Stranica 12 od 30 PrviPrvi ... 2101112131422 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 1471

Tema: o vjeronauku - argumentirano, bez pljuvanja

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A šta da ivarovi frendovi idu na župni vjeronauk i frend mu postavi isto to pitanje? Bi li se ivar isto osjećao?
    Ili mislite da je do tog pitanja došlo isključivo iz razloga jer je vjeronauk u školi?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    kako dijete vegeterijanaca uopće prihvaća svoju različitost i nosi se s njom pod jednim obaveznim predmetom poput prirode i društva ili biologije, gdje je velika većina svejeda, a tu se postavlja pitanje kako će svoju različitost prihvatiti dijete koje na satu tome uopće ne mora biti izloženo....
    pa tu ti lezi odgovor zasto vjeronauku nije mjesto u istoj instituciji u kojoj i biologiji

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Gost 1 prvotno napisa
    Citiraj Ivarica prvotno napisa
    de u treci razred i jedini je ateist (tj dijete ateista, ko zna u sto ce se formirati jednom) u razredu
    neki dan je iz hrvatskog trebalo odgovoriti na 15tak pitanja o dobroti i ponasanju, jedno od njih je bilo
    Vjerujem u _____
    ocekivani odgovor bio je "Boga", pa je on tako i odgovorio.

a mozda i zato jer ga je dan ranije prijatelj iz 3a pitao
    Pa zasto ti ne ides na vjeronauk, zar ti ne vjerujes u boga?
    na to je njegove najbolje frendove poredao i rekao im kako se uopce druze s njim kad on ne vjeruje u boga.
    onda ga je jedan od njih pitao: pa ivar, zar stvarno ne vjerujes u boga.
    a on je, jer misli da bi ih inace IZGUBIO, odgovorio da vjeruje,
    Puknut ću na bok majkemi.
    Mhm, ja stvarno nemam pojma kaj bi napravila u ovoj situaciji...

S druge strane, mi smo svoju djecu probali pouciti da ne reagiraju na takve stvari. Pokusali smo im reci da kazu "to se nikoga ne tice" i nije pristojno da me to pitas. (Glup primjer, ali isto se trudimo da ne govore koliku placu imamo i slicno - to se nikoga ne tice i NEPRISTOJNO je pitati takve osobne stvari...) Iakoooo, moja djeca idu na vjeronauk (ja sam se udala u katolicku kucu, pa smo nasli neki kompromis) tako da ne znam 100 % kako bih se postavila.

Ja bih ovo spomenula na roditeljskom... To vec zalazi u kategoriju mobbinga, ali to je druga tema.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivarovi frendovi idu od ove godine na zupni vjeronauk jer im je uvjet za prvu pricest, oni su treci razred i ovo pitanje su mu postavili tek sad, ne niti u prvom niti u drugom razredu

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ivarovi frendovi idu od ove godine na zupni vjeronauk jer im je uvjet za prvu pricest, oni su treci razred i ovo pitanje su mu postavili tek sad, ne niti u prvom niti u drugom razredu
    Iz ovoga proizlazi da je bolje imati vjeronauk u školi nego u crkvi.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I vidiš, vrlo zgodno... kako dijete vegeterijanaca uopće prihvaća svoju različitost i nosi se s njom pod jednim obaveznim predmetom poput prirode i društva ili biologije, gdje je velika većina svejeda, .
    to je biologija
    znanost

ne sat kuhanja, gdje bi bili primorani kuhati meso i raditi recepte sa njim

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ivaricu stavljam pod ono - iznimke potvrđuju pravilo

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    kako dijete vegeterijanaca uopće prihvaća svoju različitost i nosi se s njom pod jednim obaveznim predmetom poput prirode i društva ili biologije, gdje je velika većina svejeda, a tu se postavlja pitanje kako će svoju različitost prihvatiti dijete koje na satu tome uopće ne mora biti izloženo....
    pa tu ti lezi odgovor zasto vjeronauku nije mjesto u istoj instituciji u kojoj i biologiji
    Ne bih baš rekla da tu leži...
    Prema tebi (nekima) vegeterijancu nije mjesto na biologiji onda kada se priča o tome da je meso zdravo ili iz biologije treba izbaciti gradivo o tome? Potpuno izbaciti biologiju kao predmet?

Ne bih tjerala mak na konac, ali tako sam shvatila.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

[Prema tebi (nekima) vegeterijancu nije mjesto na biologiji onda kada se priča o tome da je meso zdravo ili iz biologije treba izbaciti gradivo o tome? Potpuno izbaciti biologiju kao predmet?

jesi sigurna da se na biologiji priča o tome da je meso zdravo

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    I vidiš, vrlo zgodno... kako dijete vegeterijanaca uopće prihvaća svoju različitost i nosi se s njom pod jednim obaveznim predmetom poput prirode i društva ili biologije, gdje je velika većina svejeda, .
    to je biologija
    znanost

ne sat kuhanja, gdje bi bili primorani kuhati meso i raditi recepte sa njim
    Grubi, po toj logici nije ni vjeronauk misni obred, daj nešto pametnije.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prema tebi (nekima) vegeterijancu nije mjesto na biologiji onda kada se priča o tome da je meso zdravo ili iz biologije treba izbaciti gradivo o tome? Potpuno izbaciti biologiju kao predmet?
    .
    a?
    biologija je bila moj najdraži predmet
    na satu domaćinstva smo slušali o prehrani, ne na biologiji
    ona se sastoji od: zoologije, fitologije i antropologije

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    [Prema tebi (nekima) vegeterijancu nije mjesto na biologiji onda kada se priča o tome da je meso zdravo ili iz biologije treba izbaciti gradivo o tome? Potpuno izbaciti biologiju kao predmet?

Dooooobro pitanje, moram priznati.
    Ali u nekom kontekstu se ipak spominje meso, bar u smislu konzumacije, šta ne? A to i je problem vegetarijanca, što ne konzumira meso, pa ni ne mora.

Bojim se da ćemo se zapetljati u ovim primjerima, bar ja.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da li je to sat o svim velimim vjerama ili samo jednoj, "ispravnoj" ?
    da li uče o budizmu, hinduizmu, islamu?

reci ti meni

da je to sat o svim vjerovanjima koje postoje , uključujući i povjest vjera, npr. rimska , grčka ... onda sve 5

[/quote]

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja jesam. Vjerujem da je i AM jer ima velikog sina koji je već prošao taj razred.
    Govori se o piramidi prehrane. U toj piramidi i meso ima svoje mjesto.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa
    Ja jesam. Vjerujem da je i AM jer ima velikog sina koji je već prošao taj razred.
    Govori se o piramidi prehrane. U toj piramidi i meso ima svoje mjesto.
    onda bi se udruga vegetarijanaca pobuniti i zatražiti da se u tu piramidu postavi / soja, mahunarke , kod djela mesa

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

onda bi se udruga vegetarijanaca pobuniti i zatražiti da se u tu piramidu postavi / soja, mahunarke , kod djela mesa
    A oni se ipak ne bune...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

to je njihova stvar

osim toga, mali vegetarijanci znaju da ostali jedu meso, i imaju roditelje koje će im objasniti zašto oni ne žele jesti meso

to je jedna slika vezana uz prehranu čovjeka, činjenica
    nije biologija znanost o prehrani
    to je nutricionizam

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Slažem se da može, samo ne vidim razloga da većina mesojeda treba prestati konzumirati meso, kako se vegeterijancima ne bi dizao želudac , za vrijeme gableca u školi.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sad još recite da školski gablec nije važan obrok jer doma postoji ručak, a može se jesti i u restoranu.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne, nisam na to mislila. biologija (i svaka druga znanost) uci (ili bi, po definiciji, trebala uciti) o stvarima koje su dokazive bilo opazanjem, bilo eksperimentom. sto ce tko napraviti od tih cinjenica, njegova je stvar. ako me uvjeris da vjeronauk radi to isto, dozvolit cu da ga izjednacis s biologijom.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam se potpuno pogubila u tim vašim gablecima ajde natrag u učionice, ako može.

inače potpisujem kangu s ovim činjenicama i dokazima.

ima ona.... god has no place within public schools, just like facts have no place within organized religion.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo i mene, tek sad, ja sam od onih sto ne forumiraju s posla,
    iako ne volim nikako o ovim temama na forumu pricati, jer je to krnja komunikacija a tema osjetljiva....
    vidim da je rasprava otisla u raznim smjerovima, idem procitati dok mi se grije rucak sto ste to vi u 2 nove strane napisli

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

reci ti meni

da je to sat o svim vjerovanjima koje postoje , uključujući i povjest vjera, npr. rimska , grčka ... onda sve 5
    uce, o svim vjerama, i na katolickom vjeronauku, i na pravoslavnom i na islamskom (sto se tice rimske i grcke to spada u mitologiju jer nisu zive religije i uci se na povijesti i dijelom iz knjizevnosti)

to sto je vjeronauk svake vjerske zajednice prvenstveno posvecen vlastitom nauku je zbog toga sto je to konfesionalni vjeronauk, a ne sat religijske kulture (sto bi meni osobno recimo bilo puno draze) ali to ne znaci da se ne uci o drugim religijama

a da svaka religija sebe smatra ispravnim putem do Boga je jedno od temeljnih svojstava religije kao takve pa je isticati to kao argument smjesno jer onda bi prema tome valjda trebalo zabranit/ukinut svaku religiju, ne kuzim poantu

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo ja ću vam se ubaciti samo s komentarom (i našim iskustvom) u vezi alternative vjeronauku u školi
    (jer je ostalo toliko preopširno i pre osjetljivo da na brzinu komentiram, a opširno ne stignem).
    moje dijete ide u waldorfsku školu i imaju opciju izabrati ili jedan ili oba od dva izborna predmeta-vjeronauk i religijsku kulturu.
    znači ili jedno od toga, ili oboje.
    w. škola inače slavi sve veće kršćanske blagdane, ali nije konfesionalno obojena kao recimo katoličke ili slične škole.
    u školi ima djece čiji su roditelji, po nekoj mojoj slobodnoj procjeni, prilično šareni po pitanju vjere (ili ne-vjere), no mislim da ipak prevladavaju katolici.
    usprkos tome, zanimljivo je da većina roditelja(kasnije i djece) izabire religijsku kulturu, jer je to toliko omiljen i presuper predmet i način na koji ga taj učitelj drži, da je djeci jedan od najomiljenijih predmeta u školi.
    prilagođen je dobi djeteta, tako da se kroz prva dva razreda uglavnom samo pričaju priče o dobru i zlu, naglasak je na etici.
    tek kasnije, postepeno, upoznaju se različite konfesije, vjerovanja, isto kroz priče, manje faktografski.
    i opet je naglasak na etici, na čovjeku kao duhovnom biću koje bi trebalo težiti dobrome, nešto što smatram da danas jako fali, jer djeca su danas bombardirana s jako puno činjenica, a potpuno neproporcionalno malo temama koje ih usmjeravaju da budu kreativni i Dobri Ljudi.

i često, ako u razredu recimo ima netko čiji roditelji su, nemampojma, sljedbenici hare krishne, onda dođe ili roditelj ili netko tko zna nešto više reći i održi djeci predavanje, tako da se upoznaju sa šarenilom i da nauče uvažavati.

nema konfesionalne opredijeljenosti, to je potpuno ostavljeno na slobodu djeci i roditeljima.

inače u školi ima i djece koja idu (i) na vjeronauk, i kako čujem svi su jako zadovoljni mladom i otvorenom vjeroučiteljicom.

i na kraju, mislim da je uvođenje vjeronauka u škole zapravo medvjeđa usluga KC, jer niti će ta djeca koja idu na vjeronauk u školi (umjesto u crkvu) biti predaniji vjernici, niti će KC biti popularnija zbog toga i imati više sljedbenika.
    a zbog opravdanog osjećaja izopćenosti, tjera manjinu, i to u još tako osjetljivoj ranoj školskoj dobi, da se loše osjeća.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i na kraju, mislim da je uvođenje vjeronauka u škole zapravo medvjeđa usluga KC, jer niti će ta djeca koja idu na vjeronauk u školi (umjesto u crkvu) biti predaniji vjernici, niti će KC biti popularnija zbog toga i imati više sljedbenika.
    a zbog opravdanog osjećaja izopćenosti, tjera manjinu, i to u još tako osjetljivoj ranoj školskoj dobi, da se loše osjeća.
    ovo se naravno odnosi na državne škole.
    u našoj školi se, so far koliko mi je poznato, u vezi vjeronauka ili rel.kult. nitko loše ne osjeća

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa

.
    potpisujem

ponekad neki postupci crkve i za nas vjernike mogu biti i jesu neprihvatljivi ili ih kritiziramo
    nisu ljudi u crkvi bezgresni, ali ako kritiziramo njih, ne kritiziramo vjeru, i dalje smatram to sto je imam - velikim darom...

neovisno o vjeronauki,
    osobno me uzasno ljuti ono sto se dogadja sa projektom crkve u udbini, i nikako se ne slazem s onim sto i kako biskup misli i ponasa se...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    [osobno me uzasno ljuti ono sto se dogadja sa projektom crkve u udbini, i nikako se ne slazem s onim sto i kako biskup misli i ponasa se...
    ih, sad moram guglati

samo da se još ja i AM vratimo na gablec, iako je kanga lijepo predočila razliku između biologije i vjeronauka - uvijek postoji šansa da je profesorica biologije ujedno i vegetarijanka

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da je učiteljica jako važna osoba u tom i svakom drugom slučaju.Ona je ta koja mora stvarati razrednu klimu i odgajati djecu kao tolerantne i spremne na različitosti.Najgore je kada čujem da je u razredu ocjenjivanje tko je najbolji, a tko najgori jer smatram da je svatko od djece sam sebi dovoljan za natjecanje i da se uspoređuje sa sobom od jučer i bude bolji nego jučer i prekjučer! Važno je to i za vjeronauk jer u razredu ima djece koja ne idu na vjeronauk ni na tenis ni na informatiku i nisu zbog toga manje vrijedna . Tu je učiteljica koja mora SVAKODNEVNO ukazivati na prihvaćanje raz ličitosti !

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    treba ipak napomenuti da oni idu na zupni vjeronauk zato jer im tako narede na skolskom vjeronauku - a ne zato jer su im roditelji takvi iskreni vjernici da i sami prakticiraju vjeru, i redovno idu na mise nedjeljom.

znate li koliko roditelja trecasa provode nedjeljna jutra na kavama, cekajuci da njihova djeca 'zbave' nedjeljnu misu?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    Citiraj ivarica prvotno napisa
    treba ipak napomenuti da oni idu na zupni vjeronauk zato jer im tako narede na skolskom vjeronauku - a ne zato jer su im roditelji takvi iskreni vjernici da i sami prakticiraju vjeru, i redovno idu na mise nedjeljom.

znate li koliko roditelja trecasa provode nedjeljna jutra na kavama, cekajuci da njihova djeca 'zbave' nedjeljnu misu?
    sigurno im ne narede to na vjeronauku u školi, nego moraju proći pripravu u župi ako žele na sakramente (isto je za krizmu)

a ovo o roditeljima je, na žalost, jako točno

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    sigurno im ne narede to na vjeronauku u školi, nego moraju proći pripravu u župi ako žele na sakramente (isto je za krizmu)
    ok, 'narede' nije dobra rijec - ali recimo da ih 'potaknu'

sto se tice usporedbe s vegetarijanstvom - meni nije losa.

iako smo mi mesojedi, i djeca su mi mesojedi - meni je strasno da u nekim vrticima i skolama ne postoji opcija vege-prehrane. I voljela bih da se u skolskim lekcijama koje se odnose na prehranu, govori i o takvim opcijama.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

vjeroučitelji su ih DUŽNI obavijestiti da ako žele primiti sakramente moraju u župu na pripravu
    sve preko toga je nedopušteno i podložno prijavama i sankcijama

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vjeroučitelji su ih DUŽNI obavijestiti da ako žele primiti sakramente moraju u župu na pripravu
    sve preko toga je nedopušteno i podložno prijavama i sankcijama
    Drugim riječima, bez obzira što ti dijete pohađa školski vjeronauk bez dodatnog župnog nema pričesti. Nije li to na neki način stvarno upravo ta "naredba"?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zašto bi bila naredba, ako je već objašnjeno da je to obaveza svakog tko želi pristupiti prvoj pričesti?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zašto bi bila naredba, ako je već objašnjeno da je to obaveza svakog tko želi pristupiti prvoj pričesti?
    A zašto nije dovoljan samo jedan vid vjeronauka, pa ako je već u školi samo taj ili još bolje samo župni koji je većina nas i pohađala jer je to i htjela tako. Ovako mi se 2x tjedno školski + jednom do 2x tjedno župni + nedjeljna misa čini poprilično opterećujuće za klince koji osim škole imaju i još nekih aktivnosti.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    A zašto nije dovoljan samo jedan vid vjeronauka, pa ako je već u školi samo taj ili još bolje samo župni koji je većina nas i pohađala jer je to i htjela tako. Ovako mi se 2x tjedno školski + jednom do 2x tjedno župni + nedjeljna misa čini poprilično opterećujuće za klince koji osim škole imaju i još nekih aktivnosti.
    ovak napisano je zbilja opterećujuće

ALI

2 školska sata u školi - uklopljeni su u raspored, pa i nije posebno opterećenje (ako ne ide na vjeronauk ionak visi u školi - ipak je mali dio onih kojima je to prvi ili zadnji sat)
    nedjeljna misa je OBVEZA vjernika-katolika, i ako si na tu obvezu privikavan od malih nogu do 3. razreda ti bude čudno ako u nedjelju ne odeš na misu (govorim iz iskustva) - a ako nisi vjernik-katolik što će ti sakramenti za dijete?
    župna kateheza zna biti opterećujuća zbog gole činjenice da se dijete mora tam pojaviti (sadržajno, uz iole normalnog katehetu, nije nikakvo opterećenje), i to se jednostavno ili mora pregrmjeti (pa dok je klinac u 3. ili 8. razredu ne planirati zajedničke aktivnosti svaku subotu nego, npr. svaku 3. ili četvrtu) ili je (uglavnom u gradskim sredinama) župna kateheza radnim danom u više termina pa se dogovorno s katehetom dođe u termin koji je najprikladniji

a jedan vid nije dovoljan iz istog razloga iz kojeg, primjerice, klincima koji idu u ugostiteljsko školu smjer kuhar ili slastičar nije dovoljna samo nastava u učionici nego moraju imati i kvalitetnu praksu ako zbilja žele nešto usvojiti kak se spada - u školi dobivaju informaciju (i to u malo širem okviru), a u župi uče kako tu informaciju primijeniti na konkretnom primjeru, kako župna zajednica funkcionira, gdje se oni mogu uključiti i sl. stvari koje NE SPADAJU u školu

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

župi uče kako tu informaciju primijeniti na konkretnom primjeru, kako župna zajednica funkcionira, gdje se oni mogu uključiti i sl. stvari koje NE SPADAJU u školu
    Vidiš ja smatram da vjeronauk UOPĆE NE SPADA u školu.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to je tvoje pravo isto kao i pravo jednog dijela svećenstva

ali dok se ne raskine međudržavni ugovor vjeronauk će biti u školi

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja bih vise voljela da djeca u skoli imaju pod obavezno predmet Religija, nego da uvode vjeronauku u skole :/
    ne govorim za Hrvatsku (nisam iz HR), nego mislim uopceno na sve drzave.
    vjeronauk bi ostavila za crkve, dzamije, sinangoge...

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    djeca su danas bombardirana s jako puno činjenica, a potpuno neproporcionalno malo temama koje ih usmjeravaju da budu kreativni i Dobri Ljudi
    slazem se da klasicne skole (za druge ne znam) dosta rade na stetu razvoja djece u moralne i eticne ljude, ali po mom misljenju taj problem niti ima veze niti se moze rijesiti predavanjem ili ne predavanjem vjeronauka. isto tako, razumijem i prihvacam da konfesijski vjeronauk ima bitnu pozitivnu ulogu u odgoju djece u mnogim obiteljima, samo smatram da mu mjesto nije u javnoj skoli (pogotovo sekularne drzave).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kanga, ja niti ne tvrdim drugo .
    taj moj komentar se odnosio upravo na pozitivno iskustvo ne glede vjeronauka, nego predmeta religijska kultura.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

vikiikatja , baš me dirnuo tvoj post, onako ljudski.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

reci ti meni

[/quote]

Da, 5. raz, tematska cjelina: Religija u čovjekovu životu, nastavne jedinice: Što je religija? Početak religija; Religije antičkih naroda (Egipat, sunce pobjeđuje tamu, Grčka i Rim: Zeus ili Jupiter?); Velike monoteističke religije, (Islam, Židovstvo, Kršćanstvo), Različiti ali povezani

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj vikiikatja prvotno napisa
    nisam se mislila uključivati jer smo o tome već raspravljali, ali fakat moram izreći svoja iskustva.
    znači, ja sam agnostik, odgajana u obitelji ateista. udala sam se za čovjeka koji je vjernik iako ga ja zezam da nije po ps (pe esu) jer on ne ide u crkvu, nije dio vjerske zajednice...a koliko sam shvatila kad je netko vjernik onda ima i neke obaveze prema dotičnoj ustanovi. on misli da to može "rekreativno". a ja bih rekla da ne. uglavnom zezam ga.

međutim, krstili smo djecu iako sam ja bila protiv toga, ali kao što sam već negdje pisala, popustila sam jer moja djeca nisu samo moja, oni imaju i oca, baku, djeda, tete kojima je do toga bilo stalo. poslije krštenja (koje je svima bilo jaaaako važno) više nitko nije pitao odgajamo li mi tu djecu u duhu kršćanstva, niti je itko brinuo jesu li oni i fakat dio te zajednice čiji su članovi postali krštenjem. toliko o MM familiji i njihovom odnosu spram vjere.
    nakon toga je došao upis u 1.razred OŠ i upis na vjeronauk koji je nekako u našu kuću ušao na mala vrata. niti MM niti ja još nismo bili donijeli stav o tome, a V.je doma već donio knjige i odsjedio na prvom satu. Kad smo shvatili da smo zakasnili i da se on već "zapalio" odlučili smo ga pustiti da sluša taj predmet.
    obzirom da sam nabrijana na crkvu, vjeronauk i ostalo, kao kobac čekam da donese neka negativna iskustva, ali ništa...on je sad već 4.razred i dalje je s vjeronaukom sve u redu. I više od toga. Vjeroučiteljica je OK, pater koji im je držao vjeronauk prije prve pričesti je bio više nego super, sama prva pričest je bila fenomenalna. Ja ju nisam (niti sam mogla, jer o tome vrlo malo znam) mogla promatrati vjerničkim očima, ali sam bila jako ganuta načinom na koji je priprema za prvu pričest a i sama misa (valjda se to tako kaže) bila vođena.
    Još sad mi suze krenu na oči kad se sjetim tog nekog patera koji je započeo misu riječima: " upravo smo čuli na nebeskoj radio stanici kako ste baš vi, prvopričesnici bili najbolji od svih prvopričesnika....". Pa je onda nama roditeljima pričao o zadovoljstvu koje je osjećao dok je našu djecu pripremao, kako se veselio svakoj suboti kad su imali sat....
    Ja, koja sam stajala na kraju crkve jer mi tijelo nije dozvoljavalo da krenem dublje, skoro sam pala u nesvijest od topline i blagosti.
    Povremeno naletim na neke dijelove s kojima se ne slažem, pa ih inda kritički iznesem Viktoru i zajednički proanaliziramo, ali da smo doživjeli neka negativna iskustva, stvarno bih lagala.
    međutim, isto je tako istina da nam je društvo licemjerno do beskraja. Svi nešto njurgaju protiv njega, a istovremeno upisuju djecu. Vjeronauka će biti u školama sve dok ih i dalje budemo upisivali, a od onih koji učine upravo to, a kasnije pljuju mi se diže kosa na glavi. To nije pošteno prema nikome.
    Isto tako, čula sam i o groznim situacijama, npr.neadekvatnim vjeroučiteljima slabog obrazovanja, nacionalistički nastrojenim....ali isto tako ima problematičnih profesora informatike, likovnog, engleskog.... Jedina je razlika i olakotna okolnost što dijete s vjeronauka uvijek možeš ispisati, a s matematike ne možeš...
    Možda sam bezobzirna, ali ne volim niti one ljude koji upisuju dijete da bi se izbjeglo izdvajanje, zadirkivanje...pa zar smo svi isti? učenje dijeteta da se živi linijom manjeg otpora za mene nije prihvatljiva opcija. međutim znam da to govorim iz perspektive življenja u velegradu, vjerojatno ne bih tako govorila da živim u nekom manjem mjestu.
    eto toliko od mene.

i mene si dirnula. Drago mi je sto si "potrefila" kvart koji pripada takvoj zupi. Ja sam jedna od tih katolika, odgojena kao katolik - koja je ispisala djecu s vjeronauka upravo zbog toga sto ne zelim zivjeti linijom manjeg otpora i ne zelim podrzavati lose odluke koje su donosene sa strane crkve te stil pristupa djeci u nasoj zupi. I dalje sam katolik, a moja djeca ne idu na skolski vjeronauk. jeli to bojkot? ajmo reci da je. i to me zalosti. da bar vise roditelja odluce "bojkotirati" mozda bi crkva reagirala. No dok ostaje da "nevjernici" pohadjaju skolski vjeronauk samo zato da se ne razlikuju - dotle ce ga biti u skolama.

dok je vas zupnik zapoceo misu prekrasnom dirljivom recenicom, nas je zapoceo misu za dan za majke recenicom: Draga djeco, budite sretni kaj vas roditelji nisu pobacili.

to je samo 1 primjer. Da je vjeronauk u crkvi, i iskljucivo u crkvi - ja bih vjerojatno kao majka mogla izabrati u koju crkvu ce moja djeca pohadjati vjeronauk i u kojoj crkvi budu pricesceni. Ako mogu voziti svoju djecu na plivanje i jezike u tjednu, tako bih ih mogla voziti negdje drugdje na vjeronauk u tjednu. Zar ne?
    Mi smo vijencani i djeca su nam krstena u crkvi koja nije nasa zupna - jer volimo tu crkvu i svecenike koji su tamo. Zasto ne bismo mogli odluciti da nam djeca pohadjaju vjeronauk u toj crkvi isto?

prva pricest mog starijeg sina je bila zalostan dan za mene. zbog ljudi a ne zbog sakramenta. Zato sam odlucila moja djeca ne budu pohadjala vjeronauk u skoli i jednog dana kad budu mogli sami odlucivati ce pohadjati vjeronauk za odrasle tamo gdje osjecaju toplinu i ljubav istinske vjere i pravih vjernika. jeli to OK s moje strane?
    no ne izbacujem mogucnost da oni do tog dana odluce da zapravo nisu katolici i osjecaju kako pripadaju nekoj drugoj vjeri, filozofiji....to ce biti njihov put.

ili sam trebala pustiti sina da pohadja vjeronak makar se boji vjerouciteljice? ili forsirati mladjeg sina da ide na djecju misu koja ga cini nervoznim? :?
    zasto ne bismo mogli se voziti do one udaljenije crkve svake nedelje na misu gdje se osjecamo voljenim i gdje osjecamo Bozju ljubav? umjesto da trpimo sarkazam i negativne vibre koje primamo na djecjoj misi u nasoj zupi gdje vjerouciteljica zabiljezi tko je dosao a tko nije?

Juroslave i Zdenka recite sto vi mislite, kao vjernici, o tome.

i usput da pitam o danima kruha - jeli to krscanski blagdan? Sto je to zapravo? Slave li ga i ateisti? Pitam jer su djeca imala u skoli "natjecanje" za najljepsi ukrasen stol za dane kruha. U obicnoj drzavnoj skoli. OK. Pekli smo kruscice i ponjeli u skolu. Onda su neki razredi bili "diskvalificirani" s natjecanja jer nisu imali krizeve na stolovima. Zar to nije diskrimanacija protiv nekrscana? Slavimo li mi kruh kao simbol zivota, hrane ili sto je vec, ili slavimo kruh kao Krscanski simbol - u drzavnoj skoli?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ljudi moji, nije me bilo 2 dana (na radnom mjestu imam računalo - kantu) koja pokreće moje i dječje prezentacije ... pa ne mogu reći: nemam računalo, ali nemam pristup internetu i nemam vremena....
    na nekim radnim mjestima se ne može biti na forumu

i evo me u neradni dan za računalom ... kad ono 4 stranice :shock:
    diskusija nam se razvukla na sto strana... ali meni je bitno neka je diskusija, neka je razmjena mišljenja...

mislim kako svi ljudi koji ovoj priči pristupaju otvorena srca i uma mogu puno toga naučiti od ljudi koji imaju drugačije mišljenje

i zato vas sve pozdravljam :D

uživajte u lijepom danu....

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Zoila, samo o Danu kruha...
    točan naziv je Dani zahvalnosti za plodove zemlje...

na engleskom smo ga povezali sa Danom zahvalnosti koji se obilježava u Americi, posjetili smo Dom za odrasle osobe, odnijeli dio peciva, rekli im kako ne znamo puno o njima, a žive blizu škole... upoznali su nas sa svojom ustanovom..

natjecanje za ljepši stol, da, ukoliko su kriteriji dobro postavljeni, konkretno, ove godine nam je tema jabuka...

zahvalnost je univerzalna vrijednost oko koje se ovi Dani vrte.... :D

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

malo više o Danu zahvalnosti...
    http://www.lijepa-nasa.hr/index.php?view=danikruha

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Tratinčicemoje prvotno napisa

Da, 5. raz, tematska cjelina: Religija u čovjekovu životu, nastavne jedinice: Što je religija? Početak religija; Religije antičkih naroda (Egipat, sunce pobjeđuje tamu, Grčka i Rim: Zeus ili Jupiter?); Velike monoteističke religije, (Islam, Židovstvo, Kršćanstvo), Različiti ali povezani
    jel ovo znači peti razred ? :?

a šta se uči u prvih četiri razreda ?

zoila, u našem vrtiću se "slavi" i božić i uskrs, al ne vjerski obojeno, barem je tako meni objašnjeno, kroz te praznike (iako kršćanske) tete nastoje neke (univerzalne) vrijednosti prenijeti djeci - pa mogu s tim živjeti. kao i ti dani zahvale, kruha il čega već. sve nešto slavimo, bolje bi bilo da malo više radimo (al to je sad već druga priča).

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Da, tako sam i napisala, 5. raz...
    glede ostaloga vidi http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/2241.htm

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Zoila prvotno napisa
    zasto ne bismo mogli se voziti do one udaljenije crkve svake nedelje na misu gdje se osjecamo voljenim i gdje osjecamo Bozju ljubav? umjesto da trpimo sarkazam i negativne vibre koje primamo na djecjoj misi u nasoj zupi gdje vjerouciteljica zabiljezi tko je dosao a tko nije?

Juroslave i Zdenka recite sto vi mislite, kao vjernici, o tome.

i usput da pitam o danima kruha - jeli to krscanski blagdan? Sto je to zapravo? Slave li ga i ateisti? Pitam jer su djeca imala u skoli "natjecanje" za najljepsi ukrasen stol za dane kruha. U obicnoj drzavnoj skoli. OK. Pekli smo kruscice i ponjeli u skolu. Onda su neki razredi bili "diskvalificirani" s natjecanja jer nisu imali krizeve na stolovima. Zar to nije diskrimanacija protiv nekrscana? Slavimo li mi kruh kao simbol zivota, hrane ili sto je vec, ili slavimo kruh kao Krscanski simbol - u drzavnoj skoli?
    Zoila, mi smo upravo takav slučaj. Odrasla sam u župi gdje sam imala divno duhovno vodstvo na mom putu odrastanja, svećenika i teologa koji je kad sam odrasla postao moj prijatelj i to je ostao do dana današnjeg. Kasnije nisam bila te sreće sa župom po mjestu stanovanja - ne jednom sam se na peti okrenula nasred crkve i izašla van. Prepirala sam se o tome s MM koji je smatrao da treba zanemariti razne blezgarije s oltara, shvaćati misu kao obred i ostati u župi. Nisam mogla na to pristati, jer jednostavno ne mogu podnijeti da netko vrijeđa moju inteligenciju i oduzima mi vjernička prava (jednom mi se dogodilo da mi svećenik nije htio dati pričest u ruku :shock: ). Došli smo na moje i počeli odlaziti na mjesto gdje smo imali što čuti. Shvaćam da je misterij pretvorbe najvažniji u misi, ali meni je potrebna i riječ duhovnog poticaja koja će me pratiti kroz tjedan. Kasnije smo preselili u župu koja nam je odgovarala. Tamo smo krstili M. i išli svake nedjelje na misu. Nedavno smo preselili i odlučili ostati u staroj župi, jer se nikome od nas ne sviđa misa u našoj sadašnjoj župi. Što se vjeronauka za sakramente tiče, djeca će ga pohađati u onoj župi u kojoj se nalazi škola, a koja je, mislim, izvrsno mjesto. Znam i za druge takve slučajeve da se dade dogovoriti da dijete pohađa vjeronauk mimo mjesta stanovanja. Razumijem sve što se tiče župe kao vjerske zajednice, ali na to pristajem uz uvjet da na tom mjestu mm, djeca i ja doista možemo zadovoljiti naše duhovne vjerske potrebe.

Što se tiče dana kruha, u školi moje djece na izložbenom stolu je također bio križ. On meni ne može smetati, nikako i nigdje. Uza svu ostalu simboliku i vrijednosti koje svi dijelimo, kruh za kršćane nosi u sebi snažnu simboliku križa, odnosno Kristova tijela. Mislim da ni onima koji nisu vjernici križ među kruhovima ne bi smio smetati, jer bi barem na kulturološkoj razini trebali prihvatiti da postoji i taj dio simbolike kruha. Ni meni ne bi smetali simboli drugih religija vezani uz kruh, npr. voljela bih da neko dijete u školu donese maces da ja to mogu pokazati svojoj djeci i objasniti im simboliku beskvasnog kruha vezanu uz Pesah.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •