Zanima me kako propremiti varivo od leće.
Gdje kupiti?
Ja to nisam nikad pravila, a vidjela sam da ju u vrtiću često na meniju- moje dijete ne zna ni što je to (mama kriva).
Mlađa ima 13 mj. Smije i ona?
Zanima me kako propremiti varivo od leće.
Gdje kupiti?
Ja to nisam nikad pravila, a vidjela sam da ju u vrtiću često na meniju- moje dijete ne zna ni što je to (mama kriva).
Mlađa ima 13 mj. Smije i ona?
ja kuham kao grah.
leća se isto može namoćiti prije kuhanja, onda se skuha. A varivo radim kao grah.
Ja ju ostavim preko noći. Ali može i kraće pa se malo duže kuha. I ja ju spremam kao grah, ali volimo i kao prilog (kao grašak).
Tako je. Zelena se kuha malo dulje (možda do sat vremena), smeđu nisam probala, a crvena je začas gotova. Ja je samo skuham s nasjeckanom kapulom i maslinovim uljem i divna mi je. Naravno, može se dodati još povrća po želji - mrkva, cvjetača, korijen od selena, bilo šta.Originally Posted by marta
Leća se ne mora namakati, ali ako se stavi nekih 2 sata u vodu, brže se skuha.
Meni crvena leća nije fina.
ja obično u nekoj samoposluzi gdje se možeizvagati, a često kupim i pakiranje u kojem osim leće, ima i graha, ričeta, suhog graška i sl. Mislim da češće kupujem tu drugu varijantu, jer djeca to hoće jesti (za razliku od drugih variva)
Leću nije potrebno namakati, nego kao i većini žitarica "baciti " prvu vodu kao i kod fažola (graha). Leća (smeđa, a crvena u trenu) se jako brzo skuha, cca 20- tak minutica.
I zato je jako prakticna ako nemate puno vremena, a želite se zdravo hraniti.
Leću kratko prokuham u vodi i malo soli.(cca 5 minutica)
Procijedim je. Nasjeckam b.luk i dinstam na ulju, a ako želiš da bude jelo što probavljivije luk dinstam na malo vode sa soli. Kad omeksa luk, dodam leću, mrkvu, krumpirica (ili umjesto njega pred kraj dodam njokiće;brasno,jaja,sol,persin,voda) i naravno ulijem vodu u kojoj se sve to kuha.
I nek prasicamalo umoci nogicu.
Ukusnije je ako se stavi u lonac nesto suhomesnatog (suhi svinjski vrat,kare....sto se voli),.Kad sve ubacim u lonac krcka se 20-30, a dotle procitam novine i pijuckam kavicu
![]()
I neizostavni sastojak.Kad je jelo skuhano, dodam par jušnih žlica maslinovog ulja. I to je onda to.U slast!![]()
Uuuu, meni je leća zakon! Brzo je gotova, a dijete ju voli![]()
Najčešće ju kuham ko grah, naravno kraće. POnekad ju skuham samu s lukom i kožicom od špeka (meni dovoljno da malo poprimi taj miris suhog mesa) i onda na salatu s lukom i bučinim uljem. Mljac.
Nedavno sam otkirla da su jako slični leći i oni minijaturni grahići (ne znam kak se zovu) - tamno zelena zrnca manja od graška. Isto je kuhano taj čas.
Mom izbirljivcu se svidjela žuto-narančasta kašica sa crvenom lećom, bundevom, prosom(ili prosenim pahuljicama) i malo maslinovog ulja. Kuhala sam je oko 45 min.
mi svi leću obožavamo i jedemo je barem jednom na tjedan. ja kuham ovako; na hladnu vodu stavim nasjeckanu mrkvu, luk, krumpir, leću, malo maslinovog uljka, peršinai to kuham oko 20min tada stavim malo pasirane rajčice i dodam kobasice li neko suho meso i kuham još 20min
ja lecu kupujem u bio&bio zato jer je njihova leca uvijek cista (nekad se u drugim pakiranjima zna naci kamencic i sl, ili cak bude zizaka a na leci ih je tesko skuziti )
kupujem uvijek zelenu, rjedje smedju jer je ivaru gorka
narancastu niti ne zovem lecom, ne volim je, premekana je i nema bas neki okus
uvijek kod kuhanja dodam komad kombu alge i nikad, ali nikad u lecu ne stavljam nista mesno, to mi tako ne pase
obilato zalijem maslinovim uljem kad je vec u tanjuru
ja spremam kao koris ali bez suhog mesa ,njega ostavljam za fažol.
moja djeca obožavaju leću.
Nikad ju ne namačem. Skuham s mrkvom, kaoula, sol...slično kao juha i ponekad stavim suho meso.
ja leću ne namaćem.
bijeli luk i petrusimul nasjeckam na sitno i prvo malo to (par minuta) zažutim na ulju uz kožicu suhog mesa. onda na to (na suho) dodam leću. i dinstam. pošto ja sva jela radim odokativno, otprilike ocijenim kad ću dodat vodu. onda pustim da se leća neko vrime kuha. a stavim i buncek ili nogice ili suve svinjeske uhice.u to kasnije dodam krumpir nasjeckan na kvadratiće. i naribanu mrkvu.
naravno uz sol i papar, te vegetu.
i mljac, svi obožavamo leću.
isto radim i fažiola, samo umjesto krumpira stavim manistru (šupjote).
isto kao i suha, samo što je već napola kuhana, malo hrska pod zubima.Originally Posted by kasiopeja
ali, imate na receptima cijeli topic o leći, pa ideje tamo prebacite.