koja je optimalna temperatura za grijanje ureda tijekom noci i vikenda?
koja je optimalna temperatura za grijanje ureda tijekom noci i vikenda?
Ja neznam kak je u uredima al mi spustimo na oko 15 stupnjeva preko noci u nasoj kuci. Kad odemo iz kuce, spustimo na izmedu 10 i 15.
Sorry ak sam bezveze uletila posto nemam odgovor na ured.
Mene su naučili 20. Kad se grijanje jako spusti potrošnja je veća da bi se prostor ponovo zagrijao.
Po danu 23.
fala ancice
ali nas dvije smo cijele godine u kratkim rukavima, ok, ti u dubokom snijegu, ja ovdjeali smo van svakog prosjeka
ostali, na koliko ostavljate, koja temp je najisplativija
zao mi grijati izloge, a mojoj kolegici stalno hladno
ne sjecam se za ured, no u stanu preko noci stavim na 18 stupnjeva.
kada nas nema u stanu vise od dva dana ostavim na 16-17
Mi ostavimo na 20 preko vikenda, a u ponedjeljak se cijeli dan smrzavamo jer se ured skroz ohladio. Mislim da puno ovisi o prostoru.
pa na koliko ste stupnjeva onda za radnog vremena ako vam se na 20 rashladi? :shock:
nemoj mi sad unistiti prosjek, ovdje skupljam argumente
![]()
pa znaš da su Hrvati jedan zimogrozan i zimofoban narod![]()
recimo u Engleza se rijetko čuje ona "obuci se, pre'ladićeš se"![]()
ja bi baš kolegici rekla nek se obuče
i ne mogu se ne sjetit ovoljetne akcije, onaj koncert i spotovi protiv globalnog zatopljenja-jedna od preporuka je bila smanjiti u svakom domu grijanje samo za jedan stupanj- i već se puno učinilo.
da je ona golog pupka ne bi ja rijec rekla, ali ona se stvarno smrzava u vunenom dzemperu a ja kuham u kratkim rukavima
zato hocu neki prosjek ili opcu preporuku (moze i ovo protiv globalnog zatopljenja :D )
Ja znam da za daktilografe se prije preporučivala radna temperatura od 18-20, a evo i stručni tekst!
http://web.zpr.fer.hr/ergonomija/200...mikroklima.htm
Možda ne daje direktan odgovor za održavanje temp. preko noći, ali možeš vidjeti koja je radna temperatura, pa smanjiš ispod toga, ali mi se čini da vi držite preko dana više?
moj kolega zimi hoda u kratkim hlačama i t-shirtu: "cold is a state of mind!"mamma Juanita prvotno napisa
![]()
mi noću gasimo, tj. ostavimo tako nisko da se ne uključuje. ja uključim u pola 8 i za nekih pola sata je ugodno toplo.
nekim ljudima je uvijek hladno - cura do mene sjedi u vunenoj dolčeviti a ja cijelu zimu nosim pamučne majice, popodne mi bude vruće ako obučem pulover.
doma, kad je jako hladno ne spuštamo termostat ispod 16 tako da se uključuje i po noći i preko dana kad nas nema.
mislim da smo mi u zadnje vrijeme malo precerali!!
kod nas skoro stalno 23-23,5!!![]()
17 po noći, 20-21 po danu!
16-17 po noci.
po danu je kod sveki namjesten termostat na 22 ali kod nas nikad nije toliko.
cure, vi kaj grijete na 20, kaj vama fakat budu topli radijatori. Mi tek od nedavno imamo etažno plinsko grijanje i još nisam svna 24e skužila, ali ako stavim na 20, radijatori budu skroz hladni.
Stavim na 24,da i još nagovaram MM da tako ostane i po noći. Meni je stalno hladno
pogledaj na bojleru, možda ti je temperatura vode u radijatorima prenisko namještena.
a možda ti radijatori nisu otvoreni do kraja.
mi svaku nedjelju upalimo predvečer na 25![]()
Nas ured je u staroj zgradi u centru. Preko noci i vikenda ostavimo na 20, ali to znaci da se ujutro prvih sat vremena smrzavamo. Po danu stavimo na 25. Ne znam zasto moramo staviti na tako visoku temperaturu. Doma po danu imam na 20-21, a po noci na 18. I stalno nam je toplo. Kao da 20 doma i u uredu nisu ista temperatura.
To znači da je u sobi već 20°C, zato ni ne griju. Tako kaže njegov termostat, koji može imati određena odstupanja, pa ono što je na njemu 22°C može u stvarnosti biti 20°C. Najbolje bi bilo provjeriti ga neovisnim pouzdanim termometrom i onda se tako ponašati prema istom.NanoiBeba prvotno napisa
U našem uredu, na 23, kad se zgrije, za sjediše nakon nekog vremena postane zima. Ja nisam zimogrozna no nakon par sati sjedenja za kompom, dobro ti dođe bar 25.
Pa tako kad nam netko dođe u ured i duže vrijeme radi s nama lagano promrzne.
Vjerovatno to ovisi i o prostoru.
Mi smo u centru grada, na sjevernoj strani.
da skužila sam da to znači da je u sobi valjda 20 C, ali je meni uzasno hladno. I kada po noci bude tih 20 c, radijatori su hladni i ja se smrzavam.
Morati ću kupiti termometar i provjeriti.
Ja sam godinama živjela s grijanjem na toplanu i nasmrzavala se - valjda zato sada grijem na 24. koliko kužim tu na forumu, to je rekord po visini- svi ste neki "toplokrvni"
E ovako je i kod nas u uredu.cure, vi kaj grijete na 20, kaj vama fakat budu topli radijatori. Mi tek od nedavno imamo etažno plinsko grijanje i još nisam svna 24e skužila, ali ako stavim na 20, radijatori budu skroz hladni.
Bolje da ne kažem na koliko nam je grijanje u radno vrijeme (od 25-2osam)
mi smo u staroj zgradi, vidim da se to spominje. Ali neki dan smo se smrzavali kod frendova (ja sam se smrzavala) u novogradnji. Na termostatu je pisalo 23, idem ja pipnut radijatore, a oni skroz hladni.
I baš me briga za račun, konačno mi može biti toplo koliko ja hoću. Jedino se MM buni, njemu je vruće
Mi grijanje u uredu stavljamo na nekih 15-17 stupnjeva po noći, preko dana na 20-tak. Osobno ne volim kad je prevruće jer se sva nekako iznervozim i postane mi slabo, a i ekološki je prihvatljivije ne previše grijati te ne u potpunosti gasiti grijanje preko noći ili vikenda.
Imam fobiju od Nizozemskih temperatura (ipak krv nije voda) pa se mi pogotovo sada volimo grijati. Imamo dosta velik stan s visokim stropovima kojemu treba dosta vremena da se ujutro ugrije pa po noci drzimo grijanje na 20 stupnjeva (inace je jedino kod nas u spavacoj sobi hladno jer nemogu spavati u pretoplom prostoru ...)
AKo stavim termostat na 20, onda se grijanje niti ne uključuje. Kod nas u stanu su tri zone grijanja - kupaonica je najtoplija, a isto tak soba od svekija koja je pored nje. Predsoblje je malo manje toplo (tu je termostat), a i uvijek držim ugašen radijator tu. Naša soba je isto topla makar nikad nije uključen radijator u njoj (ali zna biti topao), dok je u kuhinji-blagovaonici-dnevnom boravku uvijek hladnije jer ima skoro cijeli zid u staklu + prozor ogroman + što kroz drvenariju jako propuhuje + što je mali radijator (pregrađivanje je dovelo do toga da je mali radijator u većem prostoru, a veći u manjoj sobi).
Ako stavim termostat na 25 i više, onda se kuh,-blag.-dn.bor. uspiju zagrijati do 20 stupnjeva.
Možda bi bilo bolje da se stavi termometar u sobu i izmjeri stvarna temperatura bez obzira na termostat i na taj način bi ste mogle odrediti na koliko treba staviti termostat - pa makar to bilo i na 30, ako je u sobi 20....
Misli se na temperaturu u prostoru, a ne kako termostat odredi.
Urede preko noci ne grijemo. Ujutro palimo. Ja na 22, decki zakure na 24-25 i onda spuste na 22 kad se ugrije.
Kod kuce drzim klimu na 20.
Aki ne preko noci. Spavamo u 11-12 stupnjeva.Kod kuce drzim klimu na 20.![]()
Hm! Trenutno sam na rodiljnom i ne razmišljam baš o temperaturi u uredu :D
Šala-mala! Dakle, doma preko noći pa tako između 18-20 stupnjeva! Vjerojano nekome JAKO toplo, ali ja tako volim baš kao i MM. A i klinci su još mali i stalno se otkrivaju po noći a nemam baš neke zimske vreće za spavanje!