Stranica 7 od 30 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 1471

Tema: o vjeronauku - argumentirano, bez pljuvanja

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    ovo Isusovo "malo" odnosi se na broj kršćana u svijetu (kad pogledaš malo, bez obzira na statistike koje vele da je kršćana toliko-i-toliko milijardi, mislim da je onih "pravih", istinskih vjernika puuuuno manje - i u RH je preko 90% kršćana, a koliko je pravih vjernika?), a ne na količinu znanja i informacija koje bi vjernik trebao znati o svojoj vjeri
    po meni, ovo je najveći problem biblije i ostalih svetih knjiga, a bojim se i izvor mnogih ružnih stvari povezanih uz religije - svako sve tumači na način koji njemu najviše odgovara. eee, da možemo nekako saznati što je pisac stvarno htjeo reći... :/

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Što je falilo nama koji smo 80 i neke (ili 70 i neke) polazili samo vjeronauk u crkvi (jer smo ga htjeli polaziti, nitko nam ga nije nametao), a što se objektivno, u vjerskom (duhovnom) životu nacije pomaklo naprijed otkako imamo vjeronauk u školi?
    Sedamdeset i osamdeset i nekih sam prolazila sve stupnjeve vjeronauka, od predškolskog do studentskog, pa mogu reći što mi je nedostajalo: sve do srednjoškolskog vjeronauka kojeg je vodio jedan vrsni teolog i koji je zapravo bio iznimka, naša se pouka svodila na priče iz Biblije i pučku vjeru, s malo pravog znanja o vlastitoj vjeri. Da dobivali smo zajedništvo i autentično osobno iskustvo vjere, ali ne i znanje o vjeri. Među vjerničkom populacijom bila je primjetna izrazita razlika između općeg obrazovanja i obrazovanja u vjeri, što je danas daleko manje slučaj. Morali smo mnogo sami tražiti i upućivati se na razne načine da bismo nadoknadili tu razliku. Sretna sam da moja djeca tu sustavnost dobivaju u školi, pa će lakše nadograđivati na to nego što je to bio slučaj s mojom generacijom.

Što se tiče drugog dijela pitanja, potpisujem Juroslava.

Što se tiče ocjena, znanje o vjeri se može ocjenjivati; ocjene su legitimne kao i u svakom drugom predmetu. Međutim mislim da većina vjeroučitelja svoj predmet ipak doživljava više odgojno, odnosno da nisu strogi u ocjenjivanju.

O "nametanju" nečega što se ne mora, stvarno mi je već besmisleno govoriti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zdenka, zar ne mislis da bi se takva vrsta vjerskog obrazovanja mogla ponuditi i u crkvama ili drugim vjerskim objektima? Hocu reci, vjerske zajednice se mogu pobrinuti da vrsni teolozi i ostali obrazovni kadar iz ovog podrucja dovoljno kvalitetno radi nevezano za to gdje se konkretno vjeronauk odrzava.
    Meni je besmisleno reci da je nesto besmisleno sve dok postoje oni koji tako razmisljaju. Samim tim sto ja moram djetetu objasnjavati stvari s kojima smo se prisiljeni susretati, a tako ne mora biti, moze se govoriti o nametanju. Po meni ovo nije samo organizacijski problem s kojim se susrecu hrvatske skole nego problem sirih razmjera. Neke stvari treba postaviti tamo gdje im je mjesto. To sto su organizirani religijski sistemi pustili korijenje tako duboko jos uvijek ne znaci da mi svi moramo izigravati vocke i grancice doticnog drveta.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zorana, takve infrastrukturne mogućnosti o kojima govoriš ne postoje. I kada bi postojale, ja bih ipak bila zadovoljnija onim što mi pruža sadašnja situacija. Rekla sam već više puta da razumijem organizacijske probleme roditelja koji ne žele da im djeca pohađaju vjeronauk i to zaista mislim, ali to nije razlog da bih se ustručavala reći da meni postojeća situacija odgovara.

Ne razumijem što ti smeta u objašnjavanju djetetu da postoji vjera i vjernici i da oni imaju mogućnost pohađanja vjeronauka u školi? Pa svi bismo morali njegovati pluralizam.

Ovo što kažeš o puštanju korijenja vjerskih sustava je naprosto povijesna činjenica. Ti ne moraš prihvaćati plodove te "voćke", to je tvoja osobna stvar i tvoje neotuđivo pravo, ali dijete si civilizacije koje jesi, a koja je u svojim korijenima i najjačim granama kršćanska. U tom smislu to je dio i tvog nasljeđa, iako si ateist.

Još bih nešto dodala o našem vjeronauku 70-ih i 80-ih: smetalo me je to što škola ne samo da nije podržavala vjerski odgoj djece nego je isljeđivala djecu koja su išla na vjeronauk, kao i njihove roditelje. Moja učiteljica se usudila pozvati moju mamu na razgovor i spočitnuti joj "kako to da intelektualci šalju svoju djecu na vjeronauk" i "pružaju loš primjer ostalima". Sretna sam da danas škola kroz mogućnost pohađanja vjeronauka podržava moj odgoj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci, umjesto da se vjerske institucije pobrinu za jacanje vlastitih infrastrukturnih mogucnosti, one su fino zatrazile da se za to pobrinu drzavni organi koji se ponasaju na nacin kao da nije rijec o gradjanskoj drzavi?
    Ne moras se ti ustrucavati reci da ti situacija odgovara, ali mi nije jasno zasto ti je onda besmisleno govoriti o drugacijim stavovima?

Njegujem plurazilam i ne smeta me objasnjavanje o vjeri i vjerskim stvarima. Smeta mi cinjenica da se stvarima osobne prirode pridaje tolika vaznost i da im, zahvaljujuci "nametanjima" ja moram pridavati vecu vaznost nego sto inace bih.

Skola bi trebala podrzavati univerzalne ljudske vrijednosti, samim time i odgoj svakog djeteta koje sece zemljom. Sve ostalo je osobna stvar i tako se treba i tretirati.

A, osim toga, kako bi bilo malo prestati pricati "u rukavicama"? Ili hoces reci da vjerske zajednice ne tendiraju povecanju broja svojih clanova?

STo se tice nekih proslih vremena....ja imam pozitivna sjecanja. Tko je htio prakticirati vjeru, mogao je. Konkretno, mi smo isli tada na vjeronauk i nitko nikakvih problema nije imao. Isto kao sto je uciteljica tvojoj mami spocitavala neke stvari, sasvim je izvjesno da danas mnogi, ne samo strucni kadrovi, spocitavaju svima onima cija djeca ostaju u bibliotekama, ucionicama i hodnicima dok drugi uce nesto sto bi mogli sasvim fino "odraditi" i u za to odgovarajucem objektu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne moras se ti ustrucavati reci da ti situacija odgovara, ali mi nije jasno zasto ti je onda besmisleno govoriti o drugacijim stavovima?
    Molim te, nemoj izvrtati moje riječi. Riječ "besmisleno" upotrijebila sam samo i isključivo u kontekstu rasprave nametanja vjeronauka u školi. Vjeronauk bira tko hoće i samo sam na to mislila, a ne na pluralizam stavova o vjeronauku. Ovu raspravu dugo pratim i vidim da se je "argumentirano bez pljuvanja" svelo samo na jednu dimenziju problematike u školama. Javila sam se nakon dugog vremena odgovarajući na tvrdnju da nitko nije zadovoljan vjeronaukom u školama. Htjela sam samo da se čuje i druga strana, većinska strana koja je zadovoljna situacijom.

Niti najmanje se ne slažem s tobom da je vjera samo osobna stvar. Ona je itekako dio kulture u kojoj živimo, kao što sam rekla i gore i po tome spada u školu, dakako u kontekstu osvještavanja pluralizma religija i drugih mišljenja o svijetu i čovjeku. I dalje ne razumijem zašto tebi smeta da moraš pridavati važnost nečemu što oko tebe faktično postoji. Mnogim stvarima koje nam se ne sviđaju moramo pridavati važnost i u odnosu na njih odgajati svoju djecu.

Što ima loše u težnji vjerskih zajednica da se poveća broj vjernika? Pa to je dio njihovog posla u ovom svijetu.

Za ovo što kažeš na kraju osobno ne znam nijedan primjer - kao predsjednici Vijeća roditelja nijedan roditelj mi se nije žalio na bilo kakve primjedbe koje bi dolazile zbog nepohađanja vjeronauka i sakramenata. Na uvodnom roditeljskom sastanku vjeroučiteljica je izričito rekla da ne postoji nužna veza između pohađanja vjeronauka i primanja sakramenata. Vjerujem da u nekim drugim sredinama ima ljudi koji takve primjedbe stavljaju, a to osuđujem.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    I dalje ne razumijem zašto tebi smeta da moraš pridavati važnost nečemu što oko tebe faktično postoji. Mnogim stvarima koje nam se ne sviđaju moramo pridavati važnost i u odnosu na njih odgajati svoju djecu.
    Meni smetaju akviziteri koji pokušavaju preko djece roditeljima nametnuti kupovinu. Smetale su mi reklame za telekomunikacijske mreže koje su pred dvije godine stajale po školi.
    I na isti način mi smeta vjeronauk u školi. Jer me tjera da se njime bavim kad ja to uopće ne želim. Napisala sam već - A. je želio ove godine na vjeronauk, jer mu se nije dalo svaki put visit okolo s prijateljima. Kad je vjeronauk prebačen na prvi sat, više nije želio ići.
    Naravno da vjeronauk nije obavezan. Nije obavezno ni kupiti mobitel. Ali kao što je reklama u školi nametanje, tako je i vjeronauk u školi bez organizirane alternative za djecu u nižim razredima nametanje. Mi nemamo drugih izbornih predmeta, pa je meni zaista samo vjeronauk problem.
    I nije mi uopće ok da se na ovaj način pokušava povećati broj "vjernika". To mi je zapravo jadno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni ja nisam mislila na neke druge stavove osim one koji ukljucuju rijec besmisleno u konktekstu vjeronauka u skolama.

To sto je religija dio kulture u kojoj zivimo je jedan par cipela. I kao takvoj joj se moze pridati pripadajuce mjestu u opcem obrazovanju. Znaci, cinjenicno stanje i gotova prica. Mi smo tijekom skolovanja takodjer ucili neke opce cinjenice o svjetskim religijama i to je sasvim ok i prihvatljivo sto se tice informiranja "na opcoj razini". Koga interesira vise, trebao bi pripadajuce informacije traziti na "specijaliziranim" mjestima za to podrucje interesa.

U teznji vjerskih zajednica da poveca broj vjernika ima lose to sto se upravo ta namjera ocituje kroz ovakve rabote tipa uvodjenje vjeronauka u skole. To je i vise nego ocita namjera.

Tu pada u vodu i sva prica o toleranciji koja dolazi od istih zajednica. Kako da se vjeruje vjerniku da tolerira postojanje drugih vjerskih zajednica ako on istovremeno kaze da je njihov dio posla privuci sto veci broj vjernika u svoje krugove?

Hoces reci da se ne stvara idealna klima za predrasude prema onima koji ostaju izdvojeni iz razrednog okruzenja dok njih 95 posto odlazi na sat vjeronauka?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tu pada u vodu i sva prica o toleranciji koja dolazi od istih zajednica. Kako da se vjeruje vjerniku da tolerira postojanje drugih vjerskih zajednica ako on istovremeno kaze da je njihov dio posla privuci sto veci broj vjernika u svoje krugove?

Hoces reci da se ne stvara idealna klima za predrasude prema onima koji ostaju izdvojeni iz razrednog okruzenja dok njih 95 posto odlazi na sat vjeronauka?
    Ovo prvo mi je potpuno nerazumljivo. Kakva netolerancija? Ne misliš valjda da će se pojedine religije otimati za vjernike? Pa prihvaćanje vjeri se događa u osobi samoj, a o ekumenizmu sada ne bih duljila, samo bih podsjetila na to.

Na vjeronauk u školi gledam kao na ostvarenje prava većina na stjecanje tih znanja, a ako se kolateralno time povećava broj vjernika, ne vidim ništa loše u tome, pogotovo ne nište netolerantno prema drugima. Ne zaboravi da oni koji biraju vjeronauk za svoju djecu već na početku donose neku odluku.

Ovo posljednje mi je također nerazumljivo. Zašto bi ostvarenje prava većine značilo podlogu za netoleranciju prema manjini? Je li rješenje u tome da se većina odrekne svojih prava?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zdenka2, slažem se sa svime što si napisala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nitko se ne bi odrekao svojih prava nego bi ih ostvarivao na drugom mjestu.
    Zdenka, radi se o netoleranciji u srzi stvari jer upravo i jeste rijec o tome, o otimanju za vjernike.
    Kako drugacije objasniti veliki plakat Rkc na U-bahn-skoj stanici na kojem pise: Isus vas cega u crkvama 14-og bezirka, djeda koji stoji pored pekare i drzi u ruci Kulu strazara, dva tipa koja me pokusavaju zaustaviti na cesti nudeci vizitku za posjetu nekakvom mormonskom duhovnom okupljalistu itd.
    Razlika izmedju svih njih je samo u tome tko je dominantan i tko je uspio progurati svoje na veca vrata. I niti jedan clan takve organizacije mi ne moze doci i reci da je njegova crkva tolerantna prema razlicitostima.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zorana, molim te nemoj u isti koš trpati Katoličku Crkvu i Jehovine svjedoke i mormone: Katolička Crkva je pokrenula (i većim idjelom održava na životu) svu silu ekumenskih i međureligijskih inicijativa, dok te iste inicijative mormoni i Jehovini svjedoci ne žele niti štapom taknuti (za razliku od hrpe drugih kršćanskih crkava i nekršćanskih religija)

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

odrasla sam u multikulturalnoj sredini. U skoli u svom uskom krugu prijatelja je bila jedan buddhist, jedan mormon, ja katoljkinja, dva zidova, jedan protestant. Isla sam na vjeronauk u crkvi jednom tjedno, te na misu nedeljom. Prije vjeronauka sam se druzila s drugim katolicima iz svih skola te zupe - i imala sam tamo svoje prijatelje i svoj drustvo. Ucili smo skupa o vjeri i o crkvi. U skoli sam ucila citanje, pisanje, matematiku...itd. i nekad sam raspravaljala o vjerama svijeta sa svojim prijateljima pod satovima odmora. Posjetila sam buddhisticki hram, slavila Pesah s prijateljima, oni su isli samnomn na katolicku misu par puta, te podrzali smo prijatelja da izdrzi post za vrijeme yom kippura itd. Sakramente sam primila istinski cijelim svojim tijelom, umom i duhom. I nikad me zupna crkva nije natjerala da se pridruzim crkvenom zboru, niti je vrsila pritisak da pjevam Nedeljom na misi, i niti jednu jedinu ocjenu nisam dobila za to sto sam ucila na vjeronauku. I sto mi je falilo?

Moj sin - je isao na vjeronauk u skoli. Dobivao je minuse za NEPOFARBANE crteze u vjezbenici. Makar su pismeni odgovori bili ispravni i molitve naucene. Na kraju semestra je nabrzinu pofarbao sve s jednom jedinom bojom da ne bi slucajno dobio 4 iz vjeronauka.
    Vjerouciteljica je unjela pojam BLUDNOST u 3. razredu osnovne, i nije objasnila djeci sto je to. Nego su djeca to trebala naucit napamet smrtne grijehe bez da razumiju o cemu se radi. ZA OCJENU.

poruka koju sam ja dobila iz takvog ocjenjivanje je: ti si manje duhovan ako ne farbas kao ostali. znaci dobro si savladao gradivo iz vjeronauka ako uredno farbas bojanku. Djeca koja su slampava i neuredna su manje duhovna. Meni uopce nije jasno princip ocjenjivanja takvog predmeta kao sto je vjeronauk. Tko ima peticu vise voli Boga od onoga koji ima cetvorku?

Morao je ici na zbor 2x tjedno makar nije tip za pijevanje (kao ni sto sam ja bila). Pijevanje je bilo uvjet za pricest? Tako je to bilo servirano djeci. Od straha je isao. Makar je nama roditeljima bilo receno da pijevanje nije uvjet za pricest. Kako to da sam ja pricescena i firmena bez da sam ikada bila dio ikakvog zbora?

moje dijete se iskreno bojalo zupnika i vjerouciteljice. Imao je napade plakanja pred odlaskom na vjeronauk - zbog straha.
    Poznajem jednog dijeteta u koje je Toliki strah unjet u njega - da je dozivio zivcani slom pred prvom pricesti i poceo se gusiti. Nije pricescen na kraju, jer nije isao na prvu pricest. Nije isao na prvu pricest jer se bojao. CEGA?

znam - ovo su pojedinacni primjer. No toga ima u nekim djelovima grada....nisu sve zupe krasne kao sto je Zdenkina. Zdenka - zavidim te sto pripadas tako krasnoj sredini.

A sto danas imamo? Istinskih vjernika je jako malo, a moderno je paradirat okolo s krizem oko vrata bez da se razumije dubina znacenja tog kriza. Duhovnost i svetost tog kriza. I to me zalosti. Jer izgleda kvantiteta postaje vazniji od kvalitete. Il mi se samo cini? :?

Da je vjeronauk ostao u crkvi - i da se vodi kako sam ga ja imala kad sam bila mala na drugom kontinentu- onda bi broj vjernika bio manji - DA. Ali bi postotak istinskih vjernika medju "vjernika" bio veci, i ti ljudi svojim primjerom u dnevnom zivotu medju drugim ljudima bi privukli druge k crkvi.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I niti jedan clan takve organizacije mi ne moze doci i reci da je njegova crkva tolerantna prema razlicitostima.
    Ovo je svjesno zatvaranje očiju pred činjenicom ekumenizma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto ako i ti otvoreno kazes da je teznja vjerskih zajednica povecanje broja vjernika? Juroslave, mozda zato sto se ovi drugi ne zele pretvarati kako im je cilj ono sto ustvari nije?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zorana, cilj Katoličke Crkve (i drugih kršćanskih crkava) nije povećanje broja vjernika, nego širenje Evanđelja i njegove poruke i nastavno tome povećanje broja onih koji žive po Evanđelju

a ne znam što ti misliš koji je cilj ekumenizma pa da se svi oni koji sudjeluju u tom pokretu pretvaraju?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Još bih nešto dodala o našem vjeronauku 70-ih i 80-ih: smetalo me je to što škola ne samo da nije podržavala vjerski odgoj djece nego je isljeđivala djecu koja su išla na vjeronauk, kao i njihove roditelje. Moja učiteljica se usudila pozvati moju mamu na razgovor i spočitnuti joj "kako to da intelektualci šalju svoju djecu na vjeronauk" i "pružaju loš primjer ostalima". Sretna sam da danas škola kroz mogućnost pohađanja vjeronauka podržava moj odgoj.
    Ja sam bila u istoj situaciji kao i ti tada... No danas skola ne podrzava i moj stil odgoja. Moje dijete ima opciju sjediti u hodniku za vrijeme vjeronauka. I nitko me ne moze uvjeriti da je to izbor. Izbor bi bio da mi se ponudi nesto kvalitetno sto bi moje dijete radilo umjesto vjeronauka. Ovako ni jedan roditelj ne zeli da mu dijete sjedi na hodniku, i da ga sedmasi mogu doci zasamarati kad hoce. Dakle i nije mi bas neki izbor. Drago mi je da mnogima odgovara vjeronauk u skoli, ali sto je s nama kojima ne odgovara? Koja nam je to alternativa da nam dijete sjedi u hodniku ili da sjedi na istom tom vjeronauku na koji ga nismo upisali?

I potpisujem Zoilin post od prvog do zadnjeg slova Moje misli u potpunosti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci, cilj krscanskih crkvi nije povecanje broja vjernika nego povecanje broja onih koji zive po Evandjelju? Kako utjesno!!!

Da ne bude zabune, zapela sam za KC jer je ona dominanta, ista stvar bi bila i da je bilo koja druga crkva u pitanju.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    I potpisujem Zoilin post od prvog do zadnjeg slova Moje misli u potpunosti
    I ja

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam bila u istoj situaciji kao i ti tada... No danas skola ne podrzava i moj stil odgoja. Moje dijete ima opciju sjediti u hodniku za vrijeme vjeronauka. I nitko me ne moze uvjeriti da je to izbor. Izbor bi bio da mi se ponudi nesto kvalitetno sto bi moje dijete radilo umjesto vjeronauka. Ovako ni jedan roditelj ne zeli da mu dijete sjedi na hodniku, i da ga sedmasi mogu doci zasamarati kad hoce. Dakle i nije mi bas neki izbor. Drago mi je da mnogima odgovara vjeronauk u skoli, ali sto je s nama kojima ne odgovara? Koja nam je to alternativa da nam dijete sjedi u hodniku ili da sjedi na istom tom vjeronauku na koji ga nismo upisali?
    alternative, barem u OŠ, na žalost nema

ali to nije greška niti jedne religije, nego našeg školskog sustava!
    i to nije razlog da se toliko bunite protiv vjeronauka u školi!
    zašto svu tu energiju ne usmjerite prema MOZŠ i Vladi da se riješi pitanje alternative?
    da je umjesto svakog posta samo na ovom forumu kojim se netko žali kaj nema alternative poslan mail ministru znanosti, premijeru, državnom tajniku u MZOŠ i možda još nekome (npr. u Zavod za školstvo ili predsjedniku saborskog odbora za školstvo) već zbog same brojnosti tih mailova dotični bi možda već počeli barem razmišljati o rješavanju ovog problema

ali ne, vi radije opaučite ovdje na forumu po nama koji smo vjeronaukom u školama zadovoljni i po Katoličkoj Crkvi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MOzda bi bilo jednostavnije ukinuti problematicno nego jos razbijati glavu o trazenju alternativa?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa neka Crkva fino usmjeri svoje resurse i strucno obuceni personal i unapredjuje znanje onih kojima je do takvog znanja i poducavanja stalo, a sve to na za to prikladnom mjestu. I problem rijesen.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    MOzda bi bilo jednostavnije ukinuti problematicno nego jos razbijati glavu o trazenju alternativa?
    upravo to, zorana. potpisujem i sve ostale tvoje postove.
    na ovu temu, naravno.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali ne, vi radije opaučite ovdje na forumu po nama koji smo vjeronaukom u školama zadovoljni i po Katoličkoj Crkvi
    Ne opaucavam ni povama a ni po KC , samo nisam odusevljena idejom vjeronauka u skoli kao ti i Zdenka. Zoilin post odrazava moje misli u potpunosti.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa neka Crkva fino usmjeri svoje resurse i strucno obuceni personal i unapredjuje znanje onih kojima je do takvog znanja i poducavanja stalo, a sve to na za to prikladnom mjestu. I problem rijesen.
    ja još nisam sreo nekog koga su prisilili da upiše dijete na vjeronauk u školi!

ali sam sreo srednjoškolce i njihove roditelje koje su prisilili da upišu etiku!

i da, hajmo ukinut nešto čime je zadovoljna većina populacije da zadovoljimo manjinu!

malo čudno redefinirana demokracija, moram priznati

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne opaucavam ni povama a ni po KC , samo nisam odusevljena idejom vjeronauka u skoli kao ti i Zdenka. Zoilin post odrazava moje misli u potpunosti.
    sorry, anchie, otišlo je kao odgovor tebi, a ti zbilja nisi ta

i po ne znam koji put napisal budem: niti 90% odgovornih u KC nije zadovoljno ovakvim rješenjem, ali ne može KC rješavati probleme koji nisu njeni (djeca na hodniku jer im ništa nije organizirano)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da, hajmo ukinut nešto čime je zadovoljna većina populacije da zadovoljimo manjinu!
    Ja bih najiskrenije voljela da postoji neka anonimna anketa ili nesto i da se pokaze koliko su u stvari Hrvati zadovoljni s vjeronaukom u skoli. Sigurna sam da postotak ne bi bio proporcionalan broju katolika u Hrvatskoj.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I ja bih voljela vidjeti tu anketu i prirodu mogućih prigovora.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Juroslave, ti namjerno selektivno citas ono sto ja pisem? Vecina bi itekako mogla ostvariti svoja prava, ali na drugoj lokaciji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo itekako jeste problem KC jer je ona sudionik ugovora i dogovora na osnovu kojih se vjeronauk drzi po skolama. Zasto nijedan nadobudni vjeroucitelj nije izasao na hodnik i odbio odrzati nastavu u znak protesta prema toj nezbrinutoj djeci koja setaju hodnicima? To bi bio npr. znak dobre volje i iskrene zelje za promjenom.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Već dugo pratim ove razgovore na temu vjeronauka.
    I dugo razmišljam uključiti se ili ne...

Ja stvarno ne vidim u čemu je problem. Ta tko može svoje dijete izolirati od utjecaja medija i reklama... doista, trebalo bi napraviti veliku hajku na sve moguće i nemoguće reklama o skupljanju naljepnica i sličica ovog ili onog crtanog lika... pa ipak to nitko ne radi...

Sada toliko buke oko vjeronauka. Zanimljivo, uvijek je gužva oko tog predmeta. Ja vjerujem kako je i to znakovito.

U mojoj školi u 5. razredu na vjeronauk ne ide jedna djevojčica. Pripada Jehovinim svjedocima. Ali voli biti na vjeronauku. Nitko ju nikada nije izbacio s nastave, ali smo razgovarali s roditeljima i objasnili situaciju. Roditelji su zahvalili na informaciji, upoznali vjeroučiteljicu, dogovorili o načinu njenog boravka na nastavi...

U sedmim razredima ima nekoliko učenika koji žele biti u holu škole, u knjižnici... koji također imaju dobar odnos s vjeroučiteljicom....

stvarno ne vidim u čemu je problem...

nema idealnog društva. Kada sam dobivala packe po rukama šibom jer su me roditelji vodili u crkvu nije bilo dobro. Danas nitko to ne čini. I opet smo nezadovoljni.

Odakle dolazi to nezadovoljstvo? Knjižnica je krasno mjesto za boravak svakog djeteta ako voli knjigu, nalazi se u društvu odrasle osobe (neće za ošamariti sedmaš) i to je ok.

Na zidovima moje škole trenutno su reklame za Cedevitu. Sva sreća pa smo odustali od automata za gazirana pića... oko univerzalnih stvari se treba slagati... i na tome zajednički raditi...

po meni, ovo je "traženje dlake u jajetu"

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ja još nisam sreo nekog koga su prisilili da upiše dijete na vjeronauk u školi!

ali sam sreo srednjoškolce i njihove roditelje koje su prisilili da upišu etiku!

malo čudno redefinirana demokracija, moram priznati[/quote]

TO JE TO!!!!!!

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A to je to? Odlicno! ili ODLICNO!!!! da bude u skladu s tvojim dozivljajem.

Evo sad ce lakse biti mojoj kolegici, ateistici udanoj za Srbina koja je dijete dala na vjeronauk jer su vec bili poceli komentari vezani za prezime i vjeru i nije htjela da joj dijete jedino bude van ucionice za vrijeme tog sata i nosi u sestoj godini teret razlicitosti. Osobno se s njom sad ne slazem, ali stvarno ne znam sto bih ucinila na njenom mjestu. Znaci da postoje roditelji koji eto upisuju jer osjecaju pritisak, koliko god vama sad sve bilo divno i krasno i posuto cvjeticima. Izbor je i da djeca idu na vjeronauk u crkvu - vecina opet zadovoljna. A bome i manjina.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvarno ne vidim razlog da se ukida nešto čime je većina zadovoljna?
    zašto bi se moralo prilagođavati manjini?
    neka se oni prilagode većini
    ako im se ne sviđa nek odu gdje je bolje

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    A to je to? Odlicno! ili ODLICNO!!!! da bude u skladu s tvojim dozivljajem.

Evo sad ce lakse biti mojoj kolegici, ateistici udanoj za Srbina koja je dijete dala na vjeronauk jer su vec bili poceli komentari vezani za prezime i vjeru i nije htjela da joj dijete jedino bude van ucionice za vrijeme tog sata i nosi u sestoj godini teret razlicitosti. Osobno se s njom sad ne slazem, ali stvarno ne znam sto bih ucinila na njenom mjestu. Znaci da postoje roditelji koji eto upisuju jer osjecaju pritisak, koliko god vama sad sve bilo divno i krasno i posuto cvjeticima. Izbor je i da djeca idu na vjeronauk u crkvu - vecina opet zadovoljna. A bome i manjina.
    Tko smije reći kako razumije tvoju kolegicu, ateisticu udanu za Srbina ako nije i sam u toj koži? Držim da su njeni problemi (ako ih smijem tako nazvati) i na drugim poljima, a ne samo u slučaju vjeronauka.
    Meni se ovdje nameće pitanje: je li joj muž vjernik? Vjernik Pravoslavne Crkve ili je i on ateist?
    U skladu s tim neka i postupe....
    Uvijek, uvijek, u svakom društvu je pitanje imam li svoj stav i znam li "pobrati" i plodove svoga izbora?
    Njen je izbor njen muž i to treba poštivati, ali to ima i obvezu, snositi posljedice svoga izbora. I tu je po meni sve jasno.
    I opet tu nema prevelike veze vjeronauk....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Wow, kako mudro receno. Jadna zemlja u kojoj netko mora snositi posljedice radi izbora bracnog partnera.
    Ne smatram se kelepetalom pa cu ovog gore lika ignorirati i pozvati moderatora u igru.

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Tratinčicemoje prvotno napisa
    Njen je izbor njen muž i to treba poštivati, ali to ima i obvezu, snositi posljedice svoga izbora.
    A koje to posledice zena u Hrvatskoj mora snositi ako izabere Srbina za muza?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Wow, kako mudro receno. Jadna zemlja u kojoj netko mora snositi posljedice radi izbora bracnog partnera.
    Ne smatram se kelepetalom pa cu ovog gore lika ignorirati i pozvati moderatora u igru.
    Ali zar ja ne smosim posljedice odluke hoću li kupiti kuću ili stan? Zar ja ne snosim posljedice hoću li ulagati u dionice ili ostavljati novac u čarapi? Demokraciji i je ljepota u tome što svatko trpi svoje posljedice svojih odluka....
    Odgovorni smo za sebe, ali ne i za tuđe odluke.
    Ovo je moj stav, tako živim i tako radim. :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imas malo nastranu viziju demokracije i u skladu s tim previse spominjes trpljenje i posljedice. Kazes da neciji izbor bracnog partnera nosi obavezu snosenja posljedica pa cu ja sad slobodno zakljuciti da tebi ustvari nista nije jasno.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj Zorana, kako ti ne kužiš neke stvari

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa upravo sam skuzila da moram biti sretna sto ne zivim u Hrvatskoj jer bi morala snositi posljedice izbora bracnog partnera.

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    A kako, u pogledu veronauke u skolama, vidis to prilagodjavanje vecini?

A sta ce vecina preduzeti ako nece da odu?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Pa upravo sam skuzila da moram biti sretna sto ne zivim u Hrvatskoj jer bi morala snositi posljedice izbora bracnog partnera.
    Očito se bitno razlikujemo, za mene demokracija nije uživanje u zaslugama drugih, nego biranje vlastitog puta u okruženju drugih izbora koje su učinile druge osobe... pa ako pristaneš na put poći s drugom osobom i izabereš taj put kao svoj nužno se moraš odreći onoga što bi sam mogao ... tako mogućnosti putem izbora postaju stvarnosti.... a one mogućnosti koje nisu izabrane prestaju biti stvarnost...

no, o tome su već mnogi napisali knjige, poprilično debele... preporučam dr. W. Glasser i njegova djela: Realitetna teorija u praksi, Teorija izbora.... i ostale...

a tu su i dr. Goleman: Emocionalna inteligencija... čitav niz....

sve u svemu, nemoš nešto izabrat a da se nečeg ne odrekneš, a ne možeš izabrati sve

a glede demokracije, probaj austrijsku demokraciju povrijediti svojim lošim izborom (vozi brže nego što je dopušteno i nemoj kupiti vinjetu...) pa ćemo vidjeti hoćeš li trpiti posljedice ili nećeš....

ali dozvolimo si: mi smo različite, a poštivanje različitosti mišljenja također je zasada demokracije

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a glede demokracije, probaj austrijsku demokraciju povrijediti svojim lošim izborom (vozi brže nego što je dopušteno i nemoj kupiti vinjetu...) pa ćemo vidjeti hoćeš li trpiti posljedice ili nećeš....
    A zasto povlacis paralelu izmedju izbora Srbina za bracnog partnera i krsenja saobracajnih propisa? Je l' ti to smatras da se udajom za Srbina povredjuje hrvatska demokracija i da je Srbin los izbor za muza?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ali dozvolimo si: mi smo različite, a poštivanje različitosti mišljenja također je zasada demokracije
    majko moja, jadna djeca koja na satu vjeronauka od vjeroučiteljice kojoj je brak ateista i srbina problem i loš izbor, uče o toleranciji i poštivanju različitosti :shock:

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Zoranova draga prvotno napisa
    A zasto povlacis paralelu izmedju izbora Srbina za bracnog partnera i krsenja saobracajnih propisa? Je l' ti to smatras da se udajom za Srbina povredjuje hrvatska demokracija i da je Srbin los izbor za muza?
    Ne povlačim paralelu uopće. Ne dotičem više tu temu. Samo pričamo o odgovornosti. Nemam ništa protiv onih koje su se udale za Srbina. Mislim da to nema veze s hrvatskom ili bilo kojom demokracijom. To je samo osobna odluka. Ne mislim da je to loš izbor za one koji su to izabrali.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zoranova draga prvotno napisa
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    A kako, u pogledu veronauke u skolama, vidis to prilagodjavanje vecini?

A sta ce vecina preduzeti ako nece da odu?
    malo su me iznervirale neke postavke s ove teme pa sam parafrazirala jednu rečenicu

malo čudno redefinirana demokracija, moram priznati
    tako da ono što si ti citirala je ,očito neuspješan, pokušaj cinizma

jesam ja neš krivo shvatila ili je Tratinčicemoje vjeroučiteljica :? :shock:

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zorana, cilj Katoličke Crkve (i drugih kršćanskih crkava) nije povećanje broja vjernika, nego širenje Evanđelja i njegove poruke i nastavno tome povećanje broja onih koji žive po Evanđelju
    ovo sasvim ne razumjem, pa bih rado objasnjenje.
    sirenje evandelja znaci:
    a) smanjenje broja vjernika
    b) status quo
    c) povecanje broja vjernika

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni je juroslave jako simpaticno kako ti sve probleme odgurujes u stilu: kriva je drzava, ovo, ono....
    sto je sasvim legitimno kada stavri gledas sa "koorporativnog" stajalista.
    svi ti potezi crkve koja se ponasa kao svaka multinacionalna kompanija, su logicni.
    samo interesantno, crkva sebe postavlja sasvim drugacije i trazi da je se u drustvu tretira sasvim drugacije, ne kako "agrokor", vec kao moralnu vertikalu i tako dalje i tako blize.
    a to jedno s drugim spojivo nije.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Da, jesam vjeroučiteljica :D
    usput, širenje evanđelja nema veze s brojevima, nije to niti manje, niti više... to je pitanje kvalitete i stila života onih koji su vjernici, koji prihvaćaju evanđelje kao stil i način života.
    A to je opet pitanje izbora, slobode, demokracije ili kako god...

žao mi je što vas ostavljam, ali ujutro me moja djeca čekaju, želim vam svima mirnu i laku noć

Stranica 7 od 30 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •