Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Dubrovački list /02.veljace 2005.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Dubrovački list /02.veljace 2005.

Igra zvana škola

"Prenosimo stajaliste jednog roditelja i gimnazijskog profesora:
    Nije mi jasno zasto najprije niste otvorili forum,odnosno trazili sudionike i igri koja se zove skola,pa tek onda krenuli u izmjene!?(na adresu Ministarstva)
    Valjda je to u nasem mentalitetu..Moram priznati da sam pocetkom skolske godine bila uvjerena kako ce ovako produzeno prvo polugodiste znaciti nesto manje stresa pri zakljucivanju ocjena,ali to se nije dogodili.Zasto?
    Zato sto su mnogi moji kolege,vec po inerciji ili zato sto se smatraju profesorima "starog kova",poceli sa silnim pismenima kao da se ocjene moraju zakljuciti do Bozica,a onda su istim tempom nastavili i nakon povratka u skolu.Uostalom,ne znam zasto se svakog ucenika mora ispitati cjelokupno obradjeno gradivou polugodistu?
    Ne daj Boze da mi netko nesto ostane duzan!Tu bih se mogla nadovezati na Pravilnik o ocjenjivanju,kojega se neki profesori uopce ne pridrzavaju......"-rekla je ova majka pitajuci se zasto moramo stalno nesto novo izmisljati.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

i nastavak texta....

"Takodjer je istaknula kako bismo se mozda trebali ugledati na nase susjede Slovence i njihov kalendar rada.
    -Osim toga,oni mogu sa svojim djetetom otici tjedan dana na odmor i u vrijeme nastave,ako se predhodno jave razredniku."

Evo jos jednog stajalista roditelja:-Stovani g. ministre,kako bi i vase Ministarstvo trebalo uciti nasu djecu demokraciji Vi u ocitoj namjeri da poboljsate sustav skolstva cinite gresku kada dozvoljavate da zimski praznici budu u dva dijela da bi se omogucilo malom broju djece da idu na skijanje.Ako uzmemo da oko 200 000 hrvatskih drzavljana ide na skijanje,sto je oko 6% stanovnistva,a od toga broja ako oduzmemo umirovljenike,neozenjene i one bz djece,dolazimo do toga da manjina odlucuje o vecini,sto je "silovanje" demokracije.Oni koji idu na skijanje krajem sijecnja mogu odvojiti jos nesto novca da idu iza nove godine.Ne mozete zaboraviti da postoji mozda isti,ako ne i veci broj djece ,ciji roditelji ne potjecu s podrucja gdje sada zive poradi ratnih i ekonomskih migracija,a do svojih bliznjih ili daljnjih rodjaka moraju prijeci i nekoliko stotina km da bi ih posjetili,a u sistemu zimskih praznika u dva dijela to bas i nije financijski isplativo.Tako ova djeca bivaju uskracena i za skijanje i za posjete.-porucio je ministru Primorcu jedan roditelj....."

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj zanamala prvotno napisa
    i nastavak texta....

Evo jos jednog stajalista roditelja:-Stovani g. ministre,kako bi i vase Ministarstvo trebalo uciti nasu djecu demokraciji Vi u ocitoj namjeri da poboljsate sustav skolstva cinite gresku kada dozvoljavate da zimski praznici budu u dva dijela da bi se omogucilo malom broju djece da idu na skijanje.Ako uzmemo da oko 200 000 hrvatskih drzavljana ide na skijanje,sto je oko 6% stanovnistva,a od toga broja ako oduzmemo umirovljenike,neozenjene i one bz djece,dolazimo do toga da manjina odlucuje o vecini,sto je "silovanje" demokracije.Oni koji idu na skijanje krajem sijecnja mogu odvojiti jos nesto novca da idu iza nove godine.Ne mozete zaboraviti da postoji mozda isti,ako ne i veci broj djece ,ciji roditelji ne potjecu s podrucja gdje sada zive poradi ratnih i ekonomskih migracija,a do svojih bliznjih ili daljnjih rodjaka moraju prijeci i nekoliko stotina km da bi ih posjetili,a u sistemu zimskih praznika u dva dijela to bas i nije financijski isplativo.Tako ova djeca bivaju uskracena i za skijanje i za posjete.-porucio je ministru Primorcu jedan roditelj....."

Da, roditelji većinom ni sami ne znaju što bi htjeli. Jedni bi s djecom na skijanje u jeftinijoj sezoni. Kada im se to ispuni onda se ovi drugi koji bi putovali rodbini u Njemačku bune. Jer prvih je svega 6% u Hrvatskoj. Pitam se koliko ovih drugih s rodbinama u stranim zemljama ima. Možda preko 50%?

Što nisu prenjeli moje mišljenje i mišljenja nekih kolega koji su nakon što je cijela bura prošla izjavili da ovi praznici imaju i nekih prednosti. Npr. da je sve bilo ležernije nego prethodnih godina?

Uostalom, našli su se pljuvati po jedinom ministru koji je jedini dao mogućnost da svi iznesemo svoja mišljenja. Za razliku od svih prijašnjih ministara. Koji su također pretumbavali kalendar ali niti su koga pitali za mišljenje niti su davali mogućnost da se mišljenje bilo gdje iznese.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

"Za razliku od svih prijašnjih ministara. Koji su također pretumbavali kalendar ali niti su koga pitali za mišljenje niti su davali mogućnost da se mišljenje bilo gdje iznese."

jap,za razliku tada nitko nije dizao ovoliku prasinu (mislim iskljucivo na roditelje)...zar nije dovoljan znak da nesto ne pase kad se toliko ljudi nije odusevilo ? (meni su,iskreno,sasvim dovoljni usmeni komentari sa ulice (zargon),jer,nemaju bas svi roditelji,a ni ucenici doma pristup netu,budimo iskreni...

kako od njih onda ocekivati komentar ?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Evo opet...Dubrovacki od 05.veljace 2005.

"Procelnik Slikarskog odjela umjetnicke skole Luke Sorkocevica u Dbk,prof.Davor Lucijanovic smatra da je najbolje polugodiste i praznike vratiti onako kako je bilo i prije.-Puno je bolje zimske praznike poceti pred Bozic i zavrsiti u tjednu nakon Tri Kralja.Mnogi ce reci da su u tom slucaju djeca pred same blagdane u jako stresnom stanju i da intenzivno ucenje i borbe za ocjene stvaraju odredjeni sok.Medjutim,mislim da je bolje nakon zavrsenog polugodista za Bozic osjetiti olaksanje i odmoriti se,a ne kao ove godine,kad je stres za njih tek za Bozic poceo jer su za blagdane morali uciti i pripremati se za kraj polugodista.Treba postojati neki kontinuitet i ne moze skola biti na rate.

Insistiranje na simetriji polugodista je tesko provedivo i u skolskom sustavu se takva krutost ne smije forsirati.Potrebu za postivanjem blagdana tesko je uklopiti u simetricnost polugodista,a prednost treba dati upravo tim vjerskim blagdanima koji su na neki nacin okosnica i tradicijski su ukorijenjeni u nasem narodu."

a kontra tome...

"Ravnatelj Zavoda za skolstvo Vinko Filipovic kaze: Novi kalendar skolske godine nepobitno zadovoljava nuzne pedagoske kriterije.Promjenom se zeljelo izjednaciti trajanje prvog i drugog polugodista.Prema starom kalendaru,prvo polugodiste trajalo je jos krace ako se uzme u obzir uhodavanje na pocetku sk. godine i predbozicni tjedni na kraju polugodista.U tih 11st ili 12st tjedana nije bilo moguce realizirati predvidjeni nastavni program,a istodobno i zadovoljiti zahtjeve Pravilnika o ocjenjivanju./primjecujem li samo ja da se tu nasa djeca nigdje ne spominju kao primaran razlog???????? :? /
    Drugi (djizus drugi!!!!!)pozitivan efekt novog kalendara je da se njime izbjeglo predbozicno stresno razdoblje za ucenike i njihove roditelje,ali i ucitelje i profesore......Filipovic takodjer drzi da ispiti znanja i kontrolne zadace u prvim danima nakon skolskih praznika nisu pedagoski opravdani,ali da se taj problem ne moze rijesiti kalendarom skolske godine,vec drugim mehanizmima /a kojim?/.
    -Smatram da bi u tjednu nakon svakih praznika trebalo izbjegavati testove i kontrolne ispite,cime bi se umanjio stres ucenika.Skolu treba vise humanizirati kako bi pocetak nastave nakon praznika za ucenike bio sto manje stresan ! /i opet,nigdje objasnjenja kojim carobnim potezima su to namislili uciniti?/

Ono sto mene zanima..je,da nakon ovolike buke oko svega ,famozna objasnjenja zasto ideja nije uspjela, svode se na racun profesora koji su protivno pedagoski opravdanim postupcima ,ucenike opetovano podvrgli stresnu ispitivanju ???!!

napominjem da se konacni kalendar za iducu skolsku godinu mora uskladiti i napraviti do mjeseca travnja...ako to vrijedi za iduci,mora postojati i neko pravilo po kojem je donesen i ovaj predhodni...sto ce reci da su svi profesori i nastavnici bili na vrijeme (ili barem trebali biti),upozoreni....kako onda nisu imali dovoljno vremena rasporediti gradivo tako da se ne dogodi to stresno ispitivanje odmah nakon blagdana??????

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj zanamala prvotno napisa
    jap,za razliku tada nitko nije dizao ovoliku prasinu (mislim iskljucivo na roditelje)
    Da, zaboravili ste da su gospodinu Strugaru koji se usudio pojedinim zupanijama skratiti zimske praznike na 2 tjedna roditelji prijetili strajkom pa je pod pritiskom promijenio praznike natrag na 3 tjedna?

Zapravo, stvari se jako brzo zaboravljaju.

Sto se mene tice odlucila sam da cu dalje sutiti po ovoj temi. Osim sto cu dati jos jedan kmentar koji Vas ne ide, zanamala. Komentar ide na nas prigovaracki hrvatski mentalitet (tu ne iskljucujem ni sebe) i unaprijed se ispricavam svima koji tako ne razmisljaju.

Dakle, po meni, praznici uopce nisu bili losi. Jedina im je mana sto su se mogli rastegnuti jos par dana do iza sveta tri kralja jer je onaj dan upao tocno nezgodno, taman djeca dodu u skolu pa opet taj dan praznika.

Bura se digla samo zato jer je ovo ministarstvo dalo mogucnost ljudima da se izjasne pa su ljudi poceli komentirati. Uglavnom negativno jer mi vecinu stvari prihvacamo s negativne strane, bez razmisljanja. Bar na pocetku. Tesko nam se prilagoditi i najmanjim promjenama, prilicno smo ucmali i inertni. Taj negativni stav poceo je jos prije povratka djece u skolu, dakle nije imao nikakve veze s testomanijom koja je poslije uslijedila u nekim skolama i kod nekih profesora. Jednostavno se prigovaralo jer to je nas narodni obicaj. Pa se prigovaranje prenijelo na novine i na televiziju. Pa onda oni koji i nisu prije toga prigovarali naknadno su poceli prigovarati. Kada gruda krene nizbrdo pretvori se nakon nekog vremena u lavinu.

Kod mene nije bilo ni panike ni testomanije. Jednako se radilo nakon Bozica kao i prije Bozica. S obzirom da je polugodiste trajalo 3 tjedna dulje bilo je prilike da se redovnim tempom (a ne pojacanim, kako je trebalo biti ranije za kraceg polugodista) dobije veci broj ocjena i samim time se lakse zakljuce ocjene. Kako ja osim toga ne smatram polugodisnju ocjenu nicim vaznim na sto bih se na kraju godine morala osvrtati pritisak je bio jos i manji.

Opravdanje za jednaku duljinu polugodista postoji i treba ga razmotriti. Uvjerena sam kada bi ovakvi praznici potrajali jos koju godinu svi bi se vrlo lako prilagodili, pa i profesori koji su navalili s testovima. Tada bi doslo do punog izrazaja po cemu je ovaj vremenik koristan i opravdan.

I uvjerena sam kada bi se to uhodalo ako bi opet netko isao vracati na staro (kao sto je sada) da bi se opet digla bura. Tim vise jer ovo ministarstvo JEST pruzilo sansu da se svi subjekti kojih se ovo tice i izjasne! Uvjerena sam da nije pruzilo tu sansu komentara i prigovora bilo bi puno manje.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Tu se apsolutno slazem....Mozda i bi bilo lakse progurati isto da nije krenula anketa..slazete li se...no kazu da na ovaj nacin idemo brze ka razvijenim demokratskim zemljama famozne nam Europe...
    Istina..pa tko voli nek izvoli....a bit ce kako nam gore odluce...na zalost

I nije prigovaranje na zalost naš,a ni naš jedini loš običaj......

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •