Je, stvar je u tome da ja tu tradiciju koja mi se sad čini prazna (meni, osobno, ne želim više podržavati tradiciju radi nje same) želim ukinuti.
Je, stvar je u tome da ja tu tradiciju koja mi se sad čini prazna (meni, osobno, ne želim više podržavati tradiciju radi nje same) želim ukinuti.
darivati ljude, pogotovo djecu, je bas lijepo i ispunjava.
neki obicaji su izmisljeni zato jer je ljudima trebalo na to malo skrenuti paznju, kad su sami zaboravili.
to sto se sada prodaje bozic vec u listopadu ne znaci da je obicaj darivanja prazan i za ukinuti
Tako je! Mene toliko veseli pronalaženje poklona za meni drage osobe, da se u tome trenutku uopće ne opterećujem pitanjem "a zašto?"Originally Posted by ivarica
ivka mislila sam na trpezu i slično, bar u ovom gornjem postu, ne na darivanje
a gle, kod mene i tebe sigurno nece biti, niti je ikad bilo, bakanalija![]()
majo - prazno ne može biti nikako - pa ja se dan danas veselim ko malo dijete kad pod borom nađem paket s mojim imenom. a kako neće oni.
mi to ovako - za božić ja skuham ručak i svi dođu kod nas - sveki, baka od mm-a, moja mama, sestra i njen dečko. i svatko svakome nešto kupi, tako da je to jedna oveća hrpa poklona. i onda, dok je juraj još vjerovao u dm, bi mm pozvonio na vrata, u kostimu, na brzaka ostavio punu vreću poklona pod bor i zbrisao da ga ne skuži. zadnji put ga je skužio, al ne bi priznao ni mrtav.![]()
e onda ja nastupam, sjednem pod bor i s dozom dramaturgije, odabirem poklone, a juraj ih nosi. i ne krećem dalje dok ta osoba koja je dobila poklon taj poklon ne otvori i dobro ga ne prokomentira. npr. neizostavne čarape.![]()
tu ulogu nikome ne dam, ni svojoj djeci, iako juraj žica da on bude taj koji će birati kome će se poklon udijeliti.
tako smo imali i u doba najveće krize kad su doslovce samo čarape i bile pod borom, ali uzbuđenja kod otvaranja tih paketa, nikad nije falilo.
eh, tek sad vidim da je problem u trpezi. tu ti ne mogu pomoći, jer volim kuhati, naročito za druge, pa mi to uopće nije predmet za raspravljati.![]()
ah, tako je nekako bilo i kod neke rodbine u njemačkoj, na kraju se to pretvorilo u tako prestrašan karneval poklanjanja da sam u tu uvela skromnost.
Enivej, božićnog ručka a niti božićne večere neće biti. Iako, nekome se uvaliti na bakalarčić (zapravo, već sam se sjetila tko nam duguje od lani) je drugi par rukava.
Kolača će biti jer ih volim raditi za razliku od pečenja mesa, krumpira i ostalih sportova.
Kad malo pogledam, ostaje mi samo pitanje djeda mraza i njegovog čudesnog pojavljivanja na kazališnoj predstavi.
eto, ja sam ona suprotnaOriginally Posted by cvijeta73
![]()
Kod nas poklone dijele bake, a prepustila sam im na volju i odluku o prezentaciji (ako one zele da je od Isuseka, neka je). Sto se tice mog uplitanja u objasnjavanja od koga je, kazem jedino da sam sigurna da je – od srca. Imam povjerenja da ce u tim mudrim glavicam sve to sjesti na svoje mjesto.
Ja volim bozicno-novogodisnje praznike zbog prilike za veca obiteljska okupljanja - odemo par dana kod mojih (Medimurje), par dana kod mm-ovih (Dalmacija), uvijek je veselo. Ja sama nisam tip od ukrasavanja, kuhanja i ceremonija, ali kad je to dio druzenja, veseli me. I mislim da nije slucajno da se takve stvari od davnine (nevezano za krscanstvo koje je, po mom misljenju, samo preuzelo termin od paganskih obicaja) prakticiraju bas u ovo doba godine – kad je hladno, pomalo depresivno i nema puno drugih sadrzaja za razonodu...
Inace, za Nikolinje je moja firma organizirala kazalisnu predstavu (bila je bas zgodna), a nakon nje je dosao i S.N. i podjelio poklone. Na zalost, dominirali su smokici i kemijski slatkisi, za koje je T komentirala da ih se mora pozuriti pojesti dok ih ja nisam pobacala u smece
![]()
(to sam jedan jedini put napravila u naletu ludila
jer su dobili stvarno najgori moguci prehrambeni kic i to mi je, tipicno zenski
, zapamtila za sva vremen, iako ih inace ucim da cijene poruku poklona, a ne njegov sadrzaj...).
Ja sam jos gora, cekam da moji zaspu pa prehrambeni kic pojedem sama.![]()
he,he...moja samo jede smokiće, kad ih se dočepa..ima puna usta i trpa ih u džepove
ahaa, pa nakrcana fluorescentnim lizalicama i gumenim bombonima duginih boja i mirisa koji omamljuje sjedas za tipkovnicu i kreces u pravovjerni pohod protiv vjerskog odgoja - sad mi je jasno odakle dolazi animozitet i otrovna ubojitost onih postovaOriginally Posted by Zorana
![]()
![]()
![]()
![]()
Gledaj, mozda ja stvarno ne kuzim koliko je nekome uvredljivo ono sto sam pisala. Ali, stvarno me nekad nervira to sto se uvijek o vjeri i vjernicima mora razgovarati u rukavicama. Pa npr. kazem kako je meni prica o djevici Mariji totalna glupost, skoci njih dvadeset jer ja nekog vrijedjam. Ali, zasto? Kazem da mi je npr. Stari zavjet pun agresivnih, ratobornih prica o nekakvim prorocima koji su i sami bili takvi, opet se netko uvrijedi. Eno citam da ne mozes reci ni rijec indoktrinacija bez da se netko ne uvrijedi. Ako ja smatram da je osoba, bilo koja osoba, od malena odgajana da vjeruje u znanstveno i kojekako drugo upitne tvrdnje, zasto bi mi moralo biti neugodno reci kako mislim da je rijec o indoktrinaciji?
Necu da se opet povuce prica o vjeri kao takvoj, ovo bi bila mala kuknjava na temi istomisljenika.
Nemoj se naljutiti, ali dok citam ono sto ti pises, brate mili svako malo se nesto ispricavas, izvinjavas, pa rekla krivu rijec, pa napisala krivo slovo....ne kontam zasto? Jer je nekome trecem stalo da svaku rijec vaze i jer se netko stalno osjeca uvrijedjen? A onda opet, na skoro svakoj drugoj temi smo spremni olako napisati kako je sve ili puno toga u ocima promatraca dok to isto ocito ne vazi po vjerskom pitanju?
zorana, potpis.
al da ne misliš da si jedina koja se tako osjeća ili da je forum jedini gdje važe ta "nepisana" pravila - i richard dawkins to spominje u svojoj knjizi "iluzija o bogu".
zorana, ni ja ne shvaćam zašto je to tako, valja pročitati tu knjigu, ali kako god bilo, žao mi je kad se zrinka osjeća uvrijeđeno. :/
za ostale još nekako i preživim![]()
[quote="Zorana"]
a npr. kazem kako je meni prica o djevici Mariji totalna glupost, skoci njih dvadeset jer ja nekog vrijedjam. Ali, zasto? Kazem da mi je npr. Stari zavjet pun agresivnih, ratobornih prica o nekakvim prorocima koji su i sami bili takvi, opet se netko uvrijedi. Eno citam da ne mozes reci ni rijec indoktrinacija bez da se netko ne uvrijedi. Ako ja smatram da je osoba, bilo koja osoba, od malena odgajana da vjeruje u znanstveno i kojekako drugo upitne tvrdnje, zasto bi mi moralo biti neugodno reci kako mislim da je rijec o indoktrinaciji?
quote]
Mene ovo uopće ne smeta. To je samo tvoje mišljenje. Smeta me kad se spuštaš na osobnu razinu i vrijeđaš tuđe mišljenje, a to često radiš.
Marta, cokolada u bilo kojoj formi moze proci.![]()
Na ovo ostalo ne znam sta da kazem. I meni je jako zao kad se Zrinka uvrijedi, kad se Zdenka uvrijedi, kad se AdioMare uvrijedi..... :/
Ma, daj, reci mi gdje je to osim u tzv. slucaju indoktrinacija. Da, stalo mi je do toga da se onaj s kojim pricam ne osjeca uvrijedenim jer takva rasprava nema potencijala biti konstruktivna (i nije mi zanimljiva). Npr. zao mi je sto sam upotrijebila rijec indoktrinacija (mogla sam je zamjeniti i nekom neutralnijom, a da smisao ostane isti) jer je rasprsila raspravu, umjesto da je fokusira i recimo potakne nekog od vjernika da prokomentira ono sto je trebala biti poanta tog mog posta – problem diskriminacije za koju smatram odgovornima i sve one koji pasivno podrzavaju i/ili cak opravdavaju vjeronauk u redovnoj nastavi... Ali, sve se svelo na nasenu uvredu, cisti promasaj s moje strane.Originally Posted by Zorana
Ne mislim nikako da je to promasaj s tvoje strane. Od svih ljudi na ovom forumu, ne s tvoje strane. Bas sam se tebi i obratila sada jer su tvoje namjere sasvim jasne, transparentne, ciste i nedvosmislene, s punim postovanjem prema sugovornicima. I nije mi jasno da ti, unatoc tome, vidis u, npr. situaciji gdje si spomenula indoktrinaciju, svoju gresku i svoj promasaj.
Zorana, meni je drago da ti na taj nacin vidis moje postove, ali zelja mi je bila da ih na taj nacin dozive moji neistomisljenici, sto nije bio slucaj (u tome vidim svoj promasaj). A mislim da to nije nemoguca misija, bez obzira na otezavajuce okolnosti![]()
MC, oprosti na malom off-topiku, ali nisam ti do sad uspjela pohvaliti potpis - veseli me da promoviras pravo na mogucnost izbora mjesta i nacina poroda:D
![]()
ma, lako ćemo za offtopik, tu bih fakat u cijelosti potpisala zoranin zadnji post. nego što tebi, kanga, trebaju naočale... kakvo pravo na izbor :?
samo vi nastavite svojim tokom. ja bih na kratko se vratila na ovaj dio diskusije. Naime, imam odgovor za sve vas i vase dileme! cula ja odgovor od casne sestre u tramvaju, prije pola sata najvise. Mora da je istina. Dakle, moje milo dijete je imalo u ruci igrackicu koju sam ja kupila na kiosku par stanica prije. Jest da je od miki casopisa, no to nije vazno. I moje milo dijete je izazvalo navalu njeznih osjecaja u casni koja je sjedila do njega i u teti koja je sjedila preko puta casne. Po razgovoru koji su drzale, rekla bih da se znaju. I tako raspekmezane nad prizorom dijeteta s igrackom, casna je komentirala - ooo, izgleda Sveti Nikola je bio i kod ovog djecaka!Originally Posted by Maja
na to rekla teta: a znate, djed mraz i djed bozicnjak su sada u ZATVORU. i smijese nad milim djecakom.
odgovori casna: DA. JESU. A zato ce skorostici ISUSEK.(1)
dakle, sad vam je sve jasno. Srecom, moje dijete je bilo okupirano mrljanjem igracke u ruci i nije se obazirao na tetu i casnu. I nije primjetio moje kolutanje ocima![]()
(1) Teta i casna, Tramvaj broj 14 u smjeru prema jugu; 2008. Stanica prije pekare na savskoj.
Malo sam ispala iz štosa - što znači da su Djed Mraz i Djed Božićnjak u zatvoru? Da sad nisu oni "in" (znači niti Djed Božićnjak), nego darove donosi Isusek, tj. mali Isus? Uh. Mislim da je u stvari glavni izazov obrana djeteta od darova tijekom prosinca - ako se uzme onako remixed version - to su onda Sv. Nikola, Djed Mraz ili Božićnjak ili Isusek, neko još na Sv. Lucu... Doduše, moje dijete će u ZG-u bit okruženo ateističkim dijelom obitelji, tako da u stvari nama neće baš biti tako teško a propos pretjeranog darivanja.Originally Posted by Zoila
jao jao zoila.Originally Posted by Zoila
pa kako si to presutala?
trebala si reci: djed mraz u zatvoruu? sto ste krenuli ponovo s inkvizicijom?
a u jurajevom razredu danas totalni raspašoj, pobuna i nevjerica![]()
![]()
vjeroučiteljica je onoj polovici učenika što idu na vjeronauk rekla da ne postoji ni djed mraz, ni djed božićnjak, ni sveti nikola - u vidu donositelja poklona, i da poklone dobijaju u stvari od roditelja. djeca plačući izlazila iz učionice. dostaih ima kojima je to šok bio. a roditelji poludili, skoro pa pobuna izbila.![]()
Ajme meni. I smiješno mi je i žao dječice.Originally Posted by cvijeta73
ma i meni ih je žao, ali cijela ta scena, kad sam došla po juraja u školu je bila prilično, hm, smiješna, da.Originally Posted by ina33
uh, Zoila![]()
Originally Posted by mama courage
ma nije problem u vidu ovaj put (bas sam neki dan podigla nove lece :D ) nego se tvoj potpis moze shvatiti kao implicitna podrska pravu na izbor (jasno je meni da on to nije
) jer za sad je u HR to NE po difoltu, a ne po onome sto ce tko reci, NE (osim za nekolicinu zena spremnih preuzeti rizik sive ili cak crne rabote). ali, ok, necu vise izvrtati originalni smisao tvoje namjere - vidim da nema sale s tobom kad je porod u pitanju, to je ok
![]()
vala, u pravu si!vidim da nema sale s tobom kad je porod u pitanju, to je ok
što ne znači da se neću ogrebati za knjige koje naručiš![]()
![]()
![]()
[quote="mama courage"]mislis na Odenta?što ne znači da se neću ogrebati za knjige koje naručiš![]()
![]()
![]()
![]()
naravno da hoces, javim ti se kad stignu solsticijski i ini prirucnici![]()
[quote="Kanga"]a ja, kao što rekoh, dajem svoje na posudbu u siječnju, kad nabavim u ch.Originally Posted by mama courage
Baš se čudim. Ja ne bih prešutjela ziher. Ali me frka jer me ponesu emocije (još sam očito malo prenabrijana hormonalno).Originally Posted by ivarica
Nego, kaj ljudi u zadnje vrijeme briju na to s Isusekom?! Kakav Isusek koji donosi poklone. Pa onda moramo mijenjati cijelu priču. Jer u realnoj, onoj pravoj priči o Božiću malom su Isuseku nosili poklone, jer se rodio.
Istina, ti su pokloni došli ne baš taj dan jer bi bilo rodilji malo nezgodno, nego za tjedan dana, (znate ona tri stričeka s mirisima, zlatom i tamjanom). Nema to veze, zgodan mi je način prisjećanja ili samo konzumiranja blagdanskog ozračja, jer je fakat lijep osjećaj nekog darivati.
A luuuda sam na Bžićnjake i Isuseke. Moji su morali pristati na Deda Mraza i bok.
Kuhanje me posebno fura oko blagdana. Al Majo pa to se i vidi na meni (a i na tebi, da nisi baš pajcekica ko ja![]()
![]()
)
Baš sam se malo raspitala po familiji, i MMa sam propitala. Nama nikad nisu prodavali tu priču sa Deda Mrazom. Oduvek smo (klinci iz familije, a i MMovi svi) znali da poklone kupuju mama i tata, bake i deke.... Deda Mraza smo viđali samo na nekim priredbama i ja sam znala da je to glumac koji deli poklone koje nam je kupila mamina firma![]()
Ova ostala verska ekipa nije postojala u mom rečniku pojmova do ..... ko zna kad.
I kažem ja MMu: znaš, ja ne bih da mi Nađi prodajemo foru sa Deda Mrazom, kupićemo joj poklone, staviti pod bor i reći da su od mame, tate, bake, deke za Novu Godinu i to je to. A MM (mislila sam da će biti protiv) kaže: pa naravno, neću ja da reklamiram drugoga, em kupim poklone, em još da to pripišem DM-u![]()
moram reći da meni - što sam starija - sve više ide na nerve to božično darivanje. volim poklanjati, al kad vidim nešto što bi se nekom moglo svidjeti, volim to odmah kupiti, a svakako ne volim ovo što ću sad činiti - sumanuto ići svima tražiti poklone.... jerbooooo.... (odavno nismo tračali našu obitelj) ne do bogda ja staroj ne kupim neki poklon, ta se uvrijedi gore nego zxuja.
a više fakat ne znam što ću, CD olivera dragojevića ima u svim mogućim izdanjima. parfemi i sl je prebanalno, na koncert mate bulića nije htjela ići
kartu za monzu joj kupujem za sljedeći rođendan...uf. na sto muka sam!
nego sinoć sam se smijala skeču na njemačkoj tv. marija, josip i imali isus u štalici, odjednom kuca im netko na vrata, oni misle da su to tri mudraca, kad ono ulazi komičar prerušen kao onaj tip (zwegert, tko ga zna) iz njem. reality emisije "van iz dugova" i sad im govori kako su oni u dugovima i kako trebaju štedjeti. i pita tip josipa: jel dijete vaše. josip veli: jeste. a on: okej, inače smo mogli tražiti alimentaciju od biološkog oca.onda ih pita: vidim, imate magare i vola, zar baš moraju ta dva prijevozna sredstva biti ? a što ne koristite javne volove, time ćete puno uštedjeti. i sad, ode taj tip, ovi jadni ostadoše skroz zbunjeni. nakon sekunde opet netko kuca na vratima štalice, oni otvaraju kad ulazi (opet komičarka prerušena kao) njemačka super nanny i gleda onako kako to uvijek čini u toj emisiji, prati kako marija i josip razgovaraju i veli josipu da je on isuviše agresivan otac, da mali isus samo plače zbog toga.
i na kraju, opet netko kuca na vrata - otvaraju oni vrata, kad ulazi tip prerušen kao ona debela njemačka voditeljica koja uređuje stanove. i veli im: sad ću vam urediti ovu štalicu.
izbaci volove i magare, i stavi magareću kožu na pod, pored novog kamina.
![]()
![]()
Što se poklona tiče kod nas je običaj u familiji ovakav: samo se deci kupuju pokloni. Ja sam dobijala poklone od moje bake, tetke i roditelja dok nisam rodila Nađu. Sad ona dobija poklone, i ostali klinci iz familije.
Božići (oba) ništa, nikome. Osim što moja baka svima nama pokloni po čarape, narandžu i slatkiš![]()
Ne znam do koje sam godine vjerovala ( i jesam li uopće) u DM, ali se sjećam jedne podjele darova u tatinoj firmi (imala sam 3,5 god.) kad sam na sav glas vikala: "To nije DM nego moj tata!!" i tako ostaloj djeci srušila mit o tome tko nosi pokloneOriginally Posted by vissnja
.
I, da, tata mi je stvarno bio DM 8) .
Emso skeč mi zvuči odlično.
Inače, ja uopće ne spadam ovdje jer nisam ateist (ne - ja jednostavno ne mogu vjerovati u ništa niti ne vjerovati u nešto, iako je moje poimanje vjere .. uh), ali kako definitivno sebe ne mogu ubrojiti na topik o odgoju u duhu vjere, malo sam se ovdje prislonila. Ovo je da bi me malo bolje razumjeli. Nadam se ne i prognali<9ispast će da onda niti jedna strana nije tolerantna za drugačije).
Meni je bilo koma godinama s mojim starim koji je gnjavio sve žive s tim svojim ateizmom i dozlaboga mi je išao na živce s ousporedbama, mudrovanjima i prepucavanjima tipa: Ajde ti meni reci ako je taj tvoj bog svemoguć, kako onda ne može stvorit kamen koji ne može podić. bhah
A pokloni, božićno kićenje i sav taj ugođaj smo mi klinci zapravo isforsali kasnije kad smo malo odrasli, jer nam je falilo. Mama je lakše pristala jer su njeni više od crkve. Moji inače nikad nisu vjenčani u crkvi.
I sad, ja sam valjda zbog tih sjećanja na blagdane kad nije bilo kao kod drugih, tugaljiva na samu tu pomisao, pa nema šanse da klincima to uskrati. Lijepo ćemo blagovati, veseliti se i kititi a usput im pojasniti običaje i od kud to sve i kako su sad tako iskombinirani (jer ste već zaključile kak su se pomiješale razne kulture, što darivanj, tšo kićenja jelke isl).
Ja se sjećam da kao djetetu mi uopće nije bilo drago biti toliko različita od drugih.
mc danas repriza u 12,35![]()
Mc, hilerijus!
Tiwi, i ja nekako slično razmišljam - kod nas je slična obiteljska situacija -mamina strana je naginjala religiji, a tata nije išao u crkvu, ali nije bio neki sad ateist na barikadama koji bi se oko ičeg raspravljao, općenito mu nikakve životne filozifije nisu bile važne, osim neke pragme i prakse - bilo da se radi o religiji, ili, npr. Rotarijancima. Moram priznat da mi je stari sve važniji godinama i baš mi je nekako ok. Mama je full prigrlila grižnju savjesti - tipa ako ne vjeruješ u Boga, dogodit će ti se to i to i, naravno, to mi ide na živce. Kuća se kitila i u tome sam guštala kao dijete i kitimo je dalje i MM i ja, iako su MM-ovi ateisti (osim babe pokojne koja mu je bila jako važna i jako religiozna). Jedino me ove godine shopping frenzy baš ne dodiruje i stvarno mi je sve to prenapuhano (možda je dio i toga što sam na porodiljnome pa nemam baš viška sredstava, ko bi znao).
ja uopće ne spadam ovdje jer nisam ateist
mislim da spadaš:
Originally Posted by mama courage
![]()
mc ja sam pretproslu nedjelju na vox-u gledala jednu super bbc reportazu,al nemogu se sad nikako sjetiti tocnog imena,mislim da je bilo nesto u stilu moje unutrasnje ja.
mozda znas o cemu pricam,a preporuciti je![]()
umiiiireeeem od smijehaaa
što je skromno dete, neće da otvara poklon... nije skromno dete, nego vidim da je pižama.... ebala vas pižama! mekan poklon! čim je mekan poklon tu leba nema!!![]()
s_a_n_d_r_a - nisam gledala, no znam da oni imaju super emisije.
sjećam se još tih mekanih poklona![]()
samo fali još i osvrt na muke kod pokušaja utjerivanja bora u stalak. pa stoji krivo, pa još malo sjekiricom, jednom smo skoro tako ostali bez bora, a jednom ga skratili za dobar metar. srećom, živjela sam u onim starim stanovima u centru, s plafonima od 3,5 m pa je bor uvijek bio najmanje 2m visok.![]()
aaaaaaaaa umireeeeeeeeeem
jeb.ali vas mekani pokloni![]()
![]()
baš mi je to prošlo kroz glavu prekjučer, kad je moja stara rekla da ide kupit nešto djeci pa da kažem šta im treba. Ko ono, šta će im igračke, imate na bacanje, ja ću neku trenirkicu i čizmice![]()
He-he-he, Jerko prije nekoliko godina, prijateljici koja nam je cak iz Engleske donjela veelike "mekane" poklone: "Hvala, ali, znas, ja ti bas ne volim kad mi poklanjaju robu..."Ne ponovilo se
![]()
To reče žena koja poklanja čarape...tc tc tcOriginally Posted by cvijeta73
![]()
![]()