Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: nisam na čisto s tetom u vrtiću

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno nisam na čisto s tetom u vrtiću

G. ide u vrtić od septembra prošle godine i sve je bilo ok dok nije prešao u stariju grupu.
    Nije problem u grupi već u jednoj od dvije tete koje su ga sad zapale.
    Naime, dešava se sljedeće:
    prvo je MM naišao jednom u neuobičajeno vrijeme i stajao sa druge strane vrata dok je dotična urlala na jedno dijete koristeći pri tom neprikladan riječnik,
    sveukupno ona se meni nikad nije naročito dopadala ali ne mogu svi da prođu moje kriterije, nisam se na to obazirala.

Sad se dešava sljedeće:
    već nekoliko puta kad dođem po G. u vrtić ona ga zove po sobi, gleda lijevo desno, onda PITA DRUGU DJECU "gdje je Gabi?",
    da bi sav njen komentar na to bio : "biće da je negdje izašao" !!!!!
    MOLIM!? :shock:

Gabi se nekoliko puta upiškio u gaće - obavezno u njenoj smjeni,
    neki dan se čak i pokakio a to nikad NIKAD nije napravio, - također u njenoj smjeni...

Ona djeci govori stvari tipa "posvađala sam se s tobom, ljuta sam na tebe, neću više da pričam s tobom" isl.
    Jučer je poslala Gabija u wc sa još jednim dječakom iz grupe - da idu sami.
    U neka doba je skontala da se ne vraćaju, pa ih je tražila i pronašla u wc-u na drugom kraju vrtića,
    prekopali su kantu za smeće i prsklali se vodom, našli bocu tečnog sapuna i pravili pjenu,
    mislim, naravno da nije ok ali šta očekivati od dva trogodišnjaka ????

I sad, ona meni prebacuje zbog tog događaja i pita me "da li je on takav i kod kuće"

MOLIM!?

Došlo mi da joj lanem nešto ali sam se suzdržala.

Nekako bih prešla preko neprimjerenih komentara koje upućuje djeci,
    ali stvarno me strah toga da oni trogodišnjake šalju da sami idu u wc - znači sve sami obave i vrate se nazad.
    Zar to nije previše za jednog trogodišnjaka?
    U kupatilu je uvijek mokro, ne daj Bože da se oklizne ili tako nešto,
    a može i da odluta ko zna gdje, možda čak i da izađe van iz vrtića,
    od tog noćne more imam.
    Da li je to praksa u svim vrtićima?
    Kako da se postavim?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Apsolutno se slažem da trogodišnjaci ne mogu sami u WC. Većina ih još nema izgrađen osjećaj šta je prljavo i koja je to opasnost. Sve crijevne viroze se prenose preko neopranih ruku.

Rješenje je da se naprave manje grupe i da se zaposli više teta. Kada državna uprava shvati da je puno jeftinije zaposliti više teta nego plaćati liječenje djece i snositi gubitke roditeljskih bolovanja onda će sve biti OK.

Dok se to dogodi moja djeca će već biti u školi ali možda neki novi roditelji budu više sreće.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I kod nas u vrtiću idu sami na wc ali mogu zvati tetu da im briše guzu- moja Lana još to ne može dobro sama (3.5 g).

Previše djece, premalo teta!

Početno

Molim Vas komentar - 1200 kn puta dvadeset djece u jednom privatnom vrtiću četiri tete - idealni uvjeti. Plaća 3500 kn neto (4100 bruto ) jedenako 16 400.
    4000 nabava hrane,1500 režije, di je najam prostora,kredit - 8000 kn, pa prosječno 800 kn sanitarna mjesečno, pa nabava sitnog potrošnog materijala...ne mogu platiti i što sad ? Mora teta proć
    I ja sam odgajatelj i ja hoću veću plaću i putne i Božičnicu i svoje radno mjesto
    Kad sam završila školu počela sam raditi u privatnom vrtiću. Sve je bilo ok dok nisam osdtala trudna.Rodila sam dvoje djece a da nisam prekidala porodiljni-pa me šefrica sa bebom od DVA tjedna poslala na stručni(2000 godine)onda sam prošla stručni i dobilla otkaz- jer imam malu djecu i daleko sdam doma( 25 km), a kolegica je pala stručni ali je bila doma iza vrtića.Onda sam sa troje djece bila 6 godina nezaposlena da bi iz ničega otvorila svoj vrtić. Mame su plakale da je u državnom puno djece, da tete ne vode brigu, da se djeca grizu, a sad je u našem i još jednom vrtiću trideset mjesta praznih.Ali bake bolje čuvaju djecu(posebno one od 70 g)- raqdi se o manjem gradiću.Ne vjerujem da od dva privatna vrtića ni jedan ne valja. Pa vi budite paqmetni...

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Abi, komentar na koji dio tvoga posta?

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Nataša,Sarajevo ja bi popričala sa tetom a ako nema učinka onda
    sa ravnateljicom i ne bi prošla ni preko riječnika jer nije uredu
    neka ona doma priča kako želi ali dok je na radnom mjestu neka
    se ponaša kako treba

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nataša, vrlo delikatna situacija.

Kod nas nije tako.

Tete JAKO vode računa o svom riječniku(nekad smo dolazili i prije vremena,pa sačekamo u hodniku i čujemo kako tete pričaju, a i isa bi nam odmha prenio "ružne riječi" ) i samo oni predškolci idu sami, a ovi manji idu sa tetom jer ih treba oprati strpati(kako treba).
    wc nam također nije nikad mokar.

Moraš razgovarati s njom :/

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

normalno je da trogodišnjak ide sam na wc, samo ako je taj wc uz samu sobu dnevnog boravka...
    ako obavlja veliku nuždu, teta mu treba pomoći, no dijete od 3 g. polako treba i učiti kako se brisati, i kod kuće i u vrtiću (npr. počne ga se učiti tako da roditelj i tete najprije obrišu praktički sve, a onda se njemu da da papirom napravi zadnji potez, kad gotovo više ništa nema...tek toliko da uči kako se to radi)
    i još je njen posao da proviri iz sobe da ga podsjeti na pranje truku, ako dijete to samo nije napravilo
    druga je stvar ako taj wc nije uz samu sobu....
    posao spremačica je da se brinu o podu
    eto. toliko o higijeni i hig. navikama djece

no, neprikladan rječnik i činjenica da teta ne zna gdje je dijete kad roditelj dođe po njega su za svaku kritiku...
    o tim stvarima koje vam smetaju treba razgovarati sa tetom, na način da zatražite individualan razgovor jedan dan, nakon njenog radnog vremena i kada vama to odgovara...
    sve reći smireno i precizno
    ako ne pomogne, tek onda ići nadležnima, ali smatram da bi trebalo doći do promjena kada sve kažete smireno u oči...

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja sam odgajatelj i također potvrđujem previše loših pokazatelja različite vrste + vrlo niski sigurnosni uvjeti na nivou cijelog vrtića.

Osobno nisam pristalica reagiranja "iza leđa". Razgovor neće biti ugodan, dobro zapiši sva moguća zapažanja i situacije i lijepo argumentiraj. Ako je svjesna svojih pogrešaka to će joj biti dovoljno da se uplaši i malo sabere i korigira svoje ponašanje. Ukoliko zauzme napadalački stav i razgovor ne bude produktivan, bez imalo grižnje savjesti ravno stručnom timu ili ravnatelju. Sretno!

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ne znam šta bih rekla osim - biće da dotična čita ovaj forum !
    Već prvi dan nakon otvaranja teme situacija se znatno promijenila
    Pa sad, vidjećemo do kad će trajati ...

I hvala za savjete o učenju brisanja guze, iskreno, meni to još nije palo na pamet
    Što se tiče wc-a u vrtiću, on je super prilagođen djeci,
    imaju male wc šolje i niske male umivaonike,
    ali wc šolje su uglavnom ... sa tragovima urina,ponekad i kake, nekad više, nekad manje,
    a sapuna nažalost nema :/

Ja sam od kuće bila donijela sapun i kutijicu koju Gabi poznaje,
    dok se tek učio na tutu/šolju, običavala sam ga voditi u wc u vrtiću, čisto da se nauči gdje i šta i kako,
    ali neko je primjetio taj sapun i digla se silna dreka na mene - zašto ulazim u dječiji wc

Sapun su odnijeli a meni zabranili da ulazim tamo :?

A wc nije blizu sobe tako da je i to problem

Eto

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Nataša... eto, drago mi je da stvari idu na bolje bez ikakvog razgovora

i ovo što vam nije palo na pamet za učenje brisanja guze...pa i to je normalno...većina roditelja smatra da su djeca premala za to...no od 3. g. oni to mogu, ali naravno da ih se tome poučava na ovaj način koji sam opisala...

a za udaljen wc i puštanje trogodišnjaka do njih i ne postojanje sapuna...isključivo je odgovaran ravnatelj koji to bolje ne organizira, jer s jedne strane kako da teta ostavi punu sobu djece kad neko dijete mora na wc, a s druge strane što da radi - da ih sve povede sa sobom?! baš užas :/

a nedostatak sapuna mi je :shock: :shock: :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas idu sami na wc, moja Rina malo prošeta i do garderobe pa malo ruje po svom ruksaku i tako... ne vjerujem da teta pita gdje je??? I kad molim i pitam po stoti put da uvedu neke mjere sigurnosti, one mrtvo hladno kažu da se do sada još ništa nikad nije desilo :?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

po čemu znate da dijete odlazi do garderobe i da tete ne znaju i ne pitaju gdje je? znate pouzdano ili tako pretpostavljate?

paca

Početno higijena u jaslicama!

Moja malena L ima jedanaest mjeseci i prije 3 dana krenula je na privikavanje u jaslice(privatne). Čim sam usla,sjedile su dvije tete okružene s desetak klinaca u prostoriji,a kad ono nemožeš odlučiti kome nos više curi!!
    Nisu se one uopće brinule dali djeca to ližu.Dudaju dude i sve im se ljepi!!!
    G R O Z N O !
    Sjele mi pored njih i otvorile nekakvu gumenu slikovnicu a unutra sva mokra od pljuvacke.Jednom prilikom prije 2 dana, vidjela sam teti u džepu od kute smotuljak od maramica.Mislim si,pa zar je moguće da ona točno zna koja je čija maramica ?! Jucer je L bila sama do vrijeme ručka(cca. sat,sat i pol). Ja dolazim po nju ,a tete idu u kuhinju i prolaze pored kupatila,ali nikome se ne peru ručice! Ja razumijem da oni neće sami otići i oprat ruke,ali mislim da s godinu dana je pravi početak da se stekne bilo kakva navika.
    I htjela sam jos jednu stvar reći: niti jednom mi nitko nije dao do znanja koliko često se dezinficiraju igračkice. Ma mislim strašna mi je cijela ta slika.
    Inače se nas dvije budimo u 7,00 sati,kad suprug odlazi na posao, a danas jadnica spava "ko top". Cijelu noć je hroktala pored nas,nije mogla disati koliki čep joj je u nosu.
    I sad ja pitam:
    Pa zar je moguće da se ona u 3 dana po sat vremena toliko razbolila i dali se to moglo spriječiti?

Ja sam od početka bila svijesna da će biti bolesna, ali tako brzo? HVALA!

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

E pa ja stvarno ne znam više šta bi....
    Jučer su mi TRI tete održale predavanje.
    Gabi je zbrisao iz sobe, u kupatilu istresao bocu tečnog sapuna,
    otišao zatim u neku "ostavu", sipao vodu u kreč - tako su mi rekle (???),
    penjao se na ljestve u sali i sve u tom smislu,
    da gura ruke u čaše sa vodom, da prosipa bojice ( koji kriminal )

Sve u svemu, tete ŠIZE s njim, tj. ne sve već uvijek ta jedna.
    Kaže mi - gospođo, ja imam njih 30, ne mogu samo za njim da trčim,
    a ostale značajno klimaju glavom uz komentare tipa - hajde mama sad kući malo batina, isl. :/

Pitam se da li Gabi nju ne obožava naročito pa joj psine pravi ili ...šta bi moglo biti u pitanju? Privlačenje pažnje?

Ja NE VJERUJEM da se G. može svrstati u skupinu "neodgojene djece", jednostavno ne vjerujem.
    Toliko radim s njim sve i svašta, toliko ga učim svemu,
    umjesto "stani" i "nemoj" pokazujem mu i učim ga kako se šta radi.

Nisam pametna. Pomagajte!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Možda se još nije zbližio i navikao na novu tetu, možda žali za prijašnjom tetom!?
    Kod nas se dešava sledeće, od kada se promijenila teta, H. u vrtiću ne pravi probleme ali zato više nego inače protestvuje odlazak u vrtić, čak poslije mjesec dana neće reći kako mu se zove teta iz vrtića. Mi smo je zamolili da samo malo više pažnje posveti njemu, ono tipa "pomazi me u prolazu".
    I evo čini mi se da po malo ide na bolje.
    Probaj joj fino objasniti da on nije ranije bio takav, pa saslušaj možda i njen prijedlog kako to riješiti, ko zna možda zajedno pronađete rješenje.
    Mi smo do sada svaki problem u vrtiću zajedno u dogovoru sa tetama uspijevali riješiti a zaista smo se teško privikavali recimo mjesec dana je odbijao hranu i zaista zajednički sa puno strpljenja i truda smo to uspjeli prevazići. 8)
    Da ne dužim probaj ti uspostaviti sa njom malo bolju komunikaciju pa ko zna ...
    Sretno

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

nataša, sad ti se možda neće svidjeti ovo što ću ti reći, ali možda samo da probaš tako razmišljati
    pokušaj vjerovati u to što ona kaže (ne kažem da je to i istina, jer stvarno ne znam), ali ti kao roditelj pokušaj se postaviti prema tome tako da joj probaš vjerovati
    onda lijepo sjedni sa svojim djetetom i malo porazgovaraj
    reci mu smireno da si saznala da je danas radio u vrtiću to i to (nemoj reći...-teta mi je rekla-) i jako sam tužna zbog toga, jer sam mislila da te učim i da sam te naučila kako se čuvaju stvari (to je po pitanju ovog sa sapunom i vodom i krečom), mislila sam da znaš da ne smiješ odlaziti iz sobe a da se ne javiš teti... i da se ne penješ po ljestvama dok teta nije uz tebe, jer je to opasno...
    ajde mi ti ispričaj kako se to sve dogodilo, jer ja stvarno ne razumijem...

uglavnom, da skratim... sjesti i razgovarati s djetetom o pozadini svega... i naglasiti da vam je jako važno čuti istinu, čak i ako vam se to neće svidjeti...
    i na kraju mu objasniti koliko vam je važno da se takve stvari ne ponavljaju

a s tetom razgovarati o tome kako je moguće da je on izašao iz sobe i sve to napravio?

i još jedna stvar koju je dobro znati...djeca se često drugačije ponašaju u vrtiću nego kod kuće...
    ima roditelja koji ne vjeruju tetama da je njihovo dijete u vrtiću prava mala poslušna dobrica dok je kod kuće pravi hahar, a ima i onih koji su kod kuće anđeli, a u vrtiću obrnuto...a naravno ima i onih koji su jednaki i kod kuće, samo što roditelji neće priznati to u vrtiću...uglavnom, ima svega

vi svoje dijete najbolje znate i možda te nestašluke u vrtiću doista radi samo kao protest na tu tetu...no i to nije opravdanje... treba poraditi i na djetetovom ponašanju, ali isto tako je i prioritet čim prije poboljšati odnos i komunikaciju s njom (znam, to zahtijeva i truda, i vremena, i živaca...ali uvijek se sjetite da je to u interesu vašeg djeteta)

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

paca...
    moguće je da se dijete tako lako razboli u jaslicama...čak i ako se stalno sve dezinficira... jednostavno će joj trebati vremena da stekne imunitet na vrtićke viruse i bakterije

e sad što se tiče tog vrtića konkretno...
    činjenica je da kad je jedna teta na određen broj djece, jednostavno ne stigne non-stop svima brisati nosiće, a pogotovo dok im čita slikovnicu
    no ako su bile dvije, nemaju baš opravdanja da bar jedna nije vodila brigu o toj higijenskoj komponenti...

zaslinjena slikovnica nije dokaz njihovog nemara, jer mala djeca non-stop stavljaju stvari u usta i nemoguće je to stalno brisati

to što je imala hrpu maramica u džepu ne znači da im tim prljavim maramicama opet briše nos, nego da ih nije stigla baciti u koš...s obzirom da stalno mora bristi nosiće, a uz to ima i hrpu drugih stvari za obaviti

nije da branim te tete, ali nekad treba stvari sagledati i iz drugog kuta...

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala ti Bubička i nema razloga ni najmanje da mi se ne sviđa to što pišeš.

Gabi je od kad je prohodao živa vatra, nema gdje ga nema i znam da je neustrašiv.
    Čak i ako se negdje udari, prepadne isl. opet se vraća za minut, ničeg se ne boji ( niti ga ja prepadam - policijom, babarogama, batinama isl. )

Sve što su tete ispričale jučer u vrtiću i on je čuo jer mi je sjedio u krilu.
    I već pri oblačenju čizama počela sam sa pričom "ti ćeš sad da naučiš kako se sluša",
    i tako smo proveli cijelo veče sinoć.

(Moram ovde da naglasim, jer ova izjava zvuči poprilično grubo, moj ton kod obraćanja djetetu nije nimalo prijeteći ni neprijateljski,
    više je onako ... hm ... opisni, kao priču kad mu čitam iz slikovnice.)

Mislim, nije on nikakav beznadežan slučaj, izaći ću na kraj ja sa ovim, znam.
    Samo me zanima ima li još neko ovakvih pojava i postupaka od svoje djece, da mi bude malo lakše,
    jer po pričama koje sam sinoć slušala ispade da je 1200 djece ok i moj mali zlo i naopako a u to baš ne mogu da povjerujem

paca

Početno

...Bubička...
    Vjerojatno imate pravo. Danas sam shvatila da i meni je jednako teško što se odvajam od L pa trazim dlaku u jajetu. Bila sam ujutro jako ljuta što je bolesna i jedva sam čekala da nekog okrivim za to. Sreća što ovdje postojite i što bez osuđenja možete mi prikazati realnu sliku.

HVALA JOŠ JEDNOM!!!

paca

Početno

...NATAŠA...

ja mislim da Gabi nije zločest,,nego jednostavno traži pažnju. Sad netko na ovaj,netko na onaj način. Zar on ne želi uopće razgovarati o vrtiću? :?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

nataša, nema na čemu

i naravno da od 1200 djece nije samo tvoje takvo...ima ih još ohoho, ali o tome tete trebaju pričati njihovim roditeljima, u 4 oka, tako da ti to ni ne možeš znati, osim ako ti se netko od drugih roditelja na to ne požali

važno je da si sama svjesna toga da ti je dijete živahno i onda mislim da trebaš vjerovati tetama i s njima surađivati na način da im daš savjet kako ti uspijevaš s njim riješiti tu njegovu živahnost, a djetetu, zbog njegove vlastite sigurnosti, treba postaviti neke čvrste granice

i sad kad si ovo sve opisala.... s jedne strane mi je čudno što ga puštaju samog do udaljenog wc-a ako znaju da je sklon nestašlucima

mislim da mi nisi odgovorila kako to kod njih onda funkcionira ako je taj wc udaljen? :?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj paca prvotno napisa
    ...Bubička...
    Vjerojatno imate pravo. Danas sam shvatila da i meni je jednako teško što se odvajam od L pa trazim dlaku u jajetu. Bila sam ujutro jako ljuta što je bolesna i jedva sam čekala da nekog okrivim za to. Sreća što ovdje postojite i što bez osuđenja možete mi prikazati realnu sliku.

HVALA JOŠ JEDNOM!!!
    ma nema na čemu...
    razumijem ja to da je stresno ostaviti svoje dijete nepoznatim ljudima, makar ti ljudi imali i diplomu za to
    i normalno je da čovjek uočava sve što mu smeta... a to najviše proizlazi iz tog stresa, straha i nelagode zbog odvajanja od djeteta

no, velim, uvijek to treba probati sagledati i s druge strane, pa će onda neke stvari postati jasnije...

ono što je doista najvažnije kod teta je njihov topao odnos prema djetetu, briga o sigurnosti djeteta, te dobra suradnja s roditeljima

ovo s higijenom na žalost nije moguće držati na jako visokom nivou u jaslicama, upravo zbog toga što mala djeca puno sline, cure im nosići i stavljaju sve u usta, no to ne znači da se ne treba potruditi da to što bolje funkcionira

lolica

Početno

Nataša, možda tvom Gabiju ne paše teta? moja mama uvijek priča kako sam imala jednu tetu kod koje sam uvijek izvodila gluposti i štrajkala glađu dok je bila njena smjena uglavnom nikako je nisam voljela, ali morale smo se potrpiti. čim sam dobila novu tetu opet je sve bilo super

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Bubička, wc nije blizu i to je tako, njima sasvim normalno,
    šalju djecu samu u wc uobičajeno, nekad same nekad po dvoje, troje... isto same
    ???
    Meni to nije normalno, djecu od tri godine puštati same bilo gdje,
    to je OGROMNO obdanište, mislim da je najveće u državi, jer je svakako najveće u Sarajevu.

A lolica, moje mišljenje od samog početka i jest da se Gabiju ne dopada teta, jer samo u njenoj smjeni pravi to što pravi,
    piškio je , čak i kakao u gaće a to stvarno nije nikad.
    Ali, volio on nju il ne volio, ja sad moram naći način da ovo riješim.
    Sutra neće voljeti ni sve nastavnike/učitelje, ali to neće biti dovoljno opravdanje da im psine radi.

Nisam baš od nekog batinanja ( tete u vrtiću to preporučuju ),
    ja sam više za priču, objašnjavanje,
    ali , što je neko već rekao, otpade mi jezik od klepetanja, a efekat ne vidim.
    Doduše, previše je i očekivati veliku promjenu preko noći.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa
    Meni to nije normalno, djecu od tri godine puštati same bilo gdje,
    to je OGROMNO obdanište, mislim da je najveće u državi, jer je svakako najveće u Sarajevu.

Ali, volio on nju il ne volio, ja sad moram naći način da ovo riješim.
    Sutra neće voljeti ni sve nastavnike/učitelje, ali to neće biti dovoljno opravdanje da im psine radi.

Doduše, previše je i očekivati veliku promjenu preko noći.
    U potpunosti se slažem sa svime što si napisala

i još bih dodala da sam zgrožena time što ti te osobe, kojima to ne bi trebalo biti ni na kraju pameti, a kamo li da izađe iz njihovih usta, preporučuju batine...to je definitivno za svaku osudu...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •