-
odrasla sam u multikulturalnoj sredini. U skoli u svom uskom krugu prijatelja je bila jedan buddhist, jedan mormon, ja katoljkinja, dva zidova, jedan protestant. Isla sam na vjeronauk u crkvi jednom tjedno, te na misu nedeljom. Prije vjeronauka sam se druzila s drugim katolicima iz svih skola te zupe - i imala sam tamo svoje prijatelje i svoj drustvo. Ucili smo skupa o vjeri i o crkvi. U skoli sam ucila citanje, pisanje, matematiku...itd. i nekad sam raspravaljala o vjerama svijeta sa svojim prijateljima pod satovima odmora. Posjetila sam buddhisticki hram, slavila Pesah s prijateljima, oni su isli samnomn na katolicku misu par puta, te podrzali smo prijatelja da izdrzi post za vrijeme yom kippura itd. Sakramente sam primila istinski cijelim svojim tijelom, umom i duhom. I nikad me zupna crkva nije natjerala da se pridruzim crkvenom zboru, niti je vrsila pritisak da pjevam Nedeljom na misi, i niti jednu jedinu ocjenu nisam dobila za to sto sam ucila na vjeronauku. I sto mi je falilo?
Moj sin - je isao na vjeronauk u skoli. Dobivao je minuse za NEPOFARBANE crteze u vjezbenici. Makar su pismeni odgovori bili ispravni i molitve naucene. Na kraju semestra je nabrzinu pofarbao sve s jednom jedinom bojom da ne bi slucajno dobio 4 iz vjeronauka.
Vjerouciteljica je unjela pojam BLUDNOST u 3. razredu osnovne, i nije objasnila djeci sto je to. Nego su djeca to trebala naucit napamet smrtne grijehe bez da razumiju o cemu se radi. ZA OCJENU.
poruka koju sam ja dobila iz takvog ocjenjivanje je: ti si manje duhovan ako ne farbas kao ostali. znaci dobro si savladao gradivo iz vjeronauka ako uredno farbas bojanku. Djeca koja su slampava i neuredna su manje duhovna. Meni uopce nije jasno princip ocjenjivanja takvog predmeta kao sto je vjeronauk. Tko ima peticu vise voli Boga od onoga koji ima cetvorku?
Morao je ici na zbor 2x tjedno makar nije tip za pijevanje (kao ni sto sam ja bila). Pijevanje je bilo uvjet za pricest? Tako je to bilo servirano djeci. Od straha je isao. Makar je nama roditeljima bilo receno da pijevanje nije uvjet za pricest. Kako to da sam ja pricescena i firmena bez da sam ikada bila dio ikakvog zbora?
moje dijete se iskreno bojalo zupnika i vjerouciteljice. Imao je napade plakanja pred odlaskom na vjeronauk - zbog straha.
Poznajem jednog dijeteta u koje je Toliki strah unjet u njega - da je dozivio zivcani slom pred prvom pricesti i poceo se gusiti. Nije pricescen na kraju, jer nije isao na prvu pricest. Nije isao na prvu pricest jer se bojao. CEGA?
znam - ovo su pojedinacni primjer. No toga ima u nekim djelovima grada....nisu sve zupe krasne kao sto je Zdenkina. Zdenka - zavidim te sto pripadas tako krasnoj sredini.
A sto danas imamo? Istinskih vjernika je jako malo, a moderno je paradirat okolo s krizem oko vrata bez da se razumije dubina znacenja tog kriza. Duhovnost i svetost tog kriza. I to me zalosti. Jer izgleda kvantiteta postaje vazniji od kvalitete. Il mi se samo cini? :?
Da je vjeronauk ostao u crkvi - i da se vodi kako sam ga ja imala kad sam bila mala na drugom kontinentu- onda bi broj vjernika bio manji - DA. Ali bi postotak istinskih vjernika medju "vjernika" bio veci, i ti ljudi svojim primjerom u dnevnom zivotu medju drugim ljudima bi privukli druge k crkvi.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma