Results 1 to 42 of 42

Thread: Kako napraviti krokete?

  1. #1

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    danas kuham zelenu pastu s gljivama, sunkicom, origanom, sve obilato preliveno vrhnjem za kuhanje.

    nego, ima li netko isproban, jedostavan, odlican recept za krokete?

  2. #2

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Kakve krokete?

    Ja sam pravila sa ribom, povrcem i krompirom. Ali ti mozda mislis na nekakve druge.

  3. #3
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Krokete, kao krokete?
    Tijesto, misliš?
    Pa, obično tijesto kao za knedle, maaalo čvršće i onda ga valjaš u kobasicu i režeš komadiće. Poslije kuhaš ili pržiš u ulju, ovisno hoćeš li njoke ili krokete.

  4. #4

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Krokete, kao krokete?
    Tijesto, misliš?
    Pa, obično tijesto kao za knedle, maaalo čvršće i onda ga valjaš u kobasicu i režeš komadiće. Poslije kuhaš ili pržiš u ulju, ovisno hoćeš li njoke ili krokete.
    nema ti kod mene "obicno tijesto". jednom sam probala, navodno isproban recept, nejestivo totalno...

    tijesta mi inace ne leze, knedle su mi jednom ispale ubojite, pa molim sve streberski... koliko brasna, prstohvat soli, mozda koje jajce...

    jel netko probao kupiti gotove njoke i onda njih isprziti... ovo mi je cini kao jako dobra ideja! 8)

  5. #5

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Zar se kroketi ne prave nesto od krompira, pa od njega pravi smjesa pa se przi :?

  6. #6
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Uzmi Ledo njoke i isprži - najbrže i najjednostavnije.
    I ne može neuspjeti. (ali, neeee znaš ti Sandru)

  7. #7
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Sandra, ako pod KROKETI mislis na ono sto ja zovem valjuske, onda se tijesto pravi od skuhanog krompira koji se izgnjeci kao za pire, pustis da se ohladi, umijesas samo malo brasna, jedno jaje (na recimo 4 veca krompira), malo praska za pecivo. tijesto treba da bude takvo da se ova smjesa moze razvaljati u valjke koje rezes na komade od 5-6 cm duzine, a da se ne lijepi previse. przi se u dubokom (ili relativno dubokom) ulju. u smjesu mozes dodati i nekog sira, npr. travnickog.

    eh, dugujem izvjestaj o lignjama - bile su super! kupila sam ociscene, przila ih na sasvim malo maslinovog ulja i bile su jako mekane, divne. zato sam napravila promasaj sa krompir salatom, luk mi je jako tesko pao na zeludac, pa je ukupni dojam bio nesto losiji. iduci put kupujem blitvu (ako je mognem naci na ovim minusima).

    uglavnom, hvala cure na savjetima

  8. #8

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    wewa, probat cu ovaj tvoj recept.

    rekla bih jos nesto, ali ne smijemo skretati s teme...

  9. #9
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    vidjeces da je super, samo je klucna stvar da kropmir ne bude vruc kad ga budes razvaljala, jer ce onda valjuske popiti puno ulja tokom przenja

    a na ovaj fazon moze pripremiti valjuske od ostataka pirea

    p.s. sta si htjela reci, smao sapni

  10. #10

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by wewa
    p.s. sta si htjela reci, smao sapni
    bih ja, al' nema veze s kroketima, pa me strah "sefice"...

    idem tlacit kolege na poslu. pozdravcic

  11. #11

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Eh i ja te krokete poznajem, samo me jos interesuje jel se prije stavljanja u tavu uvaljaju jos u prezlu ili ne??

  12. #12
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Možeš i ne moraš.
    Ako hoćeš ćelave, onda nemoj.

  13. #13

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    jos jedan detalj - kad gnjecim krompir, jel dodam mlijeko i puter kao za krompir-pire ili ne??? Ili moze, a ne mora??

  14. #14
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    ja nikad ne uvaljam valjuske ni u sta, ionako budu bar malo brasnjave...

    ne, nemoj dodavati ni mlijeko ni puter, od toga budu masni, jedino ako ti bas ostane pirea onda mozes improvizovati, inace ne.

  15. #15

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Cool, mislim da cu veceras to praviti za rucak... imam puno domaceg krompira za iskoristi, plus imam oslica... A sad cu da se prebacim na "sta kuhate danas" sa drugim pitanjem, jer se ovdje koketi zavrsavaju.

  16. #16

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by mayah79
    Cool, mislim da cu veceras to praviti za rucak...
    sto je cudno u ovoj recenici? :?

  17. #17
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    To što su nama, koji dolazimo kući iza 5, ručkovi, zapravo, večere.
    A tebi

  18. #18

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    A tebi
    dakle, zasto ti mene danas ne volis?

  19. #19
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    a ja se uporno hvalim kako ne veceram :D
    samo sto nikad ne kazem da rucam izmedju 6 i 7...

  20. #20
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Ja tebe volim, ali mi je jasno da je tebi ručak - ručak. Jer ga jedeš oko 4. A meni je ručak - večera - jer je jedem iza 6. To nema veze s ljubavlju već sa satnicom.
    Pa nisi ti kriva! Tek toliko da dobiješ

  21. #21

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Tek toliko da dobiješ
    nije da brojim, ali ovo je treci belj koji sam dobila na ovom topicu.

    tuzit cu te anchie 70 i nesto

  22. #22
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Ja samo znam da se kroketi rade od krumpirovog tijesta, isto ko i valjušci, samo što se prže u ulju. E sad, ćelavi il uvaljani, ko kako hoće. Obično su uvaljani u prezle.

    I meni je moja baka rekla kad se mijesi tijesto da krumpir mora biti još vruć.
    Ja protisnem krumpir kroz gnječilicu (još vruć), dodam brašna, jaje, malo margarina, malo soli, i uvaljam tijesto.

    Ili kupim gotove krokete (Ledo) i bacim u fritezu.

    Ovo drugo je češće!!!

  23. #23

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    hmmm... dakle, da zakljucimo... moram paziti da krompir....

    Quote Originally Posted by wewa
    ... ne bude vruc kad ga budes razvaljala, jer ce onda valjuske popiti puno ulja tokom przenja
    ali....

    Quote Originally Posted by Matilda
    ... I meni je moja baka rekla kad se mijesi tijesto da krumpir mora biti još vruć.
    hvala, djevojke, puno ste mi pomogle

    o kroketima vise necu razmisljati 8)

  24. #24

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Upravo tako apricot... radim do 5, dok dodjem kuci vec je oko pola 6, 15 do 6, onda dok sta napravim, dok ovo dok ono, eto ti ga 8. Rucam dakle oko 8, 8.30, a cesce oko 10. Ali ne, ja ne veceram!

  25. #25
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Sandraf, mislim da ti je nakon ovih "savjeta" najbolje da odeš u dućan po gotove Ledo krokete!!!

    Evo, sjedim i smijem se, ne mogu doć do zraka od smijanja,.......

  26. #26
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default


  27. #27

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    djevojcice, nije to smijesno. znate li vi poslovicu: tko pita ne skita?

    e, bome, ja sam s kroketima totalno zalutala...

    Matilda, kad se odlucim svoje ukucane iznenaditi finim kroketima, bit ce onako kako si predlozila...

  28. #28
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Ja bih samo isto podržala vrući krumpir za krokete (naime, i ja tak radim i bude super)

  29. #29

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by MalaSirena
    Ja bih samo isto podržala vrući krumpir za krokete (naime, i ja tak radim i bude super)
    ok, moze onda na glasanje... pa koga ima vise za vruci - bit ce vruci krompir jednog dana...

    AKO se odlucim uopce sama umijestiti krokete...

  30. #30

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    wewa, nemoj se ljutiti ali mala sirena je prof.dr.mr.pr.itd dohrane i kuhanja pa cemo se odluciti za vruci krompir

  31. #31
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    E, žene, žene, dovele ste me u nebulozu s hladnim krumpirima!

    Pretresla sam svoju bilježnicu s receptima (prava je, ima mrlje od kuhanja i brašna od Božića), nazvala ja i svoju baku, a pazi sad,


    ona ima svoj recept kojeg je naslijedila od svoje mame (dakle, moje prabake), koja je bila pol Austrijanka pol Čehinja, pa gdje ćeš boljih knedlička neg tamo!

    Moja baka kaže: VRUĆI krumpir protisnuti i dodati ostale sastojke.

    ZAŠTO?

    Zato jer dok je krumpir vruć, lakše se stope ostali sastojci s krumpirom i dobije se fino mekano tijesto.

    Kad je krumpir hladan, nastaju grudice i puno je teže zamijesiti tijesto.

    Kad ga umijesiš, pusti ga da stoji pa će se ohladiti i nećepokupiti ulje.

    Uh, prava doktorska disertacija!

  32. #32

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Pa nije li to wewa rekla in a first place :?

  33. #33

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb, Dubrava
    Posts
    417

    Default

    Kad ja ne ohladim krumpir kako treba to je tak mljackavo da se ne da jesti :?
    Obavezno ga ohladim, dodam jaje i brasno. Zamijesim loptu i tu loptu rezem na manje loptice 8)
    svaku lopticu rezuckam i malo prstima razvaljam da budu veci kroketi (ako mi se da) ili ih jednostavno tako pecem ili kuham (cesce kuham jer pecene ne volimo bas).
    Ako imam viska tjesta, razvaljam ga i rezem casom, te przim - dobijem krumpirove pogacice.

  34. #34
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by Oriana
    Kad ja ne ohladim krumpir kako treba to je tak mljackavo da se ne da jesti :?
    Možda staviš premalo brašna?? :?

    U biti, sad zna i vruća i hladna struja da može na oba načina

  35. #35

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by MalaSirena
    ...U biti, sad zna i vruća i hladna struja da može na oba načina
    da znate da sam razmisljala o krompirima na putu doma i dosla sam do sljedeceg zakljucka:
    za krokete treba krompir. nije vazno je li hladan ili vruc. glavno da je jestivo na kraju

    hvala svima koji su pridonijeli tome da ja imam o cemu razmisljati dok se probijam kroz rijecku guzvu. ljubim vas sve.

    kupila sam gotove njoke. tek toliko, ako nekog zanima.

  36. #36
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    e bas ste blesave, evo smijem se naglas usred kancelarije

    moram dodati napomenu: ja ne volim sasvim glatko izgnjecen krompir, zato mi pase da ga pustim da se ohladi. jel sad jasnije? tako pravim i pire, mislim ne hladan, vec krompir gnjecim viljuskom, da ostane grudvica, ako bas moram jesti pire. inace volim hranu koja se mora gristi

    bilo kako bilo, bitno je da je SMJESA hladna prije przenja, a od temperature krompira zavisi samo konzistencija smjese eto, problem rijesen

  37. #37
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Ja sam isto tako shvatila: gniječi se vruć (jer je tako lakše), a onda se smjesa pusti da se ohladi kako ne bi upijala previše ulja.
    Eto, sandraf...
    Svejedno, meni su i Ledovi fantstični. I ne zaprljam cijelu kuću!

  38. #38

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by wewa
    ... eto, problem rijesen
    darling, ja sam problem rijesila jos jucer u marketu.

    za 16 kn 8)

    ali, hvala tebi, bila si prva s rjesenjem i ja to cijenim

  39. #39
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    nema na cemu
    nego, kakvi su smrznuti? sad moras napraviti uporednu studiju domaci vs Ledo

  40. #40

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by wewa
    nema na cemu
    nego, kakvi su smrznuti? sad moras napraviti uporednu studiju domaci vs Ledo
    nije Ledo. ne volim njihove njoke. ovo su neki istarski, provjereni, ima ih kod nas (Rijeka) u svakom bolje opskrbljenom marketu.

    kad uhvatim vremena (i volje), obecajem da cu napraviti homemade njoke i onda javim usporedni rezultat.

  41. #41
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    doZgovoreno

  42. #42

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zg
    Posts
    744

    Default

    1 kg krumpira kuhanog u kori
    1 jaje
    1/2 kg brašna
    malo soli
    bolje je ako je krumpir vruć, ali nije tako loše ni ako se zamijesi kad se ohladi.
    8)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •