Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Popijete li malo vina/piva?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Popijete li malo vina/piva?

Kako dolaze hladniji dani tako mene sve više privlači miris crnog kuhanog vina. A sad ću imati par rođendana, pa NG, pa jedna svadbica... Kakvo je vaše mišljenje o malo vina, piva? (Od početka trudnoće popila sam 1 bezalkoholno pivo, ne usudim se.)

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

linkam tekst s našeg portala Fetalni alkohol sindrom (FAS)

pogledaj i ovaj tekst:

http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/625/1/
    Nema razloga za zabrinutost ili paniku ako vam se dogodilo da ste slučajno, u vrijeme dok još niste znali da ste trudni, popili čašu vina, šampanjca ili piva. Naime, nema dokaza o štetnom djelovanju slučajna uzimanja alkohola u ranoj fazi razvitka djeteta. Sasvim drukčije stvari stoje ako se alkohola ne odreknete za cijelog trajanja trudnoće. Na osnovi mišljenja eksperata, alkohol je glavni čimbenik rizika u nastanku prenatalnih oštećenja djeteta.
    Alkohol bez ikakvih teškoća prolazi placentarnu barijeru i ulazi u dječji krvotok. S obzirom na to da u djeteta nisu zreli enzimi koji razgrađuju alkohol u jetri, i sasvim mala količina alkohola ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke. I dok trudnica može osjetiti lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njezino je dijete izloženo teškom "pijanstvu". Sigurnu granicu liječnici vam ne mogu preporučiti pa stoga za trudnice vrijedi pravilo nula promila, i to tijekom cijele trudnoće.
    Alkohol utječe na razvoj embrija različitim mehanizmima. S jedne strane riječ je o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, a s druge izaziva određene anomalije u razvoju. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičkog karaktera, praktički je uvijek zahvaćen i središnji živčani sustav. Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti do lakših formi, tzv. alkoholnih učinaka.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Meni je moja svekrva baš pričala kako je kad je bila trudna samo htjela rakiju pit. Muž dolazi sa službenog puta....nosi litru rakije i tako svako malo....

Ja inače ne pijem alkohol uopće, pa nemam s tim frke. Ali mi se čini da od čaše vina neće bebi ništa bit... A tko voli nek izvoli

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ništa, samo bezalkoholno pivo ako se negdje nešto slavi, a za NG sam već rekla mužu da će mi kupiti onaj šampanjac za klince . Radije se neću igrati i izlagati bebicu alkoholu, moja beba ne može nikuda iz moga stomaka i nema nikakvog izbora - ako ja pijem, mora i ona.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja rijetko pijem, a u trudnoći ne pijem. Sve to bebi ide, bar mislim.
    Za NG ću i tako vozit društvo, uvjek me za to iskoriste , tak da alkohol preskačem. Čak ni kavu ne pijem, jer mi smrdi, a inače ju obožavam.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam od trudnoće, pa doenja pa sad opet trudnoće - zaboravila kaj je to alkohol Zato s guštom u društvu, kad mi dodju gosti, popijem čašu bezalkoholnog piva. I to mi je skroz okej. Zapravo mi paše okus, a čak mi je i veća fora da u tome nema alkohola.

I da dodam, kako sam totalno protiv bilo kakvih "čašica" - pogotovo u trudnoći.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja rijetko pijem, a u trudnoći ne pijem. Sve to bebi ide, bar mislim.
    dobro misliš. alkohol itekako prelazi posteljicu i dolazi do bebe.
    a s obzirom da je beba daleko manje mase nego majka, dođe do nje puno jača koncentracija alkohola.
    ono što je majci"samo" pola čaše vina, za bebu je puno puno više.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je dr.rekao da od 2 deci piva nista nece bit il od case vina.. Ne znam! Ja jesam popila mali twist off i nista nije bilo al sam ga pila cijelu vecer..Inace ne pijem a tad mi bas doslo..Ne poticem alkohol al mislim da sve sto je normalno ne skodi. Al umjereno, citaj, MALO!!!!

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa kaj tak teško, kad već postoji bezalkoholno pivo, odabrati upravo to?
    Mislim, tvoj izbor, ali nije tak strašna razlika, a ipak je sigurnije za bebu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lelita - ja sam u trudnoći potpuno izbacila alkohol... došao je božić, i ja sam rekla samoj sebi - ma idem gucnut malo šampanjca.... jedan-dva gutljaja...

u roku od minutu - ja sam u trbuhu imala "ventilator"... :shock:

prvo mi nije bilo jasno kako je beba osjetila u tako kratkom roku (imala sam osjećaj da mi je tek došlo do želuca), a drugo - reakciju sam osjetila kao "joj, nemam kamo pobjeći.... "

i stvarno mi nije padalo na pamet više uzet kap nečega...

da nisam probala taj vražji šampanjac - možda bih i ja mislila da mala količina ne može djelovati na bebu... ali ipak djeluje...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sorci mislim da ovaj put pretjeruješ.

Taj "ventilator" sigurno nije imao nikakve veze sa tim šampanjcem nego si ti to tako protumačila. Meni svako toliko bebač protulumari odjednom, kao da ga je nešto upiklo, a da nisam ništa popila ni pojela što nesmijem.

Potpuno se slažem da je alkohol štetan u trudnoći i grozno mi je vidjeti trudnice da lokaju žesticu, ali od 2-3 gutljaja piva ili vina stvarno ništa neće biti bebi.

Ja ne pijem od kad sam trudna niti ono malo vina šta sam znala popiti 2x mjesečno, ali neki dan za ručkom MM je otvorio pivo i ja sam popila 2 gutljaja. Šta bi sada trebala? Rezati žile i živcirati se do kraja T. da tko zna šta je sa mojojm bebom? Nemojte pretjerivati.

Za NG i ja imam u planu dječji šampanjac pa tako da možemo ja i malac piti.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Volim popiti čašu vina u restoranu ili nakon nedjeljnog ručka, čašu pive uz pizzu i sl.
    No, u trudnoći izbjegavam alkohol. Popila sam na moru dva prsta crnog vina s vodom jer je vino bilo domaće i htjela sam ga probati (a i jela se janjetina
    Kad smo išli na pizzu (a to je bilo svega dv-tri puta) pila sam bezalkoholno pivo.

U svakom slučaju je rizik. Zato je najbolje ništa.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pliska prvotno napisa

Taj "ventilator" sigurno nije imao nikakve veze sa tim šampanjcem nego si ti to tako protumačila.
    o, da... imao je...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    U svakom slučaju je rizik. Zato je najbolje ništa.
    x

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne ni kap. jedna čaša meni ništa ne znači, a bebi od pol kile - kilu šteti

ili može štetiti

ja ne bi isprobavala. bez alkohola 9 mjeseci (+ dojenje) mogu

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moja sestra je kroz trudnocu (ima dvije prekrasne curice) znala tu itamo popiti pola case piva nakon rucka, nista puno, vrlo umjereno. I eto, sve OK.

Ja sam u ovih 16 tjedana popila niti pola case vina, i par gutljaja piva. No fora u svemu tome je-uopce mi ne lezi alkohol...Svjesno ili nesvjesno, smatram da i samo tijelo odbacuje ono sto je stetno za bebu. Mislim da ni zbog Bozica ni Nove necu piti nista... Jedini grijeh mi je ostala-kavica...

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

vec nekoliko dana pratim ovaj topic...
    naime, ja sam isto dva- tri puta popila casu vina/ casu piva, ali nekad u prvim mjesecima trudnoce. da nabrojim- rodjendan moje prijateljice, jedno pivo, moje zaruke casa vina (Dingach- nisam mu mogla odoljeti ), moje djevojacko- casa piva i moje vjencanje- dvije case vina. poslije toga vise nikad nisam uzela, mada da budem iskrena, vino mi tako mirise i zaista imam zelju da popijem casu, ali kontroliram se, jer osjecam griznju savjesti. Ostavila sam si bocu Chiantija i Dingacha za vrijeme kad si mognem otvoriti flasicu. Do tada, ipak mislim da ne. Vec dovoljno osjecam griznju savjesti zbog navedenog. :/
    Osim toga, na pocetku trudnoce sam pusila. I trebalo mi je neko vrijeme da bacim cigarete. No, ipak, na kraju je pobijedio zdrav razum.
    Iako smatram da tijelo samo izbacuje ono sto steti, ipak ne zelim se u zivotu zapitati da li sam mogla uciniti vise. Biti majka je full time job i najveca odgovornost u zivotu. I ako sad nisam u stanju sebi prvoj da objasnim neke stvari, ne znam kako bih to uspjela s drugim bicem, koje totalno ovisi o meni.
    Stoga, draga moja, mislim da je ipak bolje- sok od visnje ili jabuke.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Cure moje, što se tiče ovog da tijelo samo zna što je dobro za bebicu istina meni se od 7. tjedna trudnoće gadi kava ali isto tako i meso, jaja, riba, mlijeko. Od svježeg voća povraćam, od jogurta također. jede mi se pašteta za koju nam je sve jasno, tak da ne znam što bih vam rekla o svom tijelu :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    ne ni kap. jedna čaša meni ništa ne znači, a bebi od pol kile - kilu šteti

ili može štetiti

ja ne bi isprobavala. bez alkohola 9 mjeseci (+ dojenje) mogu
    potpisujem

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Inače sam alkohol (vino) popila samo na nekim proslavama i to onako bez veze sam mučila čašu po par sati. Sada u trudnoći imam želju ponekad popiti malo vina, ali se ne usudim. Kad sam pročitala, a i kada razmislim da je to biće malo i da je par kapi dosta da i beba osjeti, ni ne želim probati. Uzmem si neku kiselu salatu, jer svoju neuobičajenu želju za vinom ne tumačim drugacije nego potrebu za kiselim :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

alkohol je alkohol ,ja sam recimo dobila savjet zbog loše krvne slike i kontrakcija je dobro popiti čašicu kupinovog vina :?

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Od kad sam trudna nisam ni kapi popila, u početku mi je bilo teško uz ribu ne popit bevandu al na sve se čovjek navikne kad je za dobrobit bebe, pa i na kombinaciju ribe i vode!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

meni stvarno dođe želja nakon nekih žestokih jela ili ribe al onda od M ukraden guc al doslovno gutljaj, samo navlažin usnu šupljinu, svoju potrebu djelomično zadovoljin a do bebe ne dođe. al dosta me strah pit išta alkohola, još mi je moj gin reka da je čak gora piva i općenito gazirani sokovi tako da nisan coca cole i sličnih stvari ni okusila cijelu trudnoću, al zato kavu pijen pa sad.... ne znan ni sama, teško se odjednom odviknit baš svih stvari koje štete bebi. još kad mi ja moja draga mama rekla da je ona kad je mene nosila svaki dan iza ručka popila čašu crnog vina jer je bila anemična.... al u to doba joj je dr to preporučija

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj Pliska prvotno napisa

Taj "ventilator" sigurno nije imao nikakve veze sa tim šampanjcem nego si ti to tako protumačila.
    o, da... imao je...
    Alkohol jako lako i brzo prolazi do posteljice, i meni je ovo što sorcie piše sasvim vjerojatno.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam u prvoj T znala popiti ponekad par gutljaja necega ako bi mi se pilo, a u ovoj mi ne pase pa ni ne pijem. popila sam gutljaj nekog crnjaka jednom, ali nije mi legao.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nikakav alkohol
    čak sam na svojoj svadbi nazdravljala dječjim šampanjcem

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni je, srecom, u trudnoci piva jako smrdila. Iako je prije bila jedini alkohol, uz vino, kojeg sam pila. Tokom tih blazenih 9 mjeseci popila sam 2 gutljaja kupinovog vina. I uopce se nisam grizla. Da mi je dosla zelja mozda bi popila jos 2 gutljaja. Rodila sam prekrasnog, velikog i zdravog deckica.
    Sve je to individualno, znam zene koje su svaki dan popile pivu pa su bebe zdrave a znam i one koje su se pridrzavale svih "pravila" pa imaju bolezljivu djecu. Npr. kolegica i njen muz, oboje nepusaci, mrze pusenje a oboje djece alergicni na duhan.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •