a zašto bi izostavljali masnoću ?? pa djeca baš trebaju jesti masnoće. Ja uvijek dodajem u ručak ili maslinovo ulje ili vrhnje za kuhanje (tj. slatko vrhnje), a probat ću dodavati i maslac.
a zašto bi izostavljali masnoću ?? pa djeca baš trebaju jesti masnoće. Ja uvijek dodajem u ručak ili maslinovo ulje ili vrhnje za kuhanje (tj. slatko vrhnje), a probat ću dodavati i maslac.
Ja mu od 8. mjeseca obavezno u svaki rucak stavim veliku zlicu najboljeg maslinovog djevicanskog ulja - to je to sto dobije od masnoce (uz meso, koje je uvijek samo krto, pa se skoro ni ne ubraja)
Ja se ovog sjećam ali meni se čini da sam ih čak vidjela da ih ima za kupiti tu kod nas, ne znam da li getro, metro ili tak nešto.apricot prvotno napisa
A i Janko papa petit kekse i to mu napravim kašicu, najčešće s jabukama. Imamo i plasmone, kupljene u dm-u, 26 kuna, i probala sam i s tim, ali nekako ispadne previše kašasto i to neće, samo hoće s petit keksima. A plasmone jede same, fino u rukicu i njama...
Recept je izvoran sa nekog starijeg topica. Ja inače nisam koristila ni margarin ali ni (kršitelj koda)ove kašice....
u Zagrebu ima svega ali i košta :/Mima prvotno napisa
dok u drugim gradovima baš i nema izbora
ja inače nikad ne pripremam jelo na maslacu, što često čitam u receptima za bebe, nego začinim kad je gotovo s maslinovim uljem,
masne kiseline su važne u prehrani samo treba paziti da se ne zagrijavaju jer im se mijenja kem. struktura
Masnoće.. zaboravila sam zašto, ali putar je vrlo vrijedan izvor masnoća za male klince. Ak nekog zanima točno zašto pitat ću svekrvu (guru zdrave prehrane). I potpisujem da je margarin koma. Bio ili nebio, margarin je shit (btw, jedan od razloga što je lisnato tako nezdravo i ekspresno deblja je što se radi sa puno margarina). Putar je jeftin, super izbor, a mojoj maleckoj je fin (na kruhu npr, a u hrani se ionako izgubi okus).
Mozda je margarin nezdrav zbog E-dodataka, ali i maslac se u casopisima zdravog zivota spominje kao nezdrav jer je zivotinjskog porijekla, a opce je poznato da su masnoce zivotinjskog porijekla i ne tako zdrave.
Ovo ja ko laik koji cita casopise, pa me ne drzite bas za rijec.
Ne bih rekla da su mliječne masnoće nezdrave za djecu. (dapače)
bubamarka - Bio&Bio distribuiraju ono što uvoze posvuda, pa ako imate kakvu biljnu ljekarnu ili dućan zdrave hrane u Karlovcu moglo bi se i tamo svega naći. Ali kao što rekoh, jako je skupo.
Niki jede maslac u papici od krumpira i mrkve, a od prve papice jede žličicu maslinovog ulja.
Ja sam isto protiv margarina, niti ga jedem, niti stavljam u kolače.
Margarin u sebi ima polizasićene masti koje su mnogo štetnije od kolesterola iz masla. Zato na svakom margarinu piše BEZ KOLESTEROLA i to je prvo što vidiš na njemu.
Mislim da je maslinovo ulje najbolje, ali ne mogu praviti kekse s njim.
To se, pretpostavljam, odnosi na 'naše' mlijeko? Jer kravlje (kozje..) mlijeko pada na koljena pred sojinim, rižinim, a pogotovo zobenim mlijekom. U knjizi Prirodno i zdravo za bebe i djecu ima jedna tablica koja točno uspoređuje koje su sličnosti kravljeg i sojinog mlijeka sa majčinim.. i ispada da je sojino bolji izbor čak i od adaptiranog mlijeka za bebe!! (jer je po svojem sastavu sličnije majčinom mlijeku).Mima prvotno napisa
ja kapnem maslinovog ulja u papicu.Masha prvotno napisa
inace uopce ne kuzim zasto se "ptiber" keksi toliko upotrbljavaju u baby ishrani, zato se keksi drobe u vocne kasice? meni je puno bolje skuhati npr. prosene pahuljice, pa u to umijesati voce ako se hoce zgusnuti. a sto se tice slatkih zadovoljstava pa ima gomila izbora, "zdravih" keksica (znam da vecina mama nema vremena sama peci "zdrave" keksice i kolace ali ima ih i za kupiti) susenog voca, pa ja bi radje dala i organic cokoladu nego ptiber kekse...
a ove teorije kak sve sto je zdravo nije fino, a da slatka zadovoljstva moraju biti nezdrava necu uopce kometirat...
ima u algoritmu super kuharica za bebe (i stariju djecu) od Lucy Burney, zove se "Boost your child's immune system" ima super njam recepata za one koje imaju malo vremena zabaviti se s time, recepti su jednostavni i fini, puuuuuuuuuuuuuuno finiji od ptibera![]()
takodjer u knjizi ima lijepo objasnjeno zasto nije dobro da mala djecica jedu svakojake aditive, previse rafiniranih secera, brasna itd...
šta je **** jabuka? gotova kašica, ..1 šalica **** jabuke (ili domaće ili neko drugo voće)
domaće voće: jel to izribana jedna jabuka u spomenutu količinu ostaloga ili kuhana jabuka?
Taj dio knjige Prirodno i zdravo, u kojemu se majkama koje ne mogu dojiti preporučuje davanje djetetu mlijeka od žitarica smatram opasnim i neodgovornim. Općenito, mislim da jedna makrobiotička kuharica za djecu nije najbolji izvor za informacije o važnosti mlijeka (kravljeg) u prehrani djeteta.aqua prvotno napisa
i kod nas isto s plasmon keksima koje sam počela bembu davati sa 7 mjeseci. njih ne voli, ali se zato guši u petit keksima. da smanjim zlo kupujem mu bio petit. bembo odavno neće mlijeko samo već moram nešto smiksati s njim. obično to bude voće, ali ponekad i to češće nego bih smjela stavim mu bio petit. a lud je za kombinacijom:mlijeko, keks i banana smiksano. on je skoro odustao od mlijeka i keksi su spasili stvar.ana.m prvotno napisa
Ja ih Luki pocela davati sa 8mj. jedan dnevno i obozava ih.
Naravno da ih obozava. Ali to ne opravdava ukljucivanje ih u svakodnevnu prehranu. Djeca obozavaju i cokoladu, smokice, lizalice pa nam svejedno ne pada na pamet od toga raditi obroke i to svakodnevne.
Djetetu treba masnoca ali ne ona od petit beure keksa. Sigurno.
Cak dapace, takva "nutritivno prazna" hrana djeci ne samo da ne treba nego im i steti. Steti im na nacin da ih zasiti i time sprjecava da unose u sebe hranu koja im JE potrebna za zdrav rast i zdravo tijelo. A mnoga takva hrana sadrzi sastojke koji su stetni po organizam i moze imati lose posljedice za zdravlje djeteta ukoliko se ne koristi umjereno.
Samo da se ubacim glede masnoća...ako vas brinu zasićene masnoće, ima u "zdravim" dućanima za kupit Ghee, to je pročišćeni maslac, a proizvodi se tako da se kuhanjem maslaca skuplja pjena koja nastaje i to se koristi (ako se dobro sjećam). Doduše, ispadne jako skupo ako ga se koristi za kolače. Ja ga jedem kao namaz na kruh ili tu i tamo za kuhanje. Ima poseban okus, osjetljivijem nepcu treba neko vrijeme da se privikne.
HMM,
moram priznat da se i slažem i ne slažem sa mnogo toga ovdje i to je pravo svakog od nas, no kad smo kod rasprave eto da dodam nešto i ja,
što se tiče petita koristila sam ih samo za voćne kašice ako je tom ne bi htio drugačije inače ih ne jedemo kao i većinu slatkog,mislim na dijete ne na mamu![]()
margarin izbjegavamo kao i većinu bilo kakovih lait proizvoda jer sadrže puno više smeća u sebi nego obični, no koristim rado maslac naravno ne svaki.
Niki sad papa plasmon keksiće u mlijeku i to više zato što je danima štrajkala glađu pa je to bio razlog da uzmeemo nešto pojaćano, inaće za plazmon mogu reći samo pohvale što se tiće ukusa praktičnosti i sl.
Što se tiće smokića iz bolničkog iskustva znam da ih se treba izbjegavati jer ako se dijetetu zalete krivo pakao ih je izvaditi, keljavi su i po meni opasni , stoga mame oprez!
Petit kekse se poćelo izbjegavati jednako kao i gris i brašno kod dojenčadi čisto zbog kalorijske vrijednosti ako bi ih hranili samo time kao nekeda dobili bi male debeljuce a dokazano je da pretilost kod djece povećava sklonost pretilosti u odrasloj dobi.
Masnoća je djeci potrebna jer se puno brže razvijaju i troše eenergiju., a i mislim da nam je priroda dala organizam kojem je potrebna, ne zaboravite da se jedan dio vitamina topi samo u mastima ,k d a e f,.
Danas je teza da se s bilo kakovom dohranom počne što kasnije, ja sam tako Tomija počela nadohranjivat kasno iza godine dana i to s mukom jer je htio papat samo ciku, a kravlje mlijeko nije pio do 3.g.
No sa Niki nisam te sreće, unatoč svim stavovoima, i moj oj želji i trudu majčinog sam mlijeka imala bijedno malo i odlučila sam da više neću zato plakat svakodnevno,nego ću uzet i alternativne mogućnosti u obzir.
Nekad sam bila zagoreni mrzilac svih koji ne doje svoje dijete, jer sam JA dojila do godinu dana i duže bi da je htio, no ove godine tako sam mrzila samu sebe.
stoga curke chil of i polako, sve stvari koje su ljudi čvrsto i kruto tjerali kroz povijest na čistac ispale su zablude, na vlastitom iskustvu znam da više neću govoriti da je nešto sto posto bijelo ili crno, uvijek postoji i milijun nijansi sive. U nekakav pretjerani bio uzgoj ne vjerujem jer ni zemlju ni zrak ni vodu nismo pravovremeni bio zaštitili već ih upropastili, vjerujem u bolje i domaće, u zdravo ne, samo u preporučljivo .
pusa eto raspisah se ja
Nas su za smoki upozorili na Srebrnjaku da se djeca jako često time znaju gušiti - zapravo, sestre su rekle mamama koje su davale djeci Smoki da to ne rade. No tu se radilo o bebama od deset mjeseci.
Mi ćemo onda preći na Petit kekse i griz jer želimo imati malu debeljucu![]()
Ha Mima !!!
ipak stara nemoj pretjerivat dok ne utvrde sigurno jel debljina šteti (kasnije)bebema
No što se tiće smokića dobro da viću na sve strane za to jel je strašno kako se to smeće ne da izvaditi iz dušnika, inače i sama sam med sr, pa nisam znala dok nisam vidla nasreću ne na svom djetetu, slično smokiću bila bi i liza koma kak lako sklizne u dušnik, i zato molim vas mamaice nemojte to davat ne zato kaj je smeće već zato kaj je opasno smeće![]()
Vidim u Bebama reklamu za neke nove (kršitelj koda)ove Baby kekse, je li tko probao i šta mislite?
Ja se šalim, Lea ima samo devet kila i ja ne bi imala ništa protiv da je malo deblja; no ona kekse ionako ne voli, ne zanimaju je.
Kužim Mima :D
Ja sam imala također malog švrću kojiem nebi opće falilo da je dobio koju kilu tak da se s tim nisam morala opterećivati ašto se tiće keksa moj Tom duuugo nije ni probat htio baš niš slatkog!! :/
Moje dijete je prvi put dobilo keks u jaslicama, od teta. Nisam smatrala da je potrebno davati kekse tako malom djetetu i nisam pronašla ništa u njima što bi koristilo njegovom razvoju. Do godine dana nije jeo ništa začinjeno, niti sam dodavala masnoću. Ništa s kravljim mlijekom isto nije jeo jer je bio preosjetljiv na njega (zbog par flašica adaptiranog u dječjoj sobi u rodilištu), čak i ako sam je jela neki proizvod s k. mlijekom pa je došlo do njega kroz moje mlijeko. Da toga nije bilo, svejedno bih bila čekala s kravljim sirom i jogurtom do 11 mjeseci, a s k. mlijekom i ostalim prozvodima koji ga sadrže do 12 mj.
pod začinjeno sam mislila na sol i ostale začine, ali nisam davala niti ništa zašećereno
Djeca do 2 god. trebaju masnocu za zdrav razvoj mozga. Tako nam je pedijatar rekao. Mejra je jako mrsava, i ped. nam je preporucio dodavati extra maslac na sve sto ona jede.
M. je 25% za tezinu i 95% za visinu. :shock:
Sto se petita tice ja ga isto volim sa casom hladnog mlijeka. Mejra ponekad gricne.
Ja napravila ovo iBaby kukuruzni keksi
225 g margarina (neki sa što manje konzervansa)
150 g rižinog slada
255 g kukuruznog brašna
1 šalica **** jabuke (ili domaće ili neko drugo voće)
1. nigje nisam mogla pronaći rižin slad pa sam stvail smeđi šećer
2. bilo je premasno i prekrho
Savjeti?
Inače, imam jedan super recept za domaće "petit" kekse. Ne znam otkud sam ga pokupila pa da ne ponavljam ako je već na forumu, recite ako nije da ga stavim. Nama su super
Jesu li Plazma keksi bez glutena? Na kutiji ne piše ništa...ana.m prvotno napisa
Rizin slad je tekuci, kao med. Al nije toliko slatki. Zato ti nije dobro ispalo, bilo je vejrojatno presuho.branka1 prvotno napisa
rižin slad možet kupiti u BIO & BIO dućanima (Jurišićeva, Ilica oko br. 70), mislim da ima i u GEI i sličnim d. zdrave hrane..[/quote]
Annar, gdje kupuješ Ghee?
Plazma keksi sadrze gluten. Bambi proizvodi cajno pecivo bez glutena, ali ne znam kako se zove.
Našla sam ga u Bio&Bio, vjerovatno ima u Gei... Jednom sam ga, doduše dosta davno, kupila i u Billi, bio je uz seitane i tofue u fridžu na hladnom.
Annar, baš ti hvala!Ja ga nisam skužila u Bio&bio, moram sljedeći put malo bolje gledati.
K papa (kršitelj koda) ili Alete keksice, a dodajem ih i u vocne kasice.
Da podignem.
Ovdje nema nikakvog drugog slada osim jacmenovog a toj moze, ne li, tek poslije 8 mjeseca. Mogu li te beby keksice da napravim tek tad sa jacmenovim sladom?
Ja još uvijek ne mogu doći sebi od šoka koliko vas je davalo kekse bebama ispod godine dana...:shock: Cure za koje nikad ne bih rekla, čak bih se zaklela da su ekstremi u drugom smjeru...
Ali vidim da su od početka topica prošle 3 godine, valjda je bar netko promijenio stav...
ja sam jučer dobila plasma kekse, poslala tetka i u sastavu piše da sadrže med? sad su u ormaru ili će ih tata pojest ili naravno mama![]()
ja uopce ne kuzim cemu sluze ti keksi i zasto su toliko popularni.
m. ih jos ni dan danas mislim niti jednom nije okusila. ima toliko boljih stvari...
ja radila bez ikakvog sladila i bili su fini... kukuruzno brasno je samo po sebi slatkasto...rula prvotno napisa
plasmon tek nedavno pocela davat i to vrlo-vrlo ponekad...nesto postajem lijena peci mu keksice...
ovdje imaju neki milupini keksici od integralnog brasna i nisu zasladjivani... nisu mu bas fini al hoce malo grickati...
petit beurre - ne...
Veliku casu hladnog mlijeka, nabacas kekse unutra, sacekas da se smoce, pa popijes. :DNatasa30 prvotno napisa
Da super su! I meni i MMAncica prvotno napisa
Vita jadna jedva dođe do njih.
A jel mi zna netko reći kak dugo oni smiju stajat, tj. kak dugo su dobri za jesti?
I vidm puno se ovdje spominju plasmon keksi kao dobro riješenje. Ja danas išla pogledat u dm. Pa to nije ništ bolje od tih pettit. Imaju i šećera i mlijeka i soju....
meni plasmon nisu dobro rjesenje ... nego ih dajem ali u malim kolicinama i tek od debelo nakon godine dana...
U potpunosti se slažem s tridesetri.
Ne smatram sebe ekstremom u drugom smjeru, kako reče Luna Rocco, ali sigurna sam da se hranim zdravije od bar 90% mojih poznanika. Naravno da ponekad pojedem petit, kolač od petita i pudinga mi je prefini, također i petit s mlijekom, a tek frape od mlijeka, jabuka, banana, brusnica i par keksa... Jooj, već buncam, ali to je zato što sam zbog soora izbacila svo slatko.inace uopce ne kuzim zasto se "ptiber" keksi toliko upotrbljavaju u baby ishrani, zato se keksi drobe u vocne kasice? meni je puno bolje skuhati npr. prosene pahuljice, pa u to umijesati voce ako se hoce zgusnuti. a sto se tice slatkih zadovoljstava pa ima gomila izbora, "zdravih" keksica (znam da vecina mama nema vremena sama peci "zdrave" keksice i kolace ali ima ih i za kupiti) susenog voca, pa ja bi radje dala i organic cokoladu nego ptiber kekse...
a ove teorije kak sve sto je zdravo nije fino, a da slatka zadovoljstva moraju biti nezdrava necu uopce kometirat...![]()
No, da se vratim na temu - to je desert i to ne jedem svaki dan nego ponekad. A što se tiče djece i slatkiša (a isto vrijedi i za smoki & co), mišljenja sam da ih djeci ne treba nuditi dok god ih ne znaju sami tražiti, a i onda ih treba ograničiti.
U protivnom imate (kao moji susjedi) prekrasnu sedmogodišnjakinju kojoj su svi zubi crni, ali koja uredno tamani po pet čokoladnih bananica odjednom. A da ne spominjem rastući broj pretile djece.
Dakle, da se ne ponavljam, mislim da keks ne bi trebao biti svakodnevni obrok, nego, eventualno, desert, ali u ponudi puno boljih (čitaj: zdravijih) deserata, ni u tom vidu ne bi prečesto trebao biti na jelovniku. I to, naravno ne sa 7 ili 8 mjeseci, nego barem iza prvog rođendana.
Ja ga, kao dokazana glavna nemajka u mojoj bližoj okolini, svojoj djevojčici neću tako skoro davati jer je ona meni slatka i bez slatkiša.![]()
a ja sam danas u ambulanti stajala ispred izvješene tablice dohrane i baš si razmišljala bi li me netko kaznio da prekrižim "kekse" koji su navedeni da se smiju davati od 7. mjeseca
ma najbolje kutiju Domaćica i udri![]()
šalim se - postoje keksi i keksi - uvijek treba paziti na sastav, i ne žuriti s njima niti s bilo kakvim namirnicama koje imaju desetke stavki navedenih u sastojcima - tu su pokatkada i jaja, i razna sladila, sol, konzervansi, mliječne prerađevine itd. a uglavnom sve to djeci ne treba u tako ranoj dobi