Stranica 10 od 13 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 637

Tema: sve što ste oduvijek htjeli znati o...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    prefrigan nacin, pod izgovorom da je rijec o kulturoloskoj stvari, navedena da pjevaju crkvene pjesmice. Demokraticno, nema sta.
    Pisala sam već o tome ali nije na odmet ponoviti. Naša prošlogodišnja školska priredba održala se u crkvi bez grijanja a da nam nitko nije niti natuknuo da priredbi prethodi 45 minutna misa. Ovo je Zorana još demokratičnije.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    nadovezala bih se kratko,

prošli tjedan mi je dijete došlo doma sa nekim privjeskom koji služi za čišćenje površine mobitela. veli dijete to su dijelili u vrtiću, caritas provodio neku akciju i to s.ra.nje (da se točno izrazim) koštalo je 5 kn. naravno, svi će sad misliti da sam cicija, al ne, stvar je principa. teta nam se ispričavala, al veli da je obavijest o sprovedbi akcije stigla od ravnateljstva vrtića tj. grada zagreba. način na koji je caritas došao do mojih 5 kn mi je gnjusno.

nek bude zapisano.
    u vezi nacina...
    moguce je i da je do vrtica.
    kod nas je ispred ulaza u grupu nalijepljen tekst o akciji, i kartonska kosarica u kojoj su paketici s tim privjescima. pa uzme tko hoce (ja sam uzela, jer me zanimalo sto je unutra).
    sve skupa je iznad djecjih glava i pogleda, pa ne mami djecu, niti ona o tome ista znaju.
    eto, da ja malo obranim cast caritasa...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Naše mlađe dijete nema blage veze što je Božić i zašto, i ajde dok izrađujemo ukrase ja ispričam priču. Završno s mudracima i pastirima, uz naglasak na životinje koje griju bebu. Nisam imala dojam da je išta upamtio.
    I onda sam se s pričom za laku noć zaigrala (vrag mi nije dao mira ), pa sam Crvenkapicu kroz snježnu mećavu izvela iz šume u pustinju, zatim do pretrpane gostionice gdje je dobila mjesto uz vatru (jer je mala) i zdjelicu vruće juhe, a za uzvrat je ona podijelila kolače iz košarice s prisutnima uključujući jedan par i novorođenu bebu u štali. Khm-khm.
    Sutradan pitam tko je sve došao posjetit bebu Isusa u štalici, a mali: Crvenkapica!

Inače, moje zbrkano poimanje svijeta dosta se razbistrilo zadnjih godina, što ne znači da ga znam riječima izreći. Osjećam se dijelom svemira, a povezanost sa zemljom izvor mi je začudnog mira i radosti. Dovoljno mi je čak u ovim maglenim danima izaći u moj ogoljeni i kamionima utabani vrt, i već se osjećam dobro.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Danas sam čekala M. u školi za vrijeme glazbenog. Odjednom, iz učionice djeca lijepo zapjevaše vjerske pjesme (jednu znam, drugu nisam nikad čula, ali se nedvojbeno u obje spominje Isus). Poslije sam pitala M. od kud im te pjesme. Kaže kako znaju jer ih je profesorica naučila. Rekla je onima koji ne idu na vjeronauk da ne moraju pjevati. E, sad...glazbeni je predmet kao i matematika. Može li profesorica iz matematike reći da devetero djece ne moraju znati npr. prirodne brojeve? Ne može, zar ne?? Mora predavati gradivo svoj djeci i od svih tražiti podjednako.

Budući da moja M. zna za dvoje djece koje su vjere rekla je jasno i glasno ono što tvrdim već neko vrijeme: kaže kako su A. i C. "diskriminirani". Da, baš tom riječi je opisala ono što ta djeca doživljavaju. Nažalost, nije se sjetila da je svo devetero djece upravo to: diskriminirano.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Vlvl prvotno napisa
    Osjećam se dijelom svemira, a povezanost sa zemljom izvor mi je začudnog mira i radosti.
    Vlvl, T je nama neki dan odrzala plenarno predavanje o tome kako svi imamo dvije majke - mamu i majku Zemlju, kako Zemlja (ili zemlja? ) ne pripada nama nego mi pripadamo njoj, kako su njoj vjeverice sestre, i sve u tom stilu...

Dosao J u petak iz skole s "ozbiljnom" pricom kako mu se zamjerio slobodni sat za vrijeme vjeronauka jer nisu mogli, kao obicno, crtati sto zele, nego su dobili zadatak da crtaju Svetog Nikolu i Krampusa :shock: , a da on "ne voli crtati nista sveto" (iskreno, mislim da bi slican prijem imala i bilo koja druga zadana tema, ali ovo mu je dobro doslo kao izgovor ). Buduci da mi spomenutu gospodu ne ugoscujemo, a nismo si bas dali truda niti da ih djeci teoretski predstavimo, zanimalo me sto je nacrtao. I pogledam crtez: sasvim pri dnu mali stap s natpisom "ovo je od krampusa", gotovo uz same rubove papira ide linija ogromne cizmetine iz koje pri vrhu viri mala masnica, a po sredini papira (najveci dio crteza) jure formule - njegov aktualno omiljeni motiv. Pitam sto je to - nehajno objasni: "Ma ukrasio sam malo cizmu, da bude veselija". Toliko me razveselilo sto je uspio naci nacin da zadovolji prohtjeve zadatka, a istovremeno crta nesto za vlastiti gust, da mi se skroz otopio revolt na Nikolu i Krampusa

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jedna nova zanimljivost:

http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=210396

Predmet religijska kultura bit će uveden najkasnije 2012. godine, a bit će obavezan za sve učenike koji ne pohađaju vjeronauk, javlja Jutarnji list.

Škole će moći uvesti i nastavne predmete kao što su domaćinstvo, profesionalna orijentacija i vlastita budućnost, informacijsko-komunikacijska tehnologija, ručni rad te odgoj i obrazovanje za građanstvo.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Imaš o tome na temi vjeronauk u školama.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Oh MC, novi avatar je puni pogodak!

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Update
    Jutros ostavim I u jaslicama i slučajno bacim pogled na "roditeljski kutić", a kad tamo o adventu i obilježavanju istog u vrtiću.
    Najprije da kažem da ne znam je li tako u svim vrtićima u Gradu, ili samo u mom, ali vjerujem da su svi nešto rekli na tu temu.
    Početni tekst je skroz ok, o tome kako će djecu pokušati upoznati s time kako iz svega malog nastaje nešto veliko itd, u tom nekom neutralnom stilu (iako se pitam kako će išta objasniti djeci koja su u dobi do 18 mjeseci :? ), a zatim slijedi"Kako vi možete obilježiti advent kod kuće" ili nešto tako, nije ni bitno, a pod točkom 1.- Odvedite dijete u nedjelju na misu! točka neka (3.?)- naučite ga tu i tu molitvu
    Dalje nisam čitala, što zbog žurbe, što zbog užasa!
    A nedavno sam rekla da se nadam da se neću s tim suočavati već sad u vrtiću, naivne li mene
    Znam da sa jaslićkom grupom nemaju baš što pričati o Isuseku i štalici, jer kažem, najstarije dijete ima 18 mjeseci, ali to uistinu uopće nije bitno, sad vidim kakva je politika...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa meni je ok da ih poduče neke osnovne stvari, to je više stvar opće kulture

eto recimo, moje dijete za aranžman na stolu misli da je to Božić

pa bi bilo ok da joj netko tko je stručniji na tom polju objasni što je to božić i osnovnu ideju koja iz toga proizlazi - po mogućnosti, bez indoktrinacije

odvela bi ja nju i na misu, da vidi dijete, zašto ne

jedan jedini put kad smo bili na misi u velikom lošinju, bilo nam super, pili kavu, muvali se, bila misa, pjevalo se iz crkve, ušli, bilo nam je lijepo, ona se oduševila kipovima, veličinom, zborom, svime (a fakat imaju katedralu u lošinju, a ne crkvu)

pa ni religijska kultura nije tako loša, pod uvjetom da nije prepristrana..ja sam svojevremeno čitala i o zoroastrizmu i ovom i onom..religija je, koliko god se mi borili protiv toga, u osnovi mentaliteta i u temelju društva cijelih nacija..a da ne pričam koliko je temeljnih općih pojmova kulture, glazbe, slikarstva i sl. preuzeto iz religijskih motiva

o pitanjima kako se pitanja vjere praktično provode u RH zbilja ne želim, ali ovak, općenito, meni je to čist ok

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Draga sofke, upućujem te na topic vjeronauk u školama, vidjet ćeš što je sve rečeno na tu temu, pa i o religijskoj kulturi
    Nekako sam se i ja slično tebi izjasnila, pa da vidiš belaja
    Ali sve je bilo prije no što sam detaljnije proučila što u biti žele tom religijskom kulturom
    Promijenila sam mišljenje

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    religija je, koliko god se mi borili protiv toga, u osnovi mentaliteta i u temelju društva cijelih nacija..
    protiv cega se to boris, mozes li malo ovo pojasniti?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa je, i napisala sam po uvjetom da...

ali, poznavajući njih vjerujem ti na riječ da bi pod religijskom kulturom moglo
    biti svega

ah, o tom ću se informirati i živcirati za jedno tri godine ..do tad, boli me uvo

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa, možda sam se krivo i nespretno izrazila, naj se ti uzrujavat

vidim da na ovom topici sve vrvi od deklariranih ateista, pa eto tako, kriv izbor riječi

meni ti je to sve, manje više svejedno, pa se ne mislim oko toga raspravljati

pozdravson

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sofke, bježi koliko te noge nose mi smo ovdje pune animoziteta, manjak božanskog oxytocina, if ju nou vod aj min.

mi smo bile i u crkvi (katoličkoj, protestantskoj) i u džamiji nekoliko puta (nosile čak marame), bile i na misi (kod prve pričesti) - vala za prvih pet godina života dosta od nas!

opću kulturu ću joj ja prenositi u houmskulingu - molitva tj. molenje meni nije dio opće kulture, mada riječi molitve ja znam (kao dio opće kulture, naučila ju sama).

o pitanjima kako se pitanja vjere praktično provode u RH zbilja ne želim, ali ovak, općenito, meni je to čist ok
    pa upravo u ovome je catch. dok je to mućak - do tada /barem ja/ dižem svoj glas.

moja je sinoć počela: mama, a trebali smo već odavno okititi kuću, kupi ono granje sa crvenim bobicama. ja je gledam :? i onda dodaje... "i što još... aha, (pa sad ide tekst kao da ga je naučila napamet): pomaži mami u kućanskim poslovima.

moram li vam reći koliko se mojih dlačica na tijelu diglo kad sam čula tu rečenicu. pa sam rekla: a tati ne treba pomoć?! objašnjenje: pa imaju se 2 djece, jedno pomaže mami, jedno tati. valjda su neko "pismo" čitali u kojem su bile navedene te natuknice... moram u ponedjeljak provjeriti o čemu je riječ.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hi,hi,hi..pa baš me zaskočilo

hah, 'Nobody expects the Spanish Inquisition!'

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

novosti iz kuće courage:

zxuja mi je sad objasnila da kad je bozic onda se spremi kuća i postavi se bor. i ja dalje pitam, ona dalje govori da se treba spremiti sve, usisati, obrisati i postaviti bor. i to bi bilo to. i da ona sad ode obrisati lavabo jer se bliži bozic, al da će samo navečer nakon pranja zuba brisati lavabo, ne i preko dana.

ok - fine with me! 8) inače sam odlučila furati se na zimski solsticij. (ima li neka slikovnica na tu temu?)

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

http://www.amazon.com/Winter-Solstic.../dp/0761302972

evo mozes odmah iz za Uskrs:

http://www.amazon.com/Spring-Equinox...d_bxgy_b_img_b

a dolje ima jos i za dane kruha, recimo autumn equinox...

javi ako ih narucis, i ja sam znatizeljna da ih prelistam

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

neznam koliko ovo pitanje spada pod ovim topikom, al aj:
    kad sam bila u londonu sam se cudila kolicini wiccan i pagan knjiga na policama najobicnije knjizare. Cijeli jedan zid je bio posvecen tome. zar je to vjerovanje zaista toliko popularno u tim krajevima?
    jeli raste popularnost takvog pokreta (?) ili mi se samo cini?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Draga sofke, upućujem te na topic vjeronauk u školama, vidjet ćeš što je sve rečeno na tu temu, pa i o religijskoj kulturi
    Nekako sam se i ja slično tebi izjasnila, pa da vidiš belaja
    da belaja

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Baš sam se osjećala jadno
    Ali prošlo me :D

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ajd, de, svimbalo, nemaš ti pojma šta je belaj na rodinim topicima.

nego, sinoć smo imale sat ateističke kulture (ništa strašno, nekoliko rečenica)... pa smo krenule u objašnjavanje što je to božić. da to nije samo čišćenje kuće (sad ne mogu a da se ne sjetim onog topica: koliko smo uistinu pedantne ?!) nego da to ima i jednu drugu - religijsku jelte komponentu. i onda mi je ona postavljala pitanje tipa: a jel on nije sin božiji ?! na što sam odgovarala: pa meni nije, a neki smatraju da je. i onda meni: kako to? i sad objašnjavaj...

zoila, hvala za linkove na knjige! odoh u potragu.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, kao ti ne znam, stvarno

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ma ne znam ni ja za belaj - ja jesam belaj

(ovo naravno većina ovdje misli, samo što jedino ja to smijem i reći)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

(ovo naravno većina ovdje misli, samo što jedino ja to smijem i reći)
    8)

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

A fakat ! Kaj god "grdoga" napišem uvijek se sjetim: "Može MC i gore." 8)

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zoila, hvala na zanimljivim prijedlozima . Vidim da bi mogla pasti jos jedna narudzba iz Amazona ove godine, pa ako netko ima jos koji must-read prijedlog...

Mc, :D za Zxuju i ciscenje

A kod nas ovako (sve velikim slovima): "Dragi seti Nikola, bio sam dobar ove godine, pa se nadam da ces mi pokloniti laptop. Ali pravi. Tvoj Jerko". :shock: Kazem vam ja - nisu ti obicaji za nasu obitelj . Srecom mi je sam na vrijeme pojasnio da je morao nesto napisati jer je bio takav "zadatak" .

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kanga, ako može, rado bih da naručiš i za mene neke od tih knjiga. samo bih fakat htjela da se radi o knjizi koja će mi pomoći da tu priču približim zxuji. tražila sam i na njemačkom amazonu pod "sonnenwende", našla svašta nešto (uglavnom neke pjesmarice :? ), ja bih više nešto edukativno. naravno platim ti (nemam account na amazonu).

inače, jučer se iz auta vraćamo i veli meni zxuja: "bila jedna curica u kazališti koja također ne vjeruje u vraga.... i isusa!" velim joj ja: ma to je super, vidiš da nas ima! bila je sva ponosna što je našla istomišljenicu (mada mi u našoj priči vraga nismo nikad ni spominjale).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dobro, a mene zanima, kad već svi slavimo ove blagdane - tko po defaultu nosi poklone - nije moguće da i sveti nikola i djed mraz. taj dio folklorne baštine mi nije baš jasan. preblizu su mi nekako :?
    uglavnom, u našoj obitelji to je oduvijek djed mraz, ali koji je oduvijek dolazio na božić. sveti nikola nije nas nikad posjećivao, pa ne posjećuje ni moju djecu. mislim, sveti nikola roditeljskog porijekla, čizmice dobiju. :/

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaze ova moja - ja ne vjerujem u boga, ali u svetog nikolu i svetog djeda mraza vjerujem. kako to? ovi mi daju poklone znaci postoje
    vlajski geni, kazem vam ja.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    kaze ova moja - ja ne vjerujem u boga, ali u svetog nikolu i svetog djeda mraza vjerujem. kako to? ovi mi daju poklone znaci postoje
    I Djed Mraz sveti, ha?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja se sjećam christkindla koji je donosio poklone na badnjak! eto, ima nas i takvih. mislim da zxuja kuzi da nešto nije košer s tim sv. nikolom a ni djed mrazom. al ih prihvaća - jer oni donose poklone. isus i bog kod nje ne donose poklone - pa ih je lako prekrižila. kao i kod flower.

inače, jučer smo bili na kazališnoj predstavi na kojoj se pojavio sv. nikola s poklonima koje su roditelji prije toga "proslijedili" osoblju kazališta. dziz, koji pokloni! :/ meni je to osobno bilo malo too much.

moja je dobila čokoladice i kikiriki, te jednu plisanu malu figuricu. pa kad se vraćala kući veli: super ova čokoladica je ista ona koju sam dobila od sv. nikole jučer. nije naravno znala da sam ja samo "reciklirala" ponovo isti sadrzaj, samo iz jedne vrecice u drugu. pa je pop....la kad je vidjela da u onoj prvoj "čizmici" nema ničeg. pa sam joj rekla da sam to ja sve iz prve vrećice pojela. :/ pa se onda smirila.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene su ovi blagdani TOTALNO zblesili, ko ni jedni dosada.
    Ok, uskrs sam prekrižila definitivno ima već dvije godine, do tada smo ipak farbali jaja i jeli šunku (nisam sigurna da ću se te hrane odreći, šunka, jaje hren ajme, ali može to i jednobojno), no to je gotovo.
    Ali božić je prevelik, nikako ga preskočiti.
    Tako su mali i tako je to sve posvuda da mi je žao, ove godine su kod tate spavali taman za nikolu, ali ipak nisam odolila da im u prozore ne stavim svakom čokoladu, nostalgija od bake još
    Za božić lani nismo imali nikakav poseban ručak, nikakvo obilježavanje, ali su pokloni bili pod borom.
    Ove godine im firma poklanja poklona u vulgarnom iznosu (mogli smo birati, dakle, poštovane su im želje) tako da pod borom kod mene neće biti ničega. Ali, uopće im ne znam objasniti tko to zapravo nosi, mislim, ok, djed mraz, ali kakve veze ima s božićem, aaaa. Totalno me to izluđuje. Najradije bi im rekla da poklone samo mi kupujemo i to je to. Al opet, mali su, pogotovo nola :/
    I još, pitanje tog blagdanskog kićenja kuće, ok, vjenčić isto nemamo godinama, ali bor, ukrasi po kući, isto ne znam kad to staviti. Morat ću i ja pribjeći zimskom solsticiju, nema druge Važno je malo ukrasiti kuću u zimskoj tmurnoći, otklanja depresiju.
    uglavnom, zapela sam

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas je bor vec 10 dana okicen, osvjetljeni smo ko javna kuca - oces crveno, zlatno, srebrno...ove godine je sve sama slagala na njega pa izgleda ko zadnji kic i trash. ima i leptira kad ju to toliko veseli...bas me briga, nama je to samo igra.
    u petak sam ja bila iscrpljena do daske, a ona zapilila da trebamo napraviti keksice na modlice (posla za poluditi), onda sam ja nudila mulino keksice (gotove) no ona ni cut - kaze sv. nikola je naucen na domace onda sam ja nudila od lisnatog tijesta (kiflice) - bozesacuvaj koja luda ideja...ali su upalili jedni skroz jednostavni s cokoladom (ona ih obozava)...nije ni ona luda, izvukla je vodu na svoj mlin. poslije se zalila da je previse toga pojeo sv.nikola (stavila je cijelu hrpu pa je mm uredno po noci to pozobao). mozda druge godine bude milostivija prema meni.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A gle, da bar moji iniciraju nešto, pitaju kad ćemo kitit, ovo ono, al ne, oni su jadni već naučeni da je kod nas sve drukčije i misle valjda da bolje da ne pitaju

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

majo, potpuno te razumijem. ni ja ne kuzim to sve sa djed mrazom, sv. nikolom, kristkindlom, bozicnjakom, isusekom, a ne da se kao dijete nisam naprimala poklona od skoro pa svih tih osoba (do 10. god. sam zivjela u ch), tako da sam prve godine kad smo se vratile u jugu, mojoj profesorici biologije, inače pravoslavki, uredno čestitala katolicki bozic.

kod mene su tu jos moja strana obitelji i nekakav dio tradicije koji njegujemo kroz taj badnjak (uglavnom), večeru za badnjak, okićen bor i primopredaja poklona (neki odu onda na polnoćku, ja ne). i tako će biti i ove godine, jer to su nam uglavnom datumi kad se obitelj skupi i nekako sve sto vise razmisljam mi ovo "slavlje svjetlu" (suncu koje se ponovo "rađa" trećeg dana, znači točno 25.12.) najprihvatljivije. tu ima i ekološke osviješćenosti i sl. bor nije kršćanski fazon, a osvijetliti ga je "oda svjetlu", tako smo si mi to objasnile.

kolačiće još nismo pekle.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

poslije se zalila da je previse toga pojeo sv.nikola (stavila je cijelu hrpu pa je mm uredno po noci to pozobao).
    ajme

mi smo uvijek dobivali darove od djeda mraza, i obicno za novu godinu - to dok smo seka i ja bile male pa smo slavili svi zajedno doma. ne sjećam se kad smo kitili bor (badnjak ili stara godina), ali je sistem bio: tata, seka i ja kitimo, mama se ubija od pečenja milijun kolača i purice, koju bi sutradan odnjeli na selo i smazali s familijom
    kad smo sestra i ja pocele slavit nove godine s drustvom, darove i odlazak na selo smo prebacili na bozic iz ocitih prakticnih razloga
    vjerujem da je vama sad malo vise nezgodno jer kad smo mi bile male djed bozicnjak prakticki nije ni postojao, nego samo djed mraz...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo ko klinci uredno dobivali poklone od SN za nikolinje, od Isuseka za Bozic i od DM za novu godinu.

Sad mi ovaj DM koji se ugurao na Bozic kvari tu koncepciju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni je samo naziv "djed bozicnjak" koma. a hoce li donositi darove za bozic (tj. mi ih otvorimo već na badnjak) ili NG mi je svejedno. weihnachtsmann je kod nas znao donositi darove i za bozic, a često neku sitnicu i za novu godinu.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

isusek? sjećam se kako mi nije ništa bilo jasno, kad sam čula da za božić (drugim ljudima ) darove donosi "mali isus". kako to mala beba donosi darove?
    (a nisam imala nikakvih problema sa uskršnjim zecom, niti s tim da on darove donos samo kad bi bili kod tatinih za uskrs, koji su vjernici)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I meni je naziv djed božićnjak užasan..
    Ali kao da se na mala vrata vraća Djed Mraz, koji kod nas nikad ni nije izašao
    BTW, zanimljivo mi je da je u BE uobičajen naziv Father Christmas, a u američkom engleskom Santa Claus (koji se sve više širi i u BE), te da iako ova američka verzija ima "santa", uvijek mi se više vjerski obojenim činio Father Christmas!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo na djedu mrazu, oduvijek, zauvijek
    al došla mi Nola neki dan iz vrtića s pričom o isuseku koji će joj donijeti to i to, ajme, para na uši

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

majo, majo... jesi animozitetna!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

indoktirinirali ste me

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

MC, kad nabavim knjzice, posudim ti dok se ne izgustirate. pogledala sam malo recenzije citatelja, neke su tak-tak :/ , pa nema smisla riskirati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super .

MC, super da je cura našla još nekoga :D !

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kanga, kad odem u ch sljedeći put otići ću u knjižaru i tamo pogledati što nude na njemačkom (volim sama pogledati knjige, ne ovako preko neta). ako se ne varam, njemački tebi nije nikakav problem. a ako jeste... znam odličnu školicu njemačkog.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

znam odličnu školicu njemačkog.
    cula sam za nju, dobra glas daleko putuje
    ali, snalazim se u njemackom, sve dok se ne upletu interne fore – sjecas se onog nema cijepljenja za naprijed (fuer Davor)

a sad na temu mrs!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni animozitet nije dozvolio da nesto kupim djeci za Nikolu. 8) Ok, u skoli je dobila neku sitnicu, kao i sva druga djeca. Medjutim, desila se mala netakticnost od strane prosvjetara pa su djeci u cizmicu stavili cokoladnu bananicu. Neka djeca iz Z. razreda je nisu jela jer sadrzi zelatin. Eto sto se sve desava kad se desava tamo gdje ne treba. 8)
    Sto se tice Bozica, kod nas se, u pravom komunistickom duhu, pokloni ne dijele tada nego za Novu godinu. A u biti nam je to nekakav kompromis jer slavimo i kat. i prav. Bozic pa da nijedan ne bude zapostavljen.
    Inace, mi smo djeci objasnili sto se ustvari slavi kad se slavi Bozic, ali smo rekli da mi to slavimo cisto iz tradicijskih i obiteljskih razloga i takvo objasnjenje mi se cini dovoljno dobro.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Inace, mi smo djeci objasnili sto se ustvari slavi kad se slavi Bozic, ali smo rekli da mi to slavimo cisto iz tradicijskih i obiteljskih razloga i takvo objasnjenje mi se cini dovoljno dobro.
    i mi ovako isto.

jedino što mi imamo djeda mraza. bez ikakve poveznice s bilo čime. imamo ga, i to je to. mislim da mara neće dugo živjeti u uvjerenju da on postoji, obzirom na juraja, ali dok traje - traje.

Stranica 10 od 13 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •