danas kuham zelenu pastu s gljivama, sunkicom, origanom, sve obilato preliveno vrhnjem za kuhanje.
nego, ima li netko isproban, jedostavan, odlican recept za krokete?
danas kuham zelenu pastu s gljivama, sunkicom, origanom, sve obilato preliveno vrhnjem za kuhanje.
nego, ima li netko isproban, jedostavan, odlican recept za krokete?
Kakve krokete?
Ja sam pravila sa ribom, povrcem i krompirom. Ali ti mozda mislis na nekakve druge.
Krokete, kao krokete?
Tijesto, misliš?
Pa, obično tijesto kao za knedle, maaalo čvršće i onda ga valjaš u kobasicu i režeš komadiće. Poslije kuhaš ili pržiš u ulju, ovisno hoćeš li njoke ili krokete.
nema ti kod mene "obicno tijesto". jednom sam probala, navodno isproban recept, nejestivo totalno...apricot prvotno napisa
![]()
tijesta mi inace ne leze, knedle su mi jednom ispale ubojite, pa molim sve streberski... koliko brasna, prstohvat soli, mozda koje jajce...
jel netko probao kupiti gotove njoke i onda njih isprziti... ovo mi je cini kao jako dobra ideja! 8)
Zar se kroketi ne prave nesto od krompira, pa od njega pravi smjesa pa se przi :?
Uzmi Ledo njoke i isprži - najbrže i najjednostavnije.
I ne može neuspjeti. (ali, neeee znaš ti Sandru)![]()
Sandra, ako pod KROKETI mislis na ono sto ja zovem valjuske, onda se tijesto pravi od skuhanog krompira koji se izgnjeci kao za pire, pustis da se ohladi, umijesas samo malo brasna, jedno jaje (na recimo 4 veca krompira), malo praska za pecivo. tijesto treba da bude takvo da se ova smjesa moze razvaljati u valjke koje rezes na komade od 5-6 cm duzine, a da se ne lijepi previse. przi se u dubokom (ili relativno dubokom) ulju. u smjesu mozes dodati i nekog sira, npr. travnickog.
eh, dugujem izvjestaj o lignjama - bile su super! kupila sam ociscene, przila ih na sasvim malo maslinovog ulja i bile su jako mekane, divne. zato sam napravila promasaj sa krompir salatom, luk mi je jako tesko pao na zeludac, pa je ukupni dojam bio nesto losiji. iduci put kupujem blitvu (ako je mognem naci na ovim minusima).
uglavnom, hvala cure na savjetima![]()
wewa, probat cu ovaj tvoj recept.
rekla bih jos nesto, ali ne smijemo skretati s teme...![]()
![]()
vidjeces da je super, samo je klucna stvar da kropmir ne bude vruc kad ga budes razvaljala, jer ce onda valjuske popiti puno ulja tokom przenja
a na ovaj fazon moze pripremiti valjuske od ostataka pirea
p.s. sta si htjela reci, smao sapni![]()
bih ja, al' nema veze s kroketima, pa me strah "sefice"...wewa prvotno napisa
![]()
idem tlacit kolege na poslu. pozdravcic![]()
Eh i ja te krokete poznajem, samo me jos interesuje jel se prije stavljanja u tavu uvaljaju jos u prezlu ili ne??
Možeš i ne moraš.
Ako hoćeš ćelave, onda nemoj.
jos jedan detalj - kad gnjecim krompir, jel dodam mlijeko i puter kao za krompir-pire ili ne??? Ili moze, a ne mora??
ja nikad ne uvaljam valjuske ni u sta, ionako budu bar malo brasnjave...
ne, nemoj dodavati ni mlijeko ni puter, od toga budu masni, jedino ako ti bas ostane pirea onda mozes improvizovati, inace ne.
Cool, mislim da cu veceras to praviti za rucak... imam puno domaceg krompira za iskoristi, plus imam oslica... A sad cu da se prebacim na "sta kuhate danas" sa drugim pitanjem, jer se ovdje koketi zavrsavaju.
sto je cudno u ovoj recenici? :?mayah79 prvotno napisa
To što su nama, koji dolazimo kući iza 5, ručkovi, zapravo, večere.
A tebi![]()
dakle, zasto ti mene danas ne volis?apricot prvotno napisa
a ja se uporno hvalim kako ne veceram :D
samo sto nikad ne kazem da rucam izmedju 6 i 7...
Ja tebe volim, ali mi je jasno da je tebi ručak - ručak. Jer ga jedeš oko 4. A meni je ručak - večera - jer je jedem iza 6. To nema veze s ljubavlju već sa satnicom.
Pa nisi ti kriva! Tek toliko da dobiješ![]()
nije da brojim, ali ovo je treci belj koji sam dobila na ovom topicu.apricot prvotno napisa
tuzit cu te anchie 70 i nesto
Ja samo znam da se kroketi rade od krumpirovog tijesta, isto ko i valjušci, samo što se prže u ulju. E sad, ćelavi il uvaljani, ko kako hoće. Obično su uvaljani u prezle.
I meni je moja baka rekla kad se mijesi tijesto da krumpir mora biti još vruć.
Ja protisnem krumpir kroz gnječilicu (još vruć), dodam brašna, jaje, malo margarina, malo soli, i uvaljam tijesto.
Ili kupim gotove krokete (Ledo) i bacim u fritezu.![]()
Ovo drugo je češće!!!![]()
hmmm... dakle, da zakljucimo... moram paziti da krompir....
ali....wewa prvotno napisa
hvala, djevojke, puno ste mi pomogleMatilda prvotno napisa
![]()
o kroketima vise necu razmisljati 8)
Upravo tako apricot... radim do 5, dok dodjem kuci vec je oko pola 6, 15 do 6, onda dok sta napravim, dok ovo dok ono, eto ti ga 8. Rucam dakle oko 8, 8.30, a cesce oko 10. Ali ne, ja ne veceram!![]()
Sandraf, mislim da ti je nakon ovih "savjeta" najbolje da odeš u dućan po gotove Ledo krokete!!!![]()
![]()
![]()
Evo, sjedim i smijem se, ne mogu doć do zraka od smijanja,.......![]()
![]()
![]()
djevojcice, nije to smijesno. znate li vi poslovicu: tko pita ne skita?
e, bome, ja sam s kroketima totalno zalutala...![]()
Matilda, kad se odlucim svoje ukucane iznenaditi finim kroketima, bit ce onako kako si predlozila...![]()
Ja bih samo isto podržala vrući krumpir za krokete (naime, i ja tak radim i bude super)![]()
![]()
![]()
ok, moze onda na glasanje... pa koga ima vise za vruci - bit ce vruci krompir jednog dana...MalaSirena prvotno napisa
AKO se odlucim uopce sama umijestiti krokete...![]()
wewa, nemoj se ljutiti ali mala sirena je prof.dr.mr.pr.itd dohrane i kuhanja pa cemo se odluciti za vruci krompir![]()
![]()
![]()
E, žene, žene, dovele ste me u nebulozu s hladnim krumpirima!
Pretresla sam svoju bilježnicu s receptima (prava je, ima mrlje od kuhanja i brašna od Božića), nazvala ja i svoju baku, a pazi sad,
ona ima svoj recept kojeg je naslijedila od svoje mame (dakle, moje prabake), koja je bila pol Austrijanka pol Čehinja, pa gdje ćeš boljih knedlička neg tamo!
Moja baka kaže: VRUĆI krumpir protisnuti i dodati ostale sastojke.
ZAŠTO?
Zato jer dok je krumpir vruć, lakše se stope ostali sastojci s krumpirom i dobije se fino mekano tijesto.
Kad je krumpir hladan, nastaju grudice i puno je teže zamijesiti tijesto.
Kad ga umijesiš, pusti ga da stoji pa će se ohladiti i nećepokupiti ulje.
Uh, prava doktorska disertacija!![]()
Pa nije li to wewa rekla in a first place :?
Kad ja ne ohladim krumpir kako treba to je tak mljackavo da se ne da jesti :?
Obavezno ga ohladim, dodam jaje i brasno. Zamijesim loptu i tu loptu rezem na manje loptice 8)
svaku lopticu rezuckam i malo prstima razvaljam da budu veci kroketi (ako mi se da) ili ih jednostavno tako pecem ili kuham (cesce kuham jer pecene ne volimo bas).
Ako imam viska tjesta, razvaljam ga i rezem casom, te przim - dobijem krumpirove pogacice.
Možda staviš premalo brašna?? :?Oriana prvotno napisa
U biti, sad zna i vruća i hladna struja da može na oba načina![]()
![]()
![]()
da znate da sam razmisljala o krompirima na putu doma i dosla sam do sljedeceg zakljucka:MalaSirena prvotno napisa
za krokete treba krompir. nije vazno je li hladan ili vruc. glavno da je jestivo na kraju![]()
hvala svima koji su pridonijeli tome da ja imam o cemu razmisljati dok se probijam kroz rijecku guzvu. ljubim vas sve.
kupila sam gotove njoke. tek toliko, ako nekog zanima.
e bas ste blesave, evo smijem se naglas usred kancelarije![]()
![]()
![]()
moram dodati napomenu: ja ne volim sasvim glatko izgnjecen krompir, zato mi pase da ga pustim da se ohladi. jel sad jasnije?tako pravim i pire, mislim ne hladan, vec krompir gnjecim viljuskom, da ostane grudvica, ako bas moram jesti pire. inace volim hranu koja se mora gristi
bilo kako bilo, bitno je da je SMJESA hladna prije przenja, a od temperature krompira zavisi samo konzistencija smjeseeto, problem rijesen
![]()
Ja sam isto tako shvatila: gniječi se vruć (jer je tako lakše), a onda se smjesa pusti da se ohladi kako ne bi upijala previše ulja.
Eto, sandraf...
Svejedno, meni su i Ledovi fantstični. I ne zaprljam cijelu kuću!
darling, ja sam problem rijesila jos jucer u marketu.wewa prvotno napisa
za 16 kn![]()
8)
ali, hvala tebi, bila si prva s rjesenjem i ja to cijenim![]()
nema na cemu![]()
nego, kakvi su smrznuti? sad moras napraviti uporednu studijudomaci vs Ledo
![]()
nije Ledo. ne volim njihove njoke. ovo su neki istarski, provjereni, ima ih kod nas (Rijeka) u svakom bolje opskrbljenom marketu.wewa prvotno napisa
kad uhvatim vremena (i volje), obecajem da cu napraviti homemade njoke i onda javim usporedni rezultat.
1 kg krumpira kuhanog u kori
1 jaje
1/2 kg brašna
malo soli
bolje je ako je krumpir vruć, ali nije tako loše ni ako se zamijesi kad se ohladi.
8)