Stranica 9 od 30 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 1471

Tema: o vjeronauku - argumentirano, bez pljuvanja

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa

Slažem se, država (i hr i at) se deklariraju kao građanske, ali se i veći broj građana tih istih država deklarira i vjernicima, pa ne znam baš kako to razdvojiti.
    Evo i mene. Ne slažem se s ovim. Istina jest da je većina građana RH katoličke vjeroispovijesti ali je pitanje koliko ih je stvarnih i istinskih vjernika. Koliko se sjećam kad se radio popis stanovništva pitanje je bilo koje ste vjeroispovijesti ali nigdje nije bilo postavljeno pitanje jeste li vjernik.
    Dalje ni meni nije za usporedbu vjeronauk-strani jezik jer se, barem u našoj školi, vjeronauk održava u sredini nastave dok je izborni strani jezik uvijek zadnji sat, diskriminira djecu koja nisu katoličke vjeroispovijedi a i procedura oko ispisivanja s vjeronauka nije niti približno slična kao ispisivanje sa stranog jezika. Neću ni spominjati pitanje ustavnosti jer su to cure već dobro objasnile.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Očito nam se teško ovdje razumjeti. Ja recimo ne razumijem kako nije očita činjenica da vjeronauk u školi smeta zato što je ovo sekularna država. Sekularna. Odvojenost crkve od države. Državna škola.
    Kad se uveo vjeronauk? Kad je našoj državi trebala potpora Vatikana. Pa je cijena bila i uvođenje vjeronauka u škole. Da, smeta mi kad se Crkva tako ponaša. Ja od Crkve očekujem puno, puno više. A ne da bude još jedna korporacija, kako kaže seni. I Juroslav na to kaže: pa naravno da je Crkva iskoristila priliku, kad ju je dobila. Meni to nije naravno, meni je to strašno upitno. Ja sam valjda naivni ateist.
    Ne razumijem ovu usporedbu s drugim predmetima nikako. Možda razumijem Zdenku kad kaže da vjera nije samo osobna stvar, ali ostaje činjenica da jest i jako osobna. I još uz to, činjenica da kod nas postoji poželjni pečat: Hrvat-katolik. Opališ ga na sebe, pa si miran. I još činjenica da je vjeronauk ipak jedini predmet koji je u školi odlukom koja je iznad Ustavnog suda. Ne znam, ne čini li ga to malkice posebnim?
    Gorčina? Pa je, ima tu gorčine i s moje strane. Zato što se osjećam nasanjkanom i od države i od Crkve.
    x :/

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

seni, vertex - potpis.

a što je sa djecom vjernika koji takav oblik vjeronauka ne podržavaju - ako će im on biti uvjet za sakramente onda to za njih više nikako nije izborni predmet :/

da li pod ekumenizam spadaju i ateisti? kad je na satu vjeronauka u školi tema tolerancija - da li katolička vjera širi toleranciju i prema ateistima ili samo prema pripadnicima drugih vjera? pa zar nije nedavno sam papa proglasio ateiste misterijom zla?
    i takve poruke da se čuju sa profesorskih klupa u javnoj ustanovi sekularne države?

ne znam, vidjeti ćemo kakva će biti odluka ustavnog suda, ali evo, u našoj osnovnoj školi, sve manje i manje djece pohađa vjeronauk u školi. kod juraja u razredu njih 14 ne idu na vjeronauk, a kad se upisivao bio je jedini. u dva mjeseca - od upisa do početka školske godine još 13 ih je odustalo od istog. :/

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vertex, ja zaključujem da kad je vjeronauk uveden u škole, nije se svekoliko pučanstvo diglo na noge protiv toga. Država jest sekularna- ali je čine građani, koji mogu a ne moraju biti neke vjeroispovijesti. Nije država nekakav vakuum.
    Da je to tako smetalo pučanstvo, ja vjerujem da bi ljudi tražili referendum za ukidanje vjeronauka. Nije za usporedbu prosvjeda protiv npr. nedavnog nasilja, jer je ovdje stvar vrlo konkretna.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ako će im on biti uvjet za sakramente onda to za njih više nikako nije izborni predmet :/
    Koliko ja znam, uvjet je pohađanje (i) crkvenog vjeronauka.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nisam se mislila uključivati jer smo o tome već raspravljali, ali fakat moram izreći svoja iskustva.
    znači, ja sam agnostik, odgajana u obitelji ateista. udala sam se za čovjeka koji je vjernik iako ga ja zezam da nije po ps (pe esu) jer on ne ide u crkvu, nije dio vjerske zajednice...a koliko sam shvatila kad je netko vjernik onda ima i neke obaveze prema dotičnoj ustanovi. on misli da to može "rekreativno". a ja bih rekla da ne. uglavnom zezam ga.

međutim, krstili smo djecu iako sam ja bila protiv toga, ali kao što sam već negdje pisala, popustila sam jer moja djeca nisu samo moja, oni imaju i oca, baku, djeda, tete kojima je do toga bilo stalo. poslije krštenja (koje je svima bilo jaaaako važno) više nitko nije pitao odgajamo li mi tu djecu u duhu kršćanstva, niti je itko brinuo jesu li oni i fakat dio te zajednice čiji su članovi postali krštenjem. toliko o MM familiji i njihovom odnosu spram vjere.
    nakon toga je došao upis u 1.razred OŠ i upis na vjeronauk koji je nekako u našu kuću ušao na mala vrata. niti MM niti ja još nismo bili donijeli stav o tome, a V.je doma već donio knjige i odsjedio na prvom satu. Kad smo shvatili da smo zakasnili i da se on već "zapalio" odlučili smo ga pustiti da sluša taj predmet.
    obzirom da sam nabrijana na crkvu, vjeronauk i ostalo, kao kobac čekam da donese neka negativna iskustva, ali ništa...on je sad već 4.razred i dalje je s vjeronaukom sve u redu. I više od toga. Vjeroučiteljica je OK, pater koji im je držao vjeronauk prije prve pričesti je bio više nego super, sama prva pričest je bila fenomenalna. Ja ju nisam (niti sam mogla, jer o tome vrlo malo znam) mogla promatrati vjerničkim očima, ali sam bila jako ganuta načinom na koji je priprema za prvu pričest a i sama misa (valjda se to tako kaže) bila vođena.
    Još sad mi suze krenu na oči kad se sjetim tog nekog patera koji je započeo misu riječima: " upravo smo čuli na nebeskoj radio stanici kako ste baš vi, prvopričesnici bili najbolji od svih prvopričesnika....". Pa je onda nama roditeljima pričao o zadovoljstvu koje je osjećao dok je našu djecu pripremao, kako se veselio svakoj suboti kad su imali sat....
    Ja, koja sam stajala na kraju crkve jer mi tijelo nije dozvoljavalo da krenem dublje, skoro sam pala u nesvijest od topline i blagosti.
    Povremeno naletim na neke dijelove s kojima se ne slažem, pa ih inda kritički iznesem Viktoru i zajednički proanaliziramo, ali da smo doživjeli neka negativna iskustva, stvarno bih lagala.
    međutim, isto je tako istina da nam je društvo licemjerno do beskraja. Svi nešto njurgaju protiv njega, a istovremeno upisuju djecu. Vjeronauka će biti u školama sve dok ih i dalje budemo upisivali, a od onih koji učine upravo to, a kasnije pljuju mi se diže kosa na glavi. To nije pošteno prema nikome.
    Isto tako, čula sam i o groznim situacijama, npr.neadekvatnim vjeroučiteljima slabog obrazovanja, nacionalistički nastrojenim....ali isto tako ima problematičnih profesora informatike, likovnog, engleskog.... Jedina je razlika i olakotna okolnost što dijete s vjeronauka uvijek možeš ispisati, a s matematike ne možeš...
    Možda sam bezobzirna, ali ne volim niti one ljude koji upisuju dijete da bi se izbjeglo izdvajanje, zadirkivanje...pa zar smo svi isti? učenje dijeteta da se živi linijom manjeg otpora za mene nije prihvatljiva opcija. međutim znam da to govorim iz perspektive življenja u velegradu, vjerojatno ne bih tako govorila da živim u nekom manjem mjestu.
    eto toliko od mene.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Privatna je odluka pripadnosti nekoj vjeri, ali zajednica vjernika jest zajednica, a u političkom smislu je i interesna skupina pa prema tome se može i zalagati za svoje interese. Kao što u područjima u Hrvatskoj gdje je zajednica Srba dovoljno velika ona može tražiti uvođenje nastave na srpskom jeziku.
    Što je jača interesna skupina, to lakše postiže svoje ciljeve. Stavimo vjeru na stranu - građansko je pravo svakog čovjeka da se priklanja onim društvenim skupinama, organizacijama i sl. za koje smatra da će bolje zastupati njegova prava i interese. To se smatra pravdom demokracije. Od toga protivnicima vjeronauka u školi vjerojatno nije lakše, ali tako stvari stoje.
    Mislim da bismo se svi jednoglasno složili u jednoj stvari: treba bolje organizirati vrijeme koje djeca moraju provesti u školi za trajanja izbornog predmeta koji ne pohađaju.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

vikiikatja , baš me dirnuo tvoj post, onako ljudski.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

vertex, ja zaključujem da kad je vjeronauk uveden u škole, nije se svekoliko pučanstvo diglo na noge protiv toga. Država jest sekularna- ali je čine građani, koji mogu a ne moraju biti neke vjeroispovijesti. Nije država nekakav vakuum.
    Da je to tako smetalo pučanstvo, ja vjerujem da bi ljudi tražili referendum za ukidanje vjeronauka.
    dijana! ajd se nemoj uvrijediti sad, al me stvarno zanima jel ovim postom želiš ti ispasti blesava il želiš da ispadnemo mi ?! :? tko je u ono vrijeme mogao pokrenuti takvu inicijativu protiv zadane matrice da sad moraš odgovarati onome da si (čistokrvan) hrvat i katolik (i da ti žena ne bi smjela biti niti srpkinja niti židovka), a da recimo kojim slučajem ne završi na stranicama slobodnog tjednika, da ga ne odvedu u paviljon 22 ili možda i pakračku poljanu.

da ne spominjem da u nekim drugim djelovima hrvatske ljudima i nije bilo do toga (zbog nadolazećeg rata).

potpisujem vertex.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa uveden je vjeronauk prije dobrih 15,16 godina. Ili su cijelo vrijeme bila ta mračna vremena. Sve što se uvede može se i ukinuti, ako postoji većinska volja za tim.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da je to tako smetalo pučanstvo, ja vjerujem da bi ljudi tražili referendum za ukidanje vjeronauka. Nije za usporedbu prosvjeda protiv npr. nedavnog nasilja, jer je ovdje stvar vrlo konkretna.
    Mislim da sam to već spomenula, ali evo opet.
    Imam dobru prijateljicu, vjernicu koja je sa svojom obitelji i u bivšoj državi prakticirala vjeru. Ona ima svojih nekoliko dobrih prijateljica, ekipa koja se godinama družila. One nisu prakticirale vjeru, niti se izjašnjavale kao vjernice. Međutim, nekako u to doba kad se vjeronauk uvodio u školu, i razne nam se druge stvari događale, neke od njih su se sjetile kako ih je nekad davno baba potajno krstila, ili kako su ih roditelji kad su bile male zapravo vodili u crkvu, ili nešto slično. Ona mi je o tome pričala, jer je to pogodilo. Znala ih je, znala je da lažu, znala je kako su pričale o vjeri sve te godine.
    Ja ne poričem njihovu odgovornost za to (iako, bile smo srednjoškolke). Nisu bile puškom prisiljene. Na kraju krajeva, ja tako nisam radila, nisam išla na vjeronauk u srednjoj školi, i nikom ništa. Ali nećemo se valjda praviti da nije postojala takva atmosfera masovnih lažnih "obraćenja" iz konformizma ili straha. Da nije postojala klima u kojoj je vrlo poželjno biti Hrvat i katolik i u kojoj imaš problema ako to nisi. Mene jako smeta odluka Crkve da profitira u takvoj klimi, meni je to nedostojanstven čin.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    Da je to tako smetalo pučanstvo, ja vjerujem da bi ljudi tražili referendum za ukidanje vjeronauka.
    dijana! ajd se nemoj uvrijediti sad, al me stvarno zanima jel ovim postom želiš ti ispasti blesava il želiš da ispadnemo mi ?! :? tko je u ono vrijeme mogao pokrenuti takvu inicijativu protiv zadane matrice da sad moraš odgovarati onome da si (čistokrvan) hrvat i katolik (i da ti žena ne bi smjela biti niti srpkinja niti židovka), a da recimo kojim slučajem ne završi na stranicama slobodnog tjednika, da ga ne odvedu u paviljon 22 ili možda i pakračku poljanu.

da ne spominjem da u nekim drugim djelovima hrvatske ljudima i nije bilo do toga (zbog nadolazećeg rata).

potpisujem vertex.
    moram se i ja sloziti s MC.
    nazalost, pitanje vjeronauka u skolama doslo je na tapetu u trenutku u kojem stvarno nije bilo previse tolerancije u drustvu, iz razumljivih razloga. i to je bilo, prije svega, politicko pitanje - nemojmo se praviti da nije.

ja osobno, u antunovoj skoli, nemam losa iskustva s odrzavanjem vjeronauka. da je u svim skolama stvar tako uredjena, ne bih bila zestoki protivnik vj. u skoli.
    no, neki dan sam pricala s dragom prijateljicom, cije je kcer prvasica, za vrijeme vjeronauka na hodniku, nenadzirana; dok se mami suptilno sugerira 'najlakse' rjesenje. E, kad to cujem, meni zaista navre krv u glavu, i budem ogorcena, i ljuta i tuzna.

Isto tako sam bila ogorcena, nakon sto sam jednom prilikom prisustvovala skolskoj priredbi za dane kruha: apsolutno svaki moment bio je obojen 'mi-katolici' parolama! To nema veze s vejronaukom, ali ima s odvojenoscu sekularnog od vjerskog.
    I da, meni to sasvim otvoreno smeta.
    Ne smeta mi kad moja mama uci djecu moliti i krizati se; ne smeta mi da u svakodnevnom zivotu budu izlozeni vjeri.
    Ali mi smeta da ih se u skoli tretira kao da je sasvim razumljivo da smo svi katolici.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Podrška tratinčici i lijepo molim NIJE potrebno puno za shvatiti da je osnovni problem što mi možemo izabrati ( kao i oni ) već što su neki zbog toga "iskomplesirani"?! Percipiraj ono što ti paše i uživaj u životu!! Svima je od Boga dano! Mislim da je u različitosti i vrijednost i tako treba i djecu učiti,a ne ja sam drugačiji pa nema ni tebi na izbor! NIJE FER!!! :D

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sve što se uvede može se i ukinuti, ako postoji većinska volja za tim.
    ovdje već dobro zboriš. sabur selamet! 8)

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

[quote="cipal"]Svima je od Boga dano!
    Iako možda nekima malo manje...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa

Sve što se uvede može se i ukinuti, ako postoji većinska volja za tim.
    ovdje već dobro zboriš. sabur selamet! 8)
    Vidi kako se svi fino slažemo!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nije ovo jedini nedostojanstveni cin koji je RKC izvela. Postoji ona izreka o povijesti, uciteljici zivota.
    Osim toga, svi znamo kakvi su stavove crkvenih poglava o ateizmu, nekrstenima, grijehu i gomili ostalih stvari, a u isto vrijeme se spominje tolerancija. Kako moze o toleranciji pricati covjek koji je o ateistima izjavio to sto je izjavio? Nabrusena jesam jer mi je stvarno pun kufer ovih razgovora u rukavicama.
    Zdenka je fino i otvoreno napisala ono sto je poznata stvar: cilj svake vjerske organizacije je prikupiti sto veci broj vjernika. A pri tome su se oduvijek koristila sva raspoloziva sredstva. Nekad su se neistomisljenici spaljivali po lomacama, danas cemo vam uciniti nas nauk privlacnim kroz fine pjesmuljke i pod krinkom demokraticnosti i tolerancije.....sve je to ista fora i ima istu svrhu. A vi se sad nastavite busati u vjernicka prsa s ekumenistickim parolama. Samo, bilo bi fino da ne mora bas biti pod nosom onih kojima je pun kufer takvih prljavih rabota i pod krinkom covjekoljublja.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Nekad su se neistomisljenici spaljivali po lomacama, danas cemo vam uciniti nas nauk privlacnim kroz fine pjesmuljke i pod krinkom demokraticnosti i tolerancije.....sve je to ista fora i ima istu svrhu.
    eh, zorana, sad si zabrijala...
    ja recimo isto ne kuzim zasto si bas tako zestoka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa hajde reci da to nije tocno. Je li to povijesna cinjenica ili sam ja stvarno zabrijala?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je iznimno zanimljivo kaj je najveći protivnik vjeronauka u školi na ovom topicu upravo Zorana koja niti nije u RH

očito nekaj dublje kaj vodi do netrpeljivosti prema KC

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa i tu kod nas je vjeronauk organiziran u skolama. Kakve to sad ima veze? Vise puta sam vec napisala svoje stavove o RKC i nema potrebe otkrivati toplu vodu.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa hajde reci da to nije tocno. Je li to povijesna cinjenica ili sam ja stvarno zabrijala?
    u povijesti (a i danas) se svasta dogadjalo 'u ime' i 'pod okriljem' crkve. Ja to ipak ne bih pripisala danasnjoj katolickoj zajednici, ili nekom pojedinacnom vjerniku, niti mislim da ispravno tumacene sveto pismo daje pokrice svim tim ruznim stvarima iz povijesti.
    zato mi se ne cini fer takve stvari spocitavati vjernicima (pogotovo ne ovima koji kulturno s nama ovdje raspravljaju).
    inace se s vecinom tvojih postova na ovu temu slazem, ali ovdje mi se cinilo da si otisla predaleko.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    u povijesti (a i danas) se svasta dogadjalo 'u ime' i 'pod okriljem' crkve. Ja to ipak ne bih pripisala danasnjoj katolickoj zajednici, ili nekom pojedinacnom vjerniku, niti mislim da ispravno tumacene sveto pismo daje pokrice svim tim ruznim stvarima iz povijesti.
    zato mi se ne cini fer takve stvari spocitavati vjernicima (pogotovo ne ovima koji kulturno s nama ovdje raspravljaju).
    inace se s vecinom tvojih postova na ovu temu slazem, ali ovdje mi se cinilo da si otisla predaleko.
    potpis

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam to spocitala nikome od sudionika rasprave, ali sam to spomenula u kontekstu prozivanja mene da imam nesto protiv RKC kao i u kontekstu toga da se malo previse prica "u rukavicama".
    Netko je vec gore spomenuo Papin nedavni govor u kojem se fino izjasnio sto misli o ateistima. To nije nesto za sto trebamo ceprkati duboko po proslosti. Pa kako da onda shvatim sve one ljude koji se smatraju sljedbenicima doticnog covjeka, a on se usudi reci takve stvari?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa kako da onda shvatim sve one ljude koji se smatraju sljedbenicima doticnog covjeka, a on se usudi reci takve stvari?
    nijedan katolik na svijetu nije papin sljedbenik, nego sljedbenik Isusa Krista

a papa je čovjek kao i svaki drugi, i može izreći glupost kao i svaki drugi čovjek (i poslije se pokajati za to) - osim u slučaju kad javno iznosi službenu nauku Crkve "a cathedra"

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Pa nije ovo jedini nedostojanstveni cin koji je RKC izvela. Postoji ona izreka o povijesti, uciteljici zivota.
    Osim toga, svi znamo kakvi su stavove crkvenih poglava o ateizmu, nekrstenima, grijehu i gomili ostalih stvari, a u isto vrijeme se spominje tolerancija. Kako moze o toleranciji pricati covjek koji je o ateistima izjavio to sto je izjavio? Nabrusena jesam jer mi je stvarno pun kufer ovih razgovora u rukavicama.
    Zdenka je fino i otvoreno napisala ono sto je poznata stvar: cilj svake vjerske organizacije je prikupiti sto veci broj vjernika. A pri tome su se oduvijek koristila sva raspoloziva sredstva. Nekad su se neistomisljenici spaljivali po lomacama, danas cemo vam uciniti nas nauk privlacnim kroz fine pjesmuljke i pod krinkom demokraticnosti i tolerancije.....sve je to ista fora i ima istu svrhu. A vi se sad nastavite busati u vjernicka prsa s ekumenistickim parolama. Samo, bilo bi fino da ne mora bas biti pod nosom onih kojima je pun kufer takvih prljavih rabota i pod krinkom covjekoljublja.
    ja sam danas baš super raspoložena. pa mi ne treba ventilana.
    pa nemam niti namjeru uključivanja u raspravu.
    nego me zanima...di je moderatorica u ovom ključnom trenutku?

nije da mi smeta ovo ovdje citirano, dapače. samo potvrđuje moju tezu izrečenu na ne tako davnoj mojoj ventilani o pojedincima koji će baš svaku priliku iskoristiti za OVAKVE postove.
    bilo o vjeronauku u hrvatskoj (s kojim nemaju veze), bilo o tome što piše negdje o Isusu (ah, bolna točka), bilo o tome što je rekao netko na nekom forumu o nečemu u nekoj crkvi...
    ovo niti je konstruktivno, nit je poučno. nit kome ovdje treba. nit ima veze s temom.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

il su neki na ovm forumu jednakiji od drugih, pa se njih ne proziva?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    il su neki na ovm forumu jednakiji od drugih, pa se njih ne proziva?
    ako ti nesto smeta, jesi li pp-jala moderatoricu?
    ako nisi, zasto izazivas?

zar je ovo zaista tema o kojoj ne mozemo razumno razgovarati?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A bas si se ti nasla da mi pricas o konstruktivnim raspravama. Ne ventiliram se nego iznosim svoj stav vezan za netrpeljivost prema Crkvi.
    Nema potrebe da me se opominje, brisem s teme. Izgleda da nekima skodi previse cinjenica.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sladjana sad bi ti rekla stosta, al bit cu fina pa necu nista reci

Nije me bilo na netu par sati (zamisli nisam tu stalno), i sad sam morala nesto drugo doci rijesiti i bacila sam oko na ovu temu i vidjela Zoranin post. Nije mi legao i htjela sam joj reci da je pretjerala. A ti ljepo sljedeci put nemoj bosti na temi i provocirati (znamo se ) nego mi posalji pp da prvo kad dodjem na forum vidim da je nesto negdje.

Zorana, post ti uopce nije u redu. Pretjerala si. Da je bio zadnji kad sam ga vidjela, editirala bih ga zasigurno. Ovako neznam kak da to izvedem kad je vec replicirano na njega.

Udahni par puta i normalno i smireno komuniciraj. Nema potrebe za vrijedjanjem. Stvarno cu brisati takve postove ubuduce.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    jel ti to meni prijetiš?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne koliko ti meni

I sada natrag na temu

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tko to kontrolira sto se toj djeci govori? Mene istinski brine kad cujem takve stvari
    ja sam trenutno ovdje - Juroslave, stvarno me zanima tko kontrolira sto se prica - koja je prosvj. inspekcija za vjeroucitelje, i da li je ista ako je vjeroucitelj laik ili svecenik/casna sestra?
    iz skole je odgovor na te nebuloze (hvala ti sto si se slozio da one to doista jesu) da oni nisu nadlezni i nemaju utjecaja na to tko ce predavati :?

u mojoj ustanovi postoji vjerska skupina (predskolska) i rod. pri upisu moraju potpisati da zele takav odgoj za svoje dijete, to mi je ok jer je jedna cijela skupina i svih 24 je ukljucenu u program. drugi niti ne cuju niti ne vide sadrzaje i za nasu populaciju to je idealan broj (od cca.300 u vrticu njih 24 bira te sadrzaje)

s druge strane u vrticu mog djeteta svi su osim njih 10-tak (u cijelom vrticu) ukljuceni u vj. sadrzaje, pa s obzirom da njih ne mogu bas na cestu ona uredno prati sve sadrzaje, ide u crkvu i sl.

razlika u postotku ukljucene djece meni je objasnjiva jedino time sto je to kod nas nesto extra sto se nudi i moras se izjasniti ako HOCES tad se zivi u vjeri vrlo aktivno dok je u vrticu mog djeteta to podmetnuto kao bonus vrtica (naglaseno besplatan) za koji se moras izjasniti ako NECES

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci, nista od editiranja? Ok, evo smirila sam se.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    jel ti to meni prijetiš?
    to, to, chick-fight!

sorry, moral sam

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i odgovor Zdenki, vjerujem da ima rod. zadovoljnih vjeronaukom, ali ih ima i nezadovoljnih. ne poznajem toliko sadrzaj onog sto se uci, ali naslucujem da je on podlozan interpretacijama vjeroucitelja. a tu ih vjerujem ima od + do - u svim varijantama. meni je drago da su vasi ok, no iskreno me brine sto stvarno ima onih na samom -.

vjeronauk je jedini svjetonazorski predmet u skoli i zato je on tako bodljikav.

malo sam ja danas nabrusena jer je D jucer crtala crkvu pa je teta rekla - joj, ti ono ne ...tvoja mama... nemoj...a moja D je rekla - nece ona imati nista protiv, a teta je rekla - ma nemoj joj ni rec , naravno bilo je to u vrijeme katol.vjerskog odgoja u vrticu za koji smo potpisali da necemo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Juroslave, posto je flower vec spomenula to na prethodnoj stranici, kakav stav Crkva stvarno ima prema nekrstenima i sta im prognozira u zagrobnom zivotu? Ovo ozbiljno pitam, da ne bi bilo zabune. Ako nije u skladu s temom, moze i na pp.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    Tko to kontrolira sto se toj djeci govori? Mene istinski brine kad cujem takve stvari
    ja sam trenutno ovdje - Juroslave, stvarno me zanima tko kontrolira sto se prica - koja je prosvj. inspekcija za vjeroucitelje, i da li je ista ako je vjeroucitelj laik ili svecenik/casna sestra?
    iz skole je odgovor na te nebuloze (hvala ti sto si se slozio da one to doista jesu) da oni nisu nadlezni i nemaju utjecaja na to tko ce predavati :?
    u Zavodu za školstvo (ak' se to još tak zove, mijenjali su mu ime bar 3 puta u zadnjih 10 let) postoji viši savjetnik za vjeronauk koji ima ovlasti prosvjetnog inspektora za vjeroučitelje
    u svakoj biskupiji postoji Katehetski ured koji VRLO RADO reagira na takve stvari (i oni mogu doći u školu, ali samo u dogovoru s ravnateljem - ali zato mogu dotično/dotičnu lijepo pozvati k sebi i dovesti u red)
    i potpuno je nebitno je l' u pitanju laik, svećenik ili redovnica - svi su oni vjeroučitelji s istim pravnim statusom u školi

u mojoj ustanovi postoji vjerska skupina (predskolska) i rod. pri upisu moraju potpisati da zele takav odgoj za svoje dijete, to mi je ok jer je jedna cijela skupina i svih 24 je ukljucenu u program. drugi niti ne cuju niti ne vide sadrzaje i za nasu populaciju to je idealan broj (od cca.300 u vrticu njih 24 bira te sadrzaje)

s druge strane u vrticu mog djeteta svi su osim njih 10-tak (u cijelom vrticu) ukljuceni u vj. sadrzaje, pa s obzirom da njih ne mogu bas na cestu ona uredno prati sve sadrzaje, ide u crkvu i sl.

razlika u postotku ukljucene djece meni je objasnjiva jedino time sto je to kod nas nesto extra sto se nudi i moras se izjasniti ako HOCES tad se zivi u vjeri vrlo aktivno dok je u vrticu mog djeteta to podmetnuto kao bonus vrtica (naglaseno besplatan) za koji se moras izjasniti ako NECES
    joj, ovo kak je u tvojoj ustanovi je ideal, još kad bi se uspjelo dogovoriti s ravnateljima vrtića da SVI rade te ankete pri upisu ne bi dolazilo do bisernih ispada poput onog u Sesvetama (gdje bi de facto trebalo rasformirati već formiranu grupu )

u vrtiću mojih klinaca ide negdje u drugoj polovici rujna/prvoj polovici listopada anketa za SVE dodatne programe tak da moj klinac ima vjerski odgoj jednom tjedno od 16,30 do 17,15 u miješanoj grupi (a upisali smo ga jer ga mi doma - bez obzira na svo naše vjersko znanje i praksu - sasvim sigurno ne možemo naučiti baš sve)

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala za info.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Juroslave, posto je flower vec spomenula to na prethodnoj stranici, kakav stav Crkva stvarno ima prema nekrstenima i sta im prognozira u zagrobnom zivotu? Ovo ozbiljno pitam, da ne bi bilo zabune. Ako nije u skladu s temom, moze i na pp.
    zapisal bum pitanje, ali ne bum odmah odgovoril - moram konzultirati literaturu da ne napišem kakvu nebulozu, ipak je to malo tricky-područje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala za info.
    uf, nadam se da si sve pohvatal, kvotanje mi je ispalo grozno :/

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

fali mi a

aaaaaaa!

kad se žurim!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    hvala za info.
    uf, nadam se da si sve pohvatal, kvotanje mi je ispalo grozno :/
    Popravila sam te

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Privatna je odluka pripadnosti nekoj vjeri, ali zajednica vjernika jest zajednica, a u političkom smislu je i interesna skupina pa prema tome se može i zalagati za svoje interese. Kao što u područjima u Hrvatskoj gdje je zajednica Srba dovoljno velika ona može tražiti uvođenje nastave na srpskom jeziku.
    Što je jača interesna skupina, to lakše postiže svoje ciljeve. Stavimo vjeru na stranu - građansko je pravo svakog čovjeka da se priklanja onim društvenim skupinama, organizacijama i sl. za koje smatra da će bolje zastupati njegova prava i interese. To se smatra pravdom demokracije. Od toga protivnicima vjeronauka u školi vjerojatno nije lakše, ali tako stvari stoje.
    .
    no da stanemo na loptu.
    ivana2 na prvi pogled ovo zvuci logicno.

na drugi pogled:
    cini mi se da se sustav demokracije koji se ocituje u slobodnim izborima, te zakonima koje donosi zakonodavna vlast, a izvrsava izvrsna vlast (nisam pravnica, pa ispravite ako sto treba), nema nuzno previse veze sa ovim sto ti zoves "provodenjem demokracije" preko interesnih skupina.

ako se ja ne varam, nije postojao nikakav referendum (ono sto bi moglo ici pod zastupanja interesa odredenih skupina) koji se bavio pitanjem vjeronauka u skoli.
    ne bih ponavljala, vec je vise puta receno kako je zasto do toga doslo. to je bio cisti cin ispoljavanja politicke i ine moci odredenih drzavnih struktura u hrvatskoj i vatikanu prepleten sa raznoraznim drugim interesima. i ja se zaista ne sjecam da je bilo koja gradanska skupina ( u velicini od 80% stanovnika hrvatske) to onomad trazila.

pa ako ti smatras da je to "pravda demokracije" a ne nesto drugo, probajmo postaviti nekoliko pitanja:
    po crkvenom nauku (ispravite me ako grijesim) nisu dozvoljena sredstva kontaracepcije kao spirala, kondom..itd. dakle mozemo teoretski zamisliti da ce se sutra zabraniti prodavanje tih sredstava u svim ljekarnama, dm-ovim a i slicno. jer netko pretpostavlja da ta vrlo neegzaktno definirana brojka od 80% katolika tako nesto prihvaca. i da bi to bio izraz demokracije jednog drustva.

nisam strucna, ali mislim da crkveni nauk ne dopusta ni predbracni seks.
    dakla opet bi netko mogao pretpostaviti da ta nedefinirana vecina prihvaca i uvodenje mjera kontrole i kazne.
    itd..
    itd..
    i evo nas u talibanskoj drzavi afganistanu.
    ako cemo demokraciju tako razumjeti, kako si nam je ti ivana opisala.

i da naglasim, ja uopce ne zelim raspravljati o religiji, papi, sto je tko rekao ili nije, ni o tome sto u vjeronauku uce ili ne uce. ni o tome tko i zasto vjeruje ili ne vjeruje. vjeroispovjest je osobna stvar i ja je kao takvu postujem.
    problematika djece koja secu po hodnicima, price o paklu i sotoni, su na osobnom i operativnom nivou teske i razumjem dvojbe roditelja. medutim je drugi level ovoga o cemu ja pricam.

a pricam:
    vertex:
    Ja recimo ne razumijem kako nije očita činjenica da vjeronauk u školi smeta zato što je ovo sekularna država. Sekularna. Odvojenost crkve od države. Državna škola.

seni:
    zna se sto je zadaca javne i obavezne skole u laicistickoj drzavi.
    ona sigurno nije podrzavanje religioznog odgoja.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I ja sam danas malo nabrusena - jucer mi je sin rekao da je uciteljica (iz paralelnog razreda) prije rucka rekla da se prekrize. Je li obicaj da se vjerski sadrzaji u skolama protezu izvan satova vjeronauka? Potpuno mi je ok da se dijete samoinicijativno prekrizi prije jela ako tako prakticira, ali ovo mi je malo :/

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

bilo bi mi drago da nam navedes i jedan slucaj u kojem se je u hrvatskoj svekoliko pucanstvo diglo na noge. (jedino cega se ja sjecam je protest na trgu za radio101). nije da nije bilo ili nema puno razloga za moguce proteste: pljacka, tajkunizacija, kriminalna privatizacija, mafija...
    i trebamo li iz tog nedostatka protesta, zakljuciti da su sve ove gore navedene pojave u redu? jer se eto nitko nije dignuo na noge.

kad bi se takvi protesti dogadali jednom mjesecno ili slicno, onda bi ovo sto nam kazes bio valjan argument.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mogu li ja kao vjernica na 9. stranici topica (uz iscitane svega dvije) reci zasto ne bih voljela da moje dijete ide na vjeronauk, al ce ici:
    naime, od malena sam isla na vjeronauk iza ili prije skole u crkvu, svake nedjelje i svetkovine bila na misi, i to mi je bio uzitak. Bas smo lijepo vrijeme provodili sa svecenicima koji su nam odrzavali vjeronauk, s casnim sestrama na zboru i to je doista bio osjecaj pripadanja religiji, jer doista postoji vjera.
    U 3. razredu (il 4. - ne sjecam se tocno) uveo nam se vjeronauk u srednju skolu, kad smo ocjene dobivali po tome jel netko isao na misu. Doslovno je jedan decko dobio jedinicu jer nije bio na Uskrsnoj misi. Ta jedinica nije ulazila u njegov dio savjesti, ukoliko ju ima kao pravi vjernik i ukoliko mu otici na Uskrs na misu doista nesto znaci, vec je ta jedinica bila jedna od ocjena koje ce se takodjer racunati pri upisu na faks.
    Tu mi je vjera izgubila smisao.
    Ne vjerujem zato da dobijem dobru ocjenu u skoli, vec zato sto sam najprije tako odgajana, pa sam to i odabrala.
    Ne bih zeljela da moje dijete zbog predmeta Vjeronauk u skoli dobije krive smjernice o shvacanju vjere - vise materijalne, a manje duhovne.
    No, osobno cu se potruditi da do toga ne dodje.
    Ne znam kakav je vjeronauk sada u skolama...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ko će nakraj sa svima nabrušenima.
    I ja se sjećam samo prosvjeda za 101, bilo je još nekih političkih prosvjeda, ali to se valjda ne ubraja. Za privatizaciju baš i nije bilo smisla ići u prosvjed, jer dok se skužilo da je na djelu pljačka, već je sve bilo i popljačkano, isto vrijedi i za mafiju.
    Vjeronauk je u školama već xx godina, da je društveni sentiment izrazito protiv toga, ili barem da su vjeronauku nenaklonjeni našli pravog lidera koji bi ih na to potaknuo, možda bi do prosvjeda i došlo.
    Vjerujem da većini već ne bi pasalo ovo što pišeš zabrana kondoma, pogotovo predbrančnog seksa , i da bi tu bilo žestokog prosvjeda. Pretpostavljaš ti, pa pretpostavljam i ja.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ne bih se uključivala u raspravu jer neki moj stav prema Crkvi već dobro poznaju, a i Sladjanaf čita pa da ne bude vatre .

Samo me zanima info: Juroslave, od kud informacija da RKC nema financijskih sredstava za izgradnju grijane učionice? Naime, igrom slučaja dosta putujem, po gradu i po dijelu Hrvatske i vidim puno novih zgrada u crkvenom vlasništvu: samih novih crkvi i pripadajućih objekata. Ako npr. u nekoj župi uz postojeći crkveni toranj nikne još jedan, veći i raskošniji, u crkvenom dvorištu nova zgrada za koju ne znam koja joj je namjena onda me zanima zašto se ne može organizirati preraspodjela sredstava tako da se omogući učenje vjeronauka u crkvi? Također se zna da se zemljišta i zgrade koje su nekad bile u vlasništvu Crkve istoj vraćaju. Poznato je i koliko se iz proračuna izdvaja za potrebe RKC (a to izdvajaju i roditelji koji nisu vjernici!! ), poznato je da se na milodare ne plaća PDV (a ubiru se nedjeljom koju Crkva silno želi pretvoriti u neradni dan!! ), svećenici ne voze aute starije od 4 godine, a najslabiji je Opel Corsa (info iz Večernjeg lista s pripadajućim fotografijama i imenima svećenika)... Tvrditi da nema novaca je krajnje bespredmetno. Ja prva u to ne vjerujem.

Mislim da bi, obzirom na izvore financiranja RKC, njena obaveza bila uz svaku crkvu izgraditi vrtić i jaslice (pa se onda uplitati u državna pitanja i problematiku neradnih dana, pronatalitetnu politiku etc. ) te učionice za vjeronauk. Novaca ima-to je jasno ko dan. Razlog zašto se to ne radi je...?

Što se nastave vjeronauka tiče-primijetila sam samo jedno: od djece se u 1. razredu na početku knjige tražilo da ispod (vrlo loših) crteža nekih likova napišu puno ime i prezime pojedinog našeg blaženika. Prvašić po difoltu ne zna slova. Još manje zna tko je Nikola Tavelić. O gorenju u paklu i ostalom ne bih. Što se tiče vjeronauka- da je to traženo i u crkvi-previše je za moj ukus. Tko ili što provjerava kako i što se predaje na satovima vjeronauka? Tko odobrava literaturu po kojoj se predaje?? Ovo s blaženicima meni izgleda kao da netko od djeteta na prvim satovima matematike (kad još ne zna brojeve) riješi kvadratnu jednadžbu.

Stranica 9 od 30 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •