Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Dijabetes i celijakija -pitanje za pomoć

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Dijabetes i celijakija -pitanje za pomoć

Nisam tražila dali postoji sličan upit pa se odmah izvinjavam ako sam padobranac!
    Ovo pitam za drugog.Naime,čovjek ima troje djece,sam radi i ima plaću 4000 kn.Najstarije dijete ima urođeni dijabetes (sad ima 15g.)najmlađe ima celijakiju(7g.)Nikad nije primao nikakvu dodatnu pomoć (osim dječjeg doplatka).Bio je godinu dana u udruzi oboljelih od celijakije,ali nikakve konkretne pomoći(u hrani,novcu)nije dobijao pa je napustio.
    Zanima ga ima li kakva prava na novčanu pomoć ili pomoć u hrani za svoje djete-jer sa svojim primanjima jedva uspijeva krpat kraj s krajem!A kakve su cijene te posebne hrane-možete zamislit kako mu je!
    Čovjek je ponosan-ne traži pomoć od ljudi sa foruma-nego pita kakva su njegova prava i ja vas molim u njegovo ime da ga uputite gdje da se obrati!Zahvaljujemo se oboje!

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Znam da celijakiju, a nadam se da će netko dopisati za dijabetes.

Dakle, ima pravo na bezglutensko brašno - recept dobije od pedijatrice. Ima pravo na 10 kg mjesečno (plaća participaciju - 63,00 kn za 10 kg).

Ima pravo na rad pola radnog vremena, ali po posebnim uvjetima (detalje navodim pred kraj posta jer nisam sigurna da su to informacije koje mu koriste).
    Ima pravo na DD u iznosu od 833,00 kn (čini mi se da sam napisala točan iznos) - i to je po posebnim uvjetima.

To je sve. Ovo ostalo su moji savjeti tj. tako se mi snalazimo (moja malena ima celijakiju).

Najjeftinije se da kruh peče kod kuće. Može se kupiti gotov, ali to je skup "sport" (za moj pojam).

Tjesteninu (i grickalice - ako ih daje djetetu) kupuje.

Sve ostalo maleni smije jesti (krumpir, riža - to su najčešći prilozi).
    Sve vrste povrća, voća i mesa smije jesti.

Mi ne kupujemo npr. Valpiformove proizvode (tjestenina i sl.) jer su jako skupi. Kupujemo Scharove proizvode u Maxi- Konzumima (samo Maxi ih prodaje i to je povoljan omjer kvalitete i cijene).
    Torte i kolače pečem kod kuće od već spomenutog brašna (i to jedemo svi).

Mi mjesečno potrošimo 50-ak kn na specijalne proizvode za nju (to je bez participacije za brašno - 10 kg mi traje cca 3 mjeseca). A "tajna" tako malog iznosa je da smo svoju prehranu prilagodili njoj, tj. njenu sebi.
    Ako još mogu kako pomoći u tom dijelu, javi.

Ovo je nastavak dijela iz Zakona, ali kao što sam rekla - ne znam koliko mu vrijede jer si napisala da je samo on zaposlen.

U slučajevima kada su oba roditelja u radnom odnosu u punom radnom vremenu, jedan roditelj može ostvariti pravo na dopust za njegu djeteta do sedme godine života djeteta.
    Pravo na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege djeteta do 15 godine života djeteta može ostvariti jedan od roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju (i za ovo oba roditelja moraju biti u radnom odnosu u punom radnom vremenu).

Pravo na DD u iznosu od 833,00 kn za oboljelo dijete roditelji mogu ostvariti ako dijete ima teže smetnje u razvoju (CZSS - pregledi - kategorizacija - DD). Taj iznos se dobiva bez obzira na visinu primanja. )

Što se tiče Udruge i njihove pomoći u novcu i proizvodima, razumijem zašto nisu u mogućnosti to pružiti svojim članovima.
    Godišnja članarina je 200 kn (meni su oči ispale kada sam prvi puta to čula).
    Testiranje jednog proizvoda je 150,00 kn.
    Ne znam koliko (i da li išta) participira država. Ako ne, to znači da mi financiramo ta testiranja koja su od životne važnosti za našu djecu.
    (Ovo ne pišem da opravdam Udrugu već, kao što sam rekla, razumijem zašto nam ne mogu kupovati pekače za kruh, ili mjesečni paket proizvoda i sl.).

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala ti puno!Nadam se da će mu pomoći netko savjetom i za dijabetes!Neznam što bih te konkretno još pitala dok se ne vidim sa čovjekom.Ako se ti još nečeg sjetiš molim te javi,može i na pp.Hvala!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sandra123 prvotno napisa
    Hvala ti puno!Nadam se da će mu pomoći netko savjetom i za dijabetes!Neznam što bih te konkretno još pitala dok se ne vidim sa čovjekom.Ako se ti još nečeg sjetiš molim te javi,može i na pp.Hvala!
    Ja bih ipak molila da ukoliko postoji još koji savjet da se ne dostavlja na pp, već da se stavi na ovaj topic, jer ipak može pomoći još nekome.

Hvala.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Može naravno!Otvorit ću topic o celijakiji pa se roditelji koji imaju djecu sa celijakijom mogu i tamo javljat i razmjenjivat iskustva!Ovo je ipak podforum za pravna pitanja pa da se ne zaguši sa svim i svačim.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •