogicom postepeno rješile stvar, trajalo je nekih dva tjedna i sada je super.

djeci treba neko vrijeme da se prilagode, reakcije na novu sredinu i novi režim nisu kod svih jednake, pa gdje bi došli kada bi zbog ponašanja nekoga izolirali, umjesto da mu najprije pokušamo pomoći?!

nadam se da će se javiti koja od naših teta (veki, bimba iaia, brane) sa iskustvom.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ili bubička, koja također poznaje sustav

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala Frida šta si nas prozvala 8)
    Ja bi rekla samo jedno...sutra može vaše dijete nekoga ugristi...pa se zamislite šta onda.
    Ja radim u jaslicama gdje je ta faza česta.I stvarno je faza, jer kako dođe tako prođe.
    Razlog može biti da dijete ne zna kako odreagirati kad je ljuto(netko mu je uzeklo igračku ili sl) ili skroz obrnuto da ugrize od sreće(kao kad bi mi nekog poštipali i jako stisnuli iz dragosti)...
    Sad imam ovaj drugi primjer u grupi,to je stvarno malo dijete, od 13mj. (i šta bi ga vi izbacili?! :? )
    Držim ga na oku,neka žvače dudu i sve ok sada.
    Dvogodišnjaci ipak znaju da se ne tuče i ne grize drugu djecu.

brane,nastavi...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bimba iaia, kao što sam napisala - radilo se o specifičnoj situaciji.

dozvoljavaš li mogućnost da npr. jedno od 1000 ili 2000 ili x000 djece - ima neki drugi problem (osim "faze")?

naravno da se dijete ne bi trebalo maknuti iz jaslica / vrtića zbog faze, ali smatram da je izuzetno važno obratiti pažnju na takvo iskazivanje emocija - jer uzrok može biti i neki drugi.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Hvala bimba, nadam se da se ne ljutiš zbog prozivanja!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    izbacivanje problematične djece (ali ne kad neko djete ostane sa ožiljcima, već puno ranije)
    ovo nikako nije rješenje!
    Sve što sam htio reći napisala je sorciere u postu:

bimba iaia, kao što sam napisala - radilo se o specifičnoj situaciji.
    dozvoljavaš li mogućnost da npr. jedno od 1000 ili 2000 ili x000 djece - ima neki drugi problem (osim "faze")?
    naravno da se dijete ne bi trebalo maknuti iz jaslica / vrtića zbog faze, ali smatram da je izuzetno važno obratiti pažnju na takvo iskazivanje emocija - jer uzrok može biti i neki drugi.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo, razgovarala jučer s jednom tetom a danas s drugom.
    Moram reći da sam malo razočarana njihovom reakcijom.
    Sve što su uspjele je reći mi da me potpuno razumiju ali da je to trenutak, da Nina ima osjetljivu kožu :shock: , da ta curica grize i drugu djecu i bla bla...
    Tek na moje inzistiranje da se nešto poduzme je dogovor da će Nina odsad stalno biti uz tete pa "valjda" neće biti ugrižena opet. Tako da nisam baš ohrabrena i strah me za moju curku. S tetama ne želim dolazit u sukob jer su jako drage i moja Nina ih voli. Ali ako opet na to naiđem bojim se da ću izgubit kompas...

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja ne kažem da je uvjek faza i da nema dublju pozadinu,ali svi znamo da problematičnu djecu ne izbacuju ni iz škole,a kamoli iz jaslica/vrtića 8)
    Bilo bi i meni bolje i lakše na poslu da nema probl.djece,ali ima ih.
    Ima i one sa posebnim potrebama,koji nemaju dijagnozu,pa je grupa u punom brojevnom sastavu :/

Anima,tete su ti rekle isto šta i ja kažem svojim roditeljima.Obično im kažem ako je neko nekoga ugrizo odmah čim dođu i pokušam izgladit situaciju.Teško je i za tete,a pogotovo za roditelje i dijete.
    No,to su jaslice(zato je moja mala kod sveki).Ima i padova i ozljeda i bolesti i nestanka stvari.U vrtiću će toga biti manje,ako te tješi.
    Porazgovaraj otvoreno s njima,reci šta očekuješ od njih.Možda je problem stvarno veći od jednog ugriza.
    Probaj razgovarat i s nekim iz stručne službe vrtića(pedagog,psiholog,med.sestra).
    Šta misliš pod "izgubiti kompas"?

Frida
    ,sve 5!

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Bimba iaia radi se o 3 ugriza, velika, za jedan je rekla za druga dva nije.
    Možeš li zamisliti moju rakciju kad nabasam na to? Ne znam jel bi plakala il vrištala Nevjerojatno mi je da tete nisu već pokušale riješiti tu situaciju same, bez intervencije nas roditelja :? Uputiš roditelje dotične curice, pozoveš psihologa u grupu, ne znam što već... a ne pustit tako pa šta bude.
    Ne razumijem to. Naravno da se razumije da ne bih niti ja curicu udaljila iz grupe ili što slično, nego probala riješit problem. Ne znam zašto je to problem?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I moja curka je bila ugrizena i to na spavanju. Teta mi je odmah rekla i objasnila situaciju i da je dijete iz problematične obitelji. Taman je stigla i njegova mama koju je samo zanimalo da li se i neki drugi deckic tukao.
    Mene i L je samo letimično pogledala. Do tada nisam ni znala da imamo takve probleme u grupi. Bila je nova teta i nije jos bila svjesna do koje mjere je on agresivan. Nase tete su to rjesavale tako da su ga stalno imale pod prismotrom. Znala sam ih vidjeti da ga vani vode za ruku dok ostala djeca trče i igraju se.
    Na zalost tom djetetu i nakon 4 godine vrtica jos nitko nije uspio ili htjeo pomoci. Prosle godine sam ga vidjela jednom u dezurstvu i to je bilo prestrasno, teta je dobila igracku u glavu, tko god je slozio nesto, on se zatrcao i porusio sve.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Eon je napisala (sorry ne kužim kako citirati)
    Rješenje:
    - manje grupe
    - više teta
    - izbacivanje problematične djece (ali ne kad neko djete ostane sa ožiljcima, već puno ranije)
    - vrtićki doktori, psihijatri i pedagozi bi mogli malo više PREVENTIVNO surađivati sa tetama (ne čekati probleme već ih tražiti)

Slažem se.

Isto tako molim mislim da treba osvjestiti kod odgajatelja da roditelj MORA dobiti iskrenu informaciju o djetetu ( da li je jelo, posvađalo se s nekim, zadalo ugriz ili ga primilo). To je stvar kvalitetnog odnosa i povjerenja za koje smatram da ej vrlo bitno da postoji između roditelja i odgajatelja.[/b][/quote]

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sorry tek sad sam vidjela da sam poslala 2x isti post, a ne znam obrisati.
    Morat ću se više informatički educirati

Barbara1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Evo ja se javljam sa drugom stranom medalje.
    Moj Tomo je jučer u jaslicama ugrizao.
    I drago mi je da mi je teta to rekla,pa smo cijelo popodne proveli u razgovoru da se to ne smije i da boli i da nije lijepo itd.
    Razlozi zbog kojih je to napravio mogu biti:
    -teta koja ih inače bolje od druge drži pod kontrolom se vratila s bolovanja nakon tri tjedna,možda je želio pažnje,ali su se i svi malo "raspustili"dok nje nije bilo
    -mene baš u prošlih tjedan-dva nije bilo baš puno kod kuće jer sam imala obaveza na poslu pa se nismo bili skupa koliko smo inače
    -za vikend smo bili u posjetu rodbini i kod kumova koji imaju dva klinca,pa svaki put pokupi neke stvari od njih za koje zna da ne smije,ali svejedno kod kuće isprobava
    Ne želim ga opravdavati,to što je napravio nije u redu,ali mislim da on nije problematično dijete.
    A i jučer je kod kuće radio stvari tipa penjenja na stol i skakanja po garnituri,za koje zna da ne smije pa smo se malo sukobili i oko toga.
    Ne znam što bih još napisala,ovo se jednom dogodilo još na početku dok je trajala adaptacija i sada.
    Nije zanemareno dijete,svo slobodno vrijeme posvetim njemu,ostavim i neoprano suđe i razbacanu kuću kako bi provela vrijeme s njim,ali eto takve stvari se ipak ponekad dogode.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Draga Barbara.
    Lijepo si to rekla, takve stvari se dese. Problem nastaje što kao roditelji reagiramo drugačije (subjektivno) kada tvoje dijete grize (onda je to "ok"), ali kada je ugriženo to je "tragedija". Da me se ne shvati krivo. Svaki put kada se u vrtiću dijete ozljedi kriva je teta koja nije dovoljno pazila. Skidam kapu izuzecima koji priznaju, pa i meni je moj pao, a imam samo njega jednog na brizi. Opet ponavljm, bitna je suradnja i povjerenje između roditelja i odgajatelja, te zajedničko rješavanje primarnog pitanja sigurnosti djece. Naravno da ti je teško reći roditelju da mu je dijete danas zaradilo ugriz, ali to je naša dužnost i obaveza, a pravo roditelja je da dobije iskrenu informaciju. Znam da nam je kao odgajateljima već dovoljno teško što se dijete ozljedilo (jer osobno ja svoju grupu doživljavam kao svoju djecu), a još nam je teže kada nas netko optužuje da nismo pazili. Večina odgajatelja (ne kažem da nema drugačijih situacija) stvarno daju sve od sebe i pokušavaju imati oči i na leđima.
    Bilo bi idealno da se promjene standardi (više teta, manje djece), pa bi se i sigurnost automatski povečala, a i naravno kvaliteta rada.[/b]

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

bubača je jedna baš agresivna curica ugrizla...tete su misle da ga grli a ona ga je grizla...strašno...ali čim sam došla rekle su mi i zvale su odmah sestru koja mu je to isprala i namazala...nije bilo krvi ali podljev je...i otada ne drže njega stalno uza se već je mala pod kontrolom da nekog ne udara i ne grize...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    ili bubička, koja također poznaje sustav
    ooo, pa netko se i mene sjetio...

evo i mojeg mišljenja... definitivno se ne slažem s onim da se problematično dijete izbaci iz grupe... i svi koji se zalažu za takvo mišljenje, neka najprije razmisle o tome da li bi imali isto to mišljenje da se radi o njihovom djetetu, koje usprkos njihovom kvalitetnom odgoju i trudu, ima takvo problematično ponašanje... jer moramo biti iskreni i priznati da djeca problematičnog ponašanja ne dolaze samo iz socijalnih i nesređenih obitelji

ono što ja smatram rješenjem jest da se najprije stručni tim posveti tom djetetu...promatra ga neko vrijeme u sklopu grupe, popriča sa roditeljima i sazna situaciju kod kuće, a potom krene s rješavanjem... ne može se sve svaljivati na tete, jer one imaju 20-ak djece i odgovorne su za sve njih jednako, a ako postoi dijete koje stalno ugrožava sigurnost druge djece, one svu energiju moraju ulagati na to da smanje opasnost za ostalu djecu na minimum...a onda automatski ne mogu ni provesti većinu onog što su planirale realizirati u pojedinom danu
    i ono što je još bitno...nikad nije samo jedno jedino dijete zahtjevno u grupi (u smislu da izaziva sukobe, udara, otima i sl. uvijek ih ima više, zna se zalomiti i "dobricama"...tako da je i to jedna otežavajuća okolnost za uspostavu sigurnosti i reda unutar grupe)

problem nastaje kada tete nemaju potporu stručnog tima... i tu sve kreće drugim smjerom, lošim i za problematično dijete, i za svu ostalu djece, a pogotovo i za tete, koje su odgovorne za sve što se događa

stoga, ono što bih ja u ovom konkretnom slučaju predložila:
    i dalje tražiti od teta da pojačano paze da se ugrizi na djevojčici ne ponove
    ako se i ponove, ne dizati alarm, nego ih onda zamoliti da se posavjetuju sa stručnim timom (ako to već do tada ne učine same)
    i tek ako to ne upali....alarm....
    znači....sve treba ići po nekim koracima, što smirenije se može, pogotovo zato što ste inače u dobrim odnosima s tetama i što ih vaše dijete voli...

eto...moja mišljenja...sorry svima što su se protegla u roman

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Kao prvo, Frida hvala na prozivci. To shvaćam kao kompliment.
    Anima jako mi je žao zbog ugriza. Naravno da si izvan sebe .Nije ti lako.
    Meni je grozno, užasno kad je tuđe dijete ugriženo, a kamoli moje. Onda sam u stanju i ja gristi.

Iskreno, od griženja sam imala noćne more. Kada sam radila u mlađoj jasličkoj skupini, osnovno mi je bilo dočekati kraj radnog dana , a da svu djecu predam čitave njihovim roditeljima. Grozno zvuči, ali stvarno je tako . U toj dobi ( na žalost ) griženje stvarno je velik problem, ali jest samo faza, i to razvojna faza i to treba tako gledati. U drugoj godini života ti mali bokčeki jednostavno ne znaju izraziti svoje negativne osjećaje, bilo to ljutnja, tuga ili neka frustracija. Oni ne mogu u tom trenu drugačije izraziti osjećaje, već...hop, grizi kog stigneš.
    Treba pokušati shvatiti te male glavice. Mi zaboravljamo šta sve dijete treba naučiti, kakva su to sva velika umjeća koja mora savladati. Na nama je da pomognemo shvaćajući ih. Jako je velika stvar naučiti kontrolirati emocije. Koliko ima odraslih koji to nisu nikada savladali, koji ne znaju obuzdati bijes
    Vjerujte grizu se svi. Neki u većoj mjeri, a neki vrlo rijetko, ali grizu svi.
    Voljela bi kad bi se javile mame koju vlastito dijete nikada nije ugrizlo.

Kada se desi da netko dijete ugrize prijatelja, kao prvo teta treba strogo reagirati da se to ne smije raditi,na teti je da ukaže tom djetetu da to prijatelja boli, dobro je da se pred njim maže rana, da se tješi prijatelj, sve kako bi se razvila empatija.
    Obavezno se sve treba " prijaviti" roditeljima i jednog i drugog djeteta. Vjerujte, niti jednima nije lako, ali na roditeljima niti nije da oni rješavaju te situacije. To treba teta rješiti istog trena, inače poslije stvarno nema smisla od govorancija.Teško je spriječiti jer djeca ugrizu instinktivno, u sekundi i stvarno je jako teško spriječiti,a preventivno raditi na tome sa tako malom djecom jako zahtjevno ( da ne kažem besmisleno). Oni su premali da bi shvaćali apstraktno, već treba adekvatno reagirati kada se to desi.
    Kada se desi da pojedino dijete češće grize i postaje pretjerano agresivno, naravno da treba istražiti uzroke.
    Tko zna šta muči tu malu glavicu, a ono samo ne zna drugačije reagirati, već reagira instinktivno. Na nama je da pozitivnim ponašanjem dajemo primjer djetetu kako bi se naučilo pravilno reagirati.
    Što se tiče starije djece, opravdanja za ugrize nema. To nije prihvatljivo ponašanje i gotovo. Kada postoji takvo agresivno dijete, svakako treba ukazati na problem i roditelju i psihologu, pedagogu i ostalima kao bi zajedno pomogli tom djetetu naći uzrok i ukloniti ga ako je ikako moguće.
    Što se tiče izbacivanja. Svako dijete ima pravo biti u vrtiću i nije rješenje izbaciti dijete. To bi bilo odustajanje, a NIKADA se ne smije odustati od djeteta. Pa na odraslima je odgovornost za djecu. Svakome treba pomoći i uz veliki trud, vjerujte sve je moguće. Ako pak postoji liječnička dokumentacija, npr. da je dijete hiperaktivno, rješenje je treći odgajatelj u skupini koji radi samo sa tim djetetom, a opet nikako ne izbacivanje djeteta.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I mi smo imali "fazu" ujedanja, kako je vole nazvati tete iz vrtića.
    Srećom, kad je G. prešao u stariju grupu, ekipa "za ujedanje" se rasturila.

Inače, ja sam maksimalno smireno svaki bogovetni dan govorila tetama -
    molim vas pripazite na ovo,
    molim vas ne dajte,
    molim vas ovo, molim vas ono.

Kod nas je imalo efekta, valjda je i njima dodijalo moje stalno ponavljanje

A znalo je biti gadnih otisaka zuba po rukama, sve do laktova ( bilo je ljeto i kratki rukavi), a o licu da ne govorim

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I Filip je iz mlađe jasličke dolazio doma s ugrizima. I na obrazu i po ručicama. Bilo mi je to grozno vidjeti i zamisliti situaciju, ali nisam krivila tete, jasno mi je u kakvim uvjetima rade. Ali MM je poludio, on je htio odmah ići "rješavati" stvari u jaslice, kao da tete mogu predvidjeti u kojem trenutku će koje dijete ugristi neko drugo. Jedva sam ga smirivala.
    To se više na sreću ne događa, ali nerijetko sam pomislila da bih više voljela da moje dijete grize nego da ga grizu... Koliko je god ta pomisao grozna... (svašta mami prođe kroz glavu kad vidi svoje dijete tako utučeno...) Inače je Filip dijete koje svakog hoće zagrliti i poljubiti, možda zato i nadrapa.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ANGIE...da mogao bi i to ponekad biti razlog ako dijete grli neko drugo dijete, koje to u tom trenutku ne želi i onda se koristi ugrizom da se obrani...

najčešći razlog griženja tako male djece su sukobi oko igračaka i zato ih najviše treba učiti da je u vrtiću sve zajedničko, da kažu nekome kad nešto hoće, zamole itd.
    uglavnom, u dobi do 3 g. to je vrlo teška misija, a od 3. (često i prije) stvari idu na bolje

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bubička i Veky, hvala Bogu da se javljate na forumu....

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ma dovoljno je da zahvališ nama

a sad za ozbač...nema na čemu... pa i ja sam puno toga od vas ovdje naučila

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    ma dovoljno je da zahvališ nama
    Imaš pravo!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato je meni i bilo najstrašnije u našem slučaju to što je bila ugrižena na spavanju. Puno lakše bi to prihvatila da je to bilo u budnom stanju. Bilo me je frka kako će to djelovati na nju. A i ja sam imala psihičke pripreme da ju sutra ponovo dovedem u vrtić.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Bubička, internetski partneru!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Bubička i Veky, hvala Bogu da se javljate na forumu....
    It is Veki, not Veky 8)

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa
    Zato je meni i bilo najstrašnije u našem slučaju to što je bila ugrižena na spavanju. Puno lakše bi to prihvatila da je to bilo u budnom stanju.
    A sad mi nije jasno kako se to dogodilo na spavanju.... :/

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Bubička, internetski partneru!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bubička, teta je je bila u kupaoni, cula je vrisak i plac i vidjela kroz staklo da taj deckic lezi na L, kad ga je skinula s nje vidjela je da ju je ugrizao

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

stribi je bio gadan "grizač" - nije se branio - pravio se da će nekoga zagrliti i onda bi stisnuo iz sve snage. možda se i nije pravio da će ga zagliti, možda je to samo bila emocija koju nije do kraja znao izraziti pa je prešla u ugriz - ne znam. uglavnom, skakali smo kad se god nekome približio, a ni to nismo uspjeli svaki put spriječit.

sunca je drugi tip - rekla bi klasični - brani se ako joj netko hoće nešto uzet ili je hoće udarit. trenutno grize samo tatu - pretpostavljam opet vezano za neku duboku emociju prema njemu, ne znam to drukčije opisat.

ja se uvjek ljutim na sustav što djecu od 1-3 godine ne čuva više teta. jer moj na primjer grize, drugi je agresivan, treći psuje, ..... i svakoga od njih bi trebalo malo više pričuvat, a tete to fizički ne stignu.

lolica

Početno

moje djete je bilo ono koje je maltretiralo (cupalo) drugu djecu... ma više manje samo jednu curicu... pripisali su to njenoj dobi (to je s njenih 2 g i 3 mj normalno). uglavnom, par puta sam rekla tetama neka im nedaju da se skupa igraju, jer mala je znala ostati bez pramena kose kad bi je Lucija uhvatila. onda sam jedan dan dovela Luciju u isto vrijeme kao ta druga mama svoju kćer, i mala kad je vidila moju Luciju u vrisak... e onda mi je prekipilo. za početak sam rekla teti da hoću da osim mene i ona stalno govore da je to ružno, da hoću da mi djete ode isti dan na razgovor sa psihologom, a da ću ja doći isto. kad je to čula ova druga mama, dogovorile smo s tetama da psihologica uzme i Luciju samu, ali i njih dvije skupa pa da vidi kako se ponašaju, a da ćemo mi skupa doć na razgovor za par dana.
    psihologica je zdravo seljačkom metodom maloj rekla da se brani, pa nek ugrize Luciju ili počupa. i tako ju je mala drugi dan ugrizla moje djete, ali toliko jako da joj je ostala plavica na licu. još par puta su se zakvačile nakon toga, ali nikad više toliko jako. sa upornim radom psihologice one dvije su se naučile igrati i tolerirati. psihologica nam je rekla da se njih dvije toliko vole, ali se nisu znale igrati...
    sad ponosno izjavljujem da moje dijete se nije počupalo već 2 tjedna :D :D , a da ima i novu najbolju prijateljicu s kojom je postala nerazdvojna (pogodite koju). Sad se samo grle i ljube

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj lolica prvotno napisa
    psihologica je zdravo seljačkom metodom maloj rekla da se brani, pa nek ugrize Luciju ili počupa. i tako ju je mala drugi dan ugrizla moje djete, ali toliko jako da joj je ostala plavica na licu.
    Ajme meni! Mooožda učinkovito trenutno, ali ja baš ne slala tu poruku djetetu . Užasavam se bilo kojeg oblika nasilja jer kad tad izaziva novo nasilje. Ovoj curici je prenešena poruka da ako hoće izboriti se za nešto treba biti agresivan . Nije mi baš neka metoda.
    U svakom slučaju drago mi je za curke da su najbolje frendice .
    Nevjerojatno , ali to je čest scenarij da "agresivac" i "žrtva" postanu nalbolji prijatelji. Ima nešto u onome " tko se tuče taj se voli" ( moja omiljena narodna )

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Ajme meni! Mooožda učinkovito trenutno, ali ja baš ne slala tu poruku djetetu . Užasavam se bilo kojeg oblika nasilja jer kad tad izaziva novo nasilje. Ovoj curici je prenešena poruka da ako hoće izboriti se za nešto treba biti agresivan . Nije mi baš neka metoda.
    ne da nije neka metoda, nego je metoda za svaku optužbu... i to još od psihologa :shock:

al drago mi je da su curke sad frendice

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ali metoda je ipak upalila :?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Učinkovita je bila i metoda " da je batina iz raja izašla". A zašto je bila učinkovita. Jer su djeca drhturala od straha i strahopoštovanja. Odrasli su mislili da je to samo poštovanje. Koja zabluda, je l da?
    Rezultat? Odrastao čovjek bez samopoštovanja, koji te iste metode prakticira na svojoj djeci i stvara se začarani krug agresije.
    Ljudi se sjete svakojakih metoda da bi došli do cilja. Kada dođu do cilj ne pitaju se kakve su posljedice ostavile te metode.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da, ali batina je bila sredstvo nadmoćnijeg prema slabijem, u ovom slučaju djeca su ravnopravna. Kakogod ne podnosim nasilje, ipak ne bih rekla da je nasilje uvijek nasilje, nasilje i obrana nisu jedno te isto.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

djecu treba učiti kvalitetnijim načinima obrane, a ne poticati ih na agresivnost (makar ona bila i u obrani), a posebice bi to bilo za očekivati od jedne stručne osobe... :/

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

makar ona bila i u obrani

Ne znam, meni je ovo ključno. Naravno, kad se i ako se sve miroljubive metode iscrpe.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

gle, meni je razumljivo da roditelj tako razmišlja nakon što mu dijete nastrada po ne znam koji put, a on ga mirnim metodama, kojima ga je učio, ne uspijeva zaštititi...

ali da ovakvo nešto izađe iz usta dipl. psihologa...i to ne kao zadnje rješenje, nego kao 1. savjet... sorry, ali onda za takav savjet ni ne treba imati tu diplomu...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

S vremena na vrijeme pojavljuje se post u kojem se brane tete. Posao teta je izuzetno težak i u 99 % slučajeva tete nisu krive.
    Tetama treba pomoć koju treba pružiti sustav. Potrebno je prije svega više teta. U tom slučaju je potrebno više novca za plaće ali to treba gledati kao ulaganje u odgoj djece. To je ulaganje koje se svakako isplati. Dijete koje prođe djetinjstvo bez frustracija i nasilja ima više šanse da izraste u dobrog čovjeka.
    Osim toga tetama je potrebna svakodnevna stručna pomoć stručnjaka, logopeda, psihologa i liječnika, jer osim skvakodnevnih vrtićkih aktivnosti potrebno je djecu pratiti u razvoju i rješavati određene probleme, to tete ne mogu same. Roditelji moraju surađivati sa tetama i stručnjacima, to je praktično jedan tim. Vrtić ne smije biti čekaonica u kojoj djeca čekaju da se roditelji vrate sa posla. Djeca u vrtiću provedu trećinu dana i to vrijeme se mora iskoristiti kako za igru i edukaciju tako i za rješavanje problema. Često se može zaključiti kako su tete i roditelji dvije suprostavljene strane. To je potpuno krivo. Tete i roditelji su na istoj strani a suprostavljena strana je grad i država koji trebaju dati novac.

U suštini, može se prema sadržaju svih postova zaključiti da svi roditelji razmišljaju na isti način. Neko je sklon razvodnjavanju a neko je malo konkretniji ali svi smo na istoj strani.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I mi smo imali slučaje ugriza mislim dva put.
    Ali nije bilo jeko strašno,jer D ima ionako osjetljivu kožu malo ga poljubiš i ostane flek.
    Ali da se to nastavilo mislim da bi se zabrinula. Bio je jedan dečkić veli teta on je u toj fazi. Ok on je u toj fazi ali onda na njega treba malo više pripaziti i malo ga više prekoriti i naravno reči roditeljima.
    Nije se nastavilo, valjda je malecki izašao iz faze ili je D ojačao pa ga više nije mogao gristi. Inače on je bio najmlađi.

lolica

Početno

meni su tete rekle da se Lucija čupa, danima sam pričala s njom, danima su tete pričale s njom, branile da se igra s tom malom, ali mala je trčala njoj, u pravilu njih dvije se VOLE igrati skupa. upozorena je i druga mama, koja je isto pričala sa svojom kćeri, pričale smo međusobno (sva sreća da je mama normalna pa nije dizala frku), sa tetama, sa psihologicom... djeca su kod psihologice bila puno puta, ne samo jednom. mi smo bili s djecom, jer se ni ja ni ova druga mama nismo znale kako postaviti ni jedna prema drugoj, a ni prema djeci. družile smo se poslije vrtića kao da se njih dvije nauče i da vidimo kako reagiraju u vrtiću dok nam nisu na oku...
    kad je psihologica predložila obranu kao metodu prestanka agresivnosti MOJE kćeri, nismo imale ništa protiv jer nisam vidjela izlaz iz situacije... Vi tu svi pričate kako je vaše djete napadnuto... a moje djete je ono koje je napadalo ... nikad nije dobila po guzi, uvijek sve lijepo s njom, smireno i pričajući i onda se ona počne čupati iz čistog mira?!?
    nemoj te napadati odmah psihologicu jer sam u ovom slučaju ja (mama napadača) ona koja je htjela da se to riješi, a vjerujte nitko od nas nije više znao izlaz iz situacije, osim da ta mala bude ravnopravna mojoj Luci. i jednom ju je ugrizla... Moja kćer se tome nije nadala, iznenadila se i shvatila da i nju to boli... od onda nikad se nisu ni potukle ni počupale ni grizle.
    u ovom slučaju smatram da je obrana pomogla i da sad njih dvije mogu normalno funkcionirati. Zasto bi neko dijete imalo traume od vrtića, od bilo čega radi moje kćeri?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ok, lolica...sad je u biti ova priča s psihologicom poprimila drugi smisao...
    i onda ako je to bila zadnja opcija nakon svih tih pokušaja, razgovora, vaših zajedničkih druženja... ajde, onda to i nije tako kako mi se učinilo iz onog posta u kojem si napisala što je savjetovala

i još jedna stvar... tebi svaka čast na trudu... mislim da je to stvarno velika stvar kad je roditelj svjestan djetetovog problema i kada da sve od sebe da to riješi...

zato

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

moje dijete nije ugriženo ali je jako izgreban nos do krvi jer ju je jedna curica grebala jako! kada sam došla po nju kaže teta da joj je mala N.otimala dudu a kako moja K.nije dala ova ju je zgrabila za nos i trgala :shock: meni je dakako bilo ali nije teta kriva jer dok je vidjela odmah je reagirala ali kasno..danas mi kaže kako je mala N.jako gruba i inače!! nadam se da više neće biti incidenata s malom N.inače

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •