Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Problemi sa žvakanjem krute hrane!

bepina77

Početno Problemi sa žvakanjem krute hrane!

Možda će zvučati smiješno....ali vjerujte meni nimalo nije,istražujem već mjesecima da li postoje djeca sa sličnim problemima. Nisam još naišla na sličnu situaciju! Moje djete dečkić od 2,5 godine od prvog susreta sa krutom hranom nije savladao žvakanje, desi se ali hvala Bogu ne tako često da se moje djete ponekad ( ako mu krivo krene hrana-tj.ako je dobro ne sažvače) da se počne gušiti. Koliko sam ja isprepadana sa takvim situacijama, toliko je i moje dijete dobilo strah. Mislila sam da će to kako ide stariji ići na bolje. Ne mogu reći da nije došlo do manjeg poboljšanja, ali koliko god truda ja uložila desi se ista situacija nakon nekog vremena pa se vraćamo na početak.... i tako već dvije godine. Razgovarali smo sa našom pedijatricom,koja mu je pregledala grlo-ždrijelo i koja tvrdi da je sve u redu i da je djete lijeno uptrebljavat zube.
    Kao mala beba halapljivo je jeo i dosta je povraćao i gušio se mlijekom,kašicama itd. Molim da li ima netko sličnih iskustava...ili sam sama na svijetu? Razmišljanja sam da posjetim dječjeg psihologa ali trebam dobru preporuku i mjesto ako bi me netko mogao informirati.Hvala!!!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako priča? I gdje živiš?

bepina77

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Kako priča? I gdje živiš?
    Molim pojasni prvo pitanje! Živim u okolici Samobora ako su se ova pitanja odnosila na mene!? :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajme oprosti. Mislila sam - da li ti dijete dobro govori tj. ima li sa govorom problema, jer ovo ti prije može biti problem za logopeda nego za psihologa.
    Može biti da loše žvače jer ima slabe mišiće oko usta. Logoped ti može pokazati kako da potakneš žvakanje, i kako se masiraju ti mišići.
    Pa ako si blizu Zagreba možeš probati otići u savjetovalište ERF-a, ako ima problema i sa govorom, jer ti tamo mogu pokazati masažu i ako poticati žvakanje. Nama je npr. logopedica preporučila da radimo kuglice od kruha - ja sam stavljala malo ABC sira u sredinu i oko toga radila kuglice, i to bi gurnula djetetu sa strane usa, između zuba i obraza, tako je dijete prisiljeno žvakati.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I mi smo zbog hipotonije vježbali žvakanje sa kuglicama i radili masaže, ali dok je bio beba. Kasnije to, zbog nesuradnje više nije bilo izvedivo. Moj (3 godine) priča odlično, žvače, ali ne guta krupnu hranu, tj ništa krupnije od par mm- ako se radi o mekšoj hranu. Krutu tipa lješnjaka, oštriju tipa pirea- pljuje van. Ako pokuša progutati izgleda kao netko tko guta ogromnu tabletu. Zbog skromnih pomaka na bolje se ja ne opterećujem. I gastroenterolozi, otorinci i neuropedijatri su mi rekli da mu dam šansu do 4. godine prije neke obrade. Kod psihologa nismo bili-odavno. Ona bi imala štošta za reći

bepina77

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ajme oprosti. Mislila sam - da li ti dijete dobro govori tj. ima li sa govorom problema, jer ovo ti prije može biti problem za logopeda nego za psihologa.
    Može biti da loše žvače jer ima slabe mišiće oko usta. Logoped ti može pokazati kako da potakneš žvakanje, i kako se masiraju ti mišići.
    Pa ako si blizu Zagreba možeš probati otići u savjetovalište ERF-a, ako ima problema i sa govorom, jer ti tamo mogu pokazati masažu i ako poticati žvakanje. Nama je npr. logopedica preporučila da radimo kuglice od kruha - ja sam stavljala malo ABC sira u sredinu i oko toga radila kuglice, i to bi gurnula djetetu sa strane usa, između zuba i obraza, tako je dijete prisiljeno žvakati.
    Primjećujem, da moje dijete koje je tek sada počelo ponavljati riječi, da "šuštavo priča" ali meni to onako zvuči umiljato djetinje kao kod svakog djeteta!!!!? Možda je stvarno sve to povezano i fakat ću potražiti savjet logopeda.S time da smo već jednom od logopeda dobili 3 vježbice kod kojih je moje dijete odbijalo surađivati,tako da smo to zapustili,ali hvala na savjetu pokušat ću kod ERF-a!!!!

bepina77

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    I mi smo zbog hipotonije vježbali žvakanje sa kuglicama i radili masaže, ali dok je bio beba. Kasnije to, zbog nesuradnje više nije bilo izvedivo. Moj (3 godine) priča odlično, žvače, ali ne guta krupnu hranu, tj ništa krupnije od par mm- ako se radi o mekšoj hranu. Krutu tipa lješnjaka, oštriju tipa pirea- pljuje van. Ako pokuša progutati izgleda kao netko tko guta ogromnu tabletu. Zbog skromnih pomaka na bolje se ja ne opterećujem. I gastroenterolozi, otorinci i neuropedijatri su mi rekli da mu dam šansu do 4. godine prije neke obrade. Kod psihologa nismo bili-odavno. Ona bi imala štošta za reći
    Dakle biti strpljiv! vježbati,poticati dijete,i nadati se da će to sa 4. godinom napokon krenuti pravim putem!
    Hvala Bogu da sam kod kuće, jer nažalost svoje dijete ne mogu povjeriti nikome ( zbog hranjenja) Majka mi je daleko,a vrtić ga ne želi primiti jer se dijete u nekoliko navrata skoro ugušilo, što sam ja na razgovoru sa odgovornima u vrtiću iznjela u nadi da ću naići na razumijevanje,ali sam naišla na osudu "da sam sama za to kriva jer mu ja previše miksam i nisam mu davala smokiće da se uči" To bi vam bio odgovor jednog zdrastvenog radnika koji radi u vrtiću sa djecom!!!!
    Tako pomalo od straha da se moje dijete ne uguši u vrtiću hranom koje donose ostali roditelji (smokići ,pereci.štapići,bomboni...itd.)te zbog velikog broja djece i jedne event. dvije tete na njih 20-25 vjerujem da moje dijete nebi imalo šanse preživjeti u vrtiću da se nedaj bože nešto desi!!!!
    Prisiljena sam biti kod kuće i eto dijeliti svoja iskustva sa vama!
    Hvala vam što ste podjelili vaša iskustva sa mnom! Nadam se da ćemo se još i dalje savjetovati i dijeliti progress naše djece!!!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj u vrtiću jede vrlo malo, tj ne jede doručak, niti užinu. Doručkuje kod kuće, a ruča uglavnom juhu, ostalo mulja po ustima, i vjerujem pljuje, makar uvijek kažu da je dobro jeo. No jedva izdrži dolazak kući zbog nervoze i gladi. Svaki dan pošaljemo putericu s njim koju na rate dokrajči do povratka.

bepina77

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Moj u vrtiću jede vrlo malo, tj ne jede doručak, niti užinu. Doručkuje kod kuće, a ruča uglavnom juhu, ostalo mulja po ustima, i vjerujem pljuje, makar uvijek kažu da je dobro jeo. No jedva izdrži dolazak kući zbog nervoze i gladi. Svaki dan pošaljemo putericu s njim koju na rate dokrajči do povratka.
    Super kad kod vas ne postoji strah od gušenja,moj bi htio probati gumeni bombon, štapić, cijelu jabuku gristi,ali to sve završi jako loše, jer on neće pljunuti već silom guta, i na kraju se desi da to zastane na početku ždrijela i onda nastupa gušenje,povraćanje i bol kad proguta i ako proguta komad! Ili ga ja okrenem naglavačke i lupam po leđima dok komad ne izbaci van.Zamislite kakva je to trauma za njega a i za mene. Ja već imam noćne more od svega toga.
    Pedijatrica mi je rekla da mu sve trgam na male komadiće i upozoravam ga na žvakanje dok mu stavljam usta, ali to moje dijete zbog svojeglavosti i nesuradnje,misleći da može,svrši uvijek grozno! Sretni smo kad imamo tijesto( tipa svrdlići,ili makaroni) sa umakom za ručak tako da možemo svi skupa jesti i uživati u obiteljskom objedu! jer za sad to je jedina stvar koju je moje dijete savladalo, a gdje su još druge stvari koje bi trebale biti normalne!?

bepina77

Početno

Pozdrav,svima mi "nežvakači" polako ali sigurno ulazimo u klub "žvakača" krute hrane, mislim da mic po mic napredujemo u savladavanju žvakanja no, neću se previše veseliti jer kako to kod nas inače biva mi se uvijek vratimo daleko unazad, ali sad evo hvala Bogu već duuuuugggo se nismo gušili što je jako jako jako dobro! Moj mali šećer je počeo žvakati komadiće jagode jabuke, poli,još uvijek su to mikroskopski komadići no izuzetno smo napredovali,ponekad ne baš svaku večer i radimo vježbice što čak i sam inicira pa smo jako sretni zbog toga, Javit ćemo se ako bude kakvih promjena pozdrav svima! Sretna mama!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •