Results 1 to 22 of 22

Thread: Leća

  1. #1
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default Leća

    Zanima me kako propremiti varivo od leće.

    Gdje kupiti?

    Ja to nisam nikad pravila, a vidjela sam da ju u vrtiću često na meniju- moje dijete ne zna ni što je to (mama kriva ).

    Mlađa ima 13 mj. Smije i ona?

  2. #2
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    ja kuham kao grah.

    leća se isto može namoćiti prije kuhanja, onda se skuha. A varivo radim kao grah.

  3. #3
    Ariens's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    808

    Default

    Koliko dugo se namace?
    Namace li se i crvena leca?

  4. #4
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Ja ju ostavim preko noći. Ali može i kraće pa se malo duže kuha. I ja ju spremam kao grah, ali volimo i kao prilog (kao grašak).

  5. #5
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Leca se ne mora namakati.

  6. #6
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Leca se ne mora namakati.
    Tako je. Zelena se kuha malo dulje (možda do sat vremena), smeđu nisam probala, a crvena je začas gotova. Ja je samo skuham s nasjeckanom kapulom i maslinovim uljem i divna mi je. Naravno, može se dodati još povrća po želji - mrkva, cvjetača, korijen od selena, bilo šta.

  7. #7
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    Leća se ne mora namakati, ali ako se stavi nekih 2 sata u vodu, brže se skuha.

    Meni crvena leća nije fina.

  8. #8
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Gdje ju kuppujete?

  9. #9
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    ja obično u nekoj samoposluzi gdje se možeizvagati, a često kupim i pakiranje u kojem osim leće, ima i graha, ričeta, suhog graška i sl. Mislim da češće kupujem tu drugu varijantu, jer djeca to hoće jesti (za razliku od drugih variva)

  10. #10

    Join Date
    May 2007
    Posts
    35

    Default

    Leću nije potrebno namakati, nego kao i većini žitarica "baciti " prvu vodu kao i kod fažola (graha). Leća (smeđa, a crvena u trenu) se jako brzo skuha, cca 20- tak minutica.
    I zato je jako prakticna ako nemate puno vremena, a želite se zdravo hraniti.
    Leću kratko prokuham u vodi i malo soli.(cca 5 minutica)
    Procijedim je. Nasjeckam b.luk i dinstam na ulju, a ako želiš da bude jelo što probavljivije luk dinstam na malo vode sa soli. Kad omeksa luk, dodam leću, mrkvu, krumpirica (ili umjesto njega pred kraj dodam njokiće;brasno,jaja,sol,persin,voda) i naravno ulijem vodu u kojoj se sve to kuha.
    I nek prasica malo umoci nogicu. Ukusnije je ako se stavi u lonac nesto suhomesnatog (suhi svinjski vrat,kare....sto se voli),.Kad sve ubacim u lonac krcka se 20-30, a dotle procitam novine i pijuckam kavicu

  11. #11

    Join Date
    May 2007
    Posts
    35

    Default

    I neizostavni sastojak.Kad je jelo skuhano, dodam par jušnih žlica maslinovog ulja. I to je onda to.U slast!

  12. #12
    modesty71's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb, kvatrić
    Posts
    481

    Default

    Uuuu, meni je leća zakon! Brzo je gotova, a dijete ju voli

    Najčešće ju kuham ko grah, naravno kraće. POnekad ju skuham samu s lukom i kožicom od špeka (meni dovoljno da malo poprimi taj miris suhog mesa) i onda na salatu s lukom i bučinim uljem. Mljac.

    Nedavno sam otkirla da su jako slični leći i oni minijaturni grahići (ne znam kak se zovu) - tamno zelena zrnca manja od graška. Isto je kuhano taj čas.

  13. #13
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Mom izbirljivcu se svidjela žuto-narančasta kašica sa crvenom lećom, bundevom, prosom(ili prosenim pahuljicama) i malo maslinovog ulja. Kuhala sam je oko 45 min.

  14. #14
    mali karlo's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,463

    Default

    mi svi leću obožavamo i jedemo je barem jednom na tjedan. ja kuham ovako; na hladnu vodu stavim nasjeckanu mrkvu, luk, krumpir, leću, malo maslinovog uljka, peršinai to kuham oko 20min tada stavim malo pasirane rajčice i dodam kobasice li neko suho meso i kuham još 20min

  15. #15
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    ma, cure, super ste!

  16. #16
    dorotea24's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    2,775

    Default

    Znači leća se kuha 20 ili 40 minuta?

  17. #17
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja lecu kupujem u bio&bio zato jer je njihova leca uvijek cista (nekad se u drugim pakiranjima zna naci kamencic i sl, ili cak bude zizaka a na leci ih je tesko skuziti )

    kupujem uvijek zelenu, rjedje smedju jer je ivaru gorka
    narancastu niti ne zovem lecom, ne volim je, premekana je i nema bas neki okus

    uvijek kod kuhanja dodam komad kombu alge i nikad, ali nikad u lecu ne stavljam nista mesno, to mi tako ne pase
    obilato zalijem maslinovim uljem kad je vec u tanjuru

  18. #18

    Join Date
    May 2006
    Posts
    76

    Default

    ja spremam kao koris ali bez suhog mesa ,njega ostavljam za fažol.
    moja djeca obožavaju leću.

  19. #19

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Šibenik
    Posts
    146

    Default

    Nikad ju ne namačem. Skuham s mrkvom, kaoula, sol...slično kao juha i ponekad stavim suho meso.

  20. #20
    kasiopeja's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    860

    Default

    a ona leća iz konzerve, kako to ide?

  21. #21
    Loryblue's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    napokon sam se vratila doma
    Posts
    2,930

    Default

    ja leću ne namaćem.
    bijeli luk i petrusimul nasjeckam na sitno i prvo malo to (par minuta) zažutim na ulju uz kožicu suhog mesa. onda na to (na suho) dodam leću. i dinstam. pošto ja sva jela radim odokativno, otprilike ocijenim kad ću dodat vodu. onda pustim da se leća neko vrime kuha. a stavim i buncek ili nogice ili suve svinjeske uhice.u to kasnije dodam krumpir nasjeckan na kvadratiće. i naribanu mrkvu.
    naravno uz sol i papar, te vegetu.
    i mljac, svi obožavamo leću.

    isto radim i fažiola, samo umjesto krumpira stavim manistru (šupjote).

  22. #22
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by kasiopeja
    a ona leća iz konzerve, kako to ide?
    isto kao i suha, samo što je već napola kuhana, malo hrska pod zubima.

    ali, imate na receptima cijeli topic o leći, pa ideje tamo prebacite.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •