Iz naslova je vidljivo da moja ne sprema!Mlađa još ne kuži, njoj je fora ubaciti kocku-dvije u kutiju, ali starija bi zaista već to mogla raditi. U vrtiću naravno sprema.
Kako je kod vas i što kad ne slože- ostavite krš ili vi spremate?
Iz naslova je vidljivo da moja ne sprema!Mlađa još ne kuži, njoj je fora ubaciti kocku-dvije u kutiju, ali starija bi zaista već to mogla raditi. U vrtiću naravno sprema.
Kako je kod vas i što kad ne slože- ostavite krš ili vi spremate?
he he anci ista stvar je i kod mene. Dora u vrtiću uredno spremi igračke jer mora, a doma nam se dnevna soba zove Hirosima. Neki put pospremi ako ja spremam s njom, a zadnjih tjedan dana pospremi i sama ne znam samo do kad će ju to držati!!![]()
Mogu onda čekati tu fazu! Vidim da su nam "bebači" jednako stari- i veliki i mali!
Moja I. isto tako.Koji put nece i nece.Ne pali ni ona:jadna mama mora sama,ko ce joj pomoci?A,ponekad je glavna,a mama vice:ma,bravo,kako si ti vec velika curica...Poznat scenarij?
sprema igračke, već godinu dana. ali točno se zna gdje koja igračka stoji: barbike u jednoj kutiji, životinje u drugoj, kostimi za prerušavanje u ladici. igračke pospremi za čas, jer joj je i interesantno to razvrstavati. napominjem da nije pospremala igračke dok ih nismo tako razvrstali.
Super, hvala na ideji! Moram kupiti još bar 3 kutije!
Nama ni kutije ne pomažu. Ni molbe, ni zajedničko spremanje, ni prijetnje tipa: vilenjaci će javiti djedu Mrazu da ne spremaš,... jučer sam pukla, nakon deset molbi sam uzela metlicu i lopaticu i pomele sve sitne igračke u "smeće".Nisam ih, naravno, bacila, ali... Nakon tog su, nakon slijedeće igre, odmah pospremili. Vidjet ćemo što će biti danas. Obično se igraju neko vrijeme, onda bi crtić, onda ja kažem idemo pospremiti pa ćemo crtić, onda su preumorni za spremanje
, onda se natežemo, i tako u nedogled. Više ne znam šta da radim. :/
Ja isto pokušavam s raznim kutijama tj. razvrstavanja, većinom hoće skupljati i to prije spavanja s tim da odugovlači odlazak na spavanje.
A u vrtiću no problem.
Kod nas svaka igračka ima svoje mjesto ili na polici ili u jednoj od kutija.
F već godinu dana sprema svoje igračke kako u vrtiću tako i doma.
Kod nas je upalila priča da svaka igračka ima svoje mjesto za spavanje dok se s njom ne igra
i ako nije na mjestu slijedeći put se ne može s njom igrati jer je igračka pospana od traženja svoje kutije.
A od kada je mama jednom upotrijebila vrečicu za igračkesad ih iitekako sprema i više ne trga.
Kako se najviše voli igrati sa autićima i garažama razljutilo me što ih je tako rastavljao i namjerno trgao da ih se više nije dalo sastaviti.
Nakon brojnih upozorenja i razgovora ipak nam je sad i šmizla na podu, bilo me je strah tih sitnih dijelova da kaj ona ne proguta i lijepo sam pred njim uzela vrečicu i potrpala sve potrgano i pred njim u smeće.
Plakao je užasno i srce mi se stezalo ali to je bio jedini način da ne trga više jer ne mogu šmizlu ne staviti na pod da ne puže zbog njegovih namjerno potrganih dijelova. Možda malo okrutno ali urodilo je plodom.
I j imam mlađe dijete, sve još uvijek gura u u sta. Sitne igračke i figurice su visoko na polici pa Lana traži kad joj što treba i igra se s tim na velikom stolu.
Mene više zanima kako je nagovoriti da spremanje igračaka postane nešto normalno, svakodnevno...A opet, s druge strane, ni meni se nekad neda spremit suđe ili veš istu večer pa si ostavim za poslije![]()
Ja se bas pitam - kolko je to nuzno?
Mislim, MM i ja oko toga imamo oprecna stajalista - on cak i pod cijenu da je mali preumoran trazi da pospremi igracke, ja popustim, i nije mi zapravo to tolko bitno (osim ako ih namjerno ne razbacuje okolo i sl. situacije razlicite od svakodnevnih)
po raspoloženju![]()
nekad nema šanse da ih pospremi(u tom slučaju ga ni netjeram)
nekad to uradi čim mu kažem,
a nekad isortira polomljene igračke koje su za bacit i to SAM!!!
:shock:
Kod mene kao kod WM, osim što nema šanse da on nešto sortira za bacit (sjećate se onog topika o kramarima?)![]()
Ja se sa svojima više puta natežem oko pospremanjawhite_musk prvotno napisa
, a kad mi dosadi stavim sve u vreću za smeće pa tek onda reagiraju...
Ne znam meni spremanje ide pod nekaj normalnog.
Mi smo u malom stanu i kad bi sve F ostavljao razbacano ne znam di bi hodali![]()
Ja inče bolje funkcioniram u apoteci nego u kreativnom neredu![]()
ja zazirem od prijetnje bacanjem u kantu za smeće,jer sam i sama ,kao mala, bila traumatizirana takvim prijetnjama.magda prvotno napisa
Pa nekad zamislim,šta bi bilo kad bi MM meni rekao, da ako odmah ne operem suđe, d aće mi ga bacit u smeće,ili knjige sa radnog stola(vječito u kreativnom neredu) i onda bacim ovaj pogledna Isaove igračke
Uglavnom sprema samoinicijativno, ali ovisi i o raspoloženju, umoru i ostalom.
Navečer ne inzistiram na spremanju, ako je umoran ili nervozan, da ne bih pogoršavala atmosferu.
Prije nego je braco poceo puzati ponekad bi pokupio ponekad ne.Od kad braco puze divota jedna.Nista na podu,kupi i jako se brine za igracke,a sve pod krinkom da se braco ne bi ozlijedio.To mi je veliko olaksanje,jer kad pomislim da bi za dvojicom morala kupiti 8) .Inace stariji je 3 i po godine,a mladi 9 mjeseci.Nema sanse da pocne jesti,da izide van ili da ode spavati ako su igracke nepokupljene.
Tebaš vidjeti njihovu sobu- ta soba je tzv.igraonica (spavaju s nama) i u njoj su samo igračke i kad nisu pospremljene, nemaš gdje stati i mala kad padne, obično padne na neku lego kocku, tavicu i potipa se sva!Mony prvotno napisa
Kao što sam već rekla, nisam ja rigorozna po tom pitanju, nikad nisam nešto bacila u smeće ako nije pospremljeno i sl. Ne volim se time ni prijetiti (a MM da!).
Ja bih samo VOLJELA da ona to sprema!
Postavila sam ovo pitanje jer me zanima kako je s drugom djecom, a vidim svi smo na nekoj istoj valnoj duljini.![]()
nama je pospremanje igračaka postalo dio dnevne rutine. kako pere zube prije spavanja, pere ruke prije jela, tak i s igračkama. to je tak i nema rasprave. 8) čišćenje je nužni dio svakodnevnog života i želim da to usvoji.
pospremanju se naučio u vrtiću, kamo je krenuo u rujnu ove godine. (prije sam sve ja radila mjesto njega jer mu se nije dalo ili nije znao...) posprema znači neka dva tri mjeseca redovito, al to je stvarno svakodnevno bez iznimke. i nema tu prijetnji, plača, svađe. oko 6, 7 ih obojicu okupam, presvučem u piđame, povečeraju, i onda idemo u sobicu i sve lijepo pospremimo. imamo dvije kutije za igračke, u veću idu velike igračke stila lopte, kamioni, dječji radio, vlakići, kutije legića, a u malu sitne stvari - bebine zvečke, male lutkice, alati... na policu ispred prozora parkira autiće, a knjige na policu za knjige. u ormarić ide crtaći pribor i gotovi radovi. sve na svoje mjesto. jako pazi na malog brata koji sve stavlja u usta, pa takve aktivnosti bavi na svom radnom stoliću (legići, slagalice, bojanje bojanki,...)
važno je naglasiti da Janko SAM posprema, ja iznosim prljavi veš, pometem, pobrišem prašinu, operem prozor, presvučem krevet ak treba, složim robicu, a njemu pokazujem ako je gdje šta zaboravio. uvijek se divimo kak nam je sad lijepo čisto i kak se nitko ne bude popiknuo na igračke (ako mu se bude po noći pišalo, il ak bude išao k nama u sobu, whatever). kroz dan se ne sekiram oko nereda, ali inzistiram da igračke ostaju u dječjoj sobi gdje im je i mjesto. ajde ove velike kamione i aute može voziti okolo, ali poludim kad skupljam loptice u kupaoni iza veš mašine, motoriće kraj ormarića za cipele, slagalice ispod kauča... tak su nam oduvijek nestajale igračke, a sad znamo točnu lokaciju uvijek bez greške.
jednom na mjesec dva zajedno odvojimo potrgane igračke, promijenimo baterije gdje treba, objasnim zašto neke stvari bacamo i nema suza. mislim da obzirom na njegove godine sasvim dobro pazi na igračke, ne trga ih namjerno, ali Bože moj, desi se da se nešto potrga...
Mi igračke spremamo prije spavanja ili prije izlaska napolje ako već idemo negdje.
Ako nije raspoložen, ponudim da mu pomognem i to u najvećem broju slučajeva upali.
Imamo kutiju za autiće, imamo mali ceker za kockice,
slikovnice, bojanke i bojice idu u ladicu, uglavnom, sve ima svoje mjesto.
Prije sam sama spremala. Bilo mi je lakše, pospremim ne nerviram se.... ali smo promijenili pravila kad je to uzelo negativnog maha.
Sada, ne mogu dobiti nove igračke dok ne pospreme one sa kojima su se igrale. Po principu, tko će prvi....
Nekad, priprijetim da će Nu nu doći i pokupiti igračke pa ih neće biti. (nekad je palilo).
Sve ih drži u fazama. Sada nam je dobra faza pa žele i svoje tanjure spremiti nakon jela. :shock:
Zapravo, ne znam šta im je u zadnje vrijeme. Čak hoće sa mnom i robicu slagati.![]()
Mislim da me male bandošice već kupuju za Božićne poklone.
![]()
![]()
Tebaš vidjeti njihovu sobu- ta soba je tzv.igraonica (spavaju s nama) i u njoj su samo igračke i kad nisu pospremljene, nemaš gdje stati i mala kad padne, obično padne na neku lego kocku, tavicu i potipa se sva!
Kao što sam već rekla, nisam ja rigorozna po tom pitanju, nikad nisam nešto bacila u smeće ako nije pospremljeno i sl. Ne volim se time ni prijetiti (a MM da!).
Ja bih samo VOLJELA da ona to sprema!
Postavila sam ovo pitanje jer me zanima kako je s drugom djecom, a vidim svi smo na nekoj istoj valnoj duljini.[/quote]
Anci kod mene isto nevjerovatno jeli si ti moj ili ja tvoj klon ili su to naša dječica koja su isto stara????
Mi smo jedno vrijeme imali foru trpanja u vreću od smeća i to je išlo u kaznu, i funkcioniralo je pogotovo kad je bila prijetnja da će joj najdraži slonić u kaznu,. A poslije sam si mislila čovječe pa ja ostavljam robu iza sebe, i suđe i sve pa me nitko ne špota. Uglavno sad smo se dogovorile da skupa spremamo!
Jazz![]()
Dorina mama, ne mogu vjerovati! I moja kćer ima najdražu igračku-slonića!!!
A ovo s vešom- u potpunosti se slažem, da mi samo sad pogledaš košaru!!!![]()
Počela sam prošli tjedan raditi i još nisam dokučila sistem kako ću sve stići!!!
MM i ja "ukazujemo" jedno drugom na greške tipa "joj tata gdje si ostavio cipele" i onda tata spremi.
Onda one gledaju pa i one "ukazuju" "joj seka gdje si ostavila medeka"... pa onda seka spremi :D
Inače igračaka imaju previše.
Kod nas isto kao kod kraljice.
Ne odustajem od spremanja igaračaka čak ni kad su umorni jer mi ne pada na pamet da skupljam za njima a još ih moram spremiti na spavanje, uspavati, 10000 puta ući u sobu jer su žedni/ne mogu zaspati/hoće priču/moram pritvoriti prozor..., a još me čeka spremanje kuhinje, odjeće, kupaonice nakon pranja, a naravno da volim i večerati. E pa kad bih ja spremala igračke a dvoje djece da mi jašu po leđima jer žele crtić/novu igračku/daj sad nam pričaj priču/daj sad bi još nešto jeli... i nitko me ne pita da li sam ja umorna i da li mi je dosta svega![]()
Dok se igraju dozvoljavam da izvuku sve slagalice, ali ako žele još i kockice/lutkice/bojice onda se sve slagalice spremaju i vade se kockice/lutkice/bojice. Igrati se mogu po čitavom stanu, ali se onda navečer i obiđe čitav stan i sve se igračke pokupe i odnesu u kutije. Naravno da ova metoda funkcionira jer uvijek budno pratim koliko su umorni da na vrijeme krenemo sa spremanjem.
Uglavnom posprema. Zapravo kad mu dođe ekipa i kad nastane preveliki nered onda mu ja pomognem (ili ja sama ako želim biti brza :/ jer on kako koju igračku uzme tako se s njom malo i poigra). Imamo dobro razrađen plan oko spremanja igračaka i dovoljno mjesta tako da zapravo sa pospremanjem nikad nismo imali problema. Sve igračke su sortirane po kutijama (to cu deseci kutija), u špajzi na policama su neke od tih kutija poslagane pa onda on traži kad se želi s njima igrati( npr. play doh sa svim onim priborom za modeliranje(jedna od njegovih omiljenih zabava a najzeznutija ako je van kontrole), sve vrste slagalica, autići koji se sastavljaju sa posebnim alatom, željeznica, garaže za aute i dr.
One igračke koje stalno koristi a to je kutija velikih legića (još uvijek se ponekad igra s njima), kutija malih legića,kutije sa bioniclima i kutija sa stotinama malih autića su mu stalno oko njega a to je lako pospremiti jer nema puno vrsta. Sve ostalo, stotine bezpotrebnih raznih igračkica također držim na policama i dam mu ih u kutiji kad zatraži. Zaključak, u svakoj fazi dijete ima samo par stvari sa kojim se igra, sve druge mu uglavnom smetaju odnosno koristi ih rijetko pa ih je bolje staviti sa strane. Evo, nadam se da će moj isprobani sistem nekome koristiti :D .
NE, ne posprema, tj. posprema kad ju tjeram, a ja na tome baš inzistiram.
Onda zove mene da joj pomognem, pa me pušta da ja spremam a ona gleda, ili točno važe koja je koliko pospremila![]()
Već sam pisala na drugom topicu, uzela sam joj one čavliće za pikanje jer ih nije htjela spremiti i bacala ih je po cijeloj sobi, i sad joj to ne dam - rekla sam joj da će ih dobiti kad počne pospremati. No, bez neke veće koristi. Jako ju pogađa što je ostala bez pik-pikova, ali spremati neće.
Ne pospremamo igračke!Jer se on skoro i ne igra njima!Više voli s balunom vani ili skupa igramo lovice-a kockice i slagalice baš i nevoli!Ako se igramo s njima to kupimo samo navečer.Inače najviše voli knjige i bojice ali to nesmijemo micat ispod stola jer "One tu žive"!![]()
to svakako! nama isto velika željeznica, piste za autiće, veliki autići na daljinski i slične stvari s kojima se igra s tatom jer ne može sam(i koje bi se se prelako potragle da su mu stalno pri ruci) stoje u kutijama na vrhu ormara. a kad ih se sjeti i kad ih spustimo, reakcija je nekak ovak :D . da su stalno na dohvat ruke pogubili bi se dijelovi, potrgale tračnice, da ne spominjem efekt malog brata. ovak vuk sit, ovce na brojuleonessa prvotno napisa
![]()
Vidim da mi treba još barem 5 kutija za igračke...
Imga, mislim da ti dodatne kutije neće pomoći previše, možda je bolje da odrešito odabereš što će od igračaka tvom djetetu bili stalno na raspolaganju, a ostalo pospremi (npr. plišance u one mekane kutije koje mogu ići ispod kreveta, igračke koje su mu odavno nezanimljive poklonite u dječji dom, kutije sa slagalicama spremi u ormar...). Nakon nekog vremena možeš mu promijeniti repertoar - izvadi igračke iz ormara a ono što je do tada bilo vani sad spremi u ormare.
Čisto iz mog iskustva - što im je više igračaka pred nosom, to je veći nered a na kraju se igraju sa jednim autićem ili sa predmetima iz kućanstva.
anci nemrem vjerovati da i vi imate sloneka za najdražu igračku!!! Viš kak je svijet mali i kako puno sličnosti ima. Onda se moramo upoznati i djecu isto pa ih koji put zamijenimoi tak se isto ponašaju pa ne bude bad.
Ja radim od kada je M. navršila 6 mjeseci i mogu vam reći da je to pravi izazov sve stići na vrijeme. Ali nekako se preraspodjeli sve pa se stigne.
Sprema ovisno o raspoloženju i motivaciji.
nekad cistimo zajedno, nekad sin cisti sam, nekad mu i ona pomogne, nekad kazu da im se ne da, pa pocistim sama. uglavnom, nikad ne dramimo zbog ciscenja i nemam naviku bacanja igracaka u smece da bi se oni naucili urednosti.
ali nacelno vidim da imaju naviku pospremanja igracaka, prije spavanja je sve na svome mjestu, a sin je sad u fazi da sam sprema svoj krevet.
Evo i mene, moja princeza nema naviku spremanja igračaka. Zna se dogoditi kad želi nešto izvuči od nas da bude tako umiljata i da sve vrati na svoje mjesto ali to su rijetki trenuci.
Jedino kad poželi pospremiti sama igračke to je kad nam uđe pas u dnevni boravak onda se zaleti spremati jer neda njemu da joj takne igračke.
DorinaMama prvotno napisa
![]()
Sinoć sam čak i peglala (nakon skoro 10 dana!), a za njihovu sobu ćemo vidjeti danas. Pola igračak sam maknula, plišanci iza ormara, ... ali ima oga jošššššš
a znam tih se igrački skupi kroz godinu za poludit. Ja se sva naježim kad se sjetim da su sad opet pokloni na redu i da će toga biti još.
Inače sam jedno vrijeme imala običaj dio maknuti pa za 1 ili 2 mjeseca to izvadim i dam im da se igraju i onda je to juuuuhhhuuu, a druge opet u šturc. I vidim da ću opet početi tako jer dok cure nemaju svoju sobu očito neće biti mira (a možda ni poslije )![]()
Kod nas to spremanje igračaka na mjesec dana pali. Baš se zaželi spremljenih igračaka i igra se samo s njima neko vrijeme. Jedino to moram raditi kad spavaju jer mi inače stalno vadi iz vreće i kao nemoj ovo spremit, s tim ću se BAŠ SAD igrat i sl.
PS: Jel onaj slonić onaj Slonko, prijatelj Winnie Pooha? Ljubičasti? Takvog Lana ima, tata joj je donio s puta, ne odvaja se od njega.
Anci nije Slonko ljubičasti, nego neki no name rozi pa ima plavi šal i plave uši unutra. A u stvari slonko je Matein ali ga je Dora zgrabila i ne pušta.
NE mogu vjerovat da nije isti!!!
Malo smo OT![]()
Eto kako se lako zapričati :D
Nećemo više, časna riječ.
A kaj se igračaka tiče, ma neka ih odrast će i prebrzo pa će nam biti žao. Neka se djeca igraju![]()
kad ja spremam luka obozava sudjelovati...
pa to radimo zajedno... tj. on mi vise smeta nego pomaze ali mi je gust vidjeti da mu je gust...
![]()
obozava i kad mu kazem da nesto napravi - u ovom slucaju odnese igracku nekamo i sl...
kad mi donosi slikovnice da mu citam - sve vise mu je tendencija da vrati procitanu na mjesto i donese novu...
to su samo tendencije - ipak sam ja ta koja sprema - ali nije mi tesko jer sam nekako organizirala da je spremanje lako...
jos nije u dobi da preuzme odgovornost za spremanje igracaka ali vidim da, u vecini slucajeva, nece biti problema kad cu to moci ocekivati od njega...
za sad ga ipak pokusavam nauciti da mi ne doveze cijeli svoj vozni park (tricikl, romobil, kolica s bebom i autic-guralicu) u kuhinju dok kuham jer mi je muka preskakati preko svega toga...
i da, dio igracaka je uvijek spremljen u ormaru na polici do koje ne moze doci - radim onaj sistem rotiranja igracaka - tako da nisu sve uvijek na raspolaganju... a kad zarotiram novu rundu - sretan je kao da je dobio gomilu novih igracaka...
i da - ja nisam apotekarka sto se urednosti tice i necu to ocekivati od njega...
vjerojatno ce pokupiti od mene - da kad dolaze zahtjevniji gosti - sviramo uzbunu - i mahnito spremamo stan...![]()
no u kuloarima kruze price da smo sve samo ne jedini koji tako rade...![]()
o da, sprema... po cijelom stanu..
i ne samo igračke, nego i padele i posude i kuhače...![]()
neki dan sam cijelu večer tražila daljinski i nisam našla. ujutro pitam F di je daljinski, on se nonšalantno odšeće do kuhinje, otvori kredencu i iz poklopljene padele izvuče![]()
Ja sam ga neki dan našla u frižideru!neki dan sam cijelu večer tražila daljinski i nisam našla. ujutro pitam F di je daljinski, on se nonšalantno odšeće do kuhinje, otvori kredencu i iz poklopljene padele izvuče
sprema
i moje stvari
( i za školu i knige i svašta )
da ja sam nemajka
maria, daj skopiraj zadnji red svog posta u potpis, lakše ti je![]()