Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: Zašto je krastavac zelen?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Zašto je krastavac zelen?

Do sada sam se relativno uspješno snalazila s pitanjima: zašto maslina ima košticu; zašto je smokva zgužvana; zašto kiša pada prljavo (prevedeno, zašto od kapljica ostaju flekovi)...
    Ali, zašto je krastavac zelen? Probala ja s klorofilom (za dvogodišnjakinju... suuuuper objašnjenje), pa Sunce, pa biljka, pa... Zapetljala se i ... ni makac?
    Što radite s ovakvim pitanjima?

ivarica

Početno

a zamisli kako sam se ja tek zapetljala kad sam krenula objasnjavati da boje ustvari ne postoje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: Zašto je krastavac zelen?

Citiraj apricot prvotno napisa
    Ali, zašto je krastavac zelen? Probala ja s klorofilom (za dvogodišnjakinju... suuuuper objašnjenje), pa Sunce, pa biljka, pa... Zapetljala se i ... ni makac?
    Što radite s ovakvim pitanjima?

za pocetak zaboravi na klorofil, fotosintezu, mitozu i slicne mudrolije.

ja bih ovako: krastavac je zelen jer ima zelenu kosuljicu. kao sto jagoda ima crvenu, jabuka zelenu, banana zutu... svako voce ima svoju boju kosuljice da bi ih mogli razlikovati. a koju je boje tvoja kosuljica (majica, hlacice, cipelice....)?

i tako eskiviras pitanje koje zahtijeva duplje poznavanje botanike, prirode i drustva, biologije.... a usput produbite znanje osnovnih boja...

nema na cemu 8)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uopće ti nisam mislila zahvaliti - ja ne podržavam folklor košuljica
    A boje - zna ih bolje od većine odraslih: razlikuje plavu od modre i tirkizne, crvenu od bordo, bež, prozirnu... sve ih imenuje više od dva mjeseca.
    Dakle, ipak ću morati pojednostaviti fotosintezu i klorofil.
    Možda... krastavac je zelen jer u svojoj kori ima puno zelenih kuglica koje se zovu klorofil. Nadam se da neće tražiti da joj ih izvadim.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Uopće ti nisam mislila zahvaliti - ja ne podržavam folklor košuljica
    A boje - zna ih bolje od većine odraslih: razlikuje plavu od modre i tirkizne, crvenu od bordo, bež, prozirnu... sve ih imenuje više od dva mjeseca.
    Dakle, ipak ću morati pojednostaviti fotosintezu i klorofil.
    Možda... krastavac je zelen jer u svojoj kori ima puno zelenih kuglica koje se zovu klorofil. Nadam se da neće tražiti da joj ih izvadim.
    pih, ti nikad nisi zadovoljna .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Joj već me boli glava.....Niko na svu sreću još ne postavlja takva pitanja....ali samo ih čekam....nespremna naravno!!!1

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nadam se da neće tražiti da joj ih izvadim.
    ako zatrazi ti objasni da su tako male da se vide samo mikroskopom. i onda objasnis mikroskop to kod nas uvik pali, uvik zeli slusati o mikroskopu sta radi i kako se to vidi...odma sredis i zubice-kao bakterije su tako male da se isto vide mikroskopom a jedu zubice kad ih ne operes prije spavanja ja sam biolog pa odma sve dovedem do biologije 8)

klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jes da smo mi iz 3-6, ali trenutno se objašnjavamo koji je zadnji broj na svijetu i zašto ga nema

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj klmama prvotno napisa
    jes da smo mi iz 3-6, ali trenutno se objašnjavamo koji je zadnji broj na svijetu i zašto ga nema
    nema ga zato sto je otisao na put i ne znamo kad ce se vratiti...

kod mene je sve tako jednostavno...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sandraf, bi li se ti zadovoljila takvim odgovorom?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da imam dvije godine - bila bih presretna!

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ma daaaaaj apricot, malo mašteee!!!
    sandraf podržavam tee! ja sam umjetnička duša i radije bi da mi netko priča o košuljicama voća i povrća i da je broj otišao na daleki put, nego biologiju i matematiku ono za ozbiljno, pa ima vremena da se dijete dosađuje u školi! /sorry, meni to baš nisu bili omiljeni predmeti :D /

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj anek prvotno napisa
    ma daaaaaj apricot, malo mašteee!!!
    sandraf podržavam tee! ja sam umjetnička duša i radije bi da mi netko priča o košuljicama voća i povrća i da je broj otišao na daleki put, nego biologiju i matematiku ono za ozbiljno, pa ima vremena da se dijete dosađuje u školi! /sorry, meni to baš nisu bili omiljeni predmeti :D /
    anek, ti si zena za moju kucu!

ovima bez maste i ne preostaje nista drugo nego obnavljat znanje iz biologije i pokusat opisat - klorofil...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne bih rekla da je stvar mašte - više djeteta
    Kada bih ja njoj rekla za kušuljicu, ona bi tražila da joj pokažem gumbe i rukave...
    Ali, dobro, da ne razvlačimo, neka svatko napravi po svom - vi krastavce oblačite u košulje, a ja ću pokušavati sa klorofilom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi isto pojednostavljujemo. Krastavcu se najviše sviđa zelena boja, pa je odlučio biti zelen.
    Ili: zato da se zna da je zdrav, jer je sve zeleno jaaaako zdravo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato sto nije zut

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Smokica prvotno napisa
    Mi isto pojednostavljujemo. Krastavcu se najviše sviđa zelena boja, pa je odlučio biti zelen.
    Ovo je dobro, ali ona bi mogla reći da i ona želi biti zelena. Jer... i ona je zdrava!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mayah79 prvotno napisa
    Zato sto nije zut
    bjezi majo da te apricot ne cuje....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ovo je dobro, ali ona bi mogla reći da i ona želi biti zelena. Jer... i ona je zdrava!
    ja bih ovo po kratkom postupku... 8)

kazem: dobro, idemo brzo obuci zelenu KOSULJICU i zelene HLACE, a kad odemo do grada (ducana, TL...) mama ce ti kupiti i zeleni balon.... i bla-bla-bla...

znam da mi se nitko nece zahvaliti...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Smokica prvotno napisa
    A đe me nađe Mogla bi i poželjet bit klorofil Nikad nećeš smisliti tako pametan odgovor da ona nemre izvuci još luđe pitanje.
    Možda onda: Jesi zdrava, ali ti nisi za jelo. Da si zelena neko bi te sigurno htio pojesti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma da, hiljadu zasto - hiljadu zato. Meni je nagore bilo kad me jedna trogodislja curica pitala "A sto svi moraju imati kosu?" MM je tada bio izbrijane glave, pa sam joj rekla da bi svi bili ruzni k'o Haris kad ne bi imali kosu... To joj je bilo super

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

E, sandraf, fakat si...
    Nije problem smisliti neko rješenje tipa kožuljice ili upao u zeleno jezero ili ljut pa pozelenio... ja sam htjela vidjeti ima li netko ideju kako objasniti u skladu sa istinom, a da bude shvatljivo.
    Dođe mi da zaključam topic - nabiste me na križ!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E, sandraf, fakat si...
    Nije problem smisliti neko rješenje tipa kožuljice ili upao u zeleno jezero ili ljut pa pozelenio... ja sam htjela vidjeti ima li netko ideju kako objasniti u skladu sa istinom, a da bude shvatljivo.
    Dođe mi da zaključam topic - nabiste me na križ!
    ma ne ljutkaj se, ja samo kazem kako ja - naravno da to ne mora biti jedino ispravno, ali mene zabavljaju moje price, davida vesele, svi sretni i zadovoljni...

ona je jos bebica, ne zamaraj se istinom vezanom za klorofil, gubis vrijeme bez veze, njena masta trenutno ce lakse prihvatiti kosuljicu (kosuljica je samo generalna oznaka), nego fotosintezu. ne boj, nece doci u 5. osnovne i rasplakat se na satu biologije, jer krastavac "nema kosuljice kako je njoj rekla njena mama, nego se radi o nekom tamo kloro... necemu..."

uzivajmo u ovom vremenu kada jos mozemo vjerovati da "kosuljice" postoje...

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se samo javljam da pružim podršku Apricot!
    Ja pokušavam sve opširno i istinito objasniti.
    Ako i ne shvati isti tren, ostati će joj odjek toga negdje u kutku mozga i lakše će shvatiti objašnjenje kad bude dovoljno zrela da ga shvati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kisdihand!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Ja se samo javljam da pružim podršku Apricot!
    eto nje , a taman se situacija smirila, topic pred zatvaranjem, sad ce marelici opet narast krila...

klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

apricot, ja te podržavam jer karla neće zadovoljiti gore spomenuti odgovor
    no kao što sam rekla, vidjet ću vas šaljive na 3-6 8)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sandraf prvotno napisa
    eto nje , a taman se situacija smirila, topic pred zatvaranjem, sad ce marelici opet narast krila...
    E, sad odoh u Općinu - tamo će mi efikasno podrezati krila (zabrljala sam, što se Zakona tiče, jedan projekt).
    Dok se ne vratim, razriješite situaciju.
    klmama,

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem Fidji!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

evo jos jedan glas podrske za apricot
    krastavac je zelen jer u svojoj kori ima puno zelenih kuglica koje se zovu klorofil
    ja bih svojoj djeci to tocno tako rekla. sve im tumacim bas tako - pojednostavnim istinu, a dublje idem zavisno o tome dokle oni idu s pitanjima.
    nema ga zato sto je otisao na put i ne znamo kad ce se vratiti...
    uff... ovo kod nas nikad nije prolazilo ... ako tko hoce vrlo jednostavno matematicko objasnjenje... napisat cu!

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ja sam se vec izjasnila ali osjecam potrebu izrazit podrsku tocnim i sto preciznijim odgovorima :D ....koliko se ulazi u temu, stvar je djeteta, njegove maste i slicnog, a na meni je da ga ne zavaravam i lazem i smisljam nebuloze
    a meni je gust kad moj malac nesto zna, npr. dobijem osip kad neko uci djete da je dupin riba i onda dode hrpa ljudi sa krivim spoznajama u ko zna koje godine....ja mrzim sta nisam nikad razmisljala do faksa o morskom konjicu kao ribi i koralju kao zivotinji
    a glupo mi je sa dvi godine rec jedno a onda sa cetri ili koliko vec nesto skroz drugo...tipa kako nastaju djeca....

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo još jedan uteg na Apricotinu stranu vage
    Ja bum Leoni i mikroskop kupila ako treba

Mislim da se uz malo truda i mozganja djetetu može, više manje svaka prirodna pojava objasniti sistemom koncentričnih krugova, dok je sasvim malo pojednostaviti koliko se može i onda postepeno kako je veće, ići sve detaljnije

Ali, eh, nije to samo tako...ja se unaprijed silno veselim toj fazi i znam da ću barem u početku s beskrajnim guštom zapisivati sva ta moguća i nemoguća pitanja :D i jesam li se snašla i dala kakav takav smislen odgovor ili sam posramljeno priznala: ne znam dušo, moram pitat nekog pamentijeg

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Krastavac je zelen da se bolje sakrije u travi dok ne sazori. Kad sazori bude žut i grozno gorak pa nas baš ne zanima takav.
    Banana je žuta kako bi stršljeni znali gdje se nalazi, a svi ostali onda isto znaju gdje su stršljeni. (zato se beru noću)
    Jagoda je crvena kako bi je lakše našli.
    Gnjusjenice su dlakave i šarene i izgledaju grozno da ih nitko ne bi pojeo.
    Slon ima crvene oči da se lakše sakrije među jagodama
    ...

To ti je onako darvinistički.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Najbolje je imati pri ruci knjigu" 1001 zasto, 1001 zato"....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I ja sam umjetnicka dusa, ali sam na strani Apricot.
    Sta mislite kad dijete krene u skolu pa nauci sto je stvarno krastavac zelen. Necu da ispadnem neznalica u djetetovim ocima. 8)

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Krastavac je zelen da se bolje sakrije u travi dok ne sazori. Kad sazori bude žut i grozno gorak pa nas baš ne zanima takav.
    Davore, ovo sam i ja htjela napisati, ali nisam se sjetila ovog što sam podcrtala. Mučilo me što ako Orka ne bude htjela jesti krastavac jer nije još sazrio.
    I ja sam jedna koja sve objasni kako stvarno je! Pa makar do 128. podpitanja! Vade se i enciklopedije ako treba!

Evo vam jednog pitanja/objašnjenja:
    Pita mene moj Daniel (bio je već ipak 4-5 godina) : Zašto je krv ljepljiva?(vukao je prst po žbuki ("nemoj, bolit će te") i ogulio ga)
    A ja velim zato da zalijepi ranu.
    Čista istina. I jako jednostavno i razumljivo. Bez trombocita i faktora koagulacije.

I isto se strašno ljutim kad ih netko uči da su dupini i kitovi ribe. Za sada stavljamo naglasak na rupicu za disanje. Luka obožava raditi kita iz plastelina i obavezno napravi rupicu.
    Moram naći neki dokumentarac u kojem se vidi da su sisavci. Samo da ne bude neki u kojem morski psi dolaze na svijet. Oni se isto rađaju živi. Mislim ne iz jaja kao druge ribe.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni se čini da mašta i "umjetnička duša" i prorade upravo pri davanju točnih odgovora - jer treba ti stvarno puno mašte kako bi neku egzaktnu činjenicu pojednostavio i prilagodio dječjim spoznajama.
    Najlakše bi bilo nešto "slagati" i začepiti usta daljim pitanjima.
    Ja nisam takav tip (da mi možeš lako začepiti usta ), pa ne želim da ni moje dijete bude.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Mučilo me što ako Orka ne bude htjela jesti krastavac jer nije još sazrio.
    Nemaš brige, puno toga se jede zeleno, recimo grašak, luk, krumpir...
    Sviđa mi se tvoj način razmišljanja. Sasvim je istinit, a klorofil i faktori koagulacije sasvim uredno sjedaju na svoje mjesto kad za to dođe vrijeme.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Super si mi, mamazika!
    A za Orku ne brini - ona je jela jabuke kad im je tek cvat opao - nisu bile veće od trešnje. To je kod nas normalno (mama rasla na selu).

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se čini da mašta i "umjetnička duša" i prorade upravo pri davanju točnih odgovora - jer treba ti stvarno puno mašte kako bi neku egzaktnu činjenicu pojednostavio i prilagodio dječjim spoznajama.
    Upravo tako

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se razumijemo, apsolutnu podrsku dajem marelici 8)
    Klinci puno vise razumiju nego sto mi mislimo... i mislim da im treba pricati i objasnjavati dok nam jezici ne po-otpadaju

To me iznenadilo u jednoj knjizi... bas je bilo price kako klincima treba SVE objasniti, bez obzira sto mozda ne razumiju. I onda je bila prica jedne mame koja je imala 3 djeteta koja su sva tri bila fascinantno pametna i fenomenalno napredovala u skoli (tipa doktorat prije 20 g. starosti). I sad pita taj covjek tu mamu "kak to da su joj klinci tak pametni i tak ih sve zanima" I kaze ta mama: " ja bih njih dok su bili mali stavila u maramu na ledja dok radim po kuci, i sta god bih radila bih im objasnjavala kako radi. Ak sam usisavala onda sam im pricala o tome kako i na kom principu radi usisavac"

Eto tako marelice, samo ti objasnjavaj 8) :D

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    [
    Moram naći neki dokumentarac u kojem se vidi da su sisavci. Samo da ne bude neki u kojem morski psi dolaze na svijet. Oni se isto rađaju živi. Mislim ne iz jaja kao druge ribe.
    ali se ne DOJE!!!!!!mislim morski psi 8)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

djevojke, vratimo se na naslov topica - zasto je krastavac zelen?

bas me zanima, posebno od vas s mikroskopima....

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Zahvaljujući ljudima kojima padne na pamet "krastavac u košuljici" i sl. "nebuloze" - postoje crtići i slikovnice za djecu

hmmmm....a da li ste djeci već egzaktno objasnili da Djed Mraz i Sv. Nikola zapravo ne postoje? Bez muljanja molim!!!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anek prvotno napisa
    hmmmm....a da li ste djeci već egzaktno objasnili da Djed Mraz i Sv. Nikola zapravo ne postoje? Bez muljanja molim!!!
    A kako to mislis?!? Pa naravno da postoje 8)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Djed mraz i Sv. Nikola? Postoje, kako ne bi postojali, ako ne postoje - nema poklona. Dakle, postoje.

Ovako je to formulirao moj frend kada ga je najstariji od 3 komada djece spopao s idejom da prethodno spomenuta dvojica ne postoje. Malac se spremno složio da, eto, fakat postoje

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Djed mraz i Sv. Nikola? Postoje, kako ne bi postojali, ako ne postoje - nema poklona. Dakle, postoje.
    to je i nas obiteljski stav! i ne samo da postoje.

davidova mama cak ima i tajni broj djeda mraza, kojeg zovemo kad on nece jesti ili je neposlusan... 8) jednom je htio i david razgovarati s njim, ali mu je bezobrazni djed mraz (koji ne prica s djecom koja kompliciraju oko povrca) "putio tucalicu" (spustio slusalicu)....

tzc...tzc...tzc...tzc....

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •