Citiraj Dijana prvotno napisa
vertex, ja zaključujem da kad je vjeronauk uveden u škole, nije se svekoliko pučanstvo diglo na noge protiv toga. Država jest sekularna- ali je čine građani, koji mogu a ne moraju biti neke vjeroispovijesti. Nije država nekakav vakuum.
Da je to tako smetalo pučanstvo, ja vjerujem da bi ljudi tražili referendum za ukidanje vjeronauka. Nije za usporedbu prosvjeda protiv npr. nedavnog nasilja, jer je ovdje stvar vrlo konkretna.
Mislim da sam to već spomenula, ali evo opet.
Imam dobru prijateljicu, vjernicu koja je sa svojom obitelji i u bivšoj državi prakticirala vjeru. Ona ima svojih nekoliko dobrih prijateljica, ekipa koja se godinama družila. One nisu prakticirale vjeru, niti se izjašnjavale kao vjernice. Međutim, nekako u to doba kad se vjeronauk uvodio u školu, i razne nam se druge stvari događale, neke od njih su se sjetile kako ih je nekad davno baba potajno krstila, ili kako su ih roditelji kad su bile male zapravo vodili u crkvu, ili nešto slično. Ona mi je o tome pričala, jer je to pogodilo. Znala ih je, znala je da lažu, znala je kako su pričale o vjeri sve te godine.
Ja ne poričem njihovu odgovornost za to (iako, bile smo srednjoškolke). Nisu bile puškom prisiljene. Na kraju krajeva, ja tako nisam radila, nisam išla na vjeronauk u srednjoj školi, i nikom ništa. Ali nećemo se valjda praviti da nije postojala takva atmosfera masovnih lažnih "obraćenja" iz konformizma ili straha. Da nije postojala klima u kojoj je vrlo poželjno biti Hrvat i katolik i u kojoj imaš problema ako to nisi. Mene jako smeta odluka Crkve da profitira u takvoj klimi, meni je to nedostojanstven čin.