Ispast ce bezobrazno i sreca da neki od "poklonitelja" ne citaju, ali kad se ja sjetim nekih sitnica koje sam znala dobiti, vrlo bih rado da mi je netko umjesto toga uvalio carape. 8)
Ispast ce bezobrazno i sreca da neki od "poklonitelja" ne citaju, ali kad se ja sjetim nekih sitnica koje sam znala dobiti, vrlo bih rado da mi je netko umjesto toga uvalio carape. 8)
Ovaj post je i za ovaj topic i za onaj moj o demokratičnosti. Priča slijedi: proteklih sedam dana ležala sam u bolnici. U sobi sa mnom je tri dana ležala i stara gospođa koja je oličenje svega onoga od čega mi se ranije dizala kosa na glavi, a u ovoj konkretnoj situaciji sam se ponijela vrlo tolerantno. Naime, svaki dan je molila, u nedjelju smo gledale prijenos mise na TV-u-ona je cijelu glasno (i bez sluha) otpjevala, neprestano je zazivala Isusa dobrog milosrdnog i blaženu djevicu Mariju itd i sl. - a ja cijelo vrijeme kraj nje čitam "The God delusion"
. Nisam niti jednom ništa komentirala, čak sam joj i samoinicijativno pojačala ton na TV-u da može bolje čuti propovijed
.
Naravno, treći dan našeg zajedničkog boravka, došlo je na red i pitanje jesam li ja vjernik-mogla sam lagati radi dobrosusjedskih odnosa i njezinog slabog zdravlja, ali nisam, jednostavno sam odgovorila da nisam i htjela time zaključiti temu pitavši je da li je možda za mandarinu, ali avaj, kud li ne rekoh koju dobronamjernu laž![]()
"Ma kako to, zlato moje, pa to je strašno, pa da li ti znaš da te dobri Isus neće onda moći dovesti do raja, pa da li ti znaš da bog voli sve ljude, ali one koji nisu čak ni kršteni, njih neće, pa moraš to svoje dijete odgajati da ide u crkvu, pa moraš..." i tako dalje i tako bliže sljedećih pola sata. Mirno sam odslušala sve, imajući cijelo to vrijeme na umu da je žena ipak starija i bolesna i u osnovi očajna jer joj jedini sin živi u inozemstvu i po svemu sudeći do nje ne drži ni pišljiva boba, pa njoj vjerojatno uistinu jedinu utjehu predstavljaju stalne molitve. U cijeloj toj priči naravno da mi je na um palo par odgovora koji su mi se činili i duhoviti i pametni, ali sam se ipak svaki put ugrizla za jezik i prešutila. Riskirajući da me se sad optuži za pokroviteljstvo najgore vrste, priznajem da sam mislila i kako i mogu išta bolje očekivati od starice odrasle u provinciji, koja ima svega par razreda osnovne škole. I ipak mi je onako djetinje naivno došlo žao što je čim je čula da sam eto nevjernik, naglo zahladila odnos prema meni, iako je dotad bar deset puta rekla kako sam krasna i dobra osoba -međutim, to je sve postalo nebitno, i sva ta moja dobrota i krasota su nestale zbog činjenice da nisam krštena, ne vjerujem u boga i ne idem u crkvu. Ovo zadnje je, čini mi se, u njenim očima predstavljalo moj najveći grijeh, jer u crkvu svakako treba ići.
Na kraju je ona izašla iz bolnice prije mene, jer se pokazalo da njena dijagnoza i nije tako ozbiljna kao moja (bit će da su silne molitve upalile), a ostavila me sa riječima da se nada kako ću ipak spoznati pravi put, put vjere, jer eto šteta bi me bilo...![]()
Ostavila mi je i svoj br tel, da ju nazovem za Božić. Budem. I čestitat ću joj ga od srca. Taj se dio odnosi na demokratični topic, jer ponosim se time kako sam sazrela uspjevši prešutjeti ono što ionako ne bi bilo promijenilo njezino mišljenje, samo bih je bila dodatno uzrujala, a čemu?
Prije koji mjesec to me ne bi bilo spriječilo da joj kažem "što je ide" i usput joj citiram pokoji Dawkinsov primjer![]()
Stoga sama sebi upućujem :D izbog napretka!
![]()
Malo sam oduljila , ali najte zamjeriti, pa nisam ništa pisala tjedan dana!![]()
A naravno da se nadam i pokojem sućutnomporadi bolesti
Bas su tuzne sudbine starijih osoba koje zive otudeno od obitelji, a danas ih ima puno takvih. Meni je drago da oni mogu pronaci utjehu barem u Bogu i molitvi, pa makar to ponekad poprimilo iskljucivu i netolerantnu formu. Bas mi pada na pamet kako prema starcima i djeci imam neku slicnu vrstu razumijevanja i prihvacanja.
Svimbalo, jako mi je drago zbog tvog tolerantnog stava, a posebno zbog ovog:
Svimbalo prvotno napisa
![]()
Saljem ti puno dobrih vibri za ozdravljenje!![]()
Oj Svimbalo, pa što je s tobom? Primijetila sam da te nema, ali sam mislila da te dotuklo ključanje teme o idealnom partneru![]()
i ~~~~~~~~ za ozdravljenje (to bi dobila i da ih nisi žicala!)
svimbalo, ajde bar si u bolnicu išla sa slikama russella, RDJ i ostale ekipe![]()
za brzo ozdravljenje ~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~![]()
tek sad vidim da je tu bilo rasprave oko mojih čarapa![]()
![]()
Moraš paziti što i gdje pričaš![]()
Svimbalo, nadam se da si dobro i da nije bilo ništa strašno![]()
i ja sam se baš zapitala gdje si pa sam na brzinu preletjela i gle...
Jesi li ozdravila?
Hoj, privatiziram temu, neću više, obećajem![]()
Samo da zahvalim na lijepim riječima i kažem da sam sad super-imam duboku vensku trombozu, ali uz lijekove će se i to držati pod kontrolom
Joe, nije mi bilo lako zbog idealnog partnera![]()
Pogotovo što još uvijek ne kužim ivaričinu rečenicu o meni, njoj i Emsi...
No dobro, toliko o meni, vratimo se na pravu bit topica!
Pusa svima![]()
Pa onda ću se ja vratiti na temu![]()
Nadovezala bih se na raspravu između Kange i Zorane s prethodne stranice, a vezano i za moju bakicu iz bolnice-zašto je neprihvatljivo biti "netolerantan" prema vjernicima, odnosno zašto se uvriježio stav da je nekulturno barem ne iskazati poštovanje prema nečijoj religioznosti, dok se druga strana ne ponaša nimalo tolerantno?
Ne mislim samo na nju, nego zašto je općenito općeprihvaćeno da ateizam ne zaslužuje poštovanje, dok se svaka vjerska zajednica smatra vrijednom poštovanja/tolerancije/kakogod?
Nekako mi ne uspijeva baš reći što točno mislim, ali nadam se da me kužite. Baš sam razmišljala o tome kako je u biti bez veze što se ja ponosim svojim ponašanjem u odnosu prema gospođi i to smatram svojim sazrijevanjem, što u konkretnoj situaciji i je bio slučaj (jer sam išla dublje od površinskih manifestacija), ali gledano općenito-wtf?!?!
pa ne znam, po meni je svaka tolerancija vrijedna jer svaka oplemenjuje zivot. pa vidis da osjecas da si ti puno toga dobila time sto si pokazala toleranciju prema bakici, a to je ono sto se broji 8) .
ako netko ne uspijeva biti tolerantan prema meni i mom svjetonazoru, pokusavam to shvatiti, a ne osudivati, barem ne na osobnoj razini. u konacnici, to i nije moj problem, nego problem te osobe.
ne znam jesi li mislila na to ili nesto drugo?
ja mislim da nije problem toliko u toleranciji - ako ima razuma, ima i tolerancije.
po meni, problem je u tome, što nas, kao osobe, ne određuje toliko odnos prema bogu i religiji, koliko to određuje vjernike kao osobe. i zato mi se čini da dolazi s jedne strane do vrijeđanja, a s druge strane - ne.
i zato, mi moramo u rukavicama, a vjernici - ne, u raspravama tipa propitivanja vjere/nevjere.
možda je problem u tome, nisam sigurna. :/
cvijeta, ja osjecam da velik dio nerazumijevanja od strane vjernika dolazi upravo iz predrasude da je vjera u Boga dio osobnosti, a nevjera jednostavan nedostatak iste. pa se shodno tome ocekuje postovanja vrijedan odnos prema vjeri, dok se istovremeno nevjera sasvim prirodno proziva nistavilom (sto sigurno moze biti uvredljivo za ateistu, premda mene osobno ne vrijeda takav stav vjernika).
inace, mislim da vrijedanja ima s obje strane, samo sto je lakse primjetiti ono sto nas pogada.
mislim da je jos jedan parametar u toj jednadzbi cinjenica da su mnogo religija definirana prema odredjenim tumacenjima odredjenih svetih knjiga - u kojem (medjuostalim) pisu o potrebi za sirenje radosnih vijesti, rijeci...potrebe za misijsko djelovanje ne samo vodja ili "vrhova" tih religija nego i misijsko djelovanje samih laika. A ateisti zapravo nemaju svoju knjigu za tumacenje u kojj pise da je potrebno siriti rijec i pomoci spasavati dusa...ne govorim sad samo o krscanima ili katolicima, jer i mormoni i jehovini svjedoci su poznati po tome da njeguju misionara u svakom clanu religije. a u ateistima vide idealnou priliku za odradjivanje zadatka.
s misionarima laicima nemam bas nikakvih problema, mene vise pogada sustavno, rekla bih i umjetno (jer je ocito da cesto nije motivirano istinski vjerskim razlozima) zavlacenje religije u sve pore drustva, bez ostavljanja prostora za ljude koji misle drugacije
Evo i mene.
Da, Kanga, to sam mislila,i svi vaši odgovori su mi krasni
Kao što reče cvijeta na drugom topiku, sva sam raznjež i rastop, pa (opet!) i na ovoj temi
volim vas sve![]()
Mislim da se ekipa sprema za polnoćku, kad je ovdje pustoš...![]()
A ako je fejsbuk, mn da, ja i dalje neću 8)
lijepo smo proslavili ono u što ne vjerujemo.
a sad odoh spremat kuću, džumbus pravi, vjerovale ili ne!
Da, i meni sve puno iglica i tko zna čega
Ali suđa nema-courtesy of mother in law dearest
pocela kampanja![]()
http://www.guardian.co.uk:80/comment...ligion-atheism
Kanga, hvala na linku!
Jako sam sretna, prvi put vidjela Dawkinsa, a i priča o onome o čemu sam i ja lamentirala ovdje nedavno![]()
Još ti jednom hvala!![]()
![]()
![]()
nek se samo registrirajuflower prvotno napisa
, mada vec postoji slicna organizacija: http://www.protagora.hr/index.htm
...koja je ujedno i malo uglednijeg porijeklaKanga prvotno napisa
kanga, jesi članica?vidim da ima zanimljivih tekstova... al im je web uzas
![]()
Meni osobno se cini da je Dawkins na gadnom egotripu.![]()
aaa, mislis zbog porijekla 8) ?koryanshea prvotno napisa
![]()
ne, nisam
![]()
Da i ovdje napišem u Obami, o njegovom inauguralnom govoru, u kojem sam posebno zapazila sljedeći dio:
"We are a nation of Christians, Moslems, Buddhists, Hindus..and non-believers" (ispričavam se ako citat nije potpuno točan, mislim da je još neku vjeroispovjest naveo, ali sam bila toliko ushićena da mi je možda promaklo)
Ne znam za sigurno, ali vjerujem da je on prvi američki predsjednik koji je priznao činjenicu postojanja nevjernika i to uključio u bilo koji, a kamoli inauguralni govor, budući je inače cijela ceremonija protkana vjerskim elementima (od molitve Ricka Warrena, koji je inače jedan užasno zadrti evangelički svećenik, pa do blagoslova koji je držao onaj simpatični djedica iz Kingovog doba), u kojima je i on aktivno participirao. Hoću reći, žalosno da me je to očaralo, ali koliko pamtim, ako su se i spominjali ateisti, bilo je to isključivo u negativnom kontekstu, ali se uglavnom o tome šuti.
Ne znam jesmo li to već spominjali ovdje, ali čitala sam kako je svojedobno među Amerikancima provedena anketa, u kojoj su se oni u prilično većem postotku izjasnili na način da bi glasovali za predsjedničkog kandidata koji je gay, nego za onoga koji se deklarira kao ateist. Dakle (a govorim o onom dijelu tamošnjeg stanovništva koji je zadrt), oni će radije prihvatiti činjenicu da je netko gay, nego da ne vjeruje u Boga. Zato je i Obama svoje stavove krio, pa kad ga je Larry King izričito pitao je li vjernik i koju vjeru prakticira, počeo je nešto motati, nije se izjasnio ni sa da ni sa ne, ali se je dalo iščitati između redova da je to ipak NE. Tada me je stvarno "osvojio", budući da sam sigurna da je on itekakao bio svjestan toga kako Amerikanci dišu po pitanju religioznosti (sve te ankete i ostalo u predizbornom razdoblju, saznaš sve, kako najbolje podilaziti targetiranoj skupini), pa se je ipak donekle outao.
Eto, da završim svoje hvalospjeve Obami, i kao što sam rekla na onom drugom topicu, pa makar se za neko vrijeme vidi da je sve ovo bilo prodavanje magle, ja sam sad sretna.
Kaze mi jucer J da je uciteljica u oglasnoj knjizi procitala da se sutra za vrijeme drugog sata svi trebaju okupiti u toj i toj ucionici jer ce doci svecenik da blagoslovi skolu, i doda „Mama, ja cu rukama zacepiti usi“![]()
I ja sam ushićena s ovom izjavom i vjerujem da će doći dan, barem kad budu živa djeca naše djece, da će jednog dana i hrvatski predsjednik (ili predsjednicaSvimbalo prvotno napisa
) nešto tako izjavljivati. Meni je glavni dojam oko Obame - ajme, kako je taj čovjek normalan.
prvi dan u vrtiću, nakon dugog izbivanja, i odmah se krenulo s kapitalnim pitanjima... jedna curica je rekla: digni prst u zrak i odgovori: vjeruješ li u boga?na to je zxuja digla prst u zrak i rekla: ne vjerujem.
onda je druga curica uletila i rekla: moraš vjerovati, pa je ova prva rekla: ne mora.
![]()
koje rasprave, ubit ću se!![]()
a ja pitala J je li cepio usi na blagoslovu skole, kaze da nije jer se morao rukama pokrivati da ga svecenik ne posprica vodomi da ionako nije cuo sto on prica jer je bila guzvara (a svejedno me pitao sto znaci osiši nas :? misleci na osliši nas
)
Nego, što mislite o don Petru i z Metkovića?![]()
Nisam baš s tim načinom motiviranja oduševljena.
http://www.vecernji.hr:80/newsroom/z...31311/index.do
a autobuseri trljaju dlanove![]()
ja bi ove kršćane tužila za plagijatKanga prvotno napisa
jer su vrlo očito neoriginalni.
a za don Petra - eeeeeee da vam je znat kako se onim "usputnim pločanima" što ga tako zdušno podržavaju zovu djeca![]()
![]()
(ja znam)
Malo sam švrljala po RODI i naletila na ovu temu i moram se oglasiti:
prije svega da objsanim kako sam odgojena u tradicionalnoj vjeri ali nisam praktični vjernik ,previše sam liberalna za stavove Crkve(uvjerena sam da nemaju veze s Bogom).
A taj don Petar zlo mi je došlo kad sam to jutros pročitala i dok su god takvi u Crkvi kad izumre generacija koja ih gleda sa velikim očima ostat će bez vjernika!
Daj link, ja nemam pojma (opetSvimbalo prvotno napisa
)
Kanga - nije osliši nego usliši nas :tc-tc:
evo, pomi don Petar iz PLOČA
stvarno je vrijeme da počneš gledati TV![]()
![]()
cure, tema ovog topica nije don petar, don kaćunko ni drugi donovi... može jedino don corleonepomikaki prvotno napisa
![]()
o vjerskim temama možete raspravljati na vjerskom topicu.ajte tamo, malo usrećite cure.
![]()
ma skuzila sam da sam omanulapomikaki prvotno napisa
. ipak sam godinam isla na vjeronauk i mise
![]()
svimbalo, buduci da mi najstarije dijete ima isto ime kao njegov sukun-stric, imam ideju sto cu mu preporuciti u slucaju da se jednog dana odluci krstiti![]()
![]()
po mom iskustvu vjernici su vecinom netolerantni prema ateistima...jer mi ispadamo nevjernici, mi smo na losem putu i slicno...ostalom znamo vrlo dobro tko je palio zene itd
kad sam radila u skoli casna sestra koja je predavala vjeronauk a ja je vozila , imala je tolko drskosti da mi soli pamet da mi nije pametno da sam u vezi s muslimanom i da bi me ona upoznala s Isusom...ide mi na povracanje kad se sjetim...ja sam samo sutila i trpila njene propovjedi a danas kad se toga sjetim, zao mi je da je nisam izbacila iz auta ili barem joj dala do znanja da je se moj privatni zivot ne tice...isto tako mogu reci za razne 'prijateljice' vjernice koje su me takodjer vukle na mise i uzasavale se mojoj vezi s muslimanom.
http://www.jutarnji.hr:80/zanimljivo...,12,,151819.jl :
Vatikan je između ostalog odbacio nagađanja kako će papa Benedikt XVI podržati teoriju 'inteligentnog dizajna' koja se zalaže da je 'viša sila' razlog kompleksnosti života.
Eppur si mouve![]()
pozelenit ce mi od zavisti prijatelj koji je prije par godina pokusao ovo dobiti u hr, ali mu, usprkos pozamasnog truda, nije uspjelo![]()
![]()