vertex prvotno napisa
Očito nam se teško ovdje razumjeti. Ja recimo ne razumijem kako nije očita činjenica da vjeronauk u školi smeta zato što je ovo sekularna država. Sekularna. Odvojenost crkve od države. Državna škola.
Kad se uveo vjeronauk? Kad je našoj državi trebala potpora Vatikana. Pa je cijena bila i uvođenje vjeronauka u škole. Da, smeta mi kad se Crkva tako ponaša. Ja od Crkve očekujem puno, puno više. A ne da bude još jedna korporacija, kako kaže seni. I Juroslav na to kaže: pa naravno da je Crkva iskoristila priliku, kad ju je dobila. Meni to nije naravno, meni je to strašno upitno. Ja sam valjda naivni ateist.
Ne razumijem ovu usporedbu s drugim predmetima nikako. Možda razumijem Zdenku kad kaže da vjera nije samo osobna stvar, ali ostaje činjenica da jest i jako osobna. I još uz to, činjenica da kod nas postoji poželjni pečat: Hrvat-katolik. Opališ ga na sebe, pa si miran. I još činjenica da je vjeronauk ipak jedini predmet koji je u školi odlukom koja je iznad Ustavnog suda. Ne znam, ne čini li ga to malkice posebnim?
Gorčina? Pa je, ima tu gorčine i s moje strane. Zato što se osjećam nasanjkanom i od države i od Crkve.